11.04.11, 19:55
jest juz miastowa, gdyby ktos chcial zadzownic np po straz miejską
Obserwuj wątek
    • spokoizi Re: DROGA 12.04.11, 15:38
      która droga i od kiedy? nagle tak? jeszcze chwile temu było pismo od novomaru a tu nagle miastowa? wow. powaznie. skad to info?
      • kubus_ek Re: DROGA 12.04.11, 20:52
        na "e-kartotece" jest ofcjalna informacja od Zarządcy... :)
        • lautremont Re: DROGA 13.04.11, 02:11
          Dla przypomnienia droga ta oznakowana jest znakiem d-40 s:

Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji "strefy zamieszkania", to m.in;
          •prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
          •możliwość korzystania z drogi przez dziecko w wieku do 7 lat, bez opieki osoby starszej,
          •prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h,
          •zakaz postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.

Koniecznie trzeba teraz wystąpić do Gminy o zamontowanie progów zwalniających - uważam to za sprawę priorytetową obecnie - dla naszego bezpieczenstwa.
          • zgnilepomidory Re: DROGA 13.04.11, 08:24
            Jak bylo mowa o wykupie, to bylo glosno i pisanie przez NM na forum ale jak drogę przejeło miasto to cisza...
          • spokoizi Re: DROGA 13.04.11, 10:28
            Progi? te takie 'wertepy' wystajće na parę centymetrów? Mój fordzik to łyka jak średni kamień. Nie zwalniam nawet specjalnie - za to hałas bankowo wzrośnie. Mamy drogi z kostki - wiec śruby puszczą po jednej zimie. Nikt tego permanentnie nie będzie naprawiał, więc będziemy mieli hałas jak na peronie. Rozklekotane pseudoprogi.

A na takie solidne - łamacze mostów - które się robi przez wybrzuszenie jezdni - nie ma szans. Zimą się pozabijamy (spadek drogi). I to bez przekraczania 20kmh.

W sumie, jak o tym myślę to zatłoczenie aut parkujących gdzie popadnie działa lepiej od tych progów.

Podobnie jak skoszone słupki wystające w kierunku drogi - ciekawe kiedy ktoś się w nie wbije. :)

A priorytetem to jest chyba wymiana żarówek w lampach przy tej drodze. Bo mamy zaciemnienie w połowie jak na wypadek bombardowania.

I na koniec, ja bym się nie rzucał na wszystkich parkujących na chodnikach. Trzeba trochę dystansu do tematu. Wiemy wszyscy, że miejsc jest ile jest. Wliczając w to miejsca wewnętrzne.
            Może trzeba raczej pomyśleć o poszerzeniu chodnika, wytyczenia linii parkowania na nim - tak, żeby auta nie parkowały na cztery koła prawie. Trzeba zabezpieczyć wjazdy do kwartałów - ale nie kolczatkami tylko własnie z pomocą mandatów. Bo jesli ja mam swoim kompaktem problem z wyjazdem to ja mam wielki szacun dla śmieciarek i pogotowia. Straż pożarna - zapomnijmy.

I jeśli zaraz ktoś napisze, że ten metr trawnika to zielone płuca europy - to wybaczcie - ale nic nie zdziałamy. Auta są i będą. Trzeba teraz zadbać o jakąś obustronną koegzystencję - parkujących, matek z wózkami i całej naszej reszty.

Mijajmy się z uśmiechem. :)

I właściwie oceniajmy 'priorytety' bo okopywać się nie ma sensu.
            • nika-ika Re: DROGA 13.04.11, 20:20
              Prawo budowlane wyraźnie mowi o odległościach miejsc postojowych od okien budynku i możecie sobie pomarzyć o szerszym chodniku.
              Co do dystansu do tematu parkujących wdłuż chodnika to też zalecam gdyż miejsc naprawdę nie jest wystarczająco a tak bardzo znowu to nie przeszkadza. byleby na łukach i przejazdach nie parkowali, do reszty mam tolerancję choć sama posiadam miejsce wewnątrz.
              Co do ewentualnych progów to głupota!
              • lautremont Re: DROGA 14.04.11, 17:43
                dlaczego progi to głupota ? dwa lata temu na Lubostroń auto śmiertelnie potrąciło dziecko.
                • xezaq Re: DROGA 15.04.11, 08:50
                  A rok temu rozwalił się samolot. I co w związku z tym?
                  Dziecko zginęło, seria szykan powstała, droga jest nadal tak nędzna jak była. Bezpieczeństwo nie poprawiło się ani o włos - co najwyżej niektórym wydaje się, że jest lepiej, a jest tak samo beznadziejnie jak było, tylko kilka szykan więcej.

P.S. Lubostroń nie jest drogą osiedlową.
                  • only_ose Re: DROGA 15.04.11, 09:10
                    Śmierć dziecka jest wielką tragedią i to nie ma jakiejkolwiek dyskusji, sam mam dziecko i nie potrafię sobie nawet tego wyobrazić.
                    Obarczanie jednak winą kierowców za to że jakiś urzędnik doprowadził do sytuacji w której z własnej posesji dzieci wybiegają wprost pod koła samochodów to skandal. Samochód poruszając się 30 km/h czyli przepisowo trącając panią z wózkiem dokona niemal takich samych zniszczeń jak by jechał 50 km/h, to samo tyczy się dziecka wbiegającego pod koła.
                    Taki stan rzeczy to skandal i przekładanie odpowiedzialności na kierowców to jakieś nieporozumienie.
                    • maximus_t2 Re: DROGA 15.04.11, 11:23
                      jak widze jednego kutasa z drugim jak zap.. po 60 i wiecej w gore i w dol to mi sie noz w kieszeni otwiera. dzieki progom na pewno nie bedzie mozna tak szybko jezdzic.
                      marzy mi sie rowniez zeby kazda latarnia swiecila, bo jak ktos slusznie zauwazyl wyglada to teraz jak za okupacji. znajac dysfunkcjonalnosc wszelkich panstwowych instytucji w naszym milym kraju, to sie pewnie doczekamy za 10 lat. wczesniej to przynajmniej moglem zj... NM, a teraz nawet nie wiem gdzie zadzwonic...
                      • only_ose Re: DROGA 15.04.11, 13:23
                        Nie wiesz gdzie zadzwonić ?? Jak to przecież Ty wiesz wszystko, jak się czyta to forum to nie można odnieść innego wrażenia.
                        Może montujmy progi na każdej drogowe będzie bezpieczniej a my będziemy jeździć 10km/h.

Jeszcze raz Ci kolego powtórzę - jak trącisz 5 latka jadąc a prędkością 20 km/h to masz 99% szans ze będzie ten sam efekt jak byś go trafił z prędkością 50 km/h.

Może chodniki oddajmy pieszym a drogi kierowcą a nie tak jak jest teraz, brak chodników a tam gdzie są to są skutecznie zastawione samochodami.

Jak nie wiesz gdzie zadzwonić to zadzwoń do UM i zapytaj kto odpowiada za politykę zabudowy i kto wydaje pozwolenia na budowę - może Architektura ??
                      • spokoizi Re: DROGA 15.04.11, 14:27
                        Maximus, ale te progi ktore onimoga dac to te popierdolki przykrecane. to robi halas a nie spowalnia auta. Mamy kostke brukowa. Do czego oni to dokreca? Do jadra ziemi? :D

Powazniejac. Jak chcesz wyjechac z kwartalu to stoja na skrecie auta. Nic nei widzisz. bo zaslania. Matka z dzieckiem musi wejsc na droge prawie. Ale kierowca jadacy nawet 30 niewiele zauwazy wczesniej bo... auta zaslaniaja. Inna sprawa, to sami piesi. Wczesna godzina. Pusto na chodniku bo wszyscy studenci na zajeciach, menagerka w pracy. A ludziki przez trawniki, tna droga kolo kraweznika. :)

Ja w te progi nie wierze. A te solidne jak zrobia - to zaraz sie zapadna. Kostka sie rozejdzie. A zima na takim dodatkowym spadku -jak cos - juz totalnie nie wychamujesz.

Sorry. Trzeba czegos innego.
    • dziwnyswiat111 Re: DROGA 15.04.11, 14:16
      Do kogo teraz te pretensje ?
      NM poinformował wszytkich że chce przekazać drogę mieszkancom tak czy nie ?
      Mieszkancy głosowali i co przegłosowali że nie chcą drogi tak czy nie ?
      NM przekazał drogę miastu tak jak chcieli mieszkancy tak czy nie ?
      Pozdrawiam Dziwny
      • spokoizi Re: DROGA 15.04.11, 14:29
        a ktos ma jakies pretensje? :)
        • dziwnyswiat111 Re: DROGA 15.04.11, 14:53
          tym zadaniem pretensje się zaczynaja cyt :
          <która droga i od kiedy? nagle tak? jeszcze chwile temu było pismo od novomaru a tu nagle miastowa? wow. powaznie. skad to info?
          a te prawdziwe problemy i pretensje to dopiero nadejdą ponieważ miasto to trudny rozmówca
          DS
          • lautremont Re: DROGA 15.04.11, 16:28
            jadą wolniej mozna szybciej zatrzymać auto w razie zagrozenia - dlatego progi
            • spokoizi Re: DROGA 21.04.11, 15:16
              Nie to tak nie działa. Jadą szybciej. nagle pisk. dup po progach i dalej cisnie. Albo lepiej. Nie daje po hamulcu i leci bez kontaktu z drogą kosząc wszystko co ma na drodze. Ta droga ma spadek. Ma fatalną, tanią nawierzchnię. Tanie progi odpadną jak te na lubistroniu - tez pewnie dzieło aktywistów - słupi, których nie ma i resztki progów. A progi wbudowane zimą - co też już pisałem - zrobią tej zalodzonej drogi - tor do jazdy po muldach. Wtedy NIKT się nie zatrzyma, jadąc nawet 5km/h.

Może trzeba zabezpieczyć chodniki a nie liczyć, że parę metrów pseudo spowalniaczy naprawi sytuację. I - co tez już pisałem - lepiej zrobić dziurę niż dawac progi. To zawsze lepiej działa.

Głowa do góry. COś wymyślimy tylko na to trzeba spokojnei trochę czasu na myślenie i obserwację co zrobili inni w podbnych sytuacjach. Ja naprawdę najchętniej bym widział bezpieczne chodniki a nawet oznaczone przejścia dla pieszych. Bo ich brak też prawnie nie pomaga.
          • spokoizi Re: DROGA 21.04.11, 15:10
            W sensie, ze ja mam pretensje? Zwyczajnie nie wchodzilem na serwis naszej wspólnoty i nie widziałem o tym. Więc łaskawie się proszę odkelić i czytac ze zrozumieniem. Jestem mile zaskoczony, ze novomar juz nie ddecyduje o żarówkach na tej drodze.

Pozdrawiam ubawiony talemtem do dorbiania historii gdzie ich nie ma. :-D
    • pragowicz Re: DROGA 18.04.11, 17:58
      Co do predkosci to jak zaczniemy wszyscy jezdzic jak nalezy (czyli nie szybciej niz 20km/h) to i inni beda tak jezdzic. A jak sie przewloką kilka razy za jakims jednym z nas, jadacym nie szybciej niz 20km/h, to albo wyobraznia/przyklad trafi do glowy, albo najzwyklej zaczna ta droge uwazac za slaby i powolny skrot. Moze nawet zmienia trase swoich tranzytow.

Co do drogi to nie wiem w sumie czy to zle czy dobrze. Zaoszczedzimy, ale czy ludzie nie beda mieli wiekszego problemu z parkowaniem teraz? W nie korzystam z parkingow zewnetrznych ale podoba mi sie pomysl spokoizi zwiazany z inwestycja w poszerzenie chodnika.

Tylko zeby jeszcze cos wymyslec na tych notorycznie parkujacych wewnatrz kwartalow "na dziko". :>
      • spokoizi Re: DROGA 21.04.11, 15:21
        No tylko jak ktoś słusznie wypunktował wyżej, odległości od bloków są ściśle określone przepisami. Ale od strony zjazdu jest szerzej niż od drugiej.

Brakuje tez oznaczeń przejść dla pieszych. Więc piesi też chodza jak chcą i mają rację - bo mamy wolną amerykankę.

Z miejscami do parkowania jest jednak tak jak wszędzie - damy 1000 kolejnych - zaraz aut będzie 1200, bo skoro sa miejsca to jeszcze po autku dla synka i coreczki. :-D Życie.
        • lautremont Re: DROGA 21.04.11, 16:49
          Dla przypomnienia droga ta oznakowana jest znakiem d-40 s:

Szczególne zasady ruchu drogowego, o których mowa w definicji "strefy zamieszkania", to m.in;
          •prawo pieszego do korzystania z całej szerokości drogi i pierwszeństwo przed pojazdami,
          • konkurs_pk Re: DROGA 09.06.11, 14:28
            Panie zgnilepomidory,
            a skąd Pan ma takie informacje, że droga została przejęta przez miasto? Bo ZIKIT nadal utrzymuje, że droga należy do Novomaaru. Jedynie sam wjazd został przejęty przez miasto - na potrzeby budowy tramwaju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka