Dodaj do ulubionych

UWAGI WSZELAKIE

20.08.06, 01:43
Jak w temacie czyli: sprawy techniczne, prosby, pomysly, pytania itp.
Wszystko co dotyczy forum.
Obserwuj wątek
    • jolitha Re: UWAGI WSZELAKIE 24.08.06, 17:44
      Widze, ze jak narazie jestem tu sama. Jesli ktos tu sie pojawia w ogole to do
      dziela rozkrecajcie forum!!! :)
    • konrad.ludwik02 Re: Znany mi z autopsji problem: biegli sądowi! 30.08.06, 19:49
      Nie tylko o jakość ich opinii tu chodzi, ale wogóle o praktykę powoływania
      biegłych przez Policję, Prokuraturę i Sąd. Formalnie istnieje tzw. lista
      biegłych sądu okręgowego, podana do wiadomości ww. podmiotom, które winne
      powoływać biegłych wg kolejności figurowania na tej liście. Praktycznie biegli
      powoływani są do sporządzania opinii sądowych wg swoistych, całkowicie
      dowolnych i nieopublikowanych kryteriów: jedni (zapewne "ulubieńcy") raz za
      razem, inni - wogóle! To czywiście jeszcze jeden problem do rozwiązania przez
      Ministra Ziobro, na szczęście - zupełnie łatwiutki; ot, trochę dobrej woli.
      Natomiast biegli niekompetentni, nierzetelni, niestaranni i niepunktualni, nire
      mówiąc już o przestępcach, powinni być bezlitośnie eliminowani z tego zawodu
      zaufania społecznego.
      • r.janowicz Re: Znany mi z autopsji problem: biegli sądowi! 31.08.06, 09:40
        Niestety, nie ma obowiązku powoływania biegłych według kolejności na liście,
        alfabetycznej wieku czy też długości nazwiska. Organ procesowy ma tu zupełną
        dowolność, podobnie jak sąd z uznaniem opinii za dowód. Widzę na codzień
        praktyki powoływania biegłych z innych regionów kraju podczas, gdy biegli w
        miejscowym okręgu są bezrobotni. Nie ma na to rady.
        Uczciwość, rzetelność biegłych to też pewien problem nagłaśniany zresztą przez
        media. Znam drastyczne przypadki lekceważenia fundamentalanych zasad wydawania
        opinii przez biegłych będących naszymi polskimi autorytetami (czytaj "Eksperci
        sądowi pod kontrolą ministra" w Gazecie Prawnej). Zadan minister tega nie
        wyeliminuje do końca.
    • jolitha Re: UWAGI WSZELAKIE 06.09.06, 13:20
      Moze ma ktos jakis pomysl na bardziej ogolna nazwe tego forum, zeby juz nie
      bylo watpliwosci, ze dotyczy nie tylko kryminologii, ale tez kryminalistyki i
      innych podobnych, czyli jak w opisie forum. Wszystkie sugestie mile widziane :)
    • gwiazda_polarna Re: UWAGI WSZELAKIE 08.09.06, 18:36
      Nie będę oryginalna ale moim zdaniem (zważywszy na tematy poruszane na forum)
      bardziej pasowałaby nazwa Kryminalistyka.
    • jolitha Re: UWAGI WSZELAKIE 11.12.06, 13:36
      Forum zamarlo...
    • jolly81 Re: UWAGI WSZELAKIE 30.04.07, 01:06
      CZESC
      PRZECZYTALAM,ZE STUDIUJESZ W BOLOGNI.JA TEZ!!!!NA JAKIM JESTES KIERUNKU?CHODZILAS DO
      "JAGIELLY" W DEBICY?
      • jolitha Re: UWAGI WSZELAKIE 01.05.07, 18:48
        tak chodzilam, jestes z debicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka