rita100 28.02.08, 21:26 abo zachowaj mnie Panie w kawalerskam stanie Czi siak czi owak zawdy je szpetnie jek w tych psieśniczkach warnijskich i maziurskich. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita100 Re: Daj mi, Boże, żónka, doj mi jek noprandzy 28.02.08, 21:34 Daj mi, Boże, żónka, doj mi jek noprandzy abim na tam śwecie nie ciyrzpsioł nendzy żeby buła bogobojnó i do ludzi tyż przystojnó. Odpowiedz Link
rita100 Re: Daj mi, Boże, żónka 28.02.08, 21:36 Daj mi, Bożę, żónke jek najprandzej aby jo nie użuł przy ni żodnej nendzy. Aby buła bogobojno i do ludzi bardzo strojno aby buła grzeczna i w łóżku stateczna. Z mniasta żonki nie chce, bo łóna jest zgniła, eszcze w łożu leży, rada kawe psije. Eszcze kawy nie wypsiuła, juz cygaro zapaliła i w lustro ustanie, przyjrzyj sie mój panie. Lepi pomaluje, brzi sia posmaruje to zachowaj Panie, w kawalerskim stanie. Bo jek sia w łóżko układa, połowa łod nij łodpadła wate z psiersiów wyciungneła, zamby na stół położyła. To-ć to nie natura, to wszistko watura. Z wioski dziewczyneczka bardzo pracowita wstanie ryniusienko, jak tilo zaświta. Juz ci krowy wydoiła, grómadka śwyn nakarmniła. Odpowiedz Link
rita100 Re: Daj mi, Boże, żónka 03.03.08, 21:40 A to pieśniczka Michała Lengowskiego ło żeniacce. Już mi sie sprzykrzyło w kawalerskiym stanie, trzba by pomyślić o poczciwyj żonie. Tak ci mi sie kryśli, myśli, ze niy mam do moji myśli, mam ja myślo tako, pojunć lada jako. Do żadnej dzieweczki nie do mego stanu łona sobzie nocka, a cały dziań panu. Tak ci mi sie kryśli, myśli, ze niy mam do moji myśli, mam ja myślo tako, pojunć lada jako. Z mniasta żony nie chce, bo by me zburzuła, eszcze w łóżku leży, juz by kawa piuła. Tak ci mi sie kryśli, myśli, ze niy mam do moji myśli, mam ja myślo tako, pojunć lada jako. Wdowy żodny nie chca, pasierzb sia nadyma i wytyka palcam jako na łojczyma. Niech przepadnie łożenianie kedy mom mnieć łudranczanie zachowaj mnie Panie, w kawalerskim stanie. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ozynił sia chłop w sobote 26.03.08, 21:47 A tero psieśniczka Luizy Żabki: Ozynił sia chłop w sobote w niydziele żałowoł. acha, widzis, w nieydziela załowoł Na tom jo broł młodo żónke abym jo sanowoł. acha widzis, abym jo sanowoł. Przysed do nij w poniedziołek łóna chlybek psiece. acha widzis, łóna chlybek psiecze. Chlujnyła go łopato w łeb az mu krewka ciece, ach widzis, az mu krewka ciece. Przysed do nij we wtorek łóna krowy doji, acha widzis, łóna krowy doji. Klujnyła go skopkiym bez łeb a łón esce stoji, acha widzis, a łón esce stoji. Przysed do nij we środe coby go umiła, acha widzis, coby go umiła. A łóna mu co zrobiwsy łeb mu ogoliła acha widzis, łeb mu ogoliła. Przysed do nij w cwartek coby go łoblekła acha widzis, coby go łoblekła. A łóna mu co zrobiwsy łbym izbe wyniotła, acha widzis, łbym izbe wyniotła. Przyszed do nij w psiuntek łóna mu wałkuje acha widzis, łóna mu wałkuje. A łóna rżnyła wałkiym bez łeb a łón sia raduje ach widzis, łon sia raduje. Przyszed do nij w niydziele ze skloneckó wina acha widzis, ze skloneckó wina. Pocestuje cie, ma żónecko ześ me wyćwicyła acha widzis, żeś me wyćwicyła. Posłuchojcie, moje miłe i wy moje dziatki ach widzis, i wy moje dziatki. Kiedy żóna mynza bzije jak łón jest gładki, acha widzis, jak łón je gładki. Przyjrzyjta sia, wszystkie ludzie i wy me sójsiadki acha widzis, i wy me sójsiadki. Kóniec Odpowiedz Link
rita100 Re:Ozeniuł sia, szałamaja 27.03.08, 21:53 To samo psieśniczke wykona Charlotta Ludorf z Kałęczyna: Ozeniuł sia, szałamaja obrał żónke sobzie tak tak to licho obrał zónke sobzie Nasipała w stympe maku aby łón ji utłuk tak tak to licho aby łón ji utłuk Nie utłuke w poniedziałek utłuke we wtorek tak tak to licho utłuke wy wtorek Lecz przysed tak we wtorek łóna chlybek psiece tak tak to licho łóna chlybek psiece. I rznyłać go w łeb łopató az mu krewka ciece tak tak to licho az mu krewka ciece. Tedy przysed we szwortek łóna krówki doji tak tak to licho łóna krówki doji. I rznyłać go w głowe skopkiym a łón esce stoji tak tak to licho a łón esce stoji. Tedy przysed tyz w psiuntek coby go umiła tak tak to licho coby go umiła. A łónać mu co zrobziwsy łeb mu łoparzyła tak tak to licho łeb mu łoparzyła. Tedy przysed w sobota coby go łoblokła tak tak to licho coby go łoblokła. A łóna go grab za nogi izbe niym wyniotła tak tak to licho izbe nim wyniotła. Ale przysed w nydziela z buteleckó zina tak tak to dobrze z butelecko zina. Pocajstuje żónke swoje bo me wyćwicyła tak tak to dobrze bo mje wyćwicyła. Odpowiedz Link
rita100 Re:Myśla, co jo dbam ło żóne 28.03.08, 21:05 Myśla, co jo dbam ło żóne sietym w domu, ósma w sieni. A dziewiónta krowy doji, a dziesiónta na niom stoji. Jedenasta kluski gniecie a dwubasta jizbe niecie. A trzynasta kondziel przendzie a czternasta motać bandzie. Pientnasta marchew skrobie a szesnasta leży sobzie. Esce bi siem jedna zdała co by buksy oprała. Jo ci buksy nie opierze bo z niych pozytku nie bierze. Odpowiedz Link
rita100 Re:Myśla, co jo dbam ło żóne 22.05.08, 20:08 Charlotta Ludorf z Kałęczyna takó maziursko psieśniczke zaśpsiewoła: Tygo rocku, tyj jesiyni To sia Jasiek nie łożeni. Tygo rocku, tyj jesiyni To sia Jasiek nie łożeni. A cóż byndzie z Jaśkiym jesce, kiej go zodna panna nie chce ? A cóż byndzie z Jaśkiym jesce, kiej go zodna panna nie chce ? A ni panna, ani wdowa, chyba sucka owcarzowa. A ni panna, ani wdowa, chyba sucka owcarzowa. Odpowiedz Link