Dodaj do ulubionych

Sia bziodowalim z Jandrysem Klaperskim

23.10.07, 21:28
Może pomożeta zmniarkowac mi tan tekst ?

"Buł cias, kiedy bułem młody. Bocza coprawda mało, ale kiebym chcioł
wszystko ciekawe łopsisać, nie starczułoby skóry łod wołu. Jeko
szurek wciurko musiołem ziedzieć i zidzić, łolekołem jek psijany,
kiedy szedłem bez las z mniasta do domu. Matka móziuła, że jestem
jek żywe srebro. "Chlapna cia w pisk, jek bandziesz mi dużo
przedrzeźnioł". Bułem i niekiedy noperty, chociaż do kożdy roboty
sia ciepołem. Bocza jeszcze, jek matka nieroz szylowała nad strugo
bzielizna, i kiedy potem razem jo wołkowalim. Wołkowanie łodbiwało
sia w ten sposób, że matka łokrącała bzielizna ło jedan wołek,
przewróciuła szemel do góry nogami wsadziuła mnie na ten przewrócony
szemeł i tek mnie kołysała.
Nojlepsza buło łuciecha dla łojca, kiedy przyszedem ze szkoły i
poziedołem mu, że sia bziodowalim z Jandrysem Klaperskim. Jo go
poredziułem, a kiedy ciepołem sia drugiego szurka, wtedy szulnistrz
rozgoniuł naju, jek kurów. Powolany błotem wrocołem do domu. Łojciec
na mnie nic nie móziuł, pitoł tylko, czy jelim (tak napisane? - f.)
dużo w babojandza, żołnierza, w szkulnistrza, ksiandza i jansze
rzeczy."
Wciurko to sia działo w ziosce rodzinnej. Ale przyszedł cias, że i
jo musiołem wychodzić za chlebem. Kuczuło mi sia w domu. Przecie
Warnijo taka psiankna i duża, pomyślałem sobzie. Bułem już wtedy
myndig, a że mniołem na szyji szkaplerki i śwancono matelka, śniało
wuruszułem w droga"
Obserwuj wątek
    • rita100 Re:Chlapna cia w pisk 23.10.07, 21:34
      "Buł cias, kiedy bułem młody. Bocza (pamiętam) coprawda mało, ale kiebym chcioł
      wszystko ciekawe łopsisać, nie starczułoby skóry łod wołu. Jeko szurek wciurko
      musiołem ziedzieć i zidzić, łolekołem (narzekałem)jek psijany, kiedy szedłem bez
      las z mniasta do domu. Matka móziuła, że jestem jek żywe srebro. "Chlapna cia w
      pisk, jek bandziesz mi dużo przedrzeźnioł". Bułem i niekiedy noperty (uparty),
      chociaż do kożdy roboty sia ciepołem (rwałem).

Tu wciurko mniarkujewam.
      • rita100 Re:Szylowała nad strugo 23.10.07, 21:41
        "Bocza (pamietam) jeszcze, jek matka nieroz szylowała nad strugo
        (rzeką)bzielizna, i kiedy potem razem jo wołkowalim. Wołkowanie łodbiwało sia w
        ten sposób, że matka łokrącała bzielizna ło jedan wołek, przewróciuła szemel do
        góry nogami wsadziuła mnie na ten przewrócony szemel i tek mnie kołysała."

wołkowalim - maglowalim ?
        szymel - to je konik , a to nie pasuje do zdania
        • rita100 Re:Szylowała - prała ? b/t 23.10.07, 21:42

• rita100 Re:Jo go poredziułem 23.10.07, 21:49
            "Nojlepsza buło łuciecha no łojca, kiedy przyszedem ze szkoły i
            rozgoniuł naju, jek kurów. Powolany błotem wrocołem do domu."

sia bziodowalim - bilim ?
            jo go poradziułem - dałem sobie z nim radę
            a kiedy ciepołem sia - rzuciłem się
            szulnistrz - ?????
            • rita100 Re:Jo go poredziułem 23.10.07, 21:51
              "Łojciec na mnie nic nie móziuł, pitoł tylko, czy jelim (tak napisane? - f.)dużo
              w babojandza, żołnierza, w szkulnistrza, ksiandza i jansze rzeczy."

pewno, feler w druku - mielim pozinno być
              • rita100 Re:Kuczuło mi sia w domu 23.10.07, 21:54
                "Wciurko to sia działo w ziosce rodzinnej. Ale przyszedł cias, że i
                jo musiołem wychodzić za chlebem. Kuczuło mi sia w domu. Przecie
                Warnijo taka psiankna i duża, pomyślałem sobzie. Bułem już wtedy
                myndig, a że mniołem na szyji szkaplerki i śwancono matelka, śniało
                wuruszułem w droga"

Kuczuło - ????? (nudziło ?)
                szkaplerki ????

A to psianknie napsisone - śwancono matelka
                • rita100 Re:bziadować – biedować 24.10.07, 20:53
                  bziadować – biedować
                  Nojlepsza buło łuciecha dla łojca, kiedy przyszedem ze szkoły i
                  poziedołem mu, że sia bziodowalim z Jandrysem Klaperskim.

To bziadowalim to chyba nie pasuje do tygo zdania.
                  • rita100 Re:szulnistrz - ????? 24.10.07, 20:56
                    szulnistrz - ?????

To może być - szkulmistrz, inaczej nauczyciel szkolny i tak by to pasowało

"Nojlepsza buło łuciecha no łojca, kiedy przyszedem ze szkoły i
                    rozgoniuł naju, jek kurów. Powolany błotem wrocołem do domu."
                  • rita100 Re:bziadować – mocować 26.10.07, 20:21
                    Tak poznalim nowe słózieczko - bziadować

Jylenie na rykowisku sia bziadowali tyż wink
                    • rita100 Re:Zostało jednak tylo na ślinkach :) 26.10.07, 20:58
                      Kiedy, tek szedł blisko jeziora małego Pluszna ciajszko mi sia
                      zrobziuło na sercu. Patrzołem jeszcze na pole (słupy), chtóre
                      tchsiuły w wodzie a w kiedojszych ciasach służuły jeko słupy do
                      mostu. Przez tan most jechoł sobzie za downych dobrych lot bziskup
                      warnijski z Fromborka do Warszawy (nie ziedziołem tego, ale ludzie
                      do dziś jeszcze łopoziedajo ło tem). Przez ten most bziskup dostał
                      sia do Kucharzewa, gdzie przenocował i sia posiluł. Tem też
                      mnieszkoł jego kuchorz, chtóremu bziskup podorował cała zioska.
                      Ślinka jaż mi leciały na myśl, dlaczego mnie bzidnego i wygnańca
                      dziś ten som nie może spotko los. Zostało jednak tylo na ślinkach,
                      musiołem dalej wandrować.

hehe, ale ten Winczara Rajek mnioł na myśli ślinki wink)) Tak zainc bziskup
                      podarowoł zieś swojemu kuchorzowi, a Winczara na ślince musi sia łostać wink))
                      • rita100 Re:panconek pod pocha 26.10.07, 21:02
                        W Grynole zaprzangli mnie do cepów. Psierszego dnia już dostołem
                        pampele (odciski)a krzyż mnie boloł jekby mnie byka pobodli. Snioć mi sia
                        łodechiało łu tego przyjociela.
                        Przez jekiś cias musiołem łu niego wytrzymać, boby wróble na dachu
                        zemnie sia wyśniały. Barzi mi jednak tajskno buło za domem
                        rodzinnem, lecz wziąwszy swój panconek pod pocha, dalej szłem po
                        Warniji.

a co to bandzie panconek ? Pewno tobołek
                        • rita100 Re:A bzitwa została łod mniamców wygrana 27.10.07, 21:41
                          "Coprawda w Mojdach nie czułem sia początkowo jek w domu, bo jek
                          łobejrzałem sia w łokolicy, doziedziołem sia to różnych dziwów. Buły
                          tam djoble góry, a zierzchołek góry nazywoł sia Djoblica. Tam mnioł
                          mnieć djobeł swoje młode. Były tam również bycze doły i bycze góry.
                          Bułoby w tem najmniejszy strach, kieby nejekoś dewotka głosiła, że
                          na byczej górze bandzie zabzity ruski car. Przepoziednia buła
                          conajmniej sto lot staro, ale poziedano jo nom, że bando tam walczyć
                          na londzie i w pozierzu. Jo wtedy młody jeszcze nie zierzułem w
                          takie brydy, ale som sia w wojnie światowy przekonbołem, że
                          proroctwo buło prawdziwe, bo łokoło tych gór bzitwa w roku 1914
                          została łod mniamców wygrana.

I jek tu nie zierzyć w przepoziednie smile
                          A bzitwa została łod mniamców wygrana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka