Dodaj do ulubionych

Kto potrafi robic suszi?

25.03.11, 18:17
Bo sie pochwalilam, ze umiem (tak mi sie tylko zdawalo) i kumpela kupila caly zestaw i jedzie jutro do mnie sie nauczyczyc.
Wiem, ze w internecie sa przepisy ale mi jeszcze nic z przepisu nigdy nie wyszlo, potrzebuje koniecznie wskazowek od kogos doswiadczonego:)
Obserwuj wątek
    • jej_torebka Re: Kto potrafi robic suszi? 25.03.11, 18:24
      ja robiłam 3 razy, ale to chyba za mało, żeby powiedzieć, że jestem miszczem.

w każdym razie tylko za pierwszym razem popsułam ryż i trzeba było faceta na rowerze po drugi wysłać.
      wychodzi mi kształtne i smaczne, ale nie jestem aż takim koneserem żeby zbyt mocno wydziwiać.

ale, jestem z siebie dumna, bo udało mi się zrobić sushi z ryżem na zewnątrz :)

ważny jest dostęp do świeżych ryb. ja miałam ograniczony, więc opierałam się na świeżym łososiu, tymże wędzonym i krewetkach.
      • kochanic.a.francuza Re: Kto potrafi robic suszi? 25.03.11, 18:36
        Nie, no ryz na wierzchu to wyzsza szkola jazdy, gratuluje.
        Co tam do tego ryzu sie dodaje?
        • mocno.zdziwiona Re: Kto potrafi robic suszi? 25.03.11, 18:41
          Na You tubie są fajne tutoriale. Krok po kroku pokazują co i jak robić.
        • silic Re: Kto potrafi robic suszi? 25.03.11, 19:02
          Może najpierw ten ryż ugotuj...
          Do ryży dodaje się zaprawę zrobioną octu ryżowego, soli i cukru.
          • jej_torebka Re: Kto potrafi robic suszi? 25.03.11, 19:16
            > Do ryży dodaje się zaprawę zrobioną octu ryżowego, soli i cukru.

często na opakowaniu ryżu jest na niego przepis :)

jeżeli koleżanka kupiła gotowy zestaw, to też możliwe, że będzie w nim ulotka z poradami.

w przyszłości polecam jednak kupować składniki osobno. pomijając to, że nie potrzebujesz kilku mat do zawijania to wyjdzie tańsze i często lepszej jakości.

np. ostatnio natknęłam się na nori w baardzo przyzwoitej cenie na Allegro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka