albrecht1 29.02.04, 11:39 Kto może, niech pędzi przed szklany ekran. Na TVP 2, Makłowicz gotuje na Czantori. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex.stela Re: Makłowicz 01.03.04, 13:42 Moje ulubione placki z blachy z wyrzoskami smażył! Mniam, mniam... Pan Makłowicz nabił sobie w niedzielnym programie tyle plusów, że chyba go zaadoptuję... :D Nie wiem, czy się nie przesłyszałem, ale on w pewnym momencie powiedział: "Śląsk Cieszyński to jedna wielka ojczyzna. W pewnym sensie także moja ojczyzna..." Wiem, że lubi CK klimat Śl. Cieszyńskiego, ale tego się nie spodziewałem! Brawo! He - i ani słowa o "Podbeskidziu"! Lubię takie programy... :D Odpowiedz Link Zgłoś
biala_gwiazdka Re: Makłowicz 01.03.04, 22:31 Placki to ja też lubię, ale z WYRZOSKAMI?! Pierwsze słyszę, choć w Cieszynie zrodzonam ;) Napiszcie, co jeszcze "naszego" gotował, bo jestem z dala od domu i tylko jedzenie mamusi po nocach mi się śni... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: Makłowicz 02.03.04, 09:45 Dziewczę drogie!!! Nie wiesz co to placki z WYRZOSKAMI??? Toż to nasza sztandarowa regionalna potrawa!!! Nawet Makłowicz to wie, choć Krakus!!! Placki piecze się na blasze - najlepiej na kafloku z płytą żeliwną, jak nasze prababcie. Wyrzoski to drobne skrawki mięsa i tłuszczu z babucia topione w garnku. U nas to się je WYŁĄCZNIE rękoma - garniec z wyrzoskami (wersja nowoczesna - z boczkiem) stoi na środku stołu, każdy bierze placki, rwie na kawałki i macza je w garcu. Na "zapitkę" koniecznie mleko!!! Coś pięknego, tylko mało kto dysponuje jeszcze blachą... :P Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Makłowicz 02.03.04, 19:00 Była jeszcze Chuda Jeva, zupa a`la wodziczka z serem, czosnkiem i innymi smakowitymi śmieciami, alem nie spamietał. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_gwiazdka Re: Makłowicz 02.03.04, 19:18 albrecht1 napisał: > Była jeszcze Chuda Jeva, zupa a`la wodziczka z serem, czosnkiem i innymi > smakowitymi śmieciami, alem nie spamietał. O to, to!!! Moja babcia gotowała. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_gwiazdka Re: Makłowicz 02.03.04, 19:17 "tylko mało kto dysponuje jeszcze blachą..." JA dysponuję! Tzn. moja mama, w Cieszynie ;) Ale bez owych wyrzosków jadam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Makłowicz 02.03.04, 19:04 alex.stela napisał: > Nie wiem, czy się nie przesłyszałem, ale on w pewnym momencie powiedział: > > "Śląsk Cieszyński to jedna wielka ojczyzna. W pewnym sensie także moja ojczyzna > ..." Było w stylu , że obszar dawnej Monarchii od Krakowa, przez Śląsk Cieszyński po Adriatyk to jedna wielka ojczyzna. A kluski ślaskie z gulaszem i papryką madziarską gotowane w Kopytku, są tego kwintesencją. Idę coś zjeść ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
teschiner Re: Makłowicz 03.03.04, 11:56 mozna erzac-blache kupic i sobie na gazie taki placki zrobic ja je jem ze szpyrkami (technika konsumpcji taka jak u Aleksa) kurde ta zupa to "wodzio'nka" a jo bych zjod fusatych galuszek" ooooooooooooooooo T. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Makłowicz 03.03.04, 18:00 Ludzie! Dajcie se na wstrzymani, przecież jest Wielki Post! Czarny chleb i czarna kawa (zbożowa) ;-))). Odpowiedz Link Zgłoś