jolitha 20.08.06, 01:43 Jak w temacie czyli: sprawy techniczne, prosby, pomysly, pytania itp. Wszystko co dotyczy forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolitha Re: UWAGI WSZELAKIE 24.08.06, 17:44 Widze, ze jak narazie jestem tu sama. Jesli ktos tu sie pojawia w ogole to do dziela rozkrecajcie forum!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Znany mi z autopsji problem: biegli sądowi! 30.08.06, 19:49 Nie tylko o jakość ich opinii tu chodzi, ale wogóle o praktykę powoływania biegłych przez Policję, Prokuraturę i Sąd. Formalnie istnieje tzw. lista biegłych sądu okręgowego, podana do wiadomości ww. podmiotom, które winne powoływać biegłych wg kolejności figurowania na tej liście. Praktycznie biegli powoływani są do sporządzania opinii sądowych wg swoistych, całkowicie dowolnych i nieopublikowanych kryteriów: jedni (zapewne "ulubieńcy") raz za razem, inni - wogóle! To czywiście jeszcze jeden problem do rozwiązania przez Ministra Ziobro, na szczęście - zupełnie łatwiutki; ot, trochę dobrej woli. Natomiast biegli niekompetentni, nierzetelni, niestaranni i niepunktualni, nire mówiąc już o przestępcach, powinni być bezlitośnie eliminowani z tego zawodu zaufania społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
r.janowicz Re: Znany mi z autopsji problem: biegli sądowi! 31.08.06, 09:40 Niestety, nie ma obowiązku powoływania biegłych według kolejności na liście, alfabetycznej wieku czy też długości nazwiska. Organ procesowy ma tu zupełną dowolność, podobnie jak sąd z uznaniem opinii za dowód. Widzę na codzień praktyki powoływania biegłych z innych regionów kraju podczas, gdy biegli w miejscowym okręgu są bezrobotni. Nie ma na to rady. Uczciwość, rzetelność biegłych to też pewien problem nagłaśniany zresztą przez media. Znam drastyczne przypadki lekceważenia fundamentalanych zasad wydawania opinii przez biegłych będących naszymi polskimi autorytetami (czytaj "Eksperci sądowi pod kontrolą ministra" w Gazecie Prawnej). Zadan minister tega nie wyeliminuje do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
jolitha Re: UWAGI WSZELAKIE 06.09.06, 13:20 Moze ma ktos jakis pomysl na bardziej ogolna nazwe tego forum, zeby juz nie bylo watpliwosci, ze dotyczy nie tylko kryminologii, ale tez kryminalistyki i innych podobnych, czyli jak w opisie forum. Wszystkie sugestie mile widziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazda_polarna Re: UWAGI WSZELAKIE 08.09.06, 18:36 Nie będę oryginalna ale moim zdaniem (zważywszy na tematy poruszane na forum) bardziej pasowałaby nazwa Kryminalistyka. Odpowiedz Link Zgłoś
jolly81 Re: UWAGI WSZELAKIE 30.04.07, 01:06 CZESC PRZECZYTALAM,ZE STUDIUJESZ W BOLOGNI.JA TEZ!!!!NA JAKIM JESTES KIERUNKU?CHODZILAS DO "JAGIELLY" W DEBICY? Odpowiedz Link Zgłoś