Dodaj do ulubionych

Popsuty dostęp do komentarzy

17.06.20, 19:03
W mobilnym Firefoksie nowa wersja komentarzy jakoś tam działa, a w windowsowym ani dudu… To jakaś ochrona przed trollami czy blokada na okoliczność ciszy wyborczej?

A może ktoś dopuścił do pracy osoby, które nie mają zwyczaju sprawdzania, jak to działa w innych przeglądarkach? Ludzie, przecież to już przerabialiśmy 25 lat temu (Best viewed with Netscape) i 20 lat temu (Best viewed with Internet Explorer). A teraz wszędzie tylko pochromolone strony – czy to robią dzieci łebmajstrów z zeszłego wieku? Po co?

ZAWSZE powinno być tak, jak tego sobie życzyli twórcy WWW. Tak pisał Tim Berners-Lee w lipcu 1996:

Anyone who slaps a "this page is best viewed with Browser X" label on a Web page appears to be yearning for the bad old days, before the Web, when you had very little chance of reading a document written on another computer, another word processor, or another network.

A w gazecie dodatkowo niezgodne ze standardem przekierowanie z komunikatu 404 na stronę główną. Robicie ludziom na złość, żeby nie chcieli kupić prenumeraty Wyborczej?
Obserwuj wątek
    • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 18.06.20, 17:07
      To jak? Stażyści z zewnętrznej firmy wzięli kasę za nic się zwinęli? Będziecie to zwalać na PiS?

A kiedyś ktoś obiecywał porządny widok drzewka wątku i możliwość linkowania konkretnych komentarzy…
      • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 20.06.20, 06:57
        Same komentarze też popsute. W wieku unikodu jakiś idiota blokuje nie tylko emoji i pisma nieposługujące się alfabetem łacińskim (Ну погоди!), ale też znaki innych języków europejskich (np. ñõ) i tak stare znaki typograficzne, jak ©®™.
        • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 20.06.20, 11:29
          Wychodzi na to, że ktoś został w zeszłym wieku i uparł się na ISO-8859-2, gdzie nie ma nawet pauz i cudzysłowów typograficznych. Wszystkie komentarze szlag trafia przez jednego zacofanego niedorozwoja.
      • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 21.06.20, 15:54
        I kolejna uwaga: W jaki sposób można wrócić do miejsca, w którym przerwało się czytanie komentarzy? Jeśli zamknę przegladarkę, a po jakimś czasie wrócę na stronę, to komentarze zawsze są zwinięte do początku. Mam prowadzić notatki na boku i kopiować do nich link i ostatnie przeczytane zdanie?
        • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 21.06.20, 15:57
          Link oczywiście do całej strony, bo obiecanych linkow do kazdego komentarza oddzielnie przecież nie ma (zresztą wtedy nie trzeba byłoby nic kopiować, wystarczyłyby zakładki).
          • adamtko Re: Popsuty dostęp do komentarzy 23.06.20, 00:53
            a_usher napisał:

> Link oczywiście do całej strony, bo obiecanych linkow do kazdego komentarza odd
            > zielnie przecież nie ma (zresztą wtedy nie trzeba byłoby nic kopiować, wystarcz
            > yłyby zakładki).

Linki do zamieszczonych komentarzy czy odpowiedzi "trochę" działały. Wystarczyło po wysłaniu wpisu (gdy pojawił się komunikat "twój komentarz jest już widoczny" lub "...będzie widoczny za chwilę" dodać bookmarka. I wtedy można było z łatwością wrócić do dyskusji. kładę nacisk na "BYŁO", bo to już nie działa w nowym systemie. Ba, stare zakładki też poszły w uy.
            • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 23.06.20, 03:46
              Do tej pory z linkami robiłem podobnie, ale nawet bez tego przeglądarka poprawnie zapamiętywała położenie, bo rozmiar wczytanej strony w zasadzie się nie zmieniał. Czasem tylko jakieś pojedyncze komentarze poleciały do kosza.
              Poza tym już wcześniej napisałem, że miały być linki do _każdego_ komentarza. Przecież tu na forum linki są, i to wyraźnie oznaczone, prawda? I cytować też można bez problemu…

Brakuje również wklejania linków uznanych za bezpieczne (np. do stron różnych serwisów Agory czy do Wikipedii), datowania bezwzględnego (data + czas, a nie dzisiaj - wczoraj).

Podgląd lub późniejsza edycja własnych komentarzy to już chyba marzenie ściętej głowy, choć na urządzeniach mobilnych autouzupełnianie jest wredne i bez poprawiania ani rusz – widać to prawie pod każdym artykułem.

Aha, dziś zauważyłem, że przywrócili możliwość używania cudzysłowów typograficznych (ale tylko „jednego rodzaju”, nie ma np. kątowych) i pauz. Widać je też w starych komentarzach. Oczywiście to, co było popsute ostatnio, zostało nieodwracalnie zamienione w znaki zapytania.
              • adamtko Re: Popsuty dostęp do komentarzy 23.06.20, 08:54
                No dobra, zgadzamy się, że coś jest ewidentnie spartolone.
                I co dalej? Tak piszemy co kilka lat, oni uznają, że jest nas dwoje, pięcioro, max dziesięcioro.
                A czytelników miliony, z tego ze 200 tysi płacących za dostęp. I te miliony (much) nie mogą się mylić, a ci nieliczni to czepialscy?

PS. Chcę sobie włączyć powiadomienie o nowych wpisach, ale "WYSTĄPIŁ BŁĄD - UZUPEŁNIJ ADRES W USTAWIENIACH KONTA". Ale przecież ja mam ustawiony adres, w dodatku działający :)
                • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 23.06.20, 12:39
                  1. Chwilowo nie mam pomysłu, jak to zrobić. Nieczęsto trafia się taka okazja, jak wysyłanie spamu na ankieta@gazeta.pl, ale faktycznie trzeba wymyślić coś podobnie masowego. Tylko że skutkiem może być całkowita zmiana systemu komentarzy. Moim zdaniem ani zwalenie tego na Disqusa, ani na Facebooka nie jest dobrym rozwiązaniem.
                  Co ciekawe, krok w dobrą stronę już zrobili, przekierowując na to forum dyskusje pod artykułami, gdzie wcześniej dyskusje były zablokowane. Ale ten krok też koncertowo sportalili – przykładowe rozwiazanie wymagałoby założenia wątku o właściwym temacie i linkowania do niego. Gdyby chcieli nadal ograniczać komentowanie, mogliby bezpośrednio pod artykułem umieszczać tylko wyróżnione komentarze, oczywiście każdy poprawnie podlinkowany.

2. Czytelnicy abonamentowi płacą za poprawne działanie komentarzy na wyborcza.pl. Te nie zniknęły na starszych przeglądarkach i są ładnie datowane. Komentarze na gazeta.pl najwyraźniej dorwała jakaś tańsza ekipa.
                  3. Jeśli mnie pamięć nie myli, od jakiegoś czasu oprócz własnego adresu na gazeta.pl trzeba podać też adres rezerwowy ( może nawet w innej domenie). Powinien on być wykorzystywany tylko do celów technicznych, np. kiedy zapomni się hasła, ale zdarzyło się, że na te adresy rozesłali spam zachęcający do prenumeraty wyborczej. Alternatywą dla przypomnienia hasła może być podanie numeru telefonu komórkowego, ale nie chce mi się sprawdzać, jak to jest teraz.
              • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 23.06.20, 14:51
                a_usher napisał:

> I cytować też m
                > ożna bez problemu…

Przesadzilem, jak widać powyżej.

> Aha, dziś zauważyłem, że przywrócili możliwość używania cudzysłowów typograficz
                > nych

Tu też przesadziłem. Znikają po kolejnym odświeżeniu strony, tylko musi minąć jakiś czas. Co oni tam dłubią?

> Widać je też w
                > starych komentarzach.

A tu odświeżania jeszcze nie sprawdziłem.
                • adamtko Re: Popsuty dostęp do komentarzy 23.06.20, 19:41
                  Na płatnej wyborczej.pl też nie jest fajnie.
                  - nie działają zakładki do postów/odpowiedzi,
                  - cokolwiek zrobisz, wracając do artykułu komentarze są zwinięte i posortowane po popularności, co jest najbardziej idiotycznym, bo popularność, to kciuki, nieważne czy w górę czy w dół *)
                  - "prośba" o skierowanie wpisu do trasha kosztuje 3 clicki zamiast 1. **)

*) Mogę jednak wyobrazić sobie głupszą metodę sortowania, np. po liczbie "ź" albo użytych zaimków.
                  **) w płatnej strefie jest na szczęście relatywnie mało syfiarstwa.
                  • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 24.06.20, 16:28
                    Jeszcze trochę, a będziemy się cieszyć, że po zwinięciu komentarzy nie przechodzi automatycznie do następnego artykułu (podobnie jak to jest np. na dodatku weekendowym, gdzie artykuły są posklejane) i że daje się wrócić do właściwego artykułu, jeśli włączy się durne przekierowanie na stronę główną. Jaką jeszcze głupotę można wymyślić dla nabijania statystyk?
                    • adamtko Re: Popsuty dostęp do komentarzy 25.06.20, 20:40
                      Ja nie będę się cieszył. Będzie mi przykro. Właściwie już mi jest.
                      Z powodu komentarzy. Z powodu KOMPLETNEGO braku interakcji ze strony tutejszej "pomocy". I wielu innych spraw. Ale obszerniejsze podsumowanie zamieszczę po drugiej turze wyborów, a przed rezygnacją z przedłużania prenumeraty.

Z bardzo podobnego powodu lata temu pożegnałem dziennik.pl (teraz to chyba DGP), potem moje lokalne portale z przyczyn j.w. Aktualnie żegnam się Trójką na skutek zgoła innych wydarzeń. A z braku szacunku dla czytelników za jakieś 6 do 8 tygodni z żalem, ale zdecydowanie, pożegnam gazetę, wyborczą, et consortes.
    • a_usher Re: Popsuty dostęp do komentarzy 15.07.20, 19:15
      No to wypłynęły kolejne nowinki związane z przerobieniem komentarzy na apkę w JavaScripcie. Już wcześniej było widać, nie da się wrócić do konkretnego miejsca na liście komentarzy, widać było też, że niektóre komentarze są zdublowane.
      Teraz okazuje się, że ten system się zacina na tyle, że pojedynczy komentarz można wysłać nawet 10 razy raz po raz. Przy tym nie dostaje się komunikatu "komentarz powtórzony", tylko system się po prostu blokuje. Aby cokolwiek nowego napisać lub zobaczyć bieżący stan komentarzy, trzeba odświeżyć całą stronę.
      • dar61 Dodatki blokujące? Nie - to koniec. 18.07.20, 12:14
        '...Aby cokolwiek nowego napisać lub zobaczyć bieżący stan komentarzy, trzeba odświeżyć całą stronę...'

Aż korci, by dopytać o typ/ wersję przeglądarki i - jeśli nie mobilna - o zestaw dodatków dekryptażu antyskryptowego.
        W moich kilku przeglądarkach mobilnych i dwakroć więcej niemobilnych dodanie tego samego wpisu jest albo blokowane jako dubel, albo niemeldowane i skuteczne. To zależy też, na jakiej części tego tu portalu to następuje.
        Wszędzie jednak na gazeta.pl - i przystawkach - znikła możność odnalezienia spośród archiwizowanych przez przeglądarki wpisów swego wpisu, choć zapamiętują przeglądarki stronę już tylko w dwu postaciach skryptu.
        .
        Moim zdaniem to przygotowania do likwidacji i forum, i opcji komentarzy pod artykułami.
        • a_usher Re: Dodatki blokujące? Nie - to koniec. 22.07.20, 15:18
          Komentarze cały czas dopisuję z mobilnego Firefoxa. Blokada dublowania raz działa, a raz nie. W drugim przypadku, zapewne przy większym obciążeniu, po pacnięciu "Skomentuj" nie widać żadnej akcji, więc wiele osób ponawia wysyłanie. Sam to zaobserwowałem najpierw u innych, więc kiedy trafiło i mnie, od razu sprawdziłem, ile powtórek przyjmie.

A jednak coś tam zmienili. Dorobili linki do komentarzy (jest ikonka łańcuszka, pacnięcie kopiuje link do schowka), a wielokropek przerobili na wykrzyknik (czyli nie będzie więcej pozycji). Ponowne otwarcie strony dalej wyświetla komentarze zwinięte do początku, bez zapamiętania pozycji, nawet po dodaniu komentarza. Otwieranie strony po skopiowaniu linku do komentarza trochę trwa (dekoduje i rozwija json), ale rozwija nawet do podlinkowanej odpowiedzi do komentarza. Jest to jakieś obejście, ale trzeba wklejać link i ładować stronę ponownie, nie można po prostu otworzyć linku w nowej karcie w tle.

