Dodaj do ulubionych

Lodowo - waflowe zadnie

29.12.06, 15:58
Wafel do lodów ma kształt stożka o promieniu podstawy 2 cm i wysokości 4 cm.
Do wafla włożono porcję lodów w kształcie kuli o promieniu 1,5 cm. Znajdź
odległość środka kuli od wierzchołka stożka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Julka Re: Lodowo - waflowe zadnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:20
      z podobieństwa trójkątów wyszło mi, że
      2/1,5=4/y, gdzie y to część tworzącej od punktu styczności kuli ze stożkiem do
      wierzchołka. y=3
      I teraz z Pitagorasa x^2=3^2+(1,5)^2, gdzie x - szukany odcinek
      • Gość: Student Re: Lodowo - waflowe zadnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 16:58
        Zauważ,że sinus połowy kata przy wierzchołku jest 1/V5=V5/5 i masz natychmiast
        odległość środka kuli od wierzchołka stożka r/sina =3V5/2. (V - pierwiastek)
      • Gość: ewcia001 Re: Lodowo - waflowe zadnie IP: 217.153.246.* 29.12.06, 19:06
        A co to jest to x?
        Według mnie to obliczone y jest odległością środka kuli od wierzchołka stożka.
      • Gość: Julka Re: Lodowo - waflowe zadnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 19:15
        ewcia, napisałam co to x, co y. Przeczytaj.
        Jezeli masz problem z zauważeniem trójkątów podobnych, wytnij sobie identyczne
        trójkąty prostokatne, odpowiednio na każdym zaznacz dane. Potem z jednego
        odetnij trójkąt prostokatny i przyłóż do drugiego. Zauważysz wtedy, które boki
        są proporcjonalne. A jeżeli nadal nie będziesz wiedziała, to przyjmij
        rozwiązanie studenta. Przecież otrzymaliśmy ten sam wynik.
    • Gość: Joa Re: Lodowo - waflowe zadnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 20:36
      Narysuj trójkat równoramienny ABC o podstawie AB i srodku tej podstawy D. Z
      dowolnego punktu K wysokości CD poprowadź odcinek KL prostopadły do ramienia AC
      Masz dwa trójkąty prostokątne podobne :tr.ADC i tr.i tr. KLC. W trójkącie ADC
      znasz długości boków (jeden z tw. Pitagorasa), a w trójkącie KLC przyprostokątną
      KL,(to promień kuli), szukasz zaś przeciwprostokątnej KC. O tych trójkątach
      mówiła Julka. Proporcje chyba umiesz sama ułożyć.
      • ewcia001 Re: Lodowo - waflowe zadnie 30.12.06, 09:43
        Teraz zrozumiałam.
        Jak robiłam sama to źle rysowałam promień tej kuli (dla był równoległy do AB).
        Dziękuję za dokładne wytłumaczenie i pozdrawiam ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka