Gość: kasia IP: *.aster.pl 09.09.05, 17:35 ile różnych liczb trzycyfrowych można zapisać używająć wyłącznie cyfr 4 lub 5? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: jak byście zrobili IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 09.09.05, 18:08 2x2x2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 15:18 to jest zdarzenie losowe z trzema losowaniami ze zwracaniem, czyli 8 wyników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-leg Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 22:49 Ja! Prawie miesiąc temu podpowiedziałas dobrze, ale uzasadnienie knocisz. Tu nie ma mowy o prawdopodobieństwie, tylko jest pytanie o liczbę wariacji z powtórzeniami. Inaczej mowiąc: ile jest ciągów trzywyrazowych o wartościach podanych . Wykorzystuje się te pojęcia w r-ku prawdopodobieństwa, ale pytanie tego nie dotyczylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misju Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 23:57 Jak to nie ma mowy! Prawdopodobieństwo utworzenia tych liczb wynosi 8.0 Bo każda liczba jest jedna 1 raz, jest ich 8 zatem razem 1*8 = 8.0 Dobrze mówię? Odpowiedz Link Zgłoś
laventhar Re: jak byście zrobili 03.10.05, 02:25 prawdopodobienstwo z mysl definicji to liczba z przedzialu <0,1>, wiec prawdopodobienstwo nie moze byc 8 :) A w tym zadaniu to poprostu wariacja z powtorzeniami - n do potegi k i tyle. ----------------------------- Szybka nauka do egzaminów - www.ebelfer.pl Aplikacje on-line, infobrokering - www.laventhar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misju Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 14:46 Ja mam lepszą, bardziej ogólną, definicję prawdopodobieństwa. Podobnie jak w przypadku funkcji arcsin: ile wynosi arcsin(2.5)? Odpowiedz Link Zgłoś
laventhar Re: jak byście zrobili 03.10.05, 16:27 Jakto masz inna definicje? Jak kazdy bedzie sobie wymyslal wlasne definicje, to nie bedzie za dobrze - tak mysle. Prawdopodobienstwo nie moze byc wieksze od 1 i koniec. ----------------------------- Szybka nauka do egzaminów - www.ebelfer.pl Aplikacje on-line, infobrokering - www.laventhar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misju Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 18:10 Gdyby tak myślał Einstein, to by nigdy nie uogólnił teorii Newtona - i nie mielibyśmy, jakże pięknego, paradoksu bliźniąt. Odpowiedz Link Zgłoś
laventhar Re: jak byście zrobili 03.10.05, 20:18 Z calym szacunkiem dla Ciebie, ale do Einsteina Tobie (mnie zreszta tez) i innych uzytkownikom tego forum, jeszcze bardzo daleko. To, ze ktos dokonal epokowych odkryc podwazajac wczensiejsze teorie, nie oznacza, ze postem nauki zalezy wlasnie tylko od tego, ze zaprzecza sie wszelkim prawom. ----------------------------- Szybka nauka do egzaminów - www.ebelfer.pl Aplikacje on-line, infobrokering - www.laventhar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misju Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 20:52 Wszyscy wiedzieli, że tego problemu nie można rozwiązać. Przyszedł taki jeden, który o tym nie wiedział - i go rozwiązał. (Albert Einstein) Odpowiedz Link Zgłoś
laventhar Re: jak byście zrobili 03.10.05, 23:09 No ale co to ma do rzeczy - prawdopod. musi byc mniejsze lub rowne jeden i tyle. To jest aksjomat i z tym sie nie dyskutuje. To nie wynika z jakis teorii, tak sie poprostu definiuje prawdobienstwo, cala ludzkosc tak sie umowila, a Ty wprowadzasz swoja definicje. ----------------------------- Szybka nauka do egzaminów - www.ebelfer.pl Aplikacje on-line, infobrokering - www.laventhar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misju Re: jak byście zrobili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 23:19 To nie jest aksjomat. To jest definicja - sprawdź w książce. Przy okazji, sprawdź jeszcze definicję definicji - ale fajne, co? Odpowiedz Link Zgłoś