szpak_zam 01.08.06, 10:18 powiedzmy mam 45-60 minut jazdy. jak rozplanować: kiedy kłusem/stępem/galopem? macie jakieś schematy? szpak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobrotka06 Re: planowanie jazdy 02.08.06, 08:53 Wszystko zależy co chcesz osiągnąć - czy to ma być "dupowożenie" czy praca. Poza tym zależy to też od tego czy zdejmujesz konia z wybiegu czy wyciągasz ze stajni. Zasada jest taka, że konia wyciągniętego ze stajni trzeba rozstępować ok 10 min. I po intensywnej pracy przed wstawieniem do boksu trzeba zrobić to samo. Reszta to już zależna jest od twoich pomysłów i waszej wspólnej kondycji. Generalnie galopu stosuje się zazwyczaj najmniej jako że jest najtrudniejszy i nabardziej wymagający dla konia (nie mówię tu o sportowcach, oni mają trochę inne zasady). Odpowiedz Link Zgłoś
fish79 Re: planowanie jazdy 03.08.06, 13:55 dobrotka06 napisała: Zasada jest taka, że konia wyciągniętego ze stajni trzeba rozstępować > ok 10 min. I po intensywnej pracy przed wstawieniem do boksu trzeba zrobić to > samo. mnie jeszcze uczono ze po galopie kon powinien chociaż kółeczko lub dwa pokłusować, bo nie najlepiej potem dla konia jak najpierw się mocno rozrusza i zwysiłkuje a potem, buch stępa i do stajni. Zależy ile galopujesz bo jeżeli dopiero sie uczysz zagalopowania i po paru krokach jest po wszystkim to możesz trochę dłuzej pobrykać, a jak to jest przecudnej urody zebrany galopik na dłuzej, to daj koniowi odpoczać trochę :) Odpowiedz Link Zgłoś
saluti Re: planowanie jazdy 07.08.06, 14:01 Mnie nauczono tez ze czas rozgrzewki zalerzy od temperatury powietrza i gdy jest cieplo chodze 5 min a zima 10. Jesli przychodze na godzine lub 30 min. staram sie proporcjonalnie klusowac i galopowac. Gdy jest b. goroca wiecej chodze i klusuje, gdy zimno wiecej galopuje by rozgrzac konia i z reszta ma wiecej ochote do biegania. Czasami wogole nie galopuje tylko robie cwiczenia. To wszystko zalezy od mojego humoru, czasu, pogody,jaki tego dnia jest kon, czy ma ochote do pracy czy nie, czy jest narowisty czy nie. Moja klacz zna mnie bardzo dobrze, ja ja tez wiec staram zawsze zrobic cos nowego, bez rutyny bysmy zawsze mialy przyjemnosc byc razem. Jesli nie wiem co robic to biore lekcje i instruktor daje mi nowe pomysly. Odpowiedz Link Zgłoś