Gość: PYTAJĄCA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 17:27 Pytanie laika zalozmy ze n to nieskonczonosc. czy n+1 > n czy n-1 < n Dziekuje za odpowiedzi + buziaki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hmmmmm Re: nieskonczonosc + 1 IP: 80.48.1.* 07.08.05, 21:56 ja nie wiem czy tak to można rozpatrywać, jak do nieskończonej liczby możesz dodać jeden ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczuch Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.interdom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 23:57 myślę że te wyrażenia są symbolami nieoznaczonymi i sie ich nie rozpatruje, ale to tylko takie moje dywagacje... dopiero co skończyłem liceum:) Odpowiedz Link Zgłoś
psotka-karotka Re: nieskonczonosc + 1 08.08.05, 00:30 dawno temu skonczylam szkole srednia i cos takiego tlucze mi sie po glowie (bylo to zwiazane z ciagami oraz z udowadnianiem przez indukcje) ze n+1 jest wieksze od n a teraz toczy sie dyskusja laicy uzyli tych przykladow i chcialabym wiedziec jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 00:33 zle to traktujecie !! nieskonczonosc trzeba bardziej uwazac jako predkosc a nie liczbe co to znaczy?? 2n>n to prawda bo jest szybkosc do nieskonczonosci jest 2 razy wieksza a n+1>n to bez sensu bo 1 w porownaniu do nieskonczonosci jest niczym ziarnko piasku do calej pustyni :) jak to moj prof z matmy mowil) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kujonik Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:28 NIE MOŻNA POWIEDZIEĆ,ŻE N JEST NIESKOŃCZONOŚCIĄ. Mówimy,że n dązy do nieskończoności lub - co ma to samo zmaczenie - że granicą jest nieskończonośc. W takim ujęciu granicą n , n+1, n-1 czy też 2n jest ta sama nieskończoność. Na osi nieskończonośc nazywamy punktem niewłasciwym. Nie porównujemy dwóch nieskończoności i nie ma sensu pytanie, który z dwóch odcinków różnych długości ma więcej punktów, bo mozna łotwo pokazać,że tyle samo - nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:30 czyli to samow co ja powiedzialem:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.p Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 00:06 Łaczenie nieskończoności z prędkością jest niepoeozumieniem, bo prędkośc jednak okreslamy liczbą i to skończoną, mniejszą od prędkości światła.Wprowadzanie prędkości większych jest możliwe tylko w wyobraźni i sprowadza sie do operowania liczbami. Możnaby mówić o nieskończoności przestrzeni, ale o niej też wiemy nie za wiele. Było nie było, jest to jednak abstrakt. Odpowiedz Link Zgłoś
flyap Re: nieskonczonosc + 1 12.08.05, 22:22 Nieporozumienie polega zapesne na tym, że "dązy do granicy" kojarzy się z biegnięciem czyli z prędkością, a sama definuja granicy, ani w sensie Heinego, ani Riemana,tego pojęcia prędkości nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaa13 Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 00:34 nie, n+1 i n-1 to też nieskończonosc!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgo Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 20:41 Polecam lekturę na temat liczb kardynalnych. Arytmetyka na takich liczbach jest nieco inna niż na liczbach skończonych. "Alef zero"+1="alef zero". "Alef zero"+2="alef zero"."Alef zero"+3="alef zero"...."Alef zero"+2005="alef zero". 2 * "alef zero"="alef zero". 3 * "alef zero"="alef zero".... 2005 * "alef zero"="alef zero". Dla laików - "alef zero" to liczba określająca moc (liczność) zbioru liczb naturalnych, a "continuum"- liczba określająca moc zbioru liczb rzeczywistych. "Continuum" to więcej niż "alef zero". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @lef Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 23:07 Wszystko to jest prawdopodobnie bardzo ciekawe, ale Twój wpis niczego nie wyjaśnia, informuje jedynie o tym,że liczby kardynalne są Ci znane, przynajmniej z widzenia.Inicjatorka tego wątku prawdopodobnie w dalszym ciągu nie jest przekonana o użyteczności informacji,że "Arytmetyka na takich liczbach jest nieco inna niż na liczbach skończonych." Cały problem w tym "nieco". Kijanka tym tylko różni sie od żaby,że jest do niej zupełnie niepodobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja wiem, ja wiem Re: nieskonczonosc + 1 IP: 82.177.176.* 24.08.05, 20:02 A ja wiem :))) Można uznać, że na wykresie nieskończone liczby to dwa rosnące ciągle słupki i n-1 będzie niższy zawsze od n+1 o 2. Muszą rosnąć cały czas, bo przecież nigdy nie osiągają jakiejś granicy, ostatecznej, najwyższej wartości. Moge sie mylić, bo dopiero co z liceum wyszedłem, ale tak, żeby sobie jakoś wyobrazić problem, to chyba dobrze myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
pamusz Re: nieskonczonosc + 1 25.08.05, 15:44 Rzeczywiście, dla kazdej skończonej warosci n, zawsze n+1 jest o 2 większe od n- 1, ale kiesdy n zbliża się do nieskończoności to i obie te liczby rownież zbliżaja się do niej, ale nie można powiedzieć,że jedna nieskończonośc jest o dwa większa od drugiej.Nieskończonośc nie jest liczbą,którą potrafimy, jak te "normalne" jednoznacznie wskazać na osi liczbowej.Oznacza nieograniczony wzrost np.wyurazow ciągu, zmiennych;oznacza również ilośc elementów w zbiorze, np liczba punktów odcinka. Napomknąl o tym autor przedostatniego(przed Twoim) wpisu, mówiąc o róznych liczbach kardynalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiedia Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 22:39 jeżeli n to nieskończoność, to te liczby są równe, tak jak równo jest liczb parzystych i naturalnych, mimo, że P zawiera się w N.Istnieje bowiem funkcja wzajemnie-jednoznaczna f(n)=2n, która ustala ich równoliczność, przyporządkowując każdej naturalnej jej koleżankę parzystą. A wydaje się, że naturalnych jest więcej niż parzystych i to dwa razy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloner Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 10:56 Należy zwrócić uwagę,że nie definiujemy nieskończoności bezpośrednio, lecz przez definicje granicy niewłasciwej, przez moc zbioru(npzbioru liczb naturalnych), a jerszcze inaczej, bez rozróżniania znaku, w zbiorze liczb zespolonych.Mówimy raczej, kiedy używać tego terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wieniak Re: nieskonczonosc + 1 05.09.05, 01:43 Toż to zwykły paradoks Hilberta! Look:pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Hilberta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: nieskonczonosc + 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:06 wieniak napisał(a): > Toż to zwykły paradoks Hilberta! Nie taki zwykły, tylko własnie Hilberta i to niezupełnie, bo ten jego odnosi sie tylko do zbiorów przeliczalnych, a z nieprzeliczalnymi juz nie jest tak prosto,że przesuniemy i już. Odpowiedz Link Zgłoś