zuta 21.09.07, 17:04 Moze ktos wie, bo jakos nie trafilam w sklepach na kasze. Ryz owszem. Kaszy niet. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mister1 Re: czy w Holandii mozna kupic kasze?? 21.09.07, 19:38 idz do polskiego sklepu i kup Odpowiedz Link
tijgertje Re: czy w Holandii mozna kupic kasze?? 21.09.07, 20:57 W sklepach ze zdrowa zywnoscia maja. Moze nie dokladnie takie, jak te polskie, ale tez smaczne. Gryczana jest na pewno taka sama:-) Odpowiedz Link
mister1 Re: czy w Holandii mozna kupic kasze?? 22.09.07, 11:05 niestety dwa razy sie nacielem na kasze gryczana w reformie,raz byla przeterminowana a raz zle palona.Tansza i lepsza lepiej kupic w ktoryms z polskich sklepow. Odpowiedz Link
tijgertje Re: czy w Holandii mozna kupic kasze?? 23.09.07, 09:02 mister1 napisał: Tansza i lepsza lepiej kupic w > ktoryms z polskich sklepow. Niby tak, jak sie ma polski sklep pod nosem. Jak trzeba pol Wiatrakowa przejechac, to na pewno "taniej" Wyjdzie:-))) Kupowalam dosc sporo produktow w reform winkel, akurat u nich nigdy sie nie nacielam, w przeciwienstwie do innych sklepow. Zakupy w polskim sklepie tez nie zawsze oznaczaja rewelacyjna jakosc, o czym sie przy pierwszych zakupach przekonalam. Odpowiedz Link
mister1 Re: czy w Holandii mozna kupic kasze?? 23.09.07, 09:30 Zuta nie napisala, gdzie mieszka a zreszta Nl to kraik wielkosci polskiego wojewodztwa.Poczatkowo do polskich sklepow jezdzilem do Hagi (70 km), a od lat jezdze mniej wiecej raz w miesiacu do niemieckiego Emmerich (100 km),w pobliskim Kleve jest tez polski sklep.Oplaci sie. PS Polski sklep w Utrechcie ma bardzo przyzwoity towar ,nigdy na nic sie nie nacielem. Odpowiedz Link
zuta Re: najlepiej... 22.09.07, 22:41 Tak wlasnie robie, ale poniewaz na zapas przywoze tez chleba z 5 bochenkow, kielbase, mieso, RYBY (w Holandii ryby sa dla mnie duuuzo drozsze, w smaku zreszta z tego, co probowalam gorsze) i jeszcze inne produkty (twarog - pycha), tak wiec robi sie z tego niezla kupa zakupow w samochodzie. Myslalam, ze moze gdzies tu sie da kupic zwykla kasze, jak u nas w najblizszym glupim spozywczym. Co trudno dostepne, za tym tesknimy. No to ja za kasza. :) Odpowiedz Link
wesca1 Re: najlepiej... 23.09.07, 11:31 a u turka w sklepie kupisz kasze, sa tam rozne rodzaje kasz do wyboru, gryczana, manna,takze kupisz tam zwykle swieze drozdze Odpowiedz Link
zuta Re: najlepiej... 23.09.07, 12:15 wesca1 napisała: > a u turka w sklepie kupisz kasze, sa tam rozne rodzaje kasz do > wyboru, gryczana, manna,takze kupisz tam zwykle swieze drozdze O, musze zobaczyc w takim razie. Hej! Rewelacja. Mieszkam tu od niedawna i nie wiem jeszcze wielu rzeczy. Odpowiedz Link
mad_die Re: najlepiej... 23.09.07, 23:07 Ja też wożę z PL, bo inaczej smakuje - kiełbasę zwykłą czy białą do barszczu białego, chleb pełnoziarnisty, ser biały i twaróg, musztardę sarepską, majonez kielecki :D szyneczkę czy jakaś inną wędlinkę swojską, mięsko z kością :) pierogi :) ogórki kiszone :) przyprawy (to podstawa, bo nie mam zamiaru tu przepłacać ani eksperymentować z jakimiś ichnimi mieszankami już gotowymi) i zawsze jest tego pełna lodówka plus jeszcze jakaś skrzynka :D Ale potem jak się je na obiad, to aż przyjemnie :D A do tego oczywiście zapas kaszy - jaglanej, gryczanej, jęczmiennej na krupniczek :) Ostatnio nawet dostawę pomidorów miałam i może to głupie, ale pomidory polskie mają zupełnie inny smak!! Mniam! Nie to co tutejsze z supermarketu... A u Turka to kuskus kupuję ;) Odpowiedz Link
mister1 Re: najlepiej... 24.09.07, 15:46 polskie pomidory bywaja regularnie w polskim sklepie w Utrechcie a niedawno kupilem w Dirk van den Broek w Maarssen swietnie bulgarskie. Z Polski wozimy mieso ( tj swieza poledwice tu nawet w Makro droga jak nieszczescie) oraz wedliny bez chemii. Cala reszte kupujemy w polskim sklepie. Odpowiedz Link
mad_die Re: najlepiej... 25.09.07, 14:06 No jak ktoś ma do Utrechtu rzut beretem, to może sobie pomidory tam kupować. Ja mam za daleko :P Odpowiedz Link
tijgertje Re: najlepiej... 25.09.07, 14:50 mad_die napisała: > No jak ktoś ma do Utrechtu rzut beretem, to może sobie pomidory tam kupować. Ja > mam za daleko :P Ja jeszcze dalej:-) I wieczne korki po drodze. Przy tym, co mi auto spala, tpo zeby sie taki wyjazd oplacil, musialabym zrobic wszystkie zakupy na miesiac od razu:-))) Odpowiedz Link
mad_die a co do ryb... 23.09.07, 23:09 kupuj mrożone, są w cenie porównywalnej do polskiej i w smaku takie same :D ja lubię tilapię - pyyyyszność :) Odpowiedz Link
zuta Re: a co do ryb... 25.09.07, 14:52 A mozesz powiedziec, w jakim sklepie kupujesz? Jaka siec. Ja kupilam tu ryby, z moim Holendrem zreszta, nie sama, bylismy na targu. Za dwie "zdechle" sztuki chyba dorsza 8 euro. Jakies minimum na patelni z tego bylo. Wiem, nie mozna przeliczac, ale zaraz pomyslalam, ze u nas bym za taka kase kupila kupe ryb do jedzenia przez caly tydzien. :) Odpowiedz Link
zuta targ 26.09.07, 10:59 na targu tu u nas (czyli tu gdzie mieszkam) to nie jest najtaniej, chyba ze sie potargujesz :), tego nie probowalam - bariera jezykowa Zreszta zanim sobie oblicze, ile co kosztuje, to trwa, bo nie podaja tutaj zazwyczaj ceny wprost - czyli za 1 kilogram , tylko np. 5 euro za 20 sztuk czegostam, trzeba sie przestawic Odpowiedz Link