matka_chrzestna 28.03.07, 10:05 Objętość walca wynosi 54pi cm^3 Wyznacz długość promienia podstawy tego walca, aby jego pole powierzchni całkowitej było najmniejsze. ? help Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Joa Re: długość promienia IP: 195.117.116.* 28.03.07, 10:53 V=Pr^2*h i S=2Pr(r+h) (gdzie P=pi) <=>h=V/Pr^2 i S=2Pr(r+V/Pr^2)=2Pr^2++2V/r S(r)=2Pr^2 +2V/r; r e R S'(r)=4Pr-2V/r^2 S'(r)=0 <=>r^3=V/2P <=>r=V[3](V/2P) (pierwiastek 3 stopnia) S''(r)=4P+4V/r^3. Ponieważ S''(V[3](V/2P))>0 więc dla ww promienia mamy minimalna powierzchnie całkowitą. Wstaw V=54P i otrzymasz wynik w postaci liczby r=3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Chrzestna Re: długość promienia IP: *.oskbraniewo.pl 28.03.07, 16:26 no ok dzięki za pomoc, zadanko rozwiązane, r=3 ;) a takie moje prywtne pytanko (teraz wyznaczaliśmy r aby pole całkowite było najmniejsze) a jak wyznaczyć r aby pole całkowite było największe?? to pytanie samo mi sie tak nasuwa i nie daje mi spokoju...hehe dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ellipsis Re: długość promienia 28.03.07, 22:16 Liczymy tak samo. Ponieważ nie ma drugiej wartości r, dla której S'(r)=0, więc nie istnieje punkt, w którym istnieje maksimum lokalne. Ponieważ dziedziną jest przedział otwarty (0,+oo), więc nie istnieje walec o największym polu powierzchni całkowitej. PS. Można także zauważyć, że granicami funkcji S na krańcach przedziału określoności jest +oo i nie ,,bawiąc się" w pochodne od razu napisać powyższy wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś