Dodaj do ulubionych

kto PRZECZYTAŁ Potop???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:39
czas na mały ranking;d;d

kto zwas tu obesnych przeczytał POTOP??????

bo ja nie i sądze że 95% z nas tego nie zrobiła!!!! Dla mnie paranoją jest
dawanie takich wielkich lektur na nową mature!!! Za mało czasu na pisanie a
tym bardziej na przeczytanie przez 3 lata!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.despolnet.pl 05.05.05, 14:42
      ja przeczyttalem 2 tomy przeczytalbym i trzeci tylko ze potop przerabialismy
      tylko 2 godziny lekcyjne podczas gdy nad Lalka nasza pani "profesor" rozwodzila
      sie przez tydzien :D no ale obaczymy w czerwcu :)
      • Gość: Daniel Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: 81.6.129.* 05.05.05, 14:59
        Czytalem w gimnazjum:D nie mialem wyboru musialem pisac na temat POTOPu bo
        tamtych lektur nie przeczytalem:D bo sa denne:)
    • Gość: h Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:43
      wiekszosc u mnie pisala potop, chociaz nikt tego nie przeczytal...
    • Gość: krakus_ka Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.compower.pl 05.05.05, 14:43
      Ja przeczytalam jakies 90% ksiazki ... nie doczytalam konca bo jakos nigdy tego
      nie robie ... ale uwazam ze Potop to jedna z ciekawszych lektur szkolnych ...
      latwa do zrozumienia ... taka pozytywistyczna ksiazka akcji :P
    • Gość: boszek Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:45
      gadaliśmy po maturze to przyszedł jeden znajomy, kumpla z klasy i to on
      przeczytał :D fajne było jak wszyscy pisali "cudzoziemiec" i "królowa" bo nikt
      nie wiedział skąd jest ten koleś ani co to za królowa ;) ale na szczęście to
      nowa matura, pozdr dla wszystkich, którzy dziś pisali :D i poszą rozszerzony :>
    • giulliani Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? 05.05.05, 14:47
      W szóstej klasie podstawowki.To były czasy!
    • giulliani Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? 05.05.05, 14:48
      Gość portalu: zonk napisał(a):

> czas na mały ranking;d;d
      >
      >
      > kto zwas tu obesnych przeczytał POTOP??????
      >
      > Napisz,co w ogóle czytałeś?
      > bo ja nie i sądze że 95% z nas tego nie zrobiła!!!! Dla mnie paranoją jest
      > dawanie takich wielkich lektur na nową mature!!! Za mało czasu na pisanie a
      > tym bardziej na przeczytanie przez 3 lata!!!
    • Gość: kamasss Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:50
      nikt do konca nie przeczytal potopu-dlatego go dali :/
    • Gość: Marta Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:53
      No to chyba musze być dumna bo przeczytalam - ale wstyd no coz taka prawda -
      przeczytałam
      • Gość: palec Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:56
        no jak umnie..nikt nie przeczytal...ale o nieboskiej tez nie mialem pojecia:(
        coz zobaczymy moze te 21 pkt sie uda:)
      • Gość: Aśka Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:57
        Hmm...u mnie na chęciach się skończyło..pomimo tego, że Potop należy do
        podstawy programowej-> MY..zajmowaliśmy się Ogniem i Mieczem i to miałam w
        małym palcu:O no cóż...dlatego wybrałam 2. temat..

A to, ze Potop nie został przeczytany przez 3 lata, bo to za mało czasu to
        chyba lekka przesada...
    • beladona Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? 05.05.05, 14:57
      Ja przeczytałam, ale za dużo z tego nie pamiętam. Na maturze opierałam się
      tylko na podanych fragmentach.
    • Gość: ja Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 14:58
      Ja przeczytalam i musze przyznac, ze byla to jedna z fajniejszych lekturek w
      ciagu calego LO!:D POTOP jest SUPER!!!!:D
      • Gość: Madziura Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.swi.vectranet.pl / 80.51.199.* 05.05.05, 15:03
        nie wypowiadam sie czy potop jest fajny bo nie czytalam, na lekcji ogladalismy
        film, czyli 2 pierwsze tomy, w domu mielismy przeczytac 3 tom ale komu sie
        chcialo haha, ja bynajmniej vtego nie zrobilam i pozostalam na streszczeniu,
        mimo wszytsko i tak pisalam o potopie, bo kordian i nie-boska komedia, sa
        jeszcze bardziej beznadziejne od potopu, potop ma po prostu zbyt duzo
        szczegolow i jest stanowczo za gruby!
        • Gość: marshall Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.elsat.net.pl 05.05.05, 18:01
          gdzie ty chodzisz do szkoly? po co ci w ogole matura?
    • kiimi Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? 05.05.05, 14:59
      ja nie przeczytalam a to pisalam :D i chyba dobrze mi poszlo :D
    • Gość: Iza Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:01
      my nawet tego nie przerobilismy bo akurat nauczycielka nam sie zmienila:/
      • Gość: Przeczytałam i co Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:11
        ja przeczytałam cały potop 1000 stron i co z tego!!i tak nie wiedziałam kto to
        wrzeszczowicz
        • Gość: Velika Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:18
          Ja przeczytałam całość, "Potop" jest fantastyczny :)
        • Gość: pablito Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.05.05, 15:19
          ale nie przesadzajcie zeby odpowiedziec na to pytanie bylo trzeba znac tekst,
          tekst to bylo trzeba znac do kordiana i meza

z tego co sprawdzalem jeden temat z tych co dawali na probnych miala najwiecej
          punktow za konteksty a drugi temat byl tylko na podstawie fragmentu, a potop
          byl wlasnie na podstawie fragmentow i szczerze to tam nie trzeba bylo nawet
          wiedziec kto to jest kmicic, ten szwed i ten czech (to mi powiedzial akurat
          kolega), wszystko mozna bylo wyczytac i temat tak naprawde dotyczyl szlachty i
          sarmatow a nie samego potopu
          tam nowa matura to naprawde jest lepsz abo ja bym 5 godzin nie usiedzial piszac
          na jakis ogolny temat jak kiedys bylo

co do sondy to ja ogldalem film, fajny byl nawet :)
    • Gość: woody Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:26
      Ja przeczytalem :) w wakacje... Zaczalem, myslalem ze bedzie nuda a okazalo
      sie, ze super ksiazeczka ;) i po 2 tomach myslalem, iz juz koniec ale dziwnie
      ten 2 tom sie zakonczyl. Okazalo sie ze 3 jest :) mimo tego, ze przeczytalem,
      na maturce napisalem na temat 2 :P
    • Gość: Jasiek Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:29
      A mi babcia czytała Potop jak byłem mały i doszliśmy do obrony Jasnej Góry:P
      • Gość: OkTn Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:51
        ja nie przeczytałem, nawet nie wiedzialbym kto go napisal, dobrze że tam to
        napisali:p ale moze będzie dobrze , aby 21 pkt.........
    • Gość: Janek Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:30
      Siemka,

Tez wybralem POTOP, bowiem o ile fragment Nie-Boskiej nie byl zly, to juz
      fragment Kordiana byl najgorszy z mozliwych (jak na poczatku ksiazki rozmyslal o
      zyciu po odrzuceniu jego zalotow przez Laure i byl gotow popelnic samobojstwo).
      Wracajac do POTOPU: nie czytalem lektury, nie czytalem streszczenia - slowem:
      nic. Bylem pewien na 100 procent, ze takiego "klocka nam nie dadza". Okazalo sie
      calkowicie inaczej:/ Moja praca dotyczy glownie tego, co bylo zawarte we
      fragmentach, jedynie wstep wrzucilem od siebie, ze Potop wchodzi w sklad
      Trylogii, ze napisany zostal w pozytywnizmie ku "pokrzepieniu serc" oraz aby
      ukazac uciemiezonym przez zaborcow rodakom chwile wielkosci narodu. No coz -
      bedzie jak bedzie, na wiele nie licze, bowiem maslo maslane... DObrze, ze
      przyznaja sporo punktow za kompzycje, jezyk i styl, to sie nadrobi nieco...

Ech... a ja nawet Lalke przeczytalem...
      • Gość: Ola Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:32
        Ja przeczytalam, ale w gimnazjum-jakies 4 lata temu:/ zalamka ogolnie
    • Gość: ddd Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.broker.com.pl 05.05.05, 15:32
      ja przeczytałam ale chyba mi to nie pomogło za bardzo zreszta wszystko było w
      tekście;-P a to i tak miały być rozważania a nie treść głownie
    • Gość: Jacenty Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.kis.p.lodz.pl 05.05.05, 16:23
      no chyba o to chodzi w szkole, byś sie czegoś dowiedział o historii, kulturze i
      obyczajowości Polaków, współczesnych i "tych z przeszłości".
      3 lata jest wystarczającym okresem czasu do przeczytania jednej lektury. Nie
      przesadzaj, jak ja zdawałem mature, należało znać je; zwłaszcza że jak
      pójdziesz na studia to wdtedy zobaczysz ze matura (zwłaszcza nowa) to pikuś
      • drobiazg_lesny Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? 05.05.05, 16:38
        ..i tak przeczytałam wszystko..;P

a wybrałam drugi temat. bo nie pamiętałam niestety, kim ó wrzeszczowicz.. (i
        tylko historyca stała przy wejściu i pytała: "potop? tak? tak trzymaj! nie? nie
        rozmawiam z tobą!" ;))
    • Gość: sto żałosne IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:29
      nooo.. gratuluje...
      to wy tylko kamizelke przeczytaliscie przez 3 lata?? :D
      • Gość: Marcin Krommer Jestem zadziwiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:56
        Zadziwily mnie wasze wypowiedzi. W mojej klasie na palcach jedenj reki mozna policzyc osoby, ktore nie przeczytaly potopu. Jest to lektura latwa w odbiorze i szybko sie czyta. Rozumiem jesli ktos zniechecilby sie sklepami cynamonowymi, ktore sa niejednoznaczne, ale potopem? Mnie wydawalo sie, ze temat jest korzystny dla uczniow
    • Gość: keev Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 17:43
      ja nie przeczytalam ani potopu ani jego opracowania i to mnie martwi bo
      wybralam pierwszy temat :/ drugi byl beznadziejny...
      a wczoraj sobie mowilam "tylko nie potop" ...wszystkie inne lektury
      przeczytalam... :/
    • Gość: Nietoperz666 Re: kto PRZECZYTAŁ Potop??? IP: *.mpn.pl / *.man.bydgoszcz.pl 05.05.05, 17:43
      ja nie przeczytałam, ale oglądałam, ale i tak nic mi to nie dało. nie skojarzyłam ani jednego ani drugiego fragmentu, co do drugiego coś sobie wkręciłam, że to wypowiedź królowej Anglii, i choć byłam prawie pewna, że w POTOPIE nie było nic z królową Anglii, to napisałam, że to ona;) teraz już wiem, że nie;) pozdro i powodzenia dla tych, co jutro piszą:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka