n.girl 01.05.09, 15:42 jaka epoka nadała największą rangę balladom i DLACZEGO? Myślę, że to był romantyzm , ale nie mam pewności. Czy mógłby ktoś napisać mi nazwę tej epoki i kilka powodów? Bardzo proszę :((((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chcę pomóc Re: Ballady, pomóżcie:((((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 16:26 Zgadza się, to romantyzm był królem ballady. Ano, dlaczego? Sądzę, że wpływ miało pochodzenie ballady - wywodziła się ona z folkloru, a ten tak bardzo ukochali sobie romantycy (ludowość etc). Stąd tak wielka kariera tego gatunku (co więcej, był swobodny, synkretyczny, można było wplatać elementy fantastyczne i bawić się do woli!). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Ballady, pomóżcie:((((( 01.05.09, 19:24 Ta, można dorzucić elementy fantastyczne, aktywną rolę przyrody, nastrojowośc, że od wydania "Ballad i romansów" datuje się oficjalnie polski romantyzm... Ale i w sredniowieczu ballada, choć inna od romantycznej była wazna ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
n.girl Re: Ballady, pomóżcie:((((( 02.05.09, 20:29 z całego serca dziękuję :*************** Odpowiedz Link Zgłoś