I nadal nie można wyszukiwać własnych komentarzy tak, jak to działa tu na forum.
          • dar61 Zwalanie na twórców przegladarek! 21.08.20, 13:03
            Mimo wszystko nie pojmuję powodów dewastacji zasad, mechanizmów archiwizowania przez system komputera przeglądanych (pod)stron.
            Zapewne daje to portalowi odsapkę nawału bitów.
            Ale zwalanie roboty na twórców przeglądarek to już przesada.
            Przecież pierwszy, dawny etap, zniechęcania czytelników jeszcze na wyborcza.pl, zwabiania ich, zmuszania do schodzenia w forum z dyskusjami o artykułach dał spadek liczby wizyt właśnie na wtedy tworzonej gazeta.pl.
            Teraz i same fora gasną z powodu małej frekwencji.
            Słowem - jak dla mnie to właśnie etap ich odgórnego wygaszania przez mocodawców tut. portalu.
            • a_usher Re: Zwalanie na twórców przegladarek! 22.08.20, 14:19
              Nie chodzi o twórców przeglądarek. Chodzi o niedorosłych koderów, którzy nadużywają niesprawdzonych nowinek, przyczyniając się tym równocześnie do generowania zbędnego ruchu i zwiększania cyfrowego wykluczenia. Nie ma żadnej odsapki, wręcz przeciwnie, to się coraz bardziej zatyka, stąd ta czkawka objawiająca się dublowaniem komentarzy.

Jeśli chodzi o przekierowanie dyskusji spod artykułu na forum, to była nieprzemyślana próba zastąpienia całkowitej blokady komentarzy pod niektórymi artykułami. Nieprzemyślana, bo zrobiono proste przekierowanie zamiast założenia nowego wątku na forum (a raczej nowego podforum, bo każdy artykuł generuje więcej wątków). W ten sposób utracono więź komentarzy ze źródłem.

Niektóre zmiany wymusiły przepisy prawne, a raczej ich nadużywanie przez osoby publiczne (traktujące każdy nieprzychylny komentarz jako atak osobisty), niektóre miały na celu ograniczenie wpływu trolli i spamerów. Niestety, te zmiany też wprowadzono po łebkach.

Przykładowo wprowadzono blokowanie linków (również do stron własnych) i słów kluczowych (choćby były to słowa cytowane z artykułu). Nie wprowadzono natomiast automatycznej moderacji wszystkich nowych użytkowników. Oczekiwanie w kolejce zniechęca większość użyszkodników i do spamowania, i do trollowania – idą tam, gdzie nie ma takich ograniczeń.
              Z płatnymi trollami jest inaczej – robią to, co im się każe, ale przecież nikt nie zapłaci za brak widocznych efektów. Moderowanie nowych użytkowników pozwalałoby blokować szkodników od razu, zanim narozrabiają.

I jeszcze jedno złe rozwiązanie – kosz. Wędrują tam z automatu wszystkie wypowiedzi po osiągnięciu określonej liczby kliknięć, a użytkownik dostaje czasową blokadę. Nikt nie sprawdza zasadności blokady, stąd liczne blokady odwetowe, kiedy zgodnie z przekazem dnia stado płatnych trolli wysyła do kosza wszystkie komentarze zawierające konkretną treść bądź napisane przez konkretnego użytkownika.

Zamiast podsumowania: Skorzystaj z brzytwy Hanlona i prawa Petera. Nie ma żadnego spisku, jest głupota i niekompetencja. Zamówili nowe. Miało być szybciej, lepiej i taniej (zapewne z naciskiem na taniej), ale tak się nie da.
              • a_usher Re: Zwalanie na twórców przegladarek! 22.08.20, 15:53
                Narobiłem trochę szumu na forum "O forum", bo tam jednak ktoś czyta zgłoszenia. Przy okazji natrafiłem na taką ciekawostkę:
                forum.gazeta.pl/forum/w,299,170212554,170212554,dyskutuj_na_forum_czy_jakos_tak.html

Podobno zakończono eksperyment z odsyłaniem spod artykułu do komentowania na forum, ale:
                - Nie usunięto odsyłaczy już istniejących.
                - Odsyłanie w dalszym ciągu się pojawia, choć w znacznie ograniczonym zakresie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka