Dodaj do ulubionych

samozatrudnienie

15.04.06, 13:25
czy jest mozliwosc zalozenia wlasnej firmy sprzatajacej skladajacej sie z 1
osoby czyli mnie..pracodawcy-osoby prywatne podpisalyby wtedy,ze maja chce
zatrudnienia mnie..musialabym oczywiscie miec caly plan biznesowy
itd..rozliczenia..ale byloby to legalnie i nie wisialabym gdzies w
powietrzu.Czy wszystko mozna zaltawic tu czy trzeba w PL?
Obserwuj wątek
    • dejmona Re: samozatrudnienie 16.04.06, 13:09
      Kiedyś moja firma coś takiego mnie proponowała. Jest taka mozliwośc. Zakłdasz
      swoja firme w Polsce jako działalność własna i wtym sama opłacasz składki Zus
      itp. Nie wiem jak to sie odnosi to pracowników. Bo w koncu firma jak sama nazwa
      wskazuje jest 1-osobowa. Bez przyjazdu do Polski sie nie obejdzie. Ja wtedy
      miałamjechac do Torunia do adwokata podpisać wszystkie papiery. Wiec, najlepiej
      skorzystaj z porady jakiegos doardcy, który wszystko wyjasni. Ja tyle wiem,ze
      mozna z tym ,ze trzeba samemu za wszystko płacić. Pozdrawiam
    • napolnoc Re: samozatrudnienie 28.04.06, 09:19
      mozna jeszcze inaczej.meldujesz sie tu,idziesz po sofi nr,potem do kamer van koophandel rejestrujesz
      ennmanzaak i po sprawie.wystawiasz faktury,nawet vat-u na sprzatanie(o ile dobrze pamietam) nie ma
      wiec tylko raz do roku rozliczasz podatek dochodowy(tutaj),tu tez placisz ubezpieczenie i skladki
      emerytalno-rentowe.masz przy okazji zgode na pobyt czasowy.powodzenia.
      • willows Re: samozatrudnienie 28.04.06, 11:11
        Z Vat-u od sprzedanych produktow czyli tutejszego BTW trzeba oczywiscie takze
        sie rozliczac (19%). Ja rozliczam sie co kwartal, bo importuje produkty z
        roznych krajow. Jesli Ty nie bedziesz niczego importowac, to do ok. 2000 euro
        dochodu jestes z rozliczania sie z BTW zwolniona. Wiecej informacji znajdziesz
        na stronie KvK: www.kvk.nl - szukaj pod haslem BTW.
        • willows Re: samozatrudnienie 28.04.06, 11:13
          Tu masz jeszcze link na temat BTW:

www.kvk.nl/artikel/artikel.asp?artikelID=46934&SectieID=1
          Pozdrawiam i powodzenia!
          Willows

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka