Dodaj do ulubionych

Ślązacy są ja kameleony

• ramen5 Gwara 30.09.04, 23:15
      Popieram propozycje ujednolicenia pisowni-dlatego że niejednokrotnie nie
      wiadomo o co autorowi chodziło.Może któryś ze Ślązaków opracowałby gramatykę
      śląską ,żeby inni mogli wypowiedzi zrozumieć

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=16248172
    • Gość: Tadeusz Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.04, 23:55
      Gość: Tadeusz 23.09.2004 00:53 odpowiedz na list

Nie odwraccajcie kota ogonem , to wyście zaczęli budować spiralę roszczeń i
      Wasza bezczelność postępuje coraz dalej
      Czekam tylko aż wystawicie nam rachunek za zużytą amunicję oraz straty w
      ludziach i sprzęcie które ponieśliście wskutek naszego oporu przez te sześć
      lat wojny i okupacji.
      Nie zapomnijcie wystąpić o renty dla waszych wdów oraz o wyrównanie za pracę
      w nadgodzinach dla urzędników gestapo ,SS i innej swołoczy.
      Oczywiście sporządźcie fakturę za usługi eutanazji oraz utylizacji zwłok 6
      milionów Polaków .
      Acha ! oczywiście należy wam się także zapłata za stojące do dzisiaj Obozowe
      ośrodki wczasów bezpłatnych takie jak Auschwitz , Majdanek , Sobibór ,
      Treblinka
    • Gość: Burowaty Niemieckie zbrodnie na Górnym Śląsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 12:23
      Czy ty wiesz że historia tej ziemi jest bardzo złożona i nie można wydawać
      zbyt pochopnych sądów-zastanów się parę razy,jak coś napiszesz ,nie wydawaj
      jednostronnych ocenTo jest przykład innego spojrzenia na sprawę

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=10546809
      • ramen5 Re: Niemieckie zbrodnie na Górnym Śląsku 01.10.04, 16:23
        Gość portalu: Burowaty napisał(a):

> Czy ty wiesz że historia tej ziemi jest bardzo złożona i nie można wydawać
        > zbyt pochopnych sądów-zastanów się parę razy,jak coś napiszesz ,nie wydawaj
        > jednostronnych ocenTo jest przykład innego spojrzenia na sprawę
        >
        >
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=10546809

Ramen5:Nie wydaję jednostronnych opini-staram się dorzucać linki różnych
        opcji,tak że myślę są to w miarę obiektywne oceny i wypowiedzi z mojej
        strony.Jeżeli z tym się nie zgadzasz to napisz
    • Gość: Pit Ja wole warany IP: 150.254.85.* 01.10.04, 15:55
      Mi sie bardziej podobaja warany niz kameleony.
      • ramen5 Re: Ja wole warany 01.10.04, 16:33
        Gość portalu: Pit napisał(a):

> Mi sie bardziej podobaja warany niz kameleony.
        Ramen5:Dlaczego waranyfrodozkomodo.blog.onet.pl/1,CT62657,index.html
        frodozkomodo.blog.onet.pl/1,CT62657,index.html

www.zoo.wroclaw.pl/zwierzeta/plazy_i_gady/kameleon_jemenski.html
        Kameleon uważam porównanie bardzo trafne,nie wiem natomiast dlaczego warany-
        możesz sformuować odpowiedż?

• Gość: Guru Re: Ja wole Barany,Ogród Zoologiczny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 13:09
          Pomieszało wam się w główkch ,czyli szpital psychiatryczny
          • ramen5 Re: Ja wole Barany,Ogród Zoologiczny 03.10.04, 09:16
            Gość portalu: Guru napisał(a):

> Pomieszało wam się w główkch ,czyli szpital psychiatryczny

Ramen5:W szpitalach psychiatrycznych są z reguły mądrzy ludzie. Nie pozdrawiam
    • Gość: Ślązok Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.04, 16:03
      Młody człowieku, co Ty wiesz o śląsku i o ślązokach. Jeszcze niedawno latałeś
      po ulicach jako harcerz, czy tego chciałeś czy nie. Tu na śląsku byli niemcy,
      ale nie było murzynów, byli hadziaje z polski i motłoch z dalekich stron.
      Niemcy naszych chłopców wcielali do ich armi, jak przyszli ze wschodu do tamtej.
      Nigdy wsród swoich znajomych nie spotkałem kameleona,gdyż o życiu czy się tego
      chce czy nie decyduje aktualna polityka, i prawie wszyscy jej sie
      podporządkowują. Teraz nastał czas, że zamiast niemcy, ruskie, polskie zmuszają
      się ludziska by być katolikami- pożal się boże tak jest nie tylko tu na śląsku.
      Zapamiętaj pan raz na zawsze, że są SLĄZOKI - AUTOCHTONI, I WY ŚLĄZACY-PO
      PROSTU INNNI.
      • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 03.10.04, 09:14
        Gość portalu: Ślązok napisał(a):

> Młody człowieku, co Ty wiesz o śląsku i o ślązokach. Jeszcze niedawno latałeś
        > po ulicach jako harcerz, czy tego chciałeś czy nie. Tu na śląsku byli niemcy,
        > ale nie było murzynów, byli hadziaje z polski i motłoch z dalekich stron.
        > Niemcy naszych chłopców wcielali do ich armi, jak przyszli ze wschodu do
        tamtej
        > .
        > Nigdy wsród swoich znajomych nie spotkałem kameleona,gdyż o życiu czy się
        tego
        > chce czy nie decyduje aktualna polityka, i prawie wszyscy jej sie
        > podporządkowują. Teraz nastał czas, że zamiast niemcy, ruskie, polskie
        zmuszają
        >
        > się ludziska by być katolikami- pożal się boże tak jest nie tylko tu na
        śląsku.
        > Zapamiętaj pan raz na zawsze, że są SLĄZOKI - AUTOCHTONI, I WY ŚLĄZACY-PO
        > PROSTU INNNI.
        Ramen5:Po pierwsze dziękuję za określenie młody człowieku-jeżeli pamiętam czasy
        świetności PRL na Śląsku to już nie taki młody.W obecnej Polsce za dużo pseudo
        wolności-bezprawia.Kto myślał aby na Śląsku zamykać kopalnie i inne zakłady
        pracy.Górnictwo wywierało duży wpływ na nasze życie codzienne-obecnie coraz
        mniejszy. G.O.P. postrzegany i był regionem w którym się bardzo dobrze
        żyło,było najlepsze zaopatrzenie sklepów i jeden z lepszych poziomów życia
        mieszkańców.Co z tego że mamy wolności poltyczne jak przeciętna rodzina obecnie
        nie może związać koniec z końcem.
        Uwżam,że bardzo dużo wiem o Śląsku i Ślązakach chociażby z róznych żródeł
        pisanych i kontaktów z nimi.Przeciętny Ślązak też wie niewiele o swoich
        korzeniach ,jeżeli tym problemem nie zajmuje się.
        Określenie hadziaje używa się na Opolszczyżnie tutaj- Gorole,określenie motłoch
        z dalekich stron świadczy o twoim niskim poziomie umysłowym,który pewne rzeczy
        sądzi tylko powierzchownie,ja również zaliczyłbym ciebie do motłochu.
        Jeżeli chodzi o pochody i masówki bardzo bardzo podobał mi się pochody 1 majowe-
        wszyscy odświętnie ubrani,obecnie nie spotkasz takiego ogólnonarodowego
        święta.Mówiło się dużo o patriotyżmie,o Śląsku i dużo robiło się dla ludzi o
        wiele więcej niż obecnie.
        Jeżeli użyłem pojęcia murzyn -to chodziło mi,że Ślązacy-większość, zmieniali
        panstwowość, w zależności od potrzeb.
        Kameleon-oczywiście jest to porównanie zobacz w poprzednich postach linki.
        Pozdrawiam.Ramen5
    • Gość: Ramen5 Gorol zazdrości Schlesier IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.04, 15:36
      A tak rzucacie się na porównanie was do kameleonów!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=59&w=13546242
    • blondynka_wawa Re: Ślązacy są ja kameleony 05.10.04, 19:41
      jakim prawem obrazasz naszych wspolobywateli, terazniejszych mieszkancow
      gornego slaska? jestes pewny ze terazniejsi gornoslazacy tacy sa jak opisujesz?
      nie przynos wstydu naszemu pokoleniu, ja lubie tak gornoslazakow jak i niemcow,
      za nic nikogo nie obwiniam, bo nie ma za co, spuszczam jako polka tylko glowe i
      staram sie im w oczy nie spogladac ze wstydu ze my polacy (w wiekszosci),
      kradniemy, pijemy, pracujemy na czarno u naszych milych zachodnich sasiadow
      itd. wstyd i hanba dla nas
      • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 06.10.04, 07:21
        blondynka_wawa napisała:

> jakim prawem obrazasz naszych wspolobywateli, terazniejszych mieszkancow
        > gornego slaska? jestes pewny ze terazniejsi gornoslazacy tacy sa jak
        opisujesz?
        >
        > nie przynos wstydu naszemu pokoleniu, ja lubie tak gornoslazakow jak i
        niemcow,
        >
        > za nic nikogo nie obwiniam, bo nie ma za co, spuszczam jako polka tylko glowe
        i
        >
        > staram sie im w oczy nie spogladac ze wstydu ze my polacy (w wiekszosci),
        > kradniemy, pijemy, pracujemy na czarno u naszych milych zachodnich sasiadow
        > itd. wstyd i hanba dla nas

Ramen5:Nie dziwię się twoim poglądom,bo jestaś typowa blondynka
      • Gość: Ramen5 blondynka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 11:34
        Jesteś typowym blondynem-jak cię nie stać na polską klawiaturę.Niemcy piszą
        wszystkie rzeczowniki dużą literą,a ty żeby to odstresować ,piszesz wszystko
        małą
    • Gość: Ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 21:16
      Na forum wałkujemy tematy polskie niemieckie śląskie-chciałbym przytoczć jedną
      moim zdaniem słuszną wypowiedż.• Re: O MODEROWANIU FORUM IP:
      *.neoplus.adsl.tpnet.pl
      Gość: Starykoń 09.10.2004 15:54 + odpowiedz

Rico,trzeba tym szmatom przypomniec kim sa.
      W calym cywilizowanym swiecie uchodza za prostakow(takimi ich widza
      Francuzi,Szwedzi,Anglicy,Wlosi) i tylko my uwazamy ich za wielkich.
      Przeciez to smieszne!
      Glupszych od Niemcow nie ma w Europie!
      Powiedz mi jaki narod na naszym kontynencie w wyniku idiotycznej polityki
      stracil w ciagu ostatnich 90 lat 1/3 terytorium(Alzacje i Lotaryngie zabrala
      glupim Francja,reszte my-Slowianie!).

