Dodaj do ulubionych

Zagadka z logiki

IP: *.crowley.pl 06.10.07, 16:52
Oto zagadka z logiki:

Rzecz się dzieje w Transylwanii, gdzie tubylcami są ludzie i
wampiry. Ludzie są szczerzy, a wampiry to kłamczuchy. Jedni są
zdrowi na umyśle. Obłąkani mają prawdziwe przekonania. Do
Transylwanii udało się 3 logików, którzy spotkali jednego z tubylców
o imieniu Igor:

1. Pierwszy logik zapytał tubylca: "Czy jesteś zdrowym
człowiekiem?". Z tej odpowiedzi logik nie wywnioskował kim był Igor.

2. Drugi logik, także spotkał Igora i zapytał go: "Czy jesteś
obłąkanym wampirem?". Logik nie mógł wywnioskować z odpowiedzi
Igora, kim jest Igor.

3. Trzeci logik, nie muszę już mówić, że spotkał Igora, i zapytał
go: "Czy jesteś zdrowym wampirem?". Nie wywnioskował odpowiedzi.

Kim był Igor?

Rozrysowałem to i dla mnie Igor, to zdrowy wampir, ale nie potrafię
tego udowodnić matematycznie.

Jakie jest prawidłowe rozwiązanie? Jak najłatwiej udowodnić to
matematycznie?
Obserwuj wątek
    • Gość: bartek Re: Zagadka z logiki IP: 195.117.116.* 06.10.07, 22:20
      "Obłąkani maja prawdziwe przekonania" - jak rozumieć tę informację? Każda
      odpowiedź na pytanie pierwszego logika rzeczywiście nic nie mówi. Tak - może
      odpowiedzieć zdrowy jak i obłąkany wampir lub człowiek.Ten logik nie przesadzał
      z logiką.
      • Gość: Miki Re: Zagadka z logiki IP: *.crowley.pl 06.10.07, 22:33
        Obłąkani mówią prawdę.

Wychodzi tutaj dziwne zaprzeczenie. jakby błąd w treści, a może
        wskazówka do rozwiązania. Nie rozumiem do końca :/
        • pam31 Re: Zagadka z logiki 06.10.07, 23:14
          Logicznym wydaje się, żeby obłąkany człowiek różnił sie od zdrowego. Koncepcja
          bartka jest chyba właściwa. Czy jestes pewny,że nic w tej zagadce nie opuszczono?
    • Gość: bartek Re: Zagadka z logiki IP: 195.117.116.* 06.10.07, 23:08
      Jeżeli obłąkany zachowuje sie przeciwnie niż zdrowy, to obłąkany
      człowiek(OC)zachowuje się jak zdrowy wampir(ZW) a (OW)jak (ZC). Igor może byc ZC
      lub ZW, lub OC, lub OW
      Jeżeli Igor jest:
      ZC - to kolejne odpowiedzi brzmiałyby - tak, nie, nie;
      ZW - tak, tak,nie;
      OC - tak,tak,tak;
      OW - nie,tak, nie.
      Logicy, na podstawie otrzymanej serii odpowiedzi mogą określić, kim jest Igor-
      my - niestety - nie.(Nie wiemy, co usłyszeli logicy)
      Jeżeli bycie obłąkanym oznacza coś innego niż przyjąłem, coś w rozwiązaniu może
      ulec zmianie. należy zauważyć,że każde z pytań jest pytaniem o prawdziwość
      koniunkcji.
    • ellipsis Chyba treść zadania jest niepoprawna... 07.10.07, 02:02
      I. Najpierw przyjmę, że w treści zadania jest błąd, tj. że zamiast
      > Obłąkani mają prawdziwe przekonania.
      powinno być
      ,,Obłąkani mają przekonania przeciwne w stosunku do przekonań zdrowych
      osobników swojego gatunku"
      - tak przyjął bartek w swoim poście z 06.10.07, 23:08. Rozważmy odpowiedzi
      uzyskane w każdym przypadku przez logików (podaję je w kolejności ZC/ZW/OC/OW),
      por. cytowany post:
      1. T/T/T/N
      Skoro pierwszy logik nie wywnioskował z odpowiedzi tożsamości Igora, to Igor
      _nie_był_ obłąkanym wampirem. (Możemy też wywnioskować, że Igor odpowiedział
      Tak, ale to nie jest nam do niczego potrzebne.)
      2. N/T/T/T
      Skoro drugi logik nie wywnioskował z odpowiedzi tożsamości Igora, to Igor
      _nie_był_ zdrowym człowiekiem. (Możemy też wywnioskować, że Igor odpowiedział
      Tak, ale to nie jest nam do niczego potrzebne.)
      3. N/N/T/N
      Skoro trzeci logik nie wywnioskował z odpowiedzi tożsamości Igora, to Igor
      _nie_był_ obłąkanym człowiekiem. (Możemy też wywnioskować, że Igor odpowiedział
      Nie, ale to nie jest nam do niczego potrzebne.)
      Podsumowując, skoro żaden z logików nie mógł wywnioskować tożsamości Igora, to
      Igor był zdrowym wampirem, zgodnie z przypuszczeniem Miki.

II. Teraz przyjmę, że w treści zadania nie ma błędu, tzn. że istotnie obłąkani
      zawsze mówią prawdę. Wtedy logicy otrzymaliby następujące odpowiedzi:
      1. T/T/N/N
      2. N/T/N/T
      3. N/N/N/N
      Jak widać, trzecie pytanie jest przy przyjętych założeniach pozbawione sensu...
      :( Jeżeli jednak znamy odpowiedzi pytanych, to możemy wywnioskować tożsamość
      Igora - przykładowo odpowiedzi N/T determinują obłąkanego wampira...

PS. Myślę, że właściwym jest wariant I.
      • Gość: joa Re: Chyba treść zadania jest niepoprawna... IP: 195.117.116.* 07.10.07, 13:03
        Zagadkę należałoby sformułować nieco inaczej. To moja propozycja:
        Wyspa zamieszkała jest przez ludzi i wampiry, przy czym wiemy,że ludzie są
        zawsze prawdomówni, a wampiry - nigdy.Wiemy również,ze cześć mieszkańców
        obłakało. Obłakanyy człowiek czuje sie wampirem, a wampir - człowiekiem.
        Dowódca wywiadu wysłał trzech inteligentnych,nieznających się nawzajem szpiegów,
        z poleceniem zadania Igorowi tylko jednego pytania, które pozwoliłoby określić
        kim jest Igor. Po powrocie szpiedzy meldują kolejno rozkazodawcy - nadal nie
        wiedząc,że nie byli sami.
        Meldunek pierwszego: Zadałem pytanie"Czy jesteś zdrowym człowiekiem?"Niestety, z
        jego odpowiedzi nie zorientowałem sie, kim jest.
        Meldunek drugiego : Pytanie "Czy jesteś zdrowym wampirem?" nie pozwoliło mi
        ustalić, kim jest Igor.
        Meldunek trzeciego:Po pytaniu "Czy jesteś obłąkanym wampirem?" nadal nie wiem
        nic o Igorze
        Po wyjściu ostatniego dowódca powiedział z uśmiechem "Żaden z nich nie wie, ale
        ja wiem". Kim był Igor?
        • ellipsis To nie rozwiewa wątpliwości... 07.10.07, 19:45
          Gość portalu: joa napisał(a):
          > Obłakanyy człowiek czuje sie wampirem, a wampir - człowiekiem.
          Tak też źle - przy powyższym sformułowaniu _ja_ nadal mam wątpliwości, jak będą
          odpowiadać obłąkani, np. jak przy powyższym sformułowaniu odpowiedziałby
          obłąkany człowiek na pytanie ,,Czy jesteś wampirem?"? Można przyjąć dwie wersje:
          1. Skoro obłąkany człowiek czuje się wampirem, to jego zdaniem to jest prawda i
          jako wampir skłamie, a więc powie ,,Nie".
          2. Skoro to jest fałsz, a obłąkany człowiek jako wampir skłamie, to powie ,,Tak".
          Chyba lepiej napisać jawnie, że obłąkany człowiek zawsze kłamie, a obłąkany
          wampir zawsze mówi prawdę...
          • Gość: joa Re: To nie rozwiewa wątpliwości... IP: 195.117.116.* 07.10.07, 23:46
            Tez to zauważyłem , ale jeżeli obłąkany człowiek zawsze kłamie, to właśnie tak
            zdefiniowaliśmy wampira i odwrotnie, mówiący przeciwnie niż wampir , czyli
            niekłamiący, zachowuje sie jak człowiek.Trzeba dodatkowo założyć,że każdy
            osobnik zdaje sobie sprawę z rzeczywistości i odpowiada zgodnie z nią (ZC i OW)
            lub z nią niezgodnie(OC i ZW).
            OC na pytanie "Czy jesteś wampirem" zdaje sobie sprawę,ze nim nie jest, ale
            jako wampir(zdrowy)mówi TAK. Innymi słowy OC zdaje sobie sprawę z własnego
            człowieczeństwa, tylko musi odpowiadać niezgodnie z tym co wie. Do zagadki
            należałoby dodać "Mazdy z osobników zdaje sobie sprawę kim jest w
            rzeczywistości, , tylko obłąkani odpowiadają na pytania przeciwnie niz gdyby
            byli zdrowi" i usunąc zdanie o zamianach osobowosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka