Gość: marcin IP: *.agora.pl 04.05.06, 12:10 jesli jesteś już po egzaminie napisz prosze jak Ci poszło? pozdrawiam, marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murb Re: jak Wam poszło? 04.05.06, 13:00 Pisałem Makbeta i sądzę, że mi naprawdę nieźle poszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: jak Wam poszło? IP: *.cache.szpital.zabrze.pl / 213.227.125.* 04.05.06, 13:04 jw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisa Re: PROSTE :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:25 proste to mieliście. Szkoda że ja dopiero za rok. Wybrałabym "Chłopów" bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Nie bylo zle IP: *.kalisz.mm.pl 04.05.06, 15:49 Nie uczylem sie, bo czego. Pisalem z Chlopow, tylko na podstawie tekstu, poszlo mi niezle. Testowe wyliczylem sobie na ok 15/20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweleg [...] IP: *.org / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerttrewq matura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:24 matura jest banalna hehehe, uczylem sie tylko 3 dni a przez 3 lata nie przeczytalem zadnej lektury a z polskiego mialem 2 :P nawet nie musialem sciagac :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss Re: matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 10:29 qwerttrewq: zobaczymy, czy zdasz, cwaniaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesta [...] IP: *.chelm.mm.pl 04.05.06, 18:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: PROSTE :D IP: *.chello.pl 04.05.06, 18:54 KOleś wyluzuj.Rozumiem nerwy, ale bez przesady- jeśli tak ma się wypowiadac człowiek ze średnim wykształaceniem, to co będzie z tą Polską?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: PROSTE :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:07 ojeju jeju ,tak sie mówi jak sie nie siedzi w tej sali i nie ma nerwów, tez takie rok temu mialam podejscie :> wiec oszczedzmy sobie takich komentarzy,pozyjesz moja droga zobaczysz:> a tymczasem pozdrawiam i zycze miłej nauki ,chociaz pewnie wszystko juz umiesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le Re: PROSTE :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:19 ale ja byłam na tej sali!:) U mnie opinia jest taka ogólnie, że dali paskudne utwory, bo się ich nikt nie spodziewał, ale bardzo łatwe fragmenty z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: PROSTE :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:41 Czy takie proste to bym nie powiedziała, wolałabym inne tematy, no ale cóż, nie cierpię Chłopów , więc pisałam Makbeta i nawet dobrze mi poszedł, no ale zobaczymy :).... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga takie sobie IP: *.ptvk.pl 07.05.06, 18:16 matura nie byla trudna ale z kluczami roznie bywa takze nie mowie ze bylo latwo.. popropstu w miare mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klosek dobrze chyba mi poszło =] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:11 qurcze jeśli klucz jest zblirzony do tego przykładowego wypracowanka o Makbecie to ja mam praktycznie takie samo!! może się okazać że jest niźle w moim przypadku!! jestem ciekawy kto pisał to wypracowanko i czy on znał klucz!! powodzenia dziś życzę!! Odpowiedz Link Zgłoś
klara87 Re: dobrze chyba mi poszło =] 01.07.06, 10:57 Ja pisałam też o Makbecie.Jako dramat antyczny wybrałam króla Edypa.I też większość z tego co napisałam na maturze zgadzało się z kluczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mug pikus IP: *.gorzow.mm.pl 04.05.06, 14:55 myslalem ze beda trudniejsze pytania ale w takim ukladzie to mam licze tak na 70-90% (zalezy od tego jak jest klucz do wypracoannia napisany) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eficia Re: pikus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:24 zebys sie kolego nie zdziwił :P :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: pikus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:58 Nie rozumiecie idei klucza. Spójrzmy na przykład z "Chłopami". W kluczu będzie to, co _musisz_ tam odczytać.Czyli na przykład konflikt pokoleń, a nie że "szanują rodziców". Na przykład, że kłóca sie o ziemię, a nie że " o światopogląd". Że jest tam naturalizm, a nie na przykład "impresjonizm". Jak mi któryś ekhm indywidualista udowodni, że "odczytał" to z nawiasów, to uwierzę, że klucz jest głupi. Dajcie jakiś przykład tego "twórczego czytania", to się mu przyjrzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomek :D Re: pikus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:08 mi lepiej poszla rozszerzona, napisalem o wiewiorce raczej dobrze, jak w przykladzie, podstawowa gorzej ale zdam:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiek Re: pikus IP: *.jgora.dialog.net.pl 05.05.06, 16:57 Ja w sprawie tego impresjonizmu którego nie widzisz. "Chłopi" to typowa powieść modernistyczna, a jedną z cech takiej właśnie powieści jest impresjonizm. Może faktycznie nie ma go tak dużo w tym fragmencie (chociaż są jarzące się oczy czy lecące iskry, które zmieniają bilans świetlny), ale temat wyraźnie mówił też o całym I tomie powieści, a żeby w reszcie nie zauważyć impresjonistycznego, zmieniającego się natężenia światła to trzeba być zupełnie ślepym!!! Jeśli chodzi o klucze do wypracowań tego typu to uważam, że są beznadziejne. Uczeń, zamiast się rozwijać literacko, będzie ślęczał i zastanawiał sie co może być w kluczu i co powinien napisać. Jakby tego było mało to wiele podpunktów w kluczach jest do siebie podobnych, a egzaminator dostrzegając kilka rzeczy w jednym zdaniu nie da ci kilka punktów, które na zdrową logikę należą Ci się, ale wybierze ten podpunkt do którego Twoje zdanie pasuje najlepiej i w rezultacie i tak otrzymasz 1 punkt za zdanie z trzema czy czterema punktowanymi spostzreżeniami. Pozdrowionka z Jeleniej Góry od wszystkich maturzystów, Jasiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daga Re: pikus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:53 Tak sobie czytam co tutaj ludzie wypisali i muszę przyznać, że w zupełności sie zgadzam z tym, co napisałeś.To jest dokładnie tak.Każdy sie zastanawia co bedzie punktowane, co jeszcze wycisnac z fragmentu.bardzo mało miejsca na własna inwencje twórczą.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura do dupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:51 lipa totalna załamka myslałam ze beda medaliony opowiadania dzuma a tu chłopki których ja nieczytac Odpowiedz Link Zgłoś
terrorystka88 Re: do dupy 05.05.06, 14:41 myślał indyk o niedzieli,a ... na maturze łeb mu ścięli? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia angielski super chociaz cos:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 14:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: endorphin Re: pikus IP: 80.54.157.* 04.05.06, 16:32 kurde. ja testowe mam 17/20.. by bylo 18, ale zad 9 powaliłam - napisałam dobrze, po czym skreśliłam. eeeh. wypracowanie? wybrałam "chłopów" - jak poszło? to się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yagussia Re: pikus IP: *.20.54.194.generacja.pl 04.05.06, 17:05 no jak dla mnie to nie byl taki pikus, chlopow nie czytalam a makbrt strasznie mi sie mieszal z hamletem. z takstu licze na 15 p i mam nadzieje na te 6 z wypracowania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL Re: problem z Makbetem i Edypem IP: *.plock.mm.pl 04.05.06, 18:12 Mam mały dylemat. A chodzi o zakończenie <podsumowanie> wypracowania o Makbecie. Jako bohatera antycznego wybrałem Edypa i tu trafiłem w 10, jednak nie zaznaczyłem dosłownie, że bohaterowie ci różnią się. Chodzi tutaj o to, że Makbet <według klucza> miał wyjście z sytuacju, mógł dokonać wyboru, natomiast Edyp takiej możliwości nie miał. Ja napisałem,że obojgiem kierowało <fatum> i ich losy prowadza do nieuniknionej śmierci. Tak jakbym nie zauważył różnicy ich dzielącej. Mam nadzieje, że nie jest to błąd poważny, bo pisałem o nich w zakończeniu i mam nadzieje, że nie wpływa to na całość mojej pracy!! jak sądzicie?? Dużo osób ma z tym problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz. Re: problem z Makbetem i Edypem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:33 Tak, ciezko bylo wpasc na to ze Makbet mial wybór. A może nie miał? Pomyślmy: dowiaduje sie że bedzie krolem. mysli sobie, ale fajnie, ale ja chce juz teraz zeby sie spełnilo, i zabija Dukana. zostaje krolem - przepowiedznia 'spelnia sie', kolejne tez sie spelniaja. I do tego meomentu mozna myslec: sila sugestii, a nie żadne 'czary' - powiedziano mu ze bedzie krolem - to sie postaral i byl. az do przepowiedni ostatniej ktora mowi, ze Makbet zginie. No i on wtedy, nie dąży do przyśpieszenia jej spełnienia. w efekcie ucieka. Kryje sie. Można bylo fajnie nawiązac do toposu teatrum mundi i dac cytat,ze "Życie to cień ruchomy, nędzny aktor...(fragm. był w tekście w arkuszu)" i każdy ma swoją rolę nadaną z góry. A rola, którą grał magbet, bycie karierowiczem "po trupach" - taka rola wymaga kary. Makbet ginie ze świadomością, że zasłużył. No i tu nam sie łączą wątki z Edypem, który też uciekał i też ginie. wnioski: losu nie można uniknąc. To co ma sie stac, nastapi. Wina spotka sie z karą. I nie ma ucieczki. Ja bym Ci uznała. Zresztą, każdy to może widziec inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL Re: problem z Makbetem i Edypem 2 IP: *.plock.mm.pl 04.05.06, 18:41 siemasz!! ładnie sie zachowałaś. Powiem Ci szczerze,że ja tam zapisałem więcej podobieństw, niż różnic, bo te różnice bardzo cieżko jest zauważyć< trochę tak połączyłem tych 2 och bohaterów, ale NIE WIEM JAKIEGO TYPU JEST TO BŁĄD!! odp, proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz. Re: problem z Makbetem i Edypem 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:17 Oh, pardon wzięłam Cię za dziwczynkę. A tak właściwie to oni są BARDZIEJ podobni niż różni. Szekspir ściągnął z Sofoklesa... samotny bohater, chcący coś zmienic, miec przyszłosc, obaj się mylą, obu towarzyszą jakieś fantastyczne postacie, przepowiednie, oboje im wierzą, maja moment szczecia w swym zyciu (Makbet jak ma wladze, Edyp jak się wiąże z mamusią), są z góry skazani na porazke przez swoje porywcze charaktery, no i wogle inteligentne chłopaki (Edyp - odgadł zagadke sfinksa, a Magbet - te wszystkie dokladne spiski jak kogo zabic... wyobraźmy sobie taką Antygonę... która się powiesiła, a sama nikogo nie zabiła... nie ten intelekt!), no i jeszcze lubią się bic i czasem kogos zabic. bracia bliźniaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta hehe Re: problem z Makbetem i Edypem 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:32 No ja się z wami nie zgodzę. Novum w dramacie renesansowym właśnie jest to, iż bohater ma wola rekę w decydowaniu o swoich losach. Przecież on dojrzewał powoli do tego, że wybrał drogę zbrodniarza. Działo się to pod wpływem wiedźm, czy tez po zabiciu Banka. W jego duszy toczy sie nieustannie walka o to, co ma wybrać. To jest moim zdaniem podstawowe zagadnienie porównując Makbeta z bohaterem tragedii antycznej. :P:P Ale dobrze, ze klucz składa się w wielu punktów i za to bedzie pewnie tylko z dwa punkty i za podsumowanie ci polecą. Bedzie na pewno dobrze:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz. Re: problem z Makbetem i Edypem 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:42 nie no wkońcu byłam blizsza tej wersji, że sie różnią :) ale prywatnie, nie-szkolnie i nie-maturalnie uważam, ze każda sytuacja, w każdym utworze, z każdej epoki jest co najmniej bipolarna, a jak ktoś sie uprze i ma ku temu argumenty, które mogą przekonywac, to jestem w stanie uwieżyc nawet że "umarł Judym i narodził się doktor Rieux". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL Re: problem z Makbetem i Edypem part 3 Kamil IP: *.plock.mm.pl 04.05.06, 20:02 Widzę, że mam do czynienia z jakąś inteligentną osobą! przeraziłem się, jak zobaczyłem w przykładowym wypracowaniu, że wskazane są praktycznie same różnice, przy czym tak jak mówiłem, ja mam większość podobieństw! nawiązując do Waszych odp. tez mam nadzieje, ze odejmą mi punkty tylko i wyłącznie za zakończenie! BIORĘ TEZ POD UWAGĘ, ŻE ISTNIEJE DOWOLNOŚC INTERPRETACJI:) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz. Re: problem z Makbetem i Edypem part 3 Kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:23 Neologizmując - wydelektowałam sie komplementem do ostatniej kropli jego hipotetyczności. (nie dziękuję, żeby nie zapeszac; i wedle słów babci: podziękuję jak zjem) Ależ mnie ta matura odmóżdża. rsvp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: problem z Makbetem i Edypem 2 IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.05.06, 20:08 No w sumie Kamil zgodze się z Tobą. Napisałem podobnie, że Edyp i Makbet myli skazani na tragedie bo tak powiedziała im przepowiednia. Makbet po prostu pomógł temu mówiąc, " niech to co ma się stać, stanie się nieustannie" był jakis podobny cytat :P Natomiast Edyp starał sie od tego uciec. Ale w konsekwencji spotkała ich taka sama tragedia a więc mają również dużo cech wspolnych. SPokojnie Kamil jak nie zdawy rozjebie** tą Oświatę heh :P Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.plock.mm.pl 04.05.06, 20:24 siema!!nie ma po prostu innej opcji:) prawdę mowiąc, to tak łagodnie ale nie do przesady połączyłem ich cechy wspolne<ale bez przesady bo 2 roznice tez chyba napisalem> I JESZCZE JEDNA KWESTIA: Słowo PORÓWNAJ NIE OZNACZA PRZECIEŻ TYLKO I WYŁĄCZNIE>> WSkaż rożnice>>>> no i to juz chyba wszystko tłumaczy:)) PiSZCIE WIĘCEJ NA TEN TEMAT!!! WARTO>>:) w razie problemów piszemy wszyscy do do CKE!!! Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.05.06, 20:39 Dokłądnie. Widze, że ogólnie mamy podobne prace. Równiez skupiłem sie przede wszystkim na podobieństwie i na fatum, któe redzej czy póxniej musialo sie dokonac. Zbyt dłuza uwagę skupilem chyba na wstepie opis Renesansu, biografia Szekspira a takze róznice w dramacie Szekspirowskim i Antycznym. Myslicie, ze za to tez sa jakies pkt. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
monikamz Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil 04.05.06, 20:58 Ja też skupiłam się na podobieństwach Makbeta i króla Edypa, ale napisałam też o tym, że Makbet pomagał przeznaczeniu, a Edyp przed nim uciekał. W podsumowaniu napisałam, że obaj bohaterowie nie mogli uciec przed przeznaczeniem. I mam nadzieję, że mi to uznają w końcu powinna być jakaś swoboda interpretacji!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.05.06, 21:04 Tak powaznie mowiaz Monika napisalem tak samo, że Makbet pomógł przeznaczeniu mówiac, że to co ma sie stac niech sie stanie a Edyp starał sie od tego uciec , uciekł z Koryntu myslac , że tam są jego prawdziwi rodzice. Myśle, ze nam to uznają bo bez przesady. No i w zakonczeniu tez napisalem ze obydwie postacie łączy fatum a wiec wina tragiczna , z ktora bohater sie rodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:11 Straszne bzdury opowiadacie o "Makbecie". Podobieństwa z Edypem - oczywiście. Gry z przeznaczeniem -oczywiście. ALE "fatum" jest pojęciem antycznym:bogowie decydują, człowiek nie ma _nic_ do powiedzenia. Szekspir tę zasadę totalnie obala (no pomyślcież: z tezy o fatum w "Makbecie" wynika, że Bóg chrześcijański produkuje morderców i biedactwa nijak nie unikną swego przenaczenia???). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Lublin Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.it-net.pl 05.05.06, 23:08 hej! Ja oczywiście też napisałam, ze fatum jest tu i tu. Zmyliły mnie te 3 czarownice, zmyliły te teksty Makbeta w stylu: "Skoro i tak musi się wypełnić los...". A tu źle.. Klucz był inny, według klucza Antygona czy Edyp wyboru nie mieli (kurcze, to chyba właśnie na wyborze opiera się konflikt tragiczny????!!!) I co teraz? Rozmawiałam dziś z moim sorem, leci kompozycja, leci teza, rozwinięcie, wnioski, cała koncepcja pracy leci... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zara Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:59 Ehm.., chciałam tak wtrącić, że są tacy ludzie jak ja (czyt. debile humanistyczni) i oni też jakoś tą maturę muszę zdać (albo i nie:P). Dlatego z tego co się orientuję błędy merytoryczne nie wpływają na ocenę pracy. (Ja porównałam Makbeta do człowieka zlagroanego:/ i napisałam, ze Szekspir żył w baroku). Bardzo możliwe, że się mylę, ale trafne strzały w klucz są wasze, błędy merytoryczne nie mają znaczenia i jedynie wnioski mogą być niżej ocenione... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :/Odpisz szybko pr Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:39 a 10 pkt sie uzbiera?tzn czy wypracowanie jest zaliczone w sensie na temat? napisałam tak samo jak ty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :] Re:poprzedni post jest do do Marty z Lublina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milunia18 Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 08:36 Witam wszystkich ja identycznie napisałam tak jak ty i martwie sie że oblałam mature dobrze ze chociż interprestacje fragmętu miałam dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: problem z Makbetem i Edypem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 14:56 ja tez pisalam o Makbecie i porownalam go do Edypa. U mnie wekszość porownywala do antygony ale tylko Edypa mialam na sciadze :p poszlo mi niezle.... tylko z testu bede miala z 13 pkt ;( Odpowiedz Link Zgłoś
klara87 Re: problem z Makbetem i Edypem part 4 Kamil 01.07.06, 11:14 Jak napisałeś,że Szekspir złamał zasadę decorum,czego nie ma W dramacie antycznym np.ZKról Edyp to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
klara87 Re: problem z Makbetem i Edypem 2 01.07.06, 11:10 Idę na studia pedagogiczne i dlatego zdawałam rozszerzony polski.Te lektury są moimi ulubionymi i uważm,że są bardzo ciekawe.Wiem o nich wszystko.Dlatego denerwuje mnie to jak ktoś pisze takie brednie.Błedem jest to,że w twoim zakończeniu ja nie zauważam żadnych różnic między makbetem,a edypem.Trzeba było wziąć chłopów jak się niezna makbeta i Edypa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: problem z Makbetem i Edypem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 14:27 czy jak napisałam o konflikcie tragicznym to dobrze zrozumiałam temat?w sumie w pytaniu jest na czym polega tragedia bohaterów ale to chyba się wiąże? chyba nie obleje przez to? prawda?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukino Re: problem z Makbetem i Edypem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:52 Ja też napisałam, że dramacie antycznym przede wszystkim mamy do czynienia z konfliktem tragiczym. Nasunęło mi się to od razu na myśl, jak tylko prezczytałam temat. Mam nadzieję że to będzie w kluczu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: problem z Makbetem i Edypem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:34 tylko że ja napisałam że w obu był konflikt tragiczny:/chyba obleje Odpowiedz Link Zgłoś
klara87 Re: problem z Makbetem i Edypem 01.07.06, 11:03 To co napisałeś to kompletna bzdura.Czytałeś wogóle którąś z tych książek,bo ja tak.Na zakończeniu powinieneś napisać tak:Na Edypa ciążyło fatum i cokolwiek by zrobił zawsze się to kończyło dla niego żle.Natomiast Makbet miał wybór.Wybrał zło i dlatego spotkało go tyle nieszczęść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donleone Re: jak Wam poszło? IP: 80.72.34.* 04.05.06, 15:32 COza kretyńskie tematy!!!!No może makbet jeszcze jeszcze....,ale Kłótnia u Boryny????!!!! Naprawdę...wolałbym już Tadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAteusz Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:10 Ja niewiem kuzyn pisał esa mi nie puścił i nie wiem jak mu poszło odpisz jakieś podstawowe pytania to zobaczymy jak było chyba dobrze w końcu miał z paskiem na koniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:14 nie no chyba dobrze, ale to się okaże dopiero w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wszystkich Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:31 gdzie mogę znależć egzamin maturalny a nie odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:42 drodzy maturzysci makbet to odrodzenie a nie barok ;p a tak na marginesie - tematy bardzo glupie!! kto to widzial po raz trzeci chlopi??to juz nie ma innych lektur??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedis Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:35 Makbet to przecież epoka elżbietańska, pogranicze renesansu i baroku w UK. i moim skromnym zdaniem Makbet mógł się wycofać z morderstwa Dunkana, wystarczyło wyjść spod pantofla i przeciwstawić się żonie... a że miał słabą psychikę to trudno.. ;) ja porównałam go do Edypa, ale nie piszcie tylko, że Edyp zginął... dramat kończy się przecież wygnaniem Edypa z Teb, a nie jego śmiercią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 21:18 to sie mylisz bo MAKBET to barok to ty chyba zamiast w wspolczesnosci zyjesz w dwudziestoleciu miedzywojennym pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:26 powiem jedno. Były przecieki. I mnie to wku..a. Bo napisałam sama, ale inne głaby które miały tamaty przed, zajmą mi miejsca na studniach. dół :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: jak Wam poszło? IP: *.stk.net.pl 05.05.06, 20:53 hejka za co dostaje sie punkty z wypracowanie i ile?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL Re: Co ostatecznie z tym nieszczęśliwym Makbetem?? IP: *.plock.mm.pl 05.05.06, 22:00 Czytając wasze odpowiedzi, dochodzę do wniosu że, bardzo mała grupka ludzi zauważyła większość różnic, jakie dzielą Makbeta i Edypa!!! A co z resztą?? jestem zdania, ze gdyby CKE zaczęłoby nie zaliczać prac właśnie za słabe dostrzeżenie ich różnic we wniosku lub dostrzeżenie wielu ich cech wspólnych, to przynajmniej 60-65% maturzystów nie zaliczyłoby matury z j. polskiego>>> CO JEST NIEREALNE!!!!:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
klara87 Re: Co ostatecznie z tym nieszczęśliwym Makbetem? 01.07.06, 11:16 Nie bądz taki mądry bo uwierze jeszcze że czytałeś te lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m nie podałam nr pracy ktorą napisałam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 09:21 podobno to oznacza ze nie zdałam matury- lata nauki j.polskiego poszly na marne Odpowiedz Link Zgłoś
klara87 Re: nie podałam nr pracy ktorą napisałam 01.07.06, 11:17 Myślę,że nie.Wkącu każdy polonista potrafi odróżnić chłopów od makbeta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jak Wam poszło? IP: 158.75.60.* 04.05.06, 13:26 Pisałem Chłopów i był to dla mnie bardzo trafiony temat bo bardzo lubie Reymonta. Po raz pierwszy w życiu (a parę próbnych pisałem) bałem się, że zabraknie mi miejsca, a to chyba dobry znak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yannick Re: jak Wam poszło? IP: *.pronet.lublin.pl / 86.63.129.* 04.05.06, 13:28 ze Tobie miejsca zabraklo to nie jest ani dobry ani zly znak.... Btw, Jak mozna lubic Reymonta? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jak Wam poszło? IP: 158.75.60.* 04.05.06, 13:36 Nie jestem zbytnio humanistą (przynajmniej w mniemaniu polonistek) i polski jest jedyną maturą do czegokolwiek mi potrzebną (do zdania jej jakkolwiek, chociażby na 30%), bo wstęp na uczelnie mam z olimpiad, cieszę się więc że mam to już za sobą. Reymonta akurat bardzo lubię, chociażby za sposób w jaki w drobnych szczegółach kreuje spójny, realistyczny świat. Od "Chłopów" wolę jednak "Ziemię Obiecaną", może z uwagi na to że ogólnie lubie fabryczno-handlowe klimaty, takie jak np. także w "Lalce" Prusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kon Re: jak Wam poszło? IP: *.chello.pl 04.05.06, 14:38 po co sie tlumaczysz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:11 he he he ja pisze za rok...ale widze ze tegoroczna maturka nie byla zbyt trudna...tematy hmmm dwie charakterystki, ja bym wybral chlopow...latwieszy niz makbet...poza tym antygone, krola edypa pamietam srednio...a jestem w drugiej klasie.:):):) powodzenia kochani na angielskim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MSz Re: jak Wam poszło? IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 13:28 Ja pisałem Makbeta i mnie też prawie mniejsca zabrakło. A tekst Jana Nowaka-Jeziorańskiego o patriotyzmie i nacjonalizmie był całkiem łatwy. Czy dziś będą również odpowiedzi do egzeminu podstawowego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:30 A co jeszcze było na maturze?? bo ja zdawałem w ubiegłym roku. A w tym miałem zamiar poprawiać hiostorie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleńka Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:00 dla mnie ta maturka spoczko, tekst nawet byl prosty, a wypracowanie pisałam oczywiscie na temat o Makbecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:25 nawet łatwy tekst..a pisałam makbecie i też nie było tak źle:)) gorzej na rozszerzonej;/ pisałam na 1 temat i mam miesane uczucia;/szczerze nie było łatwo dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szycha Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.centertel.pl 04.05.06, 13:30 Maturka BANALNA aż wstyd... Nie wiem jak można tego nie zdać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szycha Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.centertel.pl 04.05.06, 13:33 Oczywiście pisałem Makbeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelka Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:36 Powiem Wam ze maturka jest łatwa z polskiego i z języków obcych. Ale jak się zaczną matury z fizyki matematyki biologi itp itd to normalnie zgon.... Pozdrawiam wszystkich maturzystów A to wszystko od zeszłorocznej maturzystki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malenka Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:40 ja zdaje za rok.. chcialabym zeby tematy byly na tym samym poziomie. makbeta moglabym napisac juz dzis.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madóżyzda Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:13 tjaaa... ja też mógłbym zdać maturę z lektury, którą przerabiałem tydzień temu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shymoos Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:51 A ja żałuję, że w ogóle do tej matury cokolwiek (niedużo ale zawsze) się uczyłem. Te kilkadziesiąt godzin nauki w ogóle nie wpłynie na wynik. Ale na próbnej miałem 80% nie ucząc się wcale, więc jestem dobrej myśli. Polski dla mnie to formalność, stresował się będę przed matmą. 3mcie kciuki 11 maja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olus Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.zab.nat.hnet.pl 04.05.06, 14:36 no ja tez bym bardzo chciala zeby za rok byly tematy na podobnym poziomie, ja także Makbeta mogłabym napisać już dziś.. szkoda ze nie urodzilam sie rok wczesniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viper Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:52 moze i racja z tym ze matura z jezykow jest latwiejsza, ale ja uwazam ze ten temat o chlopach, byl naprawde nie potrzebny. Kto to wogole wymyslil?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deff maturzysty Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:55 Właśnie, że był potrzebny. Ja nie znałem ani Makbeta, ani Chłopów; i wtedy jedynie z Chłopów dało się napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doda glupia komisja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:06 ta komisja moglaby wymyslec cos nowego:P Chlopi byli na probnej, potem w sesji ziomej i teraz:/ ale poszlo mi calkiem spoko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:31 denerwuje mnie takie podejscie do sprawy. "banalne jak dla mnie, ale nie pisałem". Zastanow sie o czym ty wogóle piszesz, do matury, jestem pewna ze zapomnisz makbeta i wiekszośc dzieł!!! 3cia klasa to megasnie duzo lektur i to dosyc grubych!! w ogóle nie bierzesz pod uwage stresu, który dopadł maturzystów i innych okolicznosc!!!! Jak dla mnie jest zupełnie niedojrzały i zarozumiały!!! zobaczymy jak ci pójdzie na maturze i wtedy pogadamy!!! a tak pozatym, jak dla mnie matura rozszerzona była nieziemsko trudna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naye Re: Łatwizna!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.06, 16:18 No .. ja inteligętnie podszedłem do tematu... czytanie ze zrozumieniem: 15/20 .. tak mniej więcej wyszło... zastanawiam się.. czy ocenią makbeta.. zrobiłem analizę tekstu, jego charaktersytykę [co wynika z analizy], lecz zamiast postaci z dramatu antycznego.. napisałem o Achillesie z Mitologii Parandowskiego ;/ jak sądzicie.. klops czy bigos? Odpowiedz Link Zgłoś
merwinka do inteligĘtnego Naye... ;) 04.05.06, 16:57 no to nie chcę Cię martwić, Naye, ale Twoja praca może być uznana jako wypowiedź niezgodna z tematem... Bo w temacie masz jak byk napisane : "...porównaj go z tragizmem bohatera ze znanego Ci d r a m a t u antycznego". Wychodzi na to, że nie rozrózniasz podstawowej sprawy, jaką są rodzaje i gatunki literackie... A to już jest poważna wtopa. A jesli zrobiłeś równie szalone błędy ortograficzne, jak w tym poscie na forum, to ja bym się już zaczęła martwić na Twoim miejscu;) A tak w ogóle, to uważam, że ta matura jest nic nie warta, skoro teraz robi się na maturze charakterystykę bohatera... Jeszcze kilka lat temu, to dzieci w 6-7 klasie pisały charakterystyki porównawcze bohaterów litarackich... no a teraz to już tak się poziom obnizył, że na maturze sprawdza się, czy przypadkiem uczeń nie jest uposledzony i czytać umie, i czy charakterystykę porównawczą umie napisać... :)) Niesamowite:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: do inteligĘtnego Naye... ;) IP: *.chello.pl 04.05.06, 19:04 cóż mimo, że jestem polonistą, niestety muszę się zgodzic z Twoją opinią. Powiem więcej- niestety muszę powiedziec, że nawet tego typu wypracowania potrafią sprawic problem maturzystom...Czyja to wina?Co będzie dalej?Może dojdziemy do tego, że na maturze trzeba będzie zaproszenie napisac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: do inteligĘtnego Naye... ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:40 Niestety to prawda. A dodatkowo ta formuła egzaminu maturalnego powoduje, iz uczniowie nie czytają lektur, korzystając z bryków. To troszke smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sunday Re: jak Wam poszło? IP: *.ip-p05.gni.pl 04.05.06, 13:40 No całkiem całkiem elegancka ta maturka ;) jestem za! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po prostu ja Re: jak Wam poszło? IP: 213.199.218.* 04.05.06, 13:51 nie spodziawalam sie ani makbeta ani chlopow............ale poszlo calkiem calkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona87 Re: jak Wam poszło? IP: 82.160.254.* 04.05.06, 14:03 a mnie poszło beznadziejnie, oczywiście na początku byłam zachwycona, a teraz widze że nie zrozumiałam tematu. W mojej pracy jest prawie sama charakterystyka makbeta a dosłownie w 3 zdania porównałam go do edypa i to tylko pod względem tragizmu. jak zwykle do dupy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lilka87r Re: jak Wam poszło? 06.05.06, 16:23 ja zrobiłam to samo ;/;/ ale myslisz że za to moga nasze prace odrzucic? ;/ Boze jesli tak to ja oblałam ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: jak Wam poszło? IP: *.jmdi.pl 04.05.06, 13:43 w sumie test byl latwy...nie zapeszajac oczywiscie :] ale tematy na wypracowania na pierwszy rzut oka zaszokowaly ale pozniej nie bylo tak zle...3 stronki na temat chlopow :] powinno wystarczyc na te 30 % ktore zaliczaja :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sierota Re: jak Wam poszło? IP: *.wislaNET.pl 04.05.06, 13:43 Ogólnie to łatwa była, ale chyba bym nie był sobą gdybym czegoś nie sknocił i rzeczywiście popełniłem błąd przy wpisywaniu peselu. Najlepsze że po poprawie miałem dać parawke a ja się podpisałem imieniem i nazwiskiem :/ Ciekawe co z tym zrobią. Najwyżej sobie zrobie rok przerwy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:25 Wcale nie była taka prosta. Ile stresu sie najadłęm i ile się przygotowałem to wiem ja.I w rzadnym wypadku nie mówice, ze matura jest prosta.Bo to tylko głupi mówi a po za tym po wynikach zobaczymy jak będzie.JA tam się boje i tyle.Pisałem o Chłopach prawie mi zabrakło kartki:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość ;P Re: jak Wam poszło? IP: *.antsatgor.pl 04.05.06, 13:46 Taa proste. Pierwsza część była prosta za to druga wogóle mi nie podeszła :/ Makbeta nie czytałem, Chłopów też ale mi sie cos kojarzyło. Ale wybrałem 2 temat. Najlepsi moi kumple postać antyczną wzieli z Romea i Julii, oraz Balladyny ;P ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hame Re: jak Wam poszło? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.05.06, 13:50 To niezłe z nich kozaki :P U nas większa część porównała do Edypa, nieliczni do Antygony... Ja pisałem za to Chłopów, temat niczego sobie, jestem zadowolony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:02 A u nas na odwrot - wieskzosc Antygona, Edypa mniej troche. Ale Romeo i Julia? Mam nadzieje, ze to prowokacja :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portier Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:52 a więc tak, na samym początku wyrwałem kartę odpowiedzi, za co zagrożoneo mi oblaniem matury... sprawa ma się wyjaśnić zobaczymy co z tego będzie, na wypracowanie wybrałem temat 1 no i źle przeczytałem polecenie. jestem ciekawy czy mi w ogóle uznają to wypracowanie. właściwie to napisałem analizę tekstu, scharakteryzowałem Makbeta, a o Edypie wspomniałem tylko na koniec. 3 zdania nt różnic i podobieństw, jak stawiacie, zdam czy nie?.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: jak Wam poszło? IP: 158.75.60.* 04.05.06, 13:56 Zdasz... Ja na próbnej napisałem 250 słów, odkreśliłem na marginesie, że już tyle jest (bo była to niecała strona, więc mogło się nie wydawać że tyle jest :)), napisałem zdanie zakończenia i dostałem 12 punktów za pracę. Do tego jeszcze 16 z czytania i łącznie zdałem na luzie z 39% :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madóżyzda Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:17 nie zdasz... :> Odpowiedz Link Zgłoś
medzix Re: jak Wam poszło? 04.05.06, 17:06 sama nie wiem co mam myslec...z testu 14/20...tematy do kitu spodziewalam sie dżumy badz tematyki Łagrowej...to nam dopiero oddwalili numer...mysle ze z 60% bede miala...powodzenia jutro...3mcie sie:*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruner Re: jak Wam poszło? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 13:59 dramat antyczny-balladyna oraz romeo i julia LOL spoko LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: jak Wam poszło? IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 04.05.06, 13:52 hmm w sumie nie było tak źle... spodziewałam się czegoś gorszego, aczkolwiek egzamin do łątwych nie należał. a jak poszło, to się okaże... wole nic nie mówić, żeby nie zapeszyć :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: jak Wam poszło? IP: *.merinet.pl 04.05.06, 13:55 jak będą wyniki to bedę wiedziała jak mi poszło. wybrałam chłopów, się rozpisałam nawet ale nie wiem, czy dobrze zrozumiałam, bo każdy inaczej to rozkminił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia z puław :) Re: jak Wam poszło? IP: *.net.pulawy.pl 04.05.06, 13:56 ja pisalam makbeta porównałam do antygony :) nie bylo tak zle poza tym ze mi sie pomyliło ze ona miala siostre :P a miala brata ale to nic :P nie przejmuje sie. tekst jezioranskiego byl latwiejszy niz ten na probym :) w sumie latwo :) pozdrówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roxy Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:47 Antygona miała siostrę i dwóch braci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:31 siastre tez miala, a braci nawet dwoch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:41 jak dobrze pamietam:) antygona miała jedną sostre i dwóch braci:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też Basia ;););) Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 12:53 Prosze daj znać czy Antygone też zaliczają. Ja również wybrałam 1szy temat i zrobiłam porównanie do Antygony. Podeszłam do tematów tak nie najlepsze ale i nie najgorsze, za Chłopaków nie chciałam się brać bo nie czytałam a z tekstu mogłam za mało inf więc wziełam Makbeta bo nawet przy złym odwołaniu liczyłam na pkt za kompozycje i pisanie Makbeta => ale po luknieciu na posty w necie, większośc (zdecydowana wiekszośc;/) podeszła pod Edypa i są w 7niebie nie wiem co robić A ty jak myślisz zdamy z tą Antygoną ?!?!?! Prosze odp Dodaje maila bar_bara23@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyo Re: jak Wam poszło? IP: *.etychy.eu / 87.204.32.* 04.05.06, 13:55 dla mnie bomba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: portier Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:57 hehe serwer CKE przeciążony :), ej powiedzcie mi, dużo pisaliście o tym bohaterze antycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabina Re: jak Wam poszło? IP: *.visp.energis.pl 04.05.06, 17:23 o bohaterze antycznym pisałam tylko kilka zdań zresztą pewnie źle. gorsze jest to że nie napisałam numeru wypracowania o którym pisze.pewnie mi teraz nie uznają całości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szyszka Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:56 Ja pisałam Makbeta i było całkiem, całkiem:) Chociaż, jakby ktoś polegał na tych wszystkich netowych "superrewelacjach" to byłoby kiepsko. Powodzenia jutro ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trojan jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:01 z pierwszej części 19/20 (czyli znając życie 16) ALe co do drugiej części: napisalem dokladnie tak jak oni - o edypie, ale napisalem ze się nie różnili, że obydwu ścigał los. po pierwsze - mialem wyrytą definicje konfliktu tragicznego oraz ironi tragicznej - myslalem ze postac tragiczna to bedzie podobne - ccyli że człowiek ma wybór dobra lub zła lecz obojetnie co zrobi to będzie źle, tak mialem wyryte więc jak miałem do cholery wiedziec ze definicja się zmieniła w epokach ?! - jak niby makbet mial mozliwosc dokonania wyboru , skoro wiedzmy z góry wiedziały co zrobi? obojetne co zrobil to to dążyło do wypełnienia proroctw tych bab. zdołowałem się dzięki cke !!! dajcie pożadny klucza a nie takie wypracowanie. ciekawe czy mi wogole zaliczą <placz> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.vo226.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:16 ja pomyliłem bohaterów zamiast o antycznym napisałem o romantycznym :/ fak fak fak oby nie zabrali duzo punktow ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:19 nie doluj sie ja tez tak zrobilam tylko wpisalam mitologicznego.heheh a jak tam czytanie ci poszlo? ja to w sumie jestem z tego czyt zadowolona papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trojan Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:20 ja naspialem ze makbet to romantyzm - ale slyszalem ze onie NIE ODBIERAJĄ punktów n- no bo jakim prawem - tylko po prostu jak czegos nie trafilas to ci nie daja punktow. jakbys napsiala 3 zdania o makbecie jako o "hamletowskim " mistrzu wojny tak w srodku wypracowania to tez by ci nie odjeli ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trojan Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:41 tak wogóle - pierwszy temat zatrącał trochę niesprawiedliwośćią, bowiem każdy interpertuje książkę trochę inaczej. Dla mnie na przykład makbet był pokrzywdzony przez los i nie mial za bardzo wyboru - jego ulegly charakter, nalegania zony, przepowiednie wiedźm. a ci tutaj nędznie (w tych odpowiedziach) zaszufladkowali utwór, zaszufladkowali postępowanie makbeta jako złe i niedobre, miał wybór bo mógł nie zabijać. Jak mógł nie zabijać skoro wiedźmy z góry wiedziały co się beędzie działo, samemu nie widział innego sposobu na ostanie królem (w pokojowy np., sposob) a nadażała się okazja - bo król przyjechal a na dodatek (i to wielki) żona mu cały zcas gadała :/ jestem zły na nich ";..;" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: 82.177.161.* 04.05.06, 16:09 Tu nie chodzi o to co Ty uważasz ale jaka była koncepcja w danej epoce. A że w baroku (bo makbet to barok)byla taka a nie inna to już tego nie zmienisz. W ten sposob sprawdzaja Twoja znajomosc Szekspira. A takie pomyłki typu bohater romantyczny zamiast antycznego to jest uznawane jako błąd rzeczowy. Z modelu nie odejma punktow, no bo nie ma jak, ale z innych odejmą. Bo takich powaznych błedów nie mozna po prostu przeoczyć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echh.. Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.kalisz.mm.pl 04.05.06, 16:48 Ja też pomyliłem bohaterów i porównałem Makbeta z Hamletem ;/. A co będzie jak przekreślą prace i napiszą ze nie jest zgodna z tematem pracy? Myślicie ze uda mi sie zdobyć te 4 punkty do zdania? Bo testy w miare dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 22:48 ja napisałam ze tragizm łaczy obydwie postaci, bo obydwoje konczą swoje losy w sposób tragiczny, ale napisałam takze ze losami edypa kierowało fatum, przeznaczenie, a makbetem pragnienie władzy, które całkowicie zdominowało jego zycie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 23:05 Ja też napisałam że postać Makbeta z krolem Edypem maja ze sobą wiele wspolnego i zdania nie zmienię Poza tym uważam iż jesli ktoś poprawnie uargumentował swoją wypowiedź prace powinny byc zaliczone :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drona czy ja wiem czy taka łatwa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 10:13 Nie wiem czy tę maturę można określić jako łatwą, to wszystko zależy od tego czy układający model odpowiedzi mieli takie same przemyślenia jak my :) mam pytanko - czy gdzieś w necie jest już model odpowiedzi ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaala Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.kam.pl 04.05.06, 23:59 Makbet. Ja mysle, ze egzaminatorzy zarowno stwierdzenie, ze Makbet nalezy do renesansu, jak i stwierdzenie, ze nalezy on do baroku, uznaja. Dlaczego? Bo jest to dzielo, które lezy POSRODKU - miedzy renesansem a barokiem. I ma ono wspolne cechy dla obu epok. Dla ktorej bardziej? Trudno okreslic, ale mi sie wydaje, ze bardziej dla baroku jednak, niz renesansu. W kazdym razie, zycze powodzenia jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Pocieszyliście mnie ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:09 Pomyliłem również się i napisałem że tragizm łączy obie postaci - Makbeta i Antygone ,bo o niej pisałem . Ale w tych postach pocieszyliście mnie i jak dadzą nam po 0 rozpoczynam walkę z CKE w postaci przedstawienia sprawy medią i prasie - jakim prawem CKE nakazuje mi mój tok myślowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lepszy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moni Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.ekspres.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:13 w zadaniu nie było napisane "odnieś się do całej lekury"...wiec czy Tobie to uznają?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) IP: *.euro-net.pl 04.05.06, 16:48 Ja też napisaąłm że bez względu jaka bedzie decyzja Magbeta,czy zabije czy nie, to będzie zła decyzja.I porównałam do Antyugony i napsiałąm ze ci bohaterowie tragiczni sa do siebie podobni bo antygona też wybierze to to źle wybierze druga opcję to też źle :| kurde.. może ja tak to se zinterpretowałam...:| no ale najwyżej nie dadzą mi paru punktów za to.. Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia5 Re: jak to się różnią ?!?!?!(t 1) 04.05.06, 18:59 Z 1wszej częsci- jako tako. Pewnie 16-18/20. Z Makbetem, jeśli to wypracowanie przykładowe oparte jest na dobrym konspekcie, to poza wnioskami byłoby w miarę ładnie... No właśnie... Ale wnioski to porażka. Rozminęłam sie z tematem. napisałam, że Makbet brnął do końca ku upadkowi, a Edyp wykazał się poczuciem godności i sam poprosił o wygnanie poza Teby :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zdezorientowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:27 ja pisałam drugi temat- o chlopach, mysle ze poszlo mi chyba dobrze. choć przekonana ze niebedzie chlopow-no bo przeciez byli na probnej- nie powtorzylam z tego zakresu materialu! mysle ze tekst tez byl nie najtrudniejsy. Cala trudnosc na tej maturze polegala na tym ze nik nie spodziewal sie tak prostych tematow. Odpowiedz Link Zgłoś
margolina1985 Re: zdezorientowana 04.05.06, 21:46 Dokładnie... Też sie nie spodziewałam... Nawet streszczeń nie przeczytałam z Chlopów;/ czuje ze zawaliłam sprawe;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Warszawa Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:57 Ja pisałem pierwszy temat tj o Makbecie. Podpasował mi ten temat, ponieważ Makbeta mam również do przedstawienia w prezentacji maturalnej z języka polskiego do matury ustnej i jakoś mi poszło. mam nadzieje że jakoś poszło i będe miał z 30 % POZDRO FOR ALL:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niedosyt Temat PROSTY, ALE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:58 nie przygotowalem sie z Chlopow wcale a i Antygone (do ktorej sie odwolalem) pamietalem srednio. Bylo dobrze, ale moglo byc bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loleczekooo Re: jak Wam poszło? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.05.06, 13:59 pisalem makbeta. poszlo mi spoko choc ostatni raz z makbetem i antygona mialem do czynienei jakies pol roku temu. chlopow odpuscilem bo nie czytalem!!! pozdro dla makbetowcow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nati Re: jak Wam poszło? IP: *.zgora.dialog.net.pl 04.05.06, 13:59 Uważam, że poszło mi dobrze :) Teamt wypracowania z Makbetem był przyjemny, a rozuienie tekstu tak w miarę. Co prawda niektóre pytania do tekstu były głupie, a niektóre banalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A?B?C?D? PYTANia a b c d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:59 Jak pozaznaczaliscie w tekscie Jezioranskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laska Re: PYTANia a b c d IP: *.e / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:10 kolejno D, A, D dalem :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DAD Re: PYTANia a b c d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:12 JA TEZ!!! Oby :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: PYTANia a b c d IP: *.lo14.wroc.pl 04.05.06, 15:07 Takie są podane jako poprawne... ale gdzie w tym tekście są rozważania ?? Autor cały czas potwierdza, że patriotyzm jest dobry, a nacjonalizm zły... Czyli ich przeciwstawność... Powinni sprawdzić umiejętności czytania ze zrozumieniem autora pytań... A nie oceniać zgodność poprawnego wzniosku z interpretacją twórcy testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: PYTANia a b c d IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.06, 19:04 Zgadzam się, ja też nie znalazłam tam żadnych rozważań. co za idioci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deff maturzysty Re: PYTANia a b c d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:53 A ja jak zawsze musiałem coś odwalić... Pierwsze pytanie - C :( I wogóle jakoś dziwnie dla mnie te niektóre pytania wyglądały (jestem chyba jedynym wyjątkiem...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: PYTANia a b c d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:38 Nie jestes jedyny dla mnie ten test był trudny:( shit próbna była milion razy łatwiejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzi Re: jak Wam poszło? IP: *.sierakowice.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:00 Idelanie temat siadl jak nie powiem co ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruner Re: jak Wam poszło? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.05.06, 14:03 Pisałem Makbeta, poszło jak zwykle, chyba dobrze. Ciekawe jak będzie z ocenianiem bo jak w szkole kilka razy napisałem w domu wyprawcowanie wg klucza to mi polonistka dałą 1/2 punktów za temat. Niezły LOL co ?? No ale teraz wreszcie ktoś z zewnątrz więc może będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: jak Wam poszło? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:04 Ale mieliście łatwe zwłąszcza konflikt pokoleniowy w Chłopach. co rok to jeszcze większa parodia z tymi maturami. Powodzenia jutro na angliku. Ubiegłoroczny maturzysta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MooN Bardzo Dobrze Poszło IP: 87.207.23.* 04.05.06, 14:02 Tak Nawet wmiare, ale myślałem że Chłopów już nie będzie... przecież były na poróbnej :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebek Re: Bardzo Dobrze Poszło IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 14:07 w ogole dajcie spokoj to byl koszmar nic prawie nie napisalem bo nic nie umialem na 100% nie zdam w tym roku z polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: jak Wam poszło? IP: *.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:06 czytanie tekstu i odpowiedzi na pyt - ok ale wypracowanie nie najlepiej bo nie spodziewałem się chłopów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milkchocolate wszystkim dobrze poszło??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:11 Kurce, wygląda na to, ze wszyscy są zadowoleni, tylko nie ja.... Misałam Chłopów i szczerze mówiąc, zachwycona nie jestem... kto sie mógł spodziewac, że i na próbnej i na prawdziwej maturze będą nas katować Reynomtem?! ale nie tragizujmy- jakby nie poszło to 30% trudno jest nie uzystać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzia_Boss Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 04.05.06, 14:29 No właśnie... troche nas w (powiedzmy ;] ) bambuko zrobili. Nawet nie zaglądnęłam do Chłopów bo kompletnie się nie spodziewałam. Przeczucie mnie zawiodło bo nastawiałam się na Kordiana i III cz. Dziadów. Z tekstu Jeziorńskiego mam w najgorszym wypadku 15/20. Myślę że dadzą mi te 6 pkt z wypracowania bo coś tam namodziłam.Szkoda tylko że jakoś tak się to wszystko potentegowało.. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arboooz Re: Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.gorzow.mm.pl 04.05.06, 14:42 i ja tez nie fajnie, mialem porownac do dramatu antycznego a porownalem do czegos zupelnie innego :| moga mi za takie cos przekreslic prace? help.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusia Re: Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.elektron.com.pl 04.05.06, 16:57 eee... przekreślic prace to raczej nie... po prostu nie dostaniesz punktow w tym miejscu gdzie bedzie porownanie makbeta do postaci antycznej. no, nie martw sie nie bedzie tak zle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Acapulco Re: Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:10 słuchajcie ta przykładowa praca jest do d... mam prosbe dla tych którzy pisali temat z chłopów napiszcie mniej wiecej co tam napisaliscie bo ja o patriarchacie nie pisałem :(;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAA Re: Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:56 Ja pisalam temat z chlopow itez nic z tego co jest tutaj w przykladowej pracy nie napisalam.Po prostu strescilam fragment, niewiele wyszlam poza fragment, ktory tam byl. A Ty?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu I teraz moi kochani maturzyści pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 19:05 Cieszy fakt, że tematy w większości podpasowały Wam, mówię to jako nauczyciel języka polskiego. Faktycznie nie należały do najtrudniejszych. Makbet, Chłopi wszystko to co sie omawia przecież na lekcjach. Makbet jest takim bohaterem, że znamy każdy jego czyn. Tylko teraz pytanie - po przeczytaniu i rozmowie z uczniami rodzi sie pytanie. Makbet i Antygona? Wątpliwości wynikają z modelu odpowiedzi, czy aby tam nie będzie Króla Edypa, który jest obowiązkową lekturą, wynikajacą z podstawy programowej, niestety nie wspomina sie tu o Antygonie, ta jest w gimnazjum. Oby wyrefikatorze dobrze ustalili model odpowiedzi, bo w innym przpadku stracicie bardzo dużo punktów. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAmaica Re: Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.chello.pl 04.05.06, 17:44 ZGADZAM SIE Z TYm!!! TEz nie ruszalam chlopow!! A tu PSIKUS...JEzuuu ogladalam odpwidzi fatalnie..POSZLo!! ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blueeee Re: Nie do końca tak pięknie jak myślałam... IP: *.ols.vectranet.pl / 88.156.63.* 05.05.06, 15:37 To, że nie będzie Kordiana i Dziadów było logiczne. Kordian i romantyzm w ogóle [Bo również Nie-boska komedia] były w zeszłym roku. Teraz musieli dac inną epokę. Proste. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyś Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:07 Ech... liczyłam na wszystko tylko nie na chłopów i makbeta. Ale cóż... napisałam może 40% będzie. Zobaczymy w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaaaaaaa Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:42 matura bedzie sprawdzona za 6 dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:07 a ja nie jestm zadowolona!!! pisałam Chłopów.. eh.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wnuczus Re: jak Wam poszło? IP: *.netpark.pl / *.netpark.pl 04.05.06, 14:08 maturka latwa byla! myslalem ze bedzie gorzej! Makbet rulez<lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzez Re: jak Wam poszło? IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 04.05.06, 14:08 Banalne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madóżyzda Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:09 Średnio mi poszło, żeby nie powiedzieć źle :( Część zamknięta poziomu podstawowego była bardzo łatwa, gorzej z wypracowaniem (trzeba było przynajmniej przeczytać streszczenia:/) dlatego wybrałem temat z makbetem (tak jak większość moich znajomych) ale chłopi byli prostsi:D Pamiętajcie przyszli maturzyści: przeczytajcie przynajmniej streszczenia chłopów i wesela - dobrze wam radzę! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hebe Re: jak Wam poszło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 14:09 nie jest źle. tekst czytania ze zrozumieniem był w miarę łatwy. co do tematów na wypracowanie... gdy zobaczyłam MAKBETA, to się przestraszyłam, bo czytałam tylko opracowanie na szczęście okazało sie, ze są jeszcze CHŁOPI. ufff. wydaje mi się, że mogę być zadowlona z dzisiejszej matury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk Re: jak Wam poszło? IP: *.rw8.Mickiewicza3.optinex.pl / 80.51.144.* 04.05.06, 14:29 tekst czytania ze zrozumieniem był przyzwoity, wydaje mi się, że nawet łatwiejszy niż na próbnej. Ale cóż zostało 1,5 godziny i przechodzimy do wypracowania, a tu te, które nie wymaga znajomości lektury jest z makbeta, o którym nawet nie słyszałem :D no więc pierwsza myśl, oczywiście piszemy ten pierwszy, ale tak dla pewności zaczynam czytać drugi, no niestety mniej więc w połowie zaczołem się zastanawiać czy to na pewno po polsku, no więc myśle, nie ma co sie wygłupiać czytam fragmenty magbeta :) Przeczytałem pierwszy raz i nie wiem co mam z sobą zrobić bo nic nie zkumałem, ale za drugim czytałem bardziej ze zrozumieniem wypisywałem wnioski w brudnym opisiei naskrobałem swoim drobnym pismem ponad dwie stronki :] Na próbnej miałem 76% LOL teraz chce mieć te 30% i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś