03.10.06, 08:31
Produkty:
± 40 dkg maki
1 jajko
3/4 cwiartki masla
3 lyzki cukru
proszek do pieczenia
± 1 kg jablek (antonowki albo szara reneta)
Sposob pieczenia
ciasto,make,proszek,troche soli,3 lyzki cukru,1 jajko,3/4 cwiartki masla
wszystko razem wyrobic (maslo z lodowki - pokroic na kawalki)
3/4 ciasta wylepic forme i podpiec
wlozyc potem jablka pokrojone i troche podduszone z cukrem albo bez
z reszty ciasta zrobic kratke i nakryc szarlotke

piec podgrzac do 180 stopni
wstawic szarlotke i piec ok. 1 godziny
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Szarlotka 03.10.06, 09:01
      oj nie, to nie jest najlepsza szarlotka :)
      jak wrócę z kursu NL to podam przepis na najlepszą szarlotkę pod słońcem :D

btw - sama ją dziś zrobię, jak ktoś ma ochotę z kafką skosztować to zapraszam ;)
      • mister1 Re: Szarlotka 03.10.06, 09:47
        prosze nie obrazac szarlotki ktorej recepte moja Mama odziedziczyla po Babci
        - lepsza udalo mi sie zjesc tylko raz - w Kitzbühel na austrackim Tyrolu.
        • a.polonia Re: Szarlotka 03.10.06, 10:40
          aaaaaaaaaaaa okrutnicy, ja chce kawalek takiej szarlotki, jeszcze cieplej!!!
          a i tak najlepsza robi moja babcia, powaznie, nie ma lepszej!
          • mister1 Re: Szarlotka 03.10.06, 10:59
            ta Austrii byla na cieplo i w towarzystwie goracego sosu smietankowego no i
            zostala zjedzona na tarasie restauracji wysoko w Alpach. Konkurencja z nia
            ciezka, ale, co babcina, to babcina...
            • a.polonia Re: Szarlotka 03.10.06, 11:26
              W towarzystwie babci, ktora streszcza ostatni odcinek Mody na Sukces, zima, za
              oknem wichura, ogrzewam sie przy piecu kaflowym, oj, niech sie Alpy
              schowaja :)))

• mad_die Re: Szarlotka 03.10.06, 12:28
            zapraszam do mnie na jeszcze ciepłą szarlotkę, zaraz się bedzie robiła :)
        • mad_die Re: Szarlotka 03.10.06, 12:27
          No ja nikogo nie obrażałam ;) tylko powiedziałam, że to nie jest najlepsza z możliwych szarlotka, którą można samemu zrobić w domu, a nie kupić w tyrolskiej restauracji ;) tam notabene to nie jest szarlotka, tylko placek z jabłkami :)

Ja moją podaję na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno z bitą śmietana, obie wersje są smakowite :D
          a oto i obiecywany przepis, który kiedy skończę podawać, zabieram się do pieczenia mojej szarlotki :D

składniki :

2 szkl mąki krupczatki (lub pół na pół zwykłej)
          szklanka cukru pudru (lub 3/4 kryształu)
          25dag masła lub masła roślinnego (wzglednie tutejszej margaryny do pieczenia)
          2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
          2 jajka
          2 żółtka (ja daję 3 jajka i nie rozdzielam)
          smażone jabłka lub gęsta, dobrze wysmażona jabłkowa marmolada (ja daję i to i to)
          szczypta cynamonu (lub przyprawy do szarlotek)
          gruby cukier kryształ do posypania
          tłuszcz do wysmarowania formy

Makę, proszek, rozdrobnione masło i cukier puder rozcieramy w malakserze (względnie zagniatamy ręcznie), dodajemy jajka. Z wyrobionego ciasta formujemy pakiecik i wkładamy do lodówki na godzinę lub dłużej. Wychłodzone ciasto dzielimy na 5 części - 3/5 wykładamy na spód wysmarowanej tłuszczem sredniej wielkości tortownicy, lekko podnosimy boki, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy, az sie lekko zrumieni. Pozostałe 2/5 ciasta wkłądamy spowrotem do lodówki.
          Potem, na zrumienione ciasto nakładamy przygotowane jabłka, pozypujemy cynamonem i utartym (lub urwanym) wychłodzonym ciastem. Całość oprószamy cukrem kryształem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp.160st przez 25-30 min, lub az wierzch się zrumieni. Podajemy na gorąco z lodami waniliowymi, lub na zimno z bitą smietana.

Bon apetit!

:)

P.S. mozna jeszcze dodac rodzynek, banana, skórkę pomarańczową (z pomarańczy nie cellulit ;))))) na jabłka lub innych owoców, też jest pyyyyszne :)
          • mad_die Re: Szarlotka 03.10.06, 12:32
            aha, jak kto nie ma mąki krupczatki, można z powodzeniem do zagniatanego ciasta dodać łyżkę jogurtu naturalnego - on też daje taki sam efekt kruchości ciasta po upieczeniu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka