Dodaj do ulubionych

OBIEKTYWNIE O MATURZE

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:36
Myślę że ja jako osoba która otarła się o finał z matmy może coś na ten temat
powiedzieć.
Podstawowa była, niestety, trudna. Obiektywnie. Oczywiście że zadanie z
serwetką się robi z 4 trójkątów, lokatę - bez znaczenia czy to na 2 kontach
czy na jednym - i tak wychodzi 40000 i 44100. Powiem tylko że wyszedłam
zaledwie 15 minut przed końcem, to spodziewam się że duża część zdających
miała problemy z wyrobieniem.
Rozszerzona to kosmos. Nie zrobiłem zadania z pierwiastkiem 3 stopnia tylko
dlatego że nie zauważyłem prostego podstawienia. Trochę problemów sprawiało
też ostatnie, gdzie ekstremum wychodziło poza dziedziną funkcji i trzeba było
liczyć ją na przedziałach. Najgorsze było jednak to, że zadania były albo
czasochłonne albo wymagały znalezienia jakiegoś triku, jak chociażby to z
wykresem funkcji. Zadania 11 i to z wektorami mialy na celu podwyższenie
średniego wyniku. Myśle że na rozszerzoną powinno się przeznaczyć ok.3 h
Pozdrawiam wszystkich zdających dzisiaj!
jezeli macie jakies pytania, piszcie, chetnie odpowiem
Obserwuj wątek
    • Gość: qcia Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 17:52
      skąś ty sie urwał??
    • Gość: yeellow Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.softbank.pl 09.05.05, 17:56
      Hej,

ja chcialbym, zebys mi wyjasnil co konkretnie bylo trudnego w czesci
      podstawowej (rozszerzonej jeszcze nie znam). Najchetniej w tym:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=422&w=23688077 watku. Jestem ciekawy
      Twojej opinii, bo skoro brales udzial w olimpiadzie, to z matmy pewnie jestes
      dobry.

Pozdrawiam
      Marcin
    • Gość: psh Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:02
      > Myśle że na rozszerzoną powinno się przeznaczyć ok.3 h

a 170 minut to nie ok. 3 h?
      rofl
      • Gość: maturzystka;p Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:11
        o ile wiem 3h to 180 minut a na rozszerzony jest 150min... to 2,5h... czy ja
        sie moze myle? jezeli sa w narodzie problemy z takimi obliczzeniami to juz sie
        boje o wyniki matury...;p
      • Gość: boszek Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:12
        150min dla ścisłości :> kurde, rozszerzona mnie zaskoczyła, byłem przygotowany
        na inny typ zadań troche, jeśli ktoś się zetknął z takimi wcześniej to dla
        niego łatwa, ale najgorzej jest siedzieć i nie wpaść na pomysł jak coś zrobić,
        tak jak że 5pierw2+7=(pierw2+1)^3, trzeba było się zetknąć wcześniej po prostu
        za takim haczykiem. na podstawowej z kolei sporo osób u mnie nie miało pomysłu
        na policzenie reszty materiału w serwetce, a ja zapomniałem, że sprzedawca
        jeszcze wydaje 100zł na kupno.. cóż, trudna czy nie, okaże się po wynikach, ale
        nie zdziwie się jeśli naprawdę była trudna i cała "poprzeczka" pójdzie w dół i
        Ci co mieli się dostać się dostaną (ja na to licze ;)
    • Gość: maturzystka;p Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:14
      moze i podstawowy nie byl taki trudny (jak dla mat-fizu) ale rozszerzonego sie
      boje... wyniki w mojej klasie sie bardzo roznia, czasu nam zabraklo... bylo
      trudne, za bardzo skomplikowane, za dlugie... a probna nam tak dobrze poszla;p
      bedzie kompromitacja;p
      • Gość: wolf Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:56
        Mam dokładnie takie same odczucia, zadanie z pierwiastkami było nie na maturę! - jeżeli ktoś się wcześniej nie natknął na takie zadanie to nie miał szans go zobić, a ja straciłam z 20 min na załamywaniu się i próbowaniu "ugryzienia" jakoś tego zadania :( Poza tym 7 pkt to za dużo jak na jedno "olśnienie" bo jeśli kogoś nie olśniło to dostanie 0 od razu i nie może uzbierać punktów cząstkowych za założenia albo cokolwiek. A 14% w plecy :( I TO MA BYĆ OK?
        Dzięki za post zgadzam się w pełni.
        Postawowy poszedł rewelka, ale na rozszerzonym się przejechałam. A wszyscy przekonani że jestem świetna z matmy ;)
        I dla olimpijczyka RESPECT, tam rzeczywiście trzeba mieć mózg :P
      • Gość: kas Re: OBIEKTYWNIE O MATURZE IP: *.icpnet.pl 10.05.05, 12:15
        no ja tez jestem w mat-fiz i podstawowa jako tako mozna powiedziec ze mi poszla
        ale rozszerz to masakra po prostu...boje sie ze beda slabe wyniki..:/
    • Gość: kolofsson@op.pl MASZ RACJE LOLEK IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.05, 10:26
      Przeczytałem twój post i się z nim w pełni zgadzam. Też niewiele mi zabrakło do
      finału OM (mialem 12 pkt w I kl, 8 pkt w II kl i 8 pkt III kl). O ile poziom
      podstawowy zrobilem w całości co dawało nadzieje na powodzenie w rozszerzonym,
      to poszło mi na nim po prostu kiepsko. Rozwiązałem 5 zadań w pełni, a 2 nie
      dokończyłem. Szczególnie zły jestem na to zadanie z pierwiastkami. Jeśli
      wpadłeś na pomysł jak to zrobić to miałeś 7 pkt, jeśli nie to ZERO. No więc
      chyba mogę się pożegnać z informatyką na UW. Pozostaje indeks na UAM za
      wyróżnienie w OM. Aha, jeszcze jedna uwaga. Wszystkie te zadania potrafiłbym
      zrobić, bo nie były strasznie trudne. Tylko czasu za mało. Jeszcze raz powtórze
      to, co w tytule: napisałbym to samo co ty, podpisuje sie pod twoim postem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka