27.04.06, 16:54
Wszystko o muzyce polskiej i zagranicznej w latach 90-tych.
Obserwuj wątek
    • la-perla Re: Muzyka 03.05.06, 11:37
      tak do 1995 przede wszystkim:

-muzyka dyskotekowa: Cappella i oczywiście "U got 2 let the music" - jak dla
      mnie zawsze the best,
      poza tym Haddaway, E-rotic, 2Unlimited, Culture Beat, Snap, Corona.

-wysyp Boys-bandów: To było szaleństwo, najpierw New Kids on the Block, potem
      Take That, East 17, z innych, które się znało ale bez żadnych tam podtekstów
      to:Caught in the Act, Bed&Breakfast.

-muzyka rockowa: Nirvana, Aerosmith, i namietnie słuchane Guns'n'Roses.

po 1995 pojawiły się tez Girlsbandy: Spice Girls, All Saints, Tic tac Toe.

• ewengarda Re: Muzyka 29.05.06, 20:51
        Przypomnial mi sie Dr Alban i "Bravo" i "Popcorn" donoszace, ze facet, jako
        dentysta, myje zeby 8 razy dziennie.

G'n'R i ich plyte "Use your illusion" (obie czesci) uwielbiam do dzis.

Poczatek lat 90 to tez eksplozja Depeche Mode - zwlaszcza po wydaniu "Violator"
        Dla mnie do dzis ulubiona ich plyta jest koncertowka "101" (tez dwuplytowkawink

No i oczywiscie disco polo wink)
    • chomsky Re: Muzyka 30.05.06, 02:41
      Dla mnie lata 90. to przede wszystkim grunge - nawet dresiary z mojej szkoly
      sluchaly Nirvanywink) oraz disco polo, ktorego ponoc nikt nie sluchalwink))

Muzyka byla na kasetach [CD staly sie powszechne pod koniec dekady], kasety sie
      namietnie przegrywalo od kolegow albo z radia. Oczywiscie wiekszosc byla
      piracka. W warszawie chyba pierwsze faktycznie oryginalne albumy [tzn. z
      hologramami, czyli legalne na 100%] sprzedawano w Odeonie i kosztowaly tak
      koszmarnie duzo w porownaniu z pirackimi nagraniami, ze niewiele osob je
      kupowalo. Sama nabylam w swoim czasie w sklepie na Krupowkach w Zakopcu "Get a
      Grip" Aerosmith za 10 000 zl [ekwiwalent PLN 1.00, oczywiscie wtedy bylo to
      warte nieco wiecej, ale juz byly to grosze] - pokaralo mnie, bo okazalo sie, ze
      nie zawieral wszystkich utworow.
      • johnny-kalesony Re: Muzyka 08.10.06, 16:34
        Chyba masz na myśli lata 80'. : )
        Od wczesnych lat 90' obowiązywała już ustawa o ochronie własności intelektualnej
        i kaset pirackich (przynajmniej w sklepach) nie sprzedawano. Natomiast -
        potawierdzam - prawdziwy wysyp bardzo często znakomitej jakości pirackich kaset
        nastąpił w drugiej połowie l. 80'. Do dzisiaj mam "Morrison Hotel" Doorsów,
        którą kupiłem w 1988. Była nagrana znakomicie i słuchałem jej jeszcze przez całe
        l 90'.
        Ja w każdym razie pamiętam, kiedy w 93-94 roku przegldałem sklepowe półki z
        płytami dość niszowej wytwórni ECM.

POzdrawiam
        Keep Rockin'
        • chomsky Re: Muzyka 08.10.06, 22:41
          Zapewniam cie, ze najwyrazniej malo sie ta ustawo przejmowano - pierwsze kasety
          zaczelam nabywac dopiero w latach 90. i byly to [z czego oczywiscie nie jestem
          dumna] niewatpliwie piraty, bez hologramow, niekompletne pod wzgledem liczby
          piosenek itd...Nadmieniam, ze nie chodzi o kasety z bazarow/lozek polowych, a z
          regularnych sklepow muzycznych;/
          Rowniez pozdrawiam;D
          • le_szek Re: Muzyka 13.10.06, 16:15
            Ja też doskonale to pamiętam - całe liceum (90-94) kupowałem pirackie kasety. Co
            ciekawe, niektóre z firm, które wówczas wydawały pirackie kasety, obecnie tłoczą
            zupełnie legalne kompakty (np. takt).
            Legalne kasety zacząłem kupować dopiero w drugiej połowie dekady.
            • ppo Re: Muzyka 13.10.06, 23:29
              Ustawa o prawach autorskich to marzec 1994- pamiętam jak dziś. Za "Happy
              Nation" Ace of Base zapłaciłem we wrześniu 1993 18000 złotych, a za "The Real
              Thing" 2Unlimited w lipcu 1994: 59000 (to już był oryginał z hologramem).
              Różnica w cenie była znaczna, bo nie było już hiperinflacji. Mówię oczywiście o
              kasetach. Płyta 2Unlimited kosztowała 300000. Bywały kasety (oryginalne) nawet
              za 100000 złotych.
    • chomsky Re: Muzyka 30.05.06, 03:15
      Ach, a z polskiej oczywiscie wysyp wokalistek:
      - Anita Lipnicka [potem Kasia Stankiewicz] z Varius Manx
      - Kasia Nosowska z Heya
      - Edyta Bartosiewicz
      - Kasia Kowalska
      - Edyta Gorniak i Eurowizja

no i chyba nie zaszkodzi wspomniec o polskich czasopismach muzycznych - Brum,
      Machinie i Tylko Rocku.
      • zresetowany_berbec Re: Muzyka 30.05.06, 16:10
        ojej, tylko grunge! 2 unlimited słuchały panny "z alfem" - pamiętacie grzywki
        na lakier?
        • internetauta Re: Muzyka 01.06.06, 13:16
          Początki CD i cały "galimatias" z tym związany. Choc pierwsy CD wydała, o ile
          pamiętam, grupa Dire Straits, "Brothers In Arms", w 1986, to płyty w Polsce
          stały się popularne chyba gdzieś dopiero w 1994/1995. W międzyczasie słuchano
          także kaset magnetofonowych Pomatonu, Zaiks/Biem. Dziś na odwrót: kto jeszcze
          kupuje kasety?

Muzyka: grunge i, niestety, tandetne disco-polo.
        • java84 Re: Muzyka 24.08.06, 13:19
          tzw. lodziary. dzis lodziara to kablara w typie niektorych piosenkarek pop
          rodem z burdelu, natomiast wtedy lodziara to taka dresiara z grzywka na zel,
          chamska, rzucajaca miechem, w przedziale wiekowym 16-19
    • chomsky Re: Muzyka 01.06.06, 21:21
      Przy okazji warto chyba nadmienic o jednej rzeczy - dostepnosci muzyki.
      Do momentu otwarcia Empiku bylo cienko, a sklepy oferowaly glownie to, co
      aktualnie lecialo w radiu. Zeby kupic np. album Hole, ludzie jechali za granice.
      To samo dotyczylo rzeczy bardziej undergroundowych.
    • tonks666 Re: Muzyka 04.06.06, 14:50
      no a nikt nie wspomniał o 'cudownych' chłopachach z "Just 5"big_grin to była muzawink a
      do tego potem pojawił sie jakiś batonika 'black jack' czy jakoś tak (jak tytuł
      jakiejśtam ich piosenki)
      • jedzoslaw Re: Muzyka 08.06.06, 19:31
        Fenomen disco-polo. Napisałem o tym nieco więcej w wątku "Próba bilansu dekady":
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39225&w=40954070&v=2&s=0
        a tutaj ciekawy artykuł z "Wikipedii":
        pl.wikipedia.org/wiki/Disco_polo
    • le_szek Re: Muzyka 10.06.06, 00:51
      Ech, a czy w Waszych miastach były tzw. "studia nagrań"? Miejsca, gdzie płaciło
      się za przegranie na kasetę płyt (pamiętam, ze w moim byłym miescie najpierw
      przegrywali głównie z winyli, dopiero potem z CD-ków). Wypożyczalnie płyt CD?

A sama muzyka - właściwie wtedy zacząłem słuchać wielu zespołów, których słucham
      do dziś - GunsN'Roses (choć pierwsze kawałki to jeszcze lata 80, ale pierwszą
      ich kasetę - "Appetite..." kupiłem już w 90, no i wspomniane tu już wspaniałe
      dwie "Use Your Illusion"), Metallica (znowu zły przykład, bo najlepsze IMO płyty
      z lat 80), Depeche Mode, Kraftwerk (wtedy odkryty przeze mnie), Dire Straits.
      Nie znoszony wtedy przeze mnie rap - MC Hammer, tandetny Vanilla Ice. Kaszaniate
      disco polo - królujące w autobusach PKS smile (swoją drogą, do dzisiaj bawią mnie
      zasłyszane fragmenty tekstów, np. "Chodź, chodź, chodź, do mnie na kolanka,
      chodź, chodź, chodź, pokażę ci bananka" czy powalający refren innego "hitu"
      "Straciłam cnotę, bo co? Bo sama tego chciałam. Straciłąm cnotę i co? I już nie
      będę miała").
      Z pozytywów jeszcze - "Innuendo" Queen. Niestety, również śmierć Freddiego
      Mercury'ego, później niesamowity koncert na Wembley.
      • ewengarda Re: Muzyka 10.06.06, 10:06
        G'n'R - do dzis uwielbiam, bardzo zaluje, ze nie moge jechac na
        przyszlotygodniowy koncert w Wawce - z przyjemnoscia bym sie cofnela o dekade z
        ogonkiemwink Na pocieszenie wczoraj sluchalam baaaardzo glosno wybranych kawalkow
        z "Use your illusion", wyjac razem z Axlem. Cale szczescie bylam sama w domuwink
        • irenka82 Re: Muzyka 11.06.06, 10:47
          i byl taki program w telewizji, clipol, same polskie teledyski. pozniej bylo
          halo gramy z wojewodzkim i dj-em gornikiem (michal gornicki,potem robil kariere
          chyba w rmf).
          w polowie lat 90. polski rap-liroy, wzgorze ya-pa-3. jeszcze nikt nie nazwal
          tego hip=hopem.
          • jedzoslaw Re: Muzyka 11.06.06, 13:23
            Tak, Clipol, mam nawet archiwalne nagranie jednego z teledysków Kasi Kowalskiej
            z 1994 roku w Clipolu. I jeszcze w TV Regionalnej był taki program "100% live"
            i z tego mam tez nagranie koncertu Varius Manx z Anitą Lipnicką. Jakość
            nienajlepsza, bo to VHS smile
            • jedzoslaw Re: Muzyka 11.06.06, 14:29
              Tutaj link na temat muzyki:
              www.porcys.com/Forum.aspx?id=1697
            • kot.w.worku Re: Muzyka 20.06.09, 23:42
              Uwielbiałam clipol. Tylko nie zawsze udawało mi się na niego trafić. Była też
              muzyczna jedynka i 30 ton(to chyba nadal jest ale już nie wywołuje takich
              rumieńców na mojej twarzy). No i był jeszcze taki interaktywny program radiowy,
              ale to w jeleniogórskim radiu Jowisz, Wszystko się może zdarzyć, w którym
              puszczali tylko polską muzykę na zamówienie.
          • le_szek Re: Muzyka 11.06.06, 14:46
            > w polowie lat 90. polski rap-liroy,

Pamiętam, jak w 1992 albo 1993 byliśmy pod namiotem - obok był basen. Ratownik
            najwyraźniej zafascynowany był Liroyem, bo przez cały dzień co kilkanaście minut
            słychać było: "Tu Kielce" smile
            Wtedy mnie wkurzał strasznie, dziś słucham tego z lekką nostalgią.
            Swoją drogą jest coś takiego, że niektóre zespoły w momencie powstania wydają mi
            sie strasznie denne, muzyka do kitu, ogólnie dno. A po paru latach (w ciągu
            których powstanie masa chłamu) dochodzę do wniosku, że to nie jest jednak takie
            tragiczne. Mam tylko nadzieję, że nie polubię w ten sposób Ich Troje smile
          • badjuk Re: Muzyka 22.06.06, 10:43
            Wzgorze ya-pa-3 w tamtych czasach to była dość egzotyczna muzyka, trudno się
            było do niej przekonać.
        • le_szek Re: Muzyka 11.06.06, 14:40
          > G'n'R - do dzis uwielbiam, bardzo zaluje, ze nie moge jechac na
          > przyszlotygodniowy koncert w Wawce

Ale to już IMO nie to samo - ze starego składu tylko
          Axl został sad
          Może jeszcze się kiedyś spikną i pograją tak jak dawniej
          • jedzoslaw Re: Muzyka 13.06.06, 12:23
            Podobno disco-polo juz nie istnieje... Otóż nie do konca tak jest. Są
            kontynuatorzy...
            teledyski.onet.pl/10172,1291876,teledyski.html
            to tak w ramach relaksu smile
            • miss_paradox Re: Muzyka 22.06.06, 08:17
              ja pamiętam jeszcze w 1994 - Scootera, to wtedy zapanowała moda na rave.

A czy ktoś pamięta piosenkę "Czy pamiętasz, jak żeśmy czekali, 11 wyblakłych
              miesięcy, na ten pierwszy..." - to chyba moja piosenka z tamtych czasów wink
        • badjuk Re: Muzyka 22.06.06, 10:40
          Przez to Disco-Polo mamy teraz zepsutą młodzież.
      • java84 Re: Muzyka 24.08.06, 13:24
        pamietam, jak w podstawowce jechalismy na wycieczke i nasza pani sluchala disco
        polo. pamietam, jak w sylwestra 95 tanczylam z babcia po butelce czerwonej
        Sofii do piosenki pt. MAjteczki w kropeczki chyba BAyer Fulla
        a queen to legenda, Innuendo to ich najlepszy album.pozdrawiam.
        a z tego bananka to malo sie nie polalam ze smjiechu.
    • lilarose Re: Muzyka 22.06.06, 14:22
      Pod koniec mojej podstawówki była wielka moda na słuchanie Heya i
      podśpiewywanie co bardziej znanych kawałków.
      Słuchało sie tez Varius Manx, Edyty Bartosewicz, Wilków itp.

W liceum słuchałam namiętnie Nirvany, a także Pearl Jamu, Doorsów, Metalliki i
      Iron Maiden. Były tez takie zespoły jak Rage Against The Machine, Offspring,
      Dog Eat Dog i Prodigy. Koledzy z klasy uwielbiali Liroya.

Na dyskotekach: na poczatku lat 90: Ace of Base, Haddaway, Snow, Shaggy, Dr
      Alban, potem Mr President, Alexia, Backstreet Boys, Spice Girls i Kelly Family.

Oczywiście było też disco-polo z przeciwnikami i zwolennikami.
      • jedzoslaw Re: Muzyka 27.06.06, 13:19
        Na lata 90-te przypada też początek kariery Bjoerk.
        • ewengarda Re: Muzyka 27.06.06, 15:22
          Obok wspomnianego Clipola, byla tez "Muzyczna Jedynka". Co prawda Kazik spiewal,
          ze kto tam wystepuje, tego on nie szanuje, jednak to wlasnie tam po raz pierwszy
          zobaczylam teledysk "+ i -" Kalibra 44 i uslyszalam ich muzyke - coz otworzylo
          to przede mna nowe horyzonty muzyczne (mimo, ze z rapem jako takim zetknelam sie
          w 92-93, ale tylko amerykanskim wowczas), a ich pierwsza plyte do dzis uwazam za
          dzielo natchnione i jedna z najlepszych, jaka w zyciu slyszalam - no i chyba
          jedyna, jaka znam, ktora nie ma zlych piosenek - sa tylko bardzo dobre,
          znakomite i wybitne.
      • kot.w.worku Re: Muzyka 20.06.09, 23:48
        W czasach mojej podstawówki moda na te wszystkie zespoły skutkowała w tym że
        ludzie uwielbiali zarazem Scootera i Nirvanę, albo Metallicę i Kelly Family. A
        ja się przyznam, że lubiłam Backstreet Boys i The Doors. Masakra
    • minka76 Re: Muzyka 29.06.06, 12:55
      - Owsiak i jego Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy...

-Zespół Hey i pierwszy teledysk, który zobaczyłam w programie Luz
      • ewengarda Re: Muzyka 29.06.06, 15:37
        minka76 napisała:

> -Zespół Hey i pierwszy teledysk, który zobaczyłam w programie Luz

czy dobrze pamietam, ze Nosowska, ubrana w dzinsy i biala koszula chodzila po
        jakims parku, czy innym terenie zalesionym, i okrecala sie o pnie drzew?
        Niestety nawet piosenki nie kojarze.
        Za to teledysk do kawalka "misie" byl mocny i calkiem niezly, jak na tamte,
        siermiezne lata.
        • ewwwcia Re: Muzyka 25.07.06, 15:48
          Hej!
          pamiętam ich debiut w Jarocinie'92 - Kaśka miło nagrody za debiut została źle
          przyjęta przez publikę bo musiał zejść ze sceny jakiś The Bill, albo coś w tym
          guście!!
          Potem jakiś koncert w Remoncie jesienią - tak to było to!!!
          Grunge - objawienie! Ciężkie buty, Flanelowe koszule, dzianinowa, za duża czapa
          na głowie...Nirwana, Kurt Cobaine... To było coś... Do tej pory mam więlki
          sentyment do filmy Singels - pamiętacie?

• minka76 Re: Muzyka 29.06.06, 13:22
      jeszcze na topie była Nirvana, także po śmierci Kurta Cobain'a w 1994 r.
    • shiden The Connells 29.06.06, 17:05
      i ich teledysk do piosenki "'74-'75", który leciał na początku 95 roku
      • jedzoslaw Re: The Connells 10.07.06, 12:17
        Jeśli chodzi o polską muzykę pop to chyba można wskazać pewien instrumentalny
        light-motiv całej dekady. Mam tu na myśli niezwykłą karierę saksofonu.
        Instrument ten, dawniej najczęściej zastrzeżony dla klimatów jazzowych czy big
        beatowych stał się b.chętnie stosowany w polskim popie. Zaczęło się od zespołu
        De Mono, a potem już prawie wszyscy go używali. Fakt, że już od dawna stosowany
        był przez tzw. zespoły weselne czy remizowe (i wtedy wkomponowywał się w
        obowiązujący tam styl dancingowy), ale dopiero lata 90-te przyniosły mu ogromną
        popularność w muzyce pop. Po De Mono i Robercie Chojnackim stosowała go m.in.
        Kasia Kowalska oraz zespoły Varius Manx, Sixteen, Mafia. Saksem zainteresowali
        się również muzycy dico-polo.
        • internetauta Muzyka 16.07.06, 11:19
          Przepraszam za tak długi brak postów, ale byłem niestety dość zajęty (m.in.
          tworzeniem własnego forum do którego zapraszam:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40860 )

W Polsce dość popularny był Mietek Szcześniak (dziś Miecz Szcześniak), Anna
          Maria Jopek, Natalia Kukulska i Edyta Gorniak. Dziś te osoby są już racej w
          cieniu (z wyjąykiem Jopkowej oraz Szcześniaka). Jeszcze tryufmy święcił zespół
          Ace Of Bace, bo wtedy zapanowała moda na taką muzykę.
          Link z w miarę świeżą informacją:

muzyka.onet.pl/0,1354170,newsy.html
          Z zespołów szwedzkich to jeszcze A'Teens który wykonywał "przeróbki utworów
          Abby" muzycznie w podobnej konwencji do Ace Of Bace.

• johnny-kalesony Re: The Connells 08.10.06, 16:45
          Mam wrażenie, że "czas saksofonu" zaczął jednak trochę wcześniej. To znaczy -
          pod koniec l. 80'. Istotnie - De Mono "Kochać to nie znaczy ...", ale jeszcze
          wcześniej z saksofonem grali też T. Love i Kobranocka.
          Być może popularność tego instrumentu w polskim popie jest również wynikiem
          jakiejś mody na Jana Garbarka, która u nas na przełomie 80/90 zapanowała ...

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • enkkidu ktoś pamięta KLF? :))) 23.08.06, 15:09
      mozna o nich przeczytac tutaj:
      en.wikipedia.org/wiki/The_KLF
      ja wymiekłem po dłuższym wglębianiu sięsmile
      • internetauta "Hity" 31.08.06, 12:20
        Ja poszperałem i wygrzebałem nieco "hitów" z końcówki lat 90-tych. Pamiętam jaki
        był wtedy z nimi szał!
        Aqua- Barbie girl
        Vengaboys- Boom boom boom
        Alexia- Uh La la la
        Loft- Majorka
        Samba de Janiero
        Loona- Mamboleo
        Bailando
        Mr President- Coco Jambo
        Eifel 65- I'm blue.

Dobrze, że moda na disco polo minęła!
        • irenka82 Re: "Hity" 01.09.06, 09:18
          eifel 65 maja sie calkiem dobrze i ciagle produkuja "hity"smile
          • internetauta Re: "Hity" 01.09.06, 13:37
            A to jakie?
      • halcyondaze Re: ktoś pamięta KLF? :))) 02.06.07, 16:04
        orety, klf i emf!!!!
      • halcyondaze you're unbelievable!!! 02.06.07, 16:06
        emf!!!!!
        poza oczywiście rozkosznym eurodisco, take that itp. o którym już pisano -
        depeche mode, offspring, liroy, w połowie lat 90 moda na trip hop, armia
        polskich wokalistek w sukniach balowych - kowalska, steczkowska, górniak, de su,
        wszechobecny janson, oczywiście techno i parada wolności w łodzi.
    • lilimeye Re: Muzyka 01.09.06, 15:41
      Dziwne, że nikt jeszcze nie wspomniał Sinead O'Connor! W moim ówczesnym
      "plastykowym" środowisku to była absolutna bogini. Chodziło po szkole (i nie
      tylko) pełno zakręconych dziewczyn z ogolonymi, tak jak Sinead, głowami,
      marzycielskich, prawie stąpających po obłokach.
      Swoją drogą niezwykła była ta Sinead. Piękna, utalentowana, zbuntowana i co za
      głos! Szkoda, że zniknęła...

Dodam jeszcze Enyę, Hey, Nirvanę, The Doors (to też był kult) i inne zespoły z
      lat 70
      faaajne były czasy smile
      • sgk Re: Muzyka 02.10.06, 09:56
        > Swoją drogą niezwykła była ta Sinead. Piękna, utalentowana, zbuntowana i co za
        > głos! Szkoda, że zniknęła...

Wcale nie zniknęła. Przeniosła się w nieco inne klimaty i może troszkę o niej
        przycichło, ale w ubiegłym roku nagrała album Throw Down Your Arms w stylu
        reggae, całkiem przyjemny. Jej głos nadal brzmi mocno i przejmująco...
        www.last.fm/music/Sin%C3%A9ad+O%27Connor/Throw+Down+Your+Arms
        • donk81 Re: Muzyka 03.10.06, 09:02
          Hey, Wilki, Stare dobre Malzenstwo. Sluchanie Listy Przebojow w Programie
          Trzecim Polskiego Radia i Listy Przebojow Radia Lodz - bezkresna kraina
          Listocji, istny fenomen. Nagrywanie utworow na Kasprzaku, a pozniej na
          pierwszej miniwiezy wartej jak na owe czasy majatek. Pierwszy Walkman - z
          radiem, niezly rarytas i do tego markowywink
          MTV w pasmie programowym TVP3.
          Do tego sluchanie dance, Technikum Mechanizacji Muzyki (pozna noca), a w
          niedzielne wieczory JW23, gdzie zawsze ok. 23:30 grali kawalek z refrenem:
          "Nastepna laska, nastepna dziewczyna,
          Jedno sie konczy, drugie sie zaczyna" wink
          Pozniej Radio o Zmrocku - prowadzenie Piotr Metz. Dzieki temu poznalem Air,
          Massive Attack, Radiohead, Oasis, The Verve, Morccheebe i sporo innych wartych
          wymienienia kapel (sporo tego bylo, oj sporowink)
          Pierwszy sprzet grajacy w samochodzie, sluchanie na okraglo skladanki Dream
          Dance (chyba 8 lub 9).
          Machina, najlepszy magazyn popkulturalny...

Swietne czasy.
          • sgk Re: Muzyka 03.10.06, 10:20
            Ja też bardzo dobrze wspominam stary, dobry, alternatywno-rockowy, świeży RMF,
            zanim stał się popkulturowo-papkową machiną ostatnich lat, a szczególnie właśnie
            Piotra Metza, który pokazywał świat dobrej muzyki.
            Pamiętam dobrze początki RMF, jeszcze przed wejściem na ogólnopolską antenę.
            Mimo, że nie jestem z Krakowa, często tam jeździłem w różnych sprawach i
            słuchałem lokalnie. Wyróżniali się bardzo dobrą jakością sygnału stereo i
            muzycznym stylem. Ucieszyło mnie, że stali się ogólnopolscy. JW23, monterek,
            Metz, Ewa Drzyzga zawsze będą mi się kojarzyć z tamtymi latami.

A tak na marginesie to lata 90-te to także bardzo dobre czasy RadiaZet.
            I ogólnie rzecz biorąc stacje radiowe były chyba ciekawsze...
            • donk81 Re: Muzyka 05.10.06, 14:41
              Sorry, Radio o Zmro(c)ku prowadzil Maciborek,a Metz to oczywiscie Metzoforte.
    • skateskate Plastic ;) 02.10.06, 00:42
      A ja w latach 90-tych, po fazie na G'n'R i caly ten zgiełk, zmieniłam
      upodobania na detroit techno, pierwsza noc w Blue Velvet otworzyła przede mna
      niesamowity świat...Kupowałam Plastic, chyba co miesiac wychodził, dodawali
      płyte zawsze z jakaś fajna muzą, nawet mam te numery i CD jeszcze w domu...
      Pierwsze kluby w Wawie sie pojawiły - Pieksa, to był szał!
      H20, U-boot...
      fajne czasy studenckie smile

Kate
      • skateskate Re: Plastic ;) 02.10.06, 00:51
        no tak, jak mogłam zapomnieć!!! Technikum Mechanizacji Muzyki, JW23!
        jak sie uczylam do matury, to sluchałam RMFu, bzy pachniały za oknem, biegałam
        kilka razy w tygodniu wieczorami...
        smile smile smile
    • muffin3 Re: Muzyka 08.10.06, 18:51
      RMF i koncerty emitowane na antenie...ech!!! Koncert Marillion mam do tej pory
      nagrany na kasecie. Dzięki ich muzyce przetrwałam maturę. Nie należy zapomnieć
      o Rocku Malowanym Fantazją, nadawany był w niedzielę o północy. Pozdrawiam
      • ppo Piłowane do urzygu "Gangsta's Paradise" 12.10.06, 15:11
        W wykonaniu niejakiego Coolio. Przebój RMF z roku 1995. Utrzymywał się na topie
        przez bodajże 7 tygodni. Ja wolałem trochę inne klimaty: Ace of Base (nosiłem
        fryzurę "na grzyba", choć nie jestem blondynem, jak ich leader) oraz 2Unlimited
        (Ray i Anita to pierwowzór stylu "desiarz i jego panienka", który królował
        niepodzielnie przez 10 lat). Ówczesnego rocka (Aerosmith, G'n'R, Nirvana,
        Redhotsi) nie lubiłem za bardzo- wolałem starsze zespoły (Black Sabbath, Led
        Zeppelin, Rolling Stones).
        • le_szek Re: Piłowane do urzygu "Gangsta's Paradise" 13.10.06, 16:23
          Aerosmith to deczko starszy zespół smile Najlepsze IMHO płyty ('Permanent
          Vacation' i 'Pump') wydali w latach 80-tych, a zaczynali znacznie wcześniej
          (powstali w 1970 roku).
          • wiola2006 Re: Piłowane do urzygu "Gangsta's Paradise" 16.10.06, 19:49
            Ja uwielbiałam "Rozpalmy miłość w naszych sercach" Just 5. jejciuś, ta piosenka
            była piękna, słuchałam jej niedawno z wielkim sentymentem.

Poza tym pamiętam jak byłam na kolonii i do piosenki Bailando wszyscy tańczyli
            charakterystyczy taniec.

A piosenki Space Girls ...

• hispana Re: Muzyka 20.10.06, 12:07
      the Rembrandts, Roxette, Zucherro i Paul Young... Paula Abdul
      • donk81 Re: Muzyka 20.10.06, 20:24
        just 5 swego czasu wygralo plebiscyt na najgorszy polski utwor w programie
        Piotra Metza w RMF FM wink
        • tomcio6776 Re: Muzyka 05.11.06, 13:55
          Paula Abdul,to raczej końcówka lat 80-tych.Dokładnie 1989.
          • kaskoss101 Re: Muzyka 24.12.06, 13:06
            Kilka hitow mi sie przypomnialo:
            Toni Braxton - Unbreak My Heart
            Celine Dion - My Heart Will Go On
            Mr President - Coco Jambo
            No Doubt - Don't Speak
            4 Non Blondes - What's Going On?
            Soul Asylum - Runaway Train
            Madonna - Frozen
            George Michael - Freedom
            Queen - Heaven For Everyone
            La Bouche - Be My Lover
            Captain Jack - Captain Jack
            En Vogue - Don't Let Go
            Paula Abdul - Rush Rush
            Janet Jackson - Black Cat
            Bon Jovi - Keep The Faith
            Aerosmith - Crazy
            Seal - Kiss From A Rose
            Wet Wet Wet - Love Is All Around

• aron2004 Re: Muzyka 15.04.07, 21:44
              a pamiętacie powrót Modern Talking ( tak ok. 1997 chyba). Ponoć sprzedali wtedy
              więcej płyt niż w swoich złotych latach 80-tych.
              • aron2004 Re: Muzyka 15.04.07, 22:16
                a pamiętacie Vengaboys - We're going to Ibiza, Uncle John from Jamaica itp...
    • luca28 Re: Muzyka 01.05.07, 19:45
      dla mnie lata 90 to było odkrycie muzyki, podstwówka kojarzy mi sie z
      zestpołami typu "New Kids on the Block" i "Roxette"
      a liceum z coraz cieższym brzmieniem poczawszy od tzw. "polskiego rocka" czyli
      Wilki, Hey aż po Acid Drinkers i zespoły metalowe.
      Z zagranicznych to tylko i wyłacznie grunge, chodzenie na dyskoteki w moim
      towarzystwie to był obciach.

Ech piekne czasy, wszystkie moje ulubione kasety mam do dziś dzień, tylko nie
      mam teraz na czym ich słuchać
      • aron2004 Re: Muzyka 09.05.07, 22:13
        wygrzebałem 2 kultowe kawałki z 1995

fun-factory.euweb.cz/mp3/02celebration.mp3
        fun-factory.euweb.cz/mp3/07iwannabwithu.mp3
        • oja83 Re: Muzyka 10.05.07, 20:22
          oj stare dobre czasy...
          pamiętam jak pierwszy raz uslyszalam ''starring at the sun'' U@ -zaowocaowało
          to wieloletnia fascynajcja
          podobnie było w przypadku ''it;s no good'' DM
          poza tymPiasek z Chojnackim i ''Niecierpliwi''
          ''male szczescia'' Jansona ktore zadedykowala mi bacia wkoncercie zyczen
          no i badziewne Kelly Family.... polmojej podstawowki tego sluchalo
          • invisible7 Re: Muzyka 27.06.07, 02:14
            Moja klasa w ogólniaku dzieliła się na cztery obozy: fanów Depeche Mode, fanów
            Guns'N'Roses, fanów Queen i wszystkich pozostałych smile
            • invisible7 Re: Muzyka 27.06.07, 02:21
              Pod koniec lat 90. nałogowo słuchałam Trójkowego Ekspresu Pawła Kostrzewy -
              pamiętam, że kiedyś był nadawany o 14 i na pierwszym roku studiów czasem
              zrywałam się z jakiegoś wykładu, by zdążyć. Pamiętam, że swoją wiedzę o tym, co
              się działo wówczas w muzyce czerpałam głownie stamtąd i z popołudniowego
              sobotniego Zapraszamy do Trójki Piotra Kaczkowskiego - no i namiętnie śledziłam
              Listę Przebojów, nie opuszczałam żadnego notowania smile Być może powinnam to
              napisać w wątku o radiu, ale dla mnie hasło "muzyka lat 90." jest równoznaczne z
              tym, co wtedy można było usłyszeć w tych audycjach.
              • yeri8 Re: Muzyka 13.05.08, 18:47
                Blenders !!
                www.wrzuta.pl/audio/3jM49zlcS4/04._mala_obawa
                wciągało nam na tym kasetę, po wyjęciu zwijało się na długopis, pamiętacie takie
                cuda?? albo sklejanie taśmy taśmą samoprzylepną........

Prodigy!!
                pl.youtube.com/watch?v=28ow4TLMTqM
                smile)
    • pizza_adoloran prywatne firmy fonograficzne 25.05.08, 16:56
      Jedne wydające na pograniczu prawa kasety z pirackimi nagraniami zagranicznymi i
      legalnymi polskimi (Bravo), inne regularnie działające aż do wchłonięcia przez
      majorsów.
      Pomaton - potem połknięty przez EMI; sztandarowi wykonawcy: Górniak,
      Steczkowska, Varius Manx
      Zic-Zac - przez BMG (pracowali w nim m.in. M.Kościkiewicz i T.Lipiński);
      sztandarowi wykonawcy: De Mono, Chojnacki
      Izabelin - przez Polygram (Puczyński, Kanclerz); sztandarowi wykonawcy: Hey, Big
      Day, Kowalska, Bartosiewicz i masa innych
      Metal Mind - nie wchłonięte, działa do dziś
      I jeszcze z tych starych firm Polton został wchłonięty przez Warner Music
      MJM (o ile dobrze pamiętam nazwę) wykupione przez Sony.
      • restless Radio Flash 06.07.08, 15:09
        dzisiejsze antyradio
        swietna muzyka i przede wszystkicm bijący zgłosnika niesamowity luz i urokliwy brak profesjonalizmu
        dzis juz oczywiście nie to samo,mimo ze muza dalej fajna smile
        • drzejms-buond techno mutanty 09.07.08, 14:12
          pierwszy był chyba
          ACID HOUSE
          potem techno,
          hard core techno
          rave
          swoja drogą , ciekawe czy ci goście, po takich kwachach
          jeszcze żyją?
          pl.youtube.com/watch?v=FEdiOBz4zeM&feature=related
          • pizza_adoloran Re: techno mutanty 11.07.08, 07:03
            Żyje na pewno zespół Scooter, i ma się dobrze. A poza tym to nie jestem w stanie
            powiedzieć, na czym polega różnica między podgatunkami, które wymieniłeś.
            • drzejms-buond Re: techno mutanty 11.07.08, 12:44
              szybkością bitów na sekundę, tekstami i użytym instrumentarium
              i tak w klipie ACID mamy zachwalanie kwachów i dźwięki typowe
              "kwaśne" dla tego stylu
              hard core techno
              to to np.
              pl.youtube.com/watch?v=NaDlV-DrjYM
              czuć różnicę???- na pewno!
              :]
              przypadek ekstremalny , to to:
              pl.youtube.com/watch?v=Y8Z8pO8ipN0&feature=related
              a zaczęło się tak niewinnie
              od tego:
              pl.youtube.com/watch?v=eGPhUr-T6UM
              • pizza_adoloran Re: techno mutanty 12.07.08, 23:54
                Oj, "Pump Up The Volume" nigdy nie było doczepiane do techniarzy. Pamiętam ten
                kawałek, gdy genialnie był wykorzystany w "Moja macocha jest kosmitką".
                A co do ilości beatów/s to faktycznie można było tak różnicować,tylko kto
                normalny się wówczas orientował...
                • peter.steele Re: techno mutanty 16.09.08, 11:19
                  Z racji moich upodoban podaje to co wg mnie sie pojawilo:
                  Metallica - slynny czarny album
                  Guns n Roses You your Illusion
                  Nirivana
                  Areosmith
                  Biohazard

polska:
                  Acid Drinkers
                  Flapjack
                  piekna hard corowa scena. Do teraz wspomniam to z rozrzewnieniem, ze
                  cos takiego istanialo.
    • troy90.pl Re: Muzyka 30.12.08, 20:39
      Muzyka lat 90-tych nic innego tylko DISCO POLO ten klimat te dźwięki słowa(mowa
      o prawdziwym Disco polo), jak można bylo słuchać czegoś innego Milano, Boys,
      Bayer Full, Classic to było to prawie każdy chciał mieć ich kasety, miałem pełno
      plakatów na ścianach heh to było to
      • pizza_adoloran Re: Muzyka 31.12.08, 19:51
        troy90.pl napisał:

> Muzyka lat 90-tych nic innego tylko DISCO POLO ten klimat te dźwięki słowa(mowa
        > o prawdziwym Disco polo), jak można bylo słuchać czegoś innego Milano, Boys,
        > Bayer Full, Classic to było to prawie każdy chciał mieć ich kasety, miałem pełn
        > o
        > plakatów na ścianach heh to było to

Kurde, stary, zazdroszczę. Ja słuchałem syfnej Metalliki.
        • irenka82 Re: Muzyka 08.02.09, 18:29
          ja sluchalam Kazika, ale nie gardzilam tez muzyka z Seattle. Kaza slucham do dzis smile
          • jedzoslaw Re: Muzyka 09.02.09, 03:32
            No, Kazelot po dziś dzień gra, ale do jego twórczości lat 90-tych mam chyba
            największe uznanie smile
            • pizza_adoloran Re: Muzyka 09.02.09, 22:38
              jedzoslaw napisał:

> No, Kazelot po dziś dzień gra, ale do jego twórczości lat 90-tych mam chyba
              > największe uznanie smile

Trudno nie mieć - wtedy jego twórczość sięgnęła szczytów, gdzieś tak do
              "Ostatecznego krachu systemu korporacji". Potem już było słabiej.

Inna sprawa, że dużą siłą Kazika było wyśmiewanie się z pewnych przywar czy
              nowinek. Widocznie potem albo jego prztyczki zrobiły się mniej celne, albo czasy
              tak g..ne, że nie było się już z czego śmiać.
              • donmari-2 Re: Muzyka 08.03.09, 22:39
                Loona z hitem Bailando
    • july-july Re: Muzyka 17.03.09, 10:09
      Ludzie, cudowne forum! Zaczęłam Was czytać i wspomnienia jak żywe.smile

Co do muzyki. Pamiętam z podstawówki Backstreet Boys, N Sync, Spice
      Girls. Było jeszcze Kelly Family, ale tych nie lubiłam. Gdzieś tak w
      7 - 8 klasie zaczęłam przechodzic na jasną stronę mocy - zaczęło sie
      od Prodigy i płyty "The Fat of the Land". Byli na koncercie w
      Polsce, bardzo chciałam jechać, ale miałam 14 lat i rodzice mnie nie
      puścili.smile

Jeszcze wcześniej - pamiętam to całe eurodance, głównie niemieckie,
      całe podwórko szalało. Później na niemieckiej Vivie Zwei sie rocka
      oglądało i słuchało. Tak Metallicę, Smashing Pumpkins, Garbage, Nine
      Inch Nails poznałam. Jeszcze był taki niemiecki zespół H-Blockx, ze
      znajomymi bardzo ich lubiliśmy, z resztą oni nadal funkcjonują.
      • ultra75 Re: Muzyka 07.06.09, 13:50
        Dla mnie lata '90 to przede wszystkim świetne audycje radiowe
        (uwielbiałam wszystkie audycje śp. Beksińskiego w 3), początki RMFu
        i MTV na dobrym poziomie - "120 minut" z Paulem Kingiem, Greatest
        Hits itd.
        Z muzyki: U2, Bjork, Prodigy, Peter Gabriel, Smashing Pumpkins i
        Nick Cave (chyba najbardziej mi pasują jego plyty z lat '90).
        I kupa fajnych koncertów w Spodku, zawsze z mocnym polskim składem
        (co roku Odjazdy, Pożegnanie Karnawału, WOŚP, Juwenalia).
    • conena Re: Muzyka 23.06.09, 12:31
      pierwsza połowa lat 90 to głównie piłowane w kółko przez brachola Depesze, czym
      mi ich skutecznie obrzydziłsmile do końca podstawówki słuchało się Queen, Princa,
      Ternce Trent Darby (nie pamiętam jak to napisać), Big Cyca (załóż skinie
      czapkę!), Ace of Base, itp. ostatni rok podstawówki to już czas totalnej
      fascynacji KULTem i Kazikiem. Liceum to Kaliber, Cypress Hill, the Prodigy,
      RHCP, Green Day, Apteka, Piersi, trochę rege, Skunk Anansie, Guano Apes, Moby,
      Faith no More, Pudelsi. Beastie Boys, KULT i Kazik do dzisiaj. Lato 1996 to lato
      12 groszy.
      na osiemnastkach szaleliśmy przy Metallice, Kaziku, Bekstritach i Run DMC. jak
      sobie przypomnę co się działo na tych imprezach big_grin zgrozabig_grin
    • kot_pampasowy Re: Muzyka 06.07.09, 23:35
      Czy mnie się wydaje, czy nikt jeszcze o niej nie wspomniał...

LUDZIE !!!

MACARENA !!!

Już nikt nie pamieta tego szału na krecenie tyłkiem z przeskokiem z
      obrotem o 90 stopni co nową zwrotkę? Kurde, tanczyli to nawet w
      amerykanskim parlamencie, (pamiętam jak mi opadła szczęka, gdy
      zobaczyłam zdjęcia w Wiadomościach smile)...

Ja tam z lat 90 pamiętam panowanie takich kapel jak Metallica,
      Nirvana, Aerosmith, G'n'R, Bon Jovi jakoś na rocku się bardziej
      skupiłam... Pamiętam też teledysk do Barbie Girl, Chumbywamby, oraz
      taki nie wiem jakiego to artysty z ludżmi pomalowanymi na dzikie koty
      - tygrysy, gepardy, nakręcony na sawannie, pamiętam szał na Varius
      Manx, zwłaszcza tą piosenkę "Kiedyś znajdę dla nas dom...", "Ona ma
      siłę", czy wzrost ich popularności po emisji "Młodych Wilków" z
      "Pocałuj Noc" w soundtracku...

I nie zapomnę jednego, bardzo ezoterycznego w moim ówczesnym odczuciu
      momentu... momentu, gdy pierwszy raz zobaczyłam teledysk do "Human
      Behavior" Bjork. Bałam się tego telesysku... A Bjork namiętnie
      słucham do dziś smile
    • malwa51 Re: Muzyka 16.07.09, 00:45
      Polskie:
      * Buzu Squat - czy ktos jeszcze pamieta? Uwielbialam i ucieszylam
      sie znalazlszy ich na YT smile
      * Blendersi
      * Illusion
      * Maanam i Lady Pank wydali plyty w latach 90, pamietam promocje
      ich plyt w RMF wink
      * O.N.A i Chylinska
      * Kukulska w dosroslej wersji

Z zagranicy:
      * Tom Petty, (m in "Learning to fly" ,"Into the great wide open")
      * Meat Loaf, "Anything for Love"
      * Ugly Kid Joe
      * Red hot chili peppers
      * 4 non Blondes - nienawidzilam slyszanego wszedzie "What's Up"'a,
      ale na ich plycie mozna bylo znalezc naprawde dobre kawalki
      * Beautiful South (slyszalam ich tylko w starym RMFie, pozniej
      kupilam sobie kasety smile
      * Joe Cocker sie przypomnial w 94 r. hitem "Summer in the city"
      * Amy Grant wykonala IMHO swietny cover "Big Yellow TAxi"
      * A propos coverow, w (chyba)95 roku wyszla plyta "Tribute to Led
      Zeppelin", na ktorej pojawila sie m. in. Sheryl Crow i 4 non Blondes
      * Wspomniana wyzej Sheryl Crow z albumem Tuesday Night Music Club
      * Janet Jackson wylansowala kilka hitow, "Again", "Runaway"
      * Crash Test DUmmies i "MMM MMM MMM MMM" wink
      * The Cranberries
      * TLC (formacja rn'b) - nikt chyba nie wspomnial -
      "Waterfalls", "Digging on you", caly album "Crazy Sexy Cool"
      * MArusha, Dune - niemieckie techno.
      * Vanessa Mae i jej muzyka klasyczna w nowoczesnym stylu - pamieta
      to ktos?
      • pizza_adoloran Re: Muzyka 19.07.09, 14:57
        malwa51 napisała:

> Polskie:

> * Kukulska w dosroslej wersji

Wiem że to literówka, ale bardzo mi się spodobała.

> Z zagranicy:
        > * Tom Petty, (m in "Learning to fly" ,"Into the great wide open")

Tom Petty wydał wówczas dwie bardzo podobne płyty, produkowane przez Jeffa Lynne
        z ELO. Miał także przebój "Free Fallin'". A niemal identyczne brzmieniowo płyty
        wydali także (końcówka lat 80 i początek 90) Roy Orbison, George Harrison,
        Travelling Wilburys, Ringo Starr - wszystkie jak u Modern Talking, na jedną nutę.

> * 4 non Blondes - nienawidzilam slyszanego wszedzie "What's Up"'a,
        > ale na ich plycie mozna bylo znalezc naprawde dobre kawalki

Chociażby drugi singiel "Superfly" bardziej podobał mi się niż What's Up. Dziś
        Linda Perry pisze dla innych wykonawców, m.in. dla Christiny Aguilery czy Pink.

> * Beautiful South (slyszalam ich tylko w starym RMFie, pozniej
        > kupilam sobie kasety smile
        Mieli fajny okres z pierwszą wokalistką ("A Little Time") i chyba jeszcze
        fajniejszy z drugą, która pod koniec lat 90 pokłóciła się z muzykami i od tej
        pory wokalistki chyba nie posiadają.

> * A propos coverow, w (chyba)95 roku wyszla plyta "Tribute to Led
        > Zeppelin", na ktorej pojawila sie m. in. Sheryl Crow i 4 non Blondes

To się nazywało "Encomium" i sam Plant śpiewał tam w duecie z Tori Amos.
    • sparkling_satin Re: Muzyka 16.07.09, 10:51
      Chceney Hawkes - im the one and only/ do dziasiaj sławi go pożeracz
      energi słonecznej Jacek S./ plus film Buddys song, na VHS, podobno
      do dzisiaj nie wydany na dvd, ale to sam początek lat 90 wiec nie
      wiem czy się zalicza
    • kalimek1996 Re: Muzyka 03.07.21, 13:59
      fumacrom.com/18Mxp

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka