adamtko
29.09.24, 18:42
Dzień dobry,
=
Generalnie ja sobie zablokowałem wyświetlanie ankiet i miałem na nie wywalone. Są irytujące.
Ale nie udało mi się zablokować wyświetlania linków, do artykułów o tychże ankietach.
No i dziś kliknąłem:
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31345268,andrzej-duda-powinien-odpowiedziec-za-swoje-slowa.html#do_w=424&do_v=1189&do_st=RS&do_sid=1942&do_a=1942#s=BoxOpLink
==
Zgodnie z leadem wyniki zaskakujące, zaiste. 66% głosujących nie widzi powodu do ścigania Du*y/ Łącznie oddano ponad 65'000 głosów. Noż q...a.... Ale czy temu "hakerowi" z koziej wólki chciałoby się założyć automatem, nie wiem, 30 tysi kont?. Pomyślałem, że musi być inna droga. Prostsza.
===
Ale że aż tak prosta to nawet bym nie przypuszczał. Nawet mając wyrobioną opinię o zespole IT gazety.
1. Wyloguj się.
2. Zagłosuj.
3. Usuń ciasteczka
4. Wróć do punktu 2.
Et voila
====
Przekładając to na język komputerów wystarczy 1 skrypt w CURL czy innym Pythonie uruchamiać w pętli z opóźnieniem np 10 sekund i JEDEN komputer jest w stanie nastukać w godzinę 3 i pół stówy. Ale jeśli nie ma zabezpieczeń czasowych ani innych, to nie widzę przeciwwskazań, żeby w godzinę natłuc 10 czy 100k głosów.
=====
Do usług,
ATT
PS w 10 lat dacie radę, no chyba, że usuniecie te ankiety. To obstawiam pół roku.