betka135 11.12.08, 21:20 Dziewczyny drogie, chcę kupić coś do lutowania srebra, lutownicę, palnik i.t.p. Powiedzcie mi gdzie mogę to kupić i co konkretnie. Składanie z elementów też jest fajne, ale kusi mnie coś nowego. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaszabe12 Re: Zabawa z lutowaniem 09.02.09, 12:17 oj mialabyc odpowiedz a zaczal mi sie nowy watek:) wiec jeszcze raz: Zeby zlutowac srebro potrzebujesz min 3 rzeczy: 1)Palnik gazowy. Moze byc taki maly ladowany jak zapalniczka albo z glowica do ktorej przykreca sie butelke z gazem np campingas (ale taka smuklejsza co by w rece sie miescila, nie taka jak do kuchenek turystycznych) 2)Lut srebrny. Wystepuje w trzech rodzajach: twardy, sredni, lub miekki. okreslenia te odnosza sie do temperatury ich topnienia. 3)Lutowka (inaczej flux) czyli plyn ktory umozliwia plyniecie lutu. Bez tych trzech rzeczy ani rusz. No i przydalyby sie jakiesz szczypce co by sobie palcow nie sparzyc i drut (moze byc taki zwykly od robutek tylko cienki)zeby w razie czego pomanipulowac lutowanymi elementami. Potrzebne materiały mozesz znalezc np na szafir.pl albo alco.com.pl. Jak znasz angielski to proponuje poszperac na youtubie i wpisac silver soldering kupe tego jest. Pozdrawiam. Odpowiedz Link