I takie matoly sa dla 'narodowosci slaskiej' wzorem?!

POzdR.Pozdrawiam

• Gość: Ramen5 Arnold7 zaczynasz mi się podobać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 16:17
        Blogi Czat Poczta Usenet + Ogłoszenia Aaaby.pl Gazeta
        Wyborcza

Fora prywatne | Fora regionalne | Moje forum | Wyszukiwarka | Pomoc
        | Zaloguj się |

Gazeta.pl ) Forum ) Regionalne ) Śląskie ) Regionalne Czwartek, 14
        października 2004

Śląskie - region

+ dodaj do ulubionych wątków

Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne

• Z cyklu : Nasze piosenki
        arnold_7 07.10.2004 02:28 + odpowiedz

Интернационал

Вставай проклятьем
        эаклейменный,
        Весь мир голодных и
        рабов!
        Кипит наш раэум
        воэмущенный
        И в смертный бой
        вести готов.
        Весь мир насилья мы
        раэрушим
        До основанья, а эатем
        Мы наш, мы новый мир
        построим,
        Кто был ничем, тот
        станет всем.

refren x 2
        Это есть наш
        последный
        И решительный бой,
        С интернационалом
        Воспрянет род
        людской!

Никто не даст нам
        иэбавленья -
        Ни бог, ни царь и не
        герой,
        Добъемся мы
        освобожденья
        Своею собственной
        рукой.
        Чтоб свергнуть гнет
        рукой умелой,
        Отвоевать свое
        добро,
        Вэдувайте гори и
        куйте смело,
        Пока желеэо горячо.

refren x 2

Лишь мы, работники
        всемирной
        Великой армии труда,
        Владеть эемлей имеем
        право,
        Но параэиты - никогда.
        И если гром великий
        грянет
        Над сворой псов и
        палачей,
        Для нас все так же
        солнце станет
        Сиять огнем своих
        дучей

refren x 2

• Re: Z cyklu : Nasze piosenki
        arnold_7 07.10.2004 02:31 + odpowiedz

1. Чеканен шаг в
        стальном порядке
        строя
        Знамёна реют в
        стиснутых руках.
        С врагом в жестоких
        схватках павшие
        герои
        Незримо с нами в
        сомкнутых рядах.

2. Простор открыт для
        наших батальонов,
        Простор открыт
        полкам штурмовиков.
        Нам вслед с надеждой
        смотрят новой
        миллионы:
        Ведь с нами - хлеб,
        свобода от оков.

3. В последний раз мы
        вышли без оружья
        К борьбе давно готов
        любой из нас.
        Мы этот мир без
        сожаления разрушим:
        Позору рабства
        отведён лишь час.

• Re: Z cyklu : Nasze piosenki
        arnold_7 07.10.2004 02:32 + odpowiedz

Camisa azul, el yugo y las flechas
        vestía yo, cuando aún dudabas tú.
        Perseguido
    • ramen5 POlska ziemią obiecaną 10.10.04, 07:58
      Dlaczego do Polski wraca tylu emigrantów?www.wprost.pl/ar/?O=1171
      www.wprost.pl/ar/?O=1171

• Gość: oberschlesier polskie choragiewki IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.04, 20:59
      polacy sa jak choragiewki, albo lepiej - qrwy - gduie talarem czuc tam
      wazelinka smaruja (popatrz Irak)
      • Gość: Legniczanin oberszlezjer IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 10.10.04, 21:34
        Znalazł się "Ślązak" z Niemiec.Też wstydzisz się powiedzieć Niemcom,że jesteś
        ze Śląska ? Mówisz,że jesteś z innego landu ? Też jesteś tchórzem jak niejaki
        MarekderSzlezjer ? Pospolity zaprzaniec śmie wyzywać, prostytutka rodzaju
        męskiego
        • ramen5 Re: oberszlezjer 10.10.04, 22:37
          Gość portalu: Legniczanin napisał(a):

> Znalazł się "Ślązak" z Niemiec.Też wstydzisz się powiedzieć Niemcom,że jesteś
          > ze Śląska ? Mówisz,że jesteś z innego landu ? Też jesteś tchórzem jak niejaki
          > MarekderSzlezjer ? Pospolity zaprzaniec śmie wyzywać, prostytutka rodzaju
          > męskiego

Ramen5:Niemcy z Polski wstydzą się bardzo często swego pochodzenia-chociaż są
          prawie prześladowni za pochodzenie z Polski.Jest to bardzo przykre
      • ramen5 Re: polskie choragiewki 10.10.04, 22:32
        Gość portalu: oberschlesier napisał(a):

> polacy sa jak choragiewki, albo lepiej - qrwy - gduie talarem czuc tam
        > wazelinka smaruja (popatrz Irak)

Ramen5:Inteligencje pokazujesz robiąc błędy nie tylko w pisaniu-pisałem już
        nieraz!Jeżeli Polak wyjeżdża za granicę pozostaje tam nadal Polakiem ,Ślązacy
        w Niemczech zostawali Niemcami i to jest delikatna różnica.Dlaczego Polacy
        trzymają z Amerykanami po prostu nie ufają do końca Niemcom
        • Gość: 31_latek Re: polskie choragiewki IP: 195.117.108.* 21.10.04, 18:11
          ramen5 - Ciebie to juz blank pokryncilo i to we wszystkie mozliwe strony. My
          sie niy zmiyniali i ny uciekali stond, ino nami chcieli wszyjscy rzondzic - bo
          sam byl przemysl a kaj przemysl tam i kasa. Szkoda pacanie gorolski ze niy
          napisoles ze z tego slonska to sie calo pieronsko Polska utrzymywala, szkoda
          boroku zes niy doczytoł ze poloki (gorole) od 1945 do chyba 1989 za tona wonglo
          dowali nom 5 maarek (w przeliczyniu) sprzedowali za 45 marek a tona wydobycio
          kosztowala 12 marek. Zawsze o nos godali gorole ze my slonzoki sam zyczliwsi,
          bardzi prziwiazani do rodziny i do Boga i roboty. Wytykosz nom blyndy i to co
          nasze fetry porobili, wydaje mi sie ze robisz to bo zes jest gorolym i
          zazdroscisz nom tego ze my son slonzoki, moze zatym idz sie syneczku do jakigo
          psychiatry wylyczyc poki ni ma zapozno a potym sam przijdz nos sam przeprosic .
          A moze popwiesz skond Ty pochodzisz (moze kas zes to napisol - sorry niy
          czytolech wszystkich wypowiedzi z powodu kerego bys i tak niy zrozumiol) a my
          znojdymy dłyndy Twoich fatrow ciekawe co wtedy powiysz . P.S jak czegos niy
          rozumisz to powiydz - niy wstydz sie - jo ci to na Polski (gorolski)
          przetlumacza .
          • ramen5 Re: polskie choragiewki 22.10.04, 07:35
            Gość portalu: 31_latek napisał(a):

> ramen5 - Ciebie to juz blank pokryncilo i to we wszystkie mozliwe strony. My
            > sie niy zmiyniali i ny uciekali stond, ino nami chcieli wszyjscy rzondzic -
            bo
            > sam byl przemysl a kaj przemysl tam i kasa. Szkoda pacanie gorolski ze niy
            > napisoles ze z tego slonska to sie calo pieronsko Polska utrzymywala, szkoda
            > boroku zes niy doczytoł ze poloki (gorole) od 1945 do chyba 1989 za tona
            wonglo
            >
            > dowali nom 5 maarek (w przeliczyniu) sprzedowali za 45 marek a tona wydobycio
            > kosztowala 12 marek. Zawsze o nos godali gorole ze my slonzoki sam zyczliwsi,
            > bardzi prziwiazani do rodziny i do Boga i roboty. Wytykosz nom blyndy i to co
            > nasze fetry porobili, wydaje mi sie ze robisz to bo zes jest gorolym i
            > zazdroscisz nom tego ze my son slonzoki, moze zatym idz sie syneczku do
            jakigo
            > psychiatry wylyczyc poki ni ma zapozno a potym sam przijdz nos sam
            przeprosic .
            >
            > A moze popwiesz skond Ty pochodzisz (moze kas zes to napisol - sorry niy
            > czytolech wszystkich wypowiedzi z powodu kerego bys i tak niy zrozumiol) a my
            > znojdymy dłyndy Twoich fatrow ciekawe co wtedy powiysz . P.S jak czegos niy
            > rozumisz to powiydz - niy wstydz sie - jo ci to na Polski (gorolski)
            > przetlumacza .

Ramen5:Piszesz chyba z Niemiec bo bez żadnych polskich liter i to tak samo do
            ciebie się odnosi.Ilu Ślązaków znajdziesz w Niemczech już jako Niemców.Nie
            zrozumiałem-to ma oznaczać przywiązanie do ziemi chyba raczej
            kosmopolityzm.Wasze określenie gorol oznacza kogoś gorszego a ja jestem
            Polakiem i jestem z tego dumny.Napewno nie zazdroszczę bycia Ślązakiem-jest
            bardzo dużo Ślązaków z Niemiec którzy opuścili Śląsk dla niemieckiej marki,a
            teraz udają patrotów.Oni nie mają moralnego prawa pisać na tematy Slaska ,bo
            oni już tutaj nie mieszkają i nie dzielą problemów ludzi tu mieszkających .
            Jest bardzo dużo porządnych Ślązaków których cenię i szanuje-jak również
            szumowin,a one zdarzają się w każdym społeczeństwie
            • Gość: 31_latek Re: polskie choragiewki IP: 195.117.108.* 22.10.04, 10:39
              Chłopcze przosza oto Twoje polskie literki ĄĘĆŃŻŹŚŁÓ ążźćęółń <> starczy???
              Juz nie masz czego sie dzieciaku czepiac to sie literak czepiasz. ALES TY
              PLYTKI!!!! Wiela jest slonzokow w niymcach - a skand mom syneczku wiedziec jak
              miyszkom na slonsku, sam robia i studiuja, a wiync niy opuscilech slonskij
              ziymi za tzw lepszym chlebym - do nimieckij marki - jak zes to napisol. I niy
              pitol mi sam jakie mom moralne prawo!!!! Na pewno mom wienksze prawo pisac o
              slonsku niz Ty!!!!
              Zadolech Ci pytanie skond pochodzisz - niy odpowiedzioles - co boisz sie ze
              ktos z nos znojdzie blyndy Twoich przedkow??? abo boroczku niy nauczyli cie
              jeszcze tekstu interpletowac (to sie zwie analfabezysm wtórny). Czy som pologi
              gorsze od slonzokow???? Udziel se som odpowiedzi:
              3 powstania byly, 2 to klynska slonzokow dopiyro to 3 sie udalo. Masi dziadowie
              walczyli o to by byc w Polsce. Walczyli sami bo pieronskie Poloki nom niy
              pomogli, nawet te ciule smierdzoncym palcym niy kiwli!!!. W zamian my wom
              wongel tyla lot DOWALI - niy sprzedowali - niy mysl se. Do dzis dnio Poloki nos
              traktuja jak murzinow do roboty (SORRY JAK ZECH KIEREGO SLONZOKA URAZIL). Wy
              nom zakozaliscie we szkole na przerwach we gwarze godac. Wele 4 grudnia zescie
              zawdy lapy zaciyrali bo dzien gornika to wom zawsze cos wiencyj splynylo kasy.
              Niy byda wiecyj wymiyniol zniywagi i upokorzyn ze strony Polski, kazdy z nos
              zno takie przyklady (chyba oprócz Ciebie). Dziwisz sie ze my niy lubiymy
              goroli??? Jo uwazom ze sa gorsi bo sam cwani, przebiegli, pieronym falszywi i
              wiynkszosc z nich mo 2 lewe ryncy do roboty.

Napisoles "oni juz tutaj nie mieszkają" rozumia ze miyszkosz na slonsku -
              wiync jak Ci sie sam niy podobo to spakuj swoja smrodlawo zic i spindalej stond
              takich ludzi jak Ty sam niy potrzebujymy.

"nie dzielą problemow ludzi tu mieszkających"?? - a Ty dzielisz piszonc takie
              kretynizmy??? A na koniec wiesz co piszesz jedno i to samo w kolko. Szkoda
              moij klawiatury na takie meliny bjak Ty.
              • ramen5 Re: polskie choragiewki 22.10.04, 21:44
                Gość portalu: 31_latek napisał(a):

> Chłopcze przosza oto Twoje polskie literki ĄĘĆŃŻŹŚŁÓ ążźćęółń <> starcz
                > y???
                > Juz nie masz czego sie dzieciaku czepiac to sie literak czepiasz. ALES TY
                > PLYTKI!!!! Wiela jest slonzokow w niymcach - a skand mom syneczku wiedziec
                jak
                > miyszkom na slonsku, sam robia i studiuja, a wiync niy opuscilech slonskij
                > ziymi za tzw lepszym chlebym - do nimieckij marki - jak zes to napisol. I niy
                > pitol mi sam jakie mom moralne prawo!!!! Na pewno mom wienksze prawo pisac o
                > slonsku niz Ty!!!!
                > Zadolech Ci pytanie skond pochodzisz - niy odpowiedzioles - co boisz sie ze
                > ktos z nos znojdzie blyndy Twoich przedkow??? abo boroczku niy nauczyli cie
                > jeszcze tekstu interpletowac (to sie zwie analfabezysm wtórny). Czy som
                pologi
                > gorsze od slonzokow???? Udziel se som odpowiedzi:
                > 3 powstania byly, 2 to klynska slonzokow dopiyro to 3 sie udalo. Masi
                dziadowie
                >
                > walczyli o to by byc w Polsce. Walczyli sami bo pieronskie Poloki nom niy
                > pomogli, nawet te ciule smierdzoncym palcym niy kiwli!!!. W zamian my wom
                > wongel tyla lot DOWALI - niy sprzedowali - niy mysl se. Do dzis dnio Poloki
                nos
                >
                > traktuja jak murzinow do roboty (SORRY JAK ZECH KIEREGO SLONZOKA URAZIL). Wy
                > nom zakozaliscie we szkole na przerwach we gwarze godac. Wele 4 grudnia
                zescie
                > zawdy lapy zaciyrali bo dzien gornika to wom zawsze cos wiencyj splynylo
                kasy.
                > Niy byda wiecyj wymiyniol zniywagi i upokorzyn ze strony Polski, kazdy z nos
                > zno takie przyklady (chyba oprócz Ciebie). Dziwisz sie ze my niy lubiymy
                > goroli??? Jo uwazom ze sa gorsi bo sam cwani, przebiegli, pieronym falszywi
                i
                > wiynkszosc z nich mo 2 lewe ryncy do roboty.
                >
                > Napisoles "oni juz tutaj nie mieszkają" rozumia ze miyszkosz na slonsku -
                > wiync jak Ci sie sam niy podobo to spakuj swoja smrodlawo zic i spindalej
                stond
                >
                > takich ludzi jak Ty sam niy potrzebujymy.
                >
                > "nie dzielą problemow ludzi tu mieszkających"?? - a Ty dzielisz piszonc takie
                > kretynizmy??? A na koniec wiesz co piszesz jedno i to samo w kolko. Szkoda
                > moij klawiatury na takie meliny bjak Ty.

Ramen5:Nie wymiguję się od odpowiedzi-jestem z rdzennej Polski,czyli według
                waszej terminologii "gorolem".Mieszkałem na Śląsku z przerwami dośc długo,ale
                czy będę dalej tu mieszkał tego nie wiem.Mówisz,że jestem płytki-a jaki ty
                jesteś ,ze swoją nienawiścią do Polski i wszystkiego co polskie.Jeżeli
                posiadasz:ś,ć ż,,dlaczego ich nie używasz-to świadczy o twoim lenistwie,że nie
                chce ci się stosować właściwych końcówek.Twierdzisz,że twoi dziadkowie walczyli
                za Polską i myślę,że tego chyba nie żałowali.Za komuny Śląsk był mocno
                fawworyzowany przez Warszawę.Pozdrawiam i życzę żebyś miał zawsze dobre słowa
                dla twojej ojczyzny Polski i dla małej ojczyzny czyli Śląska.Ramen5
    • ramen5 Niech sie Wam w Nowym roku darzy 31.12.04, 21:28
      • Gość: pasikoonik Niyh sie darzi Szloonzoukoom a przi tym Poloukoom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 15:12
        Dyc' Nowy Rocek jurze pjastujyma,
        w hacce, kolybce. Niym sie radujyma!

Zilwester wrzasnoou, wyseliskym, krzikym.
        Zymrzou Stary Rok, hoc' niy boou Starzikym.

Cy zwac' tak idziy tygo, co mo trzista
        pjyn'c'szes'dziesioont dni? Ledwo boou, za ista.

To mjyjma w sercu i rzyjma z toom mys'loom,
        co Cuowjyk kciouby, to Poonbooczek krys'loom!

• ramen5 Re: Niyh sie darzi Szloonzoukoom a przi tym Polou 02.01.05, 22:57
          Ja mysle ,ze Nowy Rok to okazja zlozyc sobie zyczenia i to jest bardzo piekne!
          • Gość: pasikoonik Niyh sie darzi Szloonzoukoom a przi tym Poloukoom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.05, 14:31
            Na bezrok byma we latah starsze,
            cy przi tym w Siebje z'dziebko bogatsze?
            Bogajstwa przeca, niy kjere s'wjycoom,
            jyny co kourzdo Duszycka szczycoom.

W Prouwdzie, Mjyuos'ci, Familiji ciepuy.
            Szczyn's'liwe te, co Jyh niy pociepuy.
            Bo gojoom szrama, zdropane lycoom.
            Bogajstwoow takih szczyrze Woom rzycoom!

Goornoszloonzky Aborygyny

• Gość: Stanley Re: Niyh sie darzi Szloonzoukoom a przi tym Polou IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:27
              Wszystkiego Nalepszego Wszystkim Mieszkańcom Całego Śląska w Nowqym 2005 Roku
              i jedyne moje zyczenie abyscie sie wszyscy pozbierali i pracowali dla jednej
              sprawy jaką jest Śląsk bez dzielenia na nacje .......................
              Na tych wasniach wygrywaja nie ci ktorym zalezy na Śląsku a tym ktorym lepiej
              się łowi ryby w metnej wodzie.....
              Sląsk to piękny region z wspaniałą tradycją i wspaniałymi ludżmi a c..le sa
              po obydwu stronach przeciez do degradacji przyczynili śie ludzie też rdzenni
              i przybysze nie licytujmy chodziliście do wyborów wybieraliście mogliście miec
              wplyw ale jest jak jest doświadczyliście wiele więc zakopcie topory i starajcie
              się robic by wszystkim było lepiej , zyska na tym Śląśk.
              Sam jestem gorolem , znam śląski i bardzo go czuję znam wielu wspanialych ludzi
              ślązaków znam i przekrętów ale najważniejsza jest sprawa odrodzenia ducha tego
              regiony w ramach Polski gdyz rozdielic nie da się i to byłaby degradacja.
              A kliku auslendrów z rajchu nastawionych na podkręcanie niesnasek w naszym
              regionie umrze śmiercią naturalna.Prawdziwi niemcy maja inne problemy.......
              Posiadany zaś niemiecki paszport nie swiadczy o człowieku , i nie wszyscy
              dorosli do jego posiadania ..............
              • ramen5 Re: Niyh sie darzi Szloonzoukoom a przi tym Polou 20.01.05, 17:36
                Gość portalu: Stanley napisał(a):

> Wszystkiego Nalepszego Wszystkim Mieszkańcom Całego Śląska w Nowqym 2005 Roku
                > i jedyne moje zyczenie abyscie sie wszyscy pozbierali i pracowali dla jednej
                > sprawy jaką jest Śląsk bez dzielenia na nacje .......................
                > Na tych wasniach wygrywaja nie ci ktorym zalezy na Śląsku a tym ktorym lepiej
                > się łowi ryby w metnej wodzie.....
                > Sląsk to piękny region z wspaniałą tradycją i wspaniałymi ludżmi a c..le sa
                > po obydwu stronach przeciez do degradacji przyczynili śie ludzie też rdzenni
                > i przybysze nie licytujmy chodziliście do wyborów wybieraliście mogliście miec
                > wplyw ale jest jak jest doświadczyliście wiele więc zakopcie topory i
                starajci
                > e
                > się robic by wszystkim było lepiej , zyska na tym Śląśk.
                > Sam jestem gorolem , znam śląski i bardzo go czuję znam wielu wspanialych
                ludzi
                > ślązaków znam i przekrętów ale najważniejsza jest sprawa odrodzenia ducha tego
                > regiony w ramach Polski gdyz rozdielic nie da się i to byłaby degradacja.
                > A kliku auslendrów z rajchu nastawionych na podkręcanie niesnasek w naszym
                > regionie umrze śmiercią naturalna.Prawdziwi niemcy maja inne problemy.......
                > Posiadany zaś niemiecki paszport nie swiadczy o człowieku , i nie wszyscy
                > dorosli do jego posiadania ..............

Ramen5:Dziekuje za rozsadne slowa i mysle ze sie w przyszlosci spelnia i
                wszyscy bedziemy zgodnie pracowac dla Slaska.Pozdrawiam wszystkich
            • ramen5 Re: Niyh sie darzi Szloonzoukoom a przi tym Polou 20.01.05, 17:33
              Dziekuje za zyczenia -niech nam sie wszystkim darzy"
    • Gość: gornoslazak a twoja matka to dziwka! - alles klar? IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.05, 15:35
      TY GOROLU; A POLOKI CO ROBIOM? AMERYKANOM DUPA LIZOM!
      ZA RUSA KOCHALI RUSKICH; RUS POSZOL; KOCHAJOM AMERYKANCOW?
      POLSKIE CHORONGIEWKI; TE AMERYKANCE W DUPIE WOS MAJOM!
      • Gość: HANYS TROCHE HISTORII IP: *.SILWEB.PL 17.02.05, 10:40
        TROCHE HISTROII

Pod koniec II w.p.n.e. tereny Śląska zamieszkiwali Celtowie, którzy dotarli na
        Śląsk z terenów dzisiejszej Słowacji.
        W II w.n.e pojawiły się na Śląsku plemiona Germańskie, zamieszkiwały te ziemie
        jeszcze w VI w. Po okresie wielkich migracji, Śląsk, zwłaszcza środkowy i górny
        był w dużej części wyludniony. Dopiero na przełomie VI i VII wieku osiedlili
        się tu Słowianie, którzy przyszli ze wschodu.
        W IX wieku książę Mojmir I zjednoczył plemiona morawskie, co było początkiem
        państwa wielkomorawskiego. W skład tego państwa wchodził także Śląsk. Mojmir
        przyjął w latach 830/835 chrzest w Regensburgu. Pod koniec IX wieku (około 885
        r.) książę Borzywoj przyjął dla Wielkich Moraw wraz ze Śląskiem chrzest w
        obrządku słowiańskich, najprawdopodobniej z rąk św. Metodego, a tym samym cały
        Śląsk stał się chrześcijański. Morawy upadły z początkiem X wieku, plemiona
        śląskie weszły w obręb państwa Czeskiego. Czesi uznali się lennikami Rzeszy
        Niemieckiej, traktowani byli jako część Rzeszy z zachowaniem samodzielności
        wewnętrznej.
        Mieszko I zjednoczył plemiona w jedno państwo Polan. Ożeniony był z księżniczką
        Dobrawą, siostrą czeskiego księcia Bolesława I. Po śmierci Dobrawy Mieszko
        pojął za żonę Odę, córkę niemieckiego margrabiego Północy. Około 985 – 990 r.
        napadł zbrojnie na swojego byłego szwagra Bolesława i zdobył Śląsk dla siebie.
        Czesi próbowali odzyskać Śląsk różnymi potyczkami. W 1039 Brzetysław doszedł z
        wojskami aż do Gniezna i podporządkował sobie Śląsk. W 1050 Kazimierz
        Odnowiciel zdobył go ponownie.
        Przed dojściem do władzy Króla Władysława Łokietka większość księstw śląskich
        hołdowała Czechom. Kazimierzowi Wielkiemu nie pozostawało nic innego, jak
        podpisać z Czechami układ o rezygnacji ze Śląska „po wsze czasy” (Kraków 1339).
        Śląsk przeszedł pod panowanie czeskie, Czechy zaś były częścią Świętego
        Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego.

Śląsk czeski
        Po zrzeczeneniu się Kazimierza Wielkiego ze Śląska, przechodzi on pod panowanie
        królów czeskich. Karolowi IV (królowi Czech, później cesarzowi Cesarstwa
        Rzymskiego Narodu Niemieckiego) zależało na oderwaniu Śląska od djecezji
        gnieźnieńskiej, gdyż dla niemieckiego duchowieństwa uciążliwe było płacenie
        świętopietrza. Kazimierz Wielki jednak do tego nie dopuścił, mając szerokie
        poparcie papiestwa.

Śląsk austiacki
        Po bezdzietnej śmierci Ludwika Jagiellończyka ma mocy „układu p przeżycie”
        zawartego w 1515 r. między Władysławem Jagiellończykiem a Habsurgami, Śląsk
        wraz z krajami Korony Św. Wacława przechodzi pod panowanie Habsburgów. Od tego
        roku ziemia nadodrzańska dostała się pod wpływy austriackie i jeszcze mocniej
        związała się z kulturą niemiecką.

Śląsk Prusko -. Niemiecki
        W 1763 roku po trzech wojnach śląskich (prusko – austriackich), na mocy pokoju
        w Hubertusburgu, Śląsk zostaje przyłączony do Prus. W okresie dwustu lat
        panowania pruskiego Śląsk pozostał w swoich historycznych granicach.
        Wielkie zmiany, które zaszły wraz z końcem I wojny Światowej doprowadziły do
        przesunięć granic Śląska. O kwestii górnośląskiej według ustaleń konferencji
        pokojowej w Paryżu (traktak wersalski) z 1919 roku miały decydować Mocarstwa
        Sprzymierzone i Stowarzyszone. Do pierwszych zmian doszło w obszarze
        dotychczasowego śląska austiackiego. Według planów polityków czechosłowackich
        cały ten teren miał wejść w skład tworzącego się państwa czechosłowackiego.
        Planom tym sprzeciwili się Niemcy i Polacy, również zamieszkujący Śląsk
        autriacki. Podział ziemi cieszyńskiej (Zaolzia) na część polską i
        czechosłowacką został usankcjonowany w specjalnych umowach między polską i
        czechami z 5.XI.1918 roku.
        Konferecja pokojowa początkowo przychylnie traktowała polskie żądania dotyczące
        Górnego Śląska. Polska domagała się przyznania jej całej wchodniej części
        rejencji opolskiej, wraz z północno – wchodnimi powiatami rejencji
        wrocławskiej.
        Niemcom jednak nie podobały się te żądania, ich taktyka dyplomatyczna okazała
        się skuteczniejsza i Wielka Czwórka zdecydowała się na rozwiązanie
        plebiscytowe.
        Traktat wersalski podpisany 28.VI.1919 roku usankcjonował ostatecznie plebiscyt
        górnośląski pod kontrolą międzynarodową.
        Na obszare plebiscytu rządy sprawowała już od 11.II.1920 roku
        Międzysojuszniocza Komisja Rządząca i Plebiscytowa z siedzibą w Opolu.
        Przewodniczył jej przedstawiciel Francji gen. Henri Le Rond.
        W dniu plebiscytu 20 III.1921 roku Polska uzyskała przewagę głosów tylko w
        obszarach wiejskich, natomiast we wszystkich powiatach miejskich i kilku
        wiejskich ludność opowiadziała się za Niemcami.
        W rezultacie Polska otrzymała 1/3 obszaru plebiscytowego. Decyzją Konferencji
        Ambasadorów z 12.X.1921 roku Polska otrzamyła Królewską Hutę (dziś Chorzów),
        niemal cały powiat rybnicki, część powiatu raciborskiego oraz skrawki powiatu
        zabrskiego, gliwickiego i bytomskiego.
        Reszta prowincji śląskich została podzielona na Oberschlesien (stolica Opole) i
        Niederschlesien (stolica Wrocław).
        • ramen5 Re: TROCHE HISTORII 26.02.05, 11:33
          Gość portalu: HANYS napisał(a):

> TROCHE HISTROII
          >
          > Pod koniec II w.p.n.e. tereny Śląska zamieszkiwali Celtowie, którzy dotarli
          na
          > Śląsk z terenów dzisiejszej Słowacji.
          > W II w.n.e pojawiły się na Śląsku plemiona Germańskie, zamieszkiwały te
          ziemie
          >
          > jeszcze w VI w. Po okresie wielkich migracji, Śląsk, zwłaszcza środkowy i
          górny
          >
          > był w dużej części wyludniony. Dopiero na przełomie VI i VII wieku osiedlili
          > się tu Słowianie, którzy przyszli ze wschodu.
          > W IX wieku książę Mojmir I zjednoczył plemiona morawskie, co było początkiem
          > państwa wielkomorawskiego. W skład tego państwa wchodził także Śląsk. Mojmir
          > przyjął w latach 830/835 chrzest w Regensburgu. Pod koniec IX wieku (około
          885
          > r.) książę Borzywoj przyjął dla Wielkich Moraw wraz ze Śląskiem chrzest w
          > obrządku słowiańskich, najprawdopodobniej z rąk św. Metodego, a tym samym
          cały
          > Śląsk stał się chrześcijański. Morawy upadły z początkiem X wieku, plemiona
          > śląskie weszły w obręb państwa Czeskiego. Czesi uznali się lennikami Rzeszy
          > Niemieckiej, traktowani byli jako część Rzeszy z zachowaniem samodzielności
          > wewnętrznej.
          > Mieszko I zjednoczył plemiona w jedno państwo Polan. Ożeniony był z
          księżniczką
          >
          > Dobrawą, siostrą czeskiego księcia Bolesława I. Po śmierci Dobrawy Mieszko
          > pojął za żonę Odę, córkę niemieckiego margrabiego Północy. Około 985 – 99
          > 0 r.
          > napadł zbrojnie na swojego byłego szwagra Bolesława i zdobył Śląsk dla
          siebie.
          > Czesi próbowali odzyskać Śląsk różnymi potyczkami. W 1039 Brzetysław doszedł
          z
          > wojskami aż do Gniezna i podporządkował sobie Śląsk. W 1050 Kazimierz
          > Odnowiciel zdobył go ponownie.
          > Przed dojściem do władzy Króla Władysława Łokietka większość księstw śląskich
          > hołdowała Czechom. Kazimierzowi Wielkiemu nie pozostawało nic innego, jak
          > podpisać z Czechami układ o rezygnacji ze Śląska „po wsze czasy” (K
          > raków 1339).
          > Śląsk przeszedł pod panowanie czeskie, Czechy zaś były częścią Świętego
          > Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego.
          >
          >
          > Śląsk czeski
          > Po zrzeczeneniu się Kazimierza Wielkiego ze Śląska, przechodzi on pod
          panowanie
          >
          > królów czeskich. Karolowi IV (królowi Czech, później cesarzowi Cesarstwa
          > Rzymskiego Narodu Niemieckiego) zależało na oderwaniu Śląska od djecezji
          > gnieźnieńskiej, gdyż dla niemieckiego duchowieństwa uciążliwe było płacenie
          > świętopietrza. Kazimierz Wielki jednak do tego nie dopuścił, mając szerokie
          > poparcie papiestwa.
          >
          > Śląsk austiacki
          > Po bezdzietnej śmierci Ludwika Jagiellończyka ma mocy „układu p przeżycie
          > ”
          > zawartego w 1515 r. między Władysławem Jagiellończykiem a Habsurgami, Śląsk
          > wraz z krajami Korony Św. Wacława przechodzi pod panowanie Habsburgów. Od
          tego
          > roku ziemia nadodrzańska dostała się pod wpływy austriackie i jeszcze mocniej
          > związała się z kulturą niemiecką.
          >
          > Śląsk Prusko -. Niemiecki
          > W 1763 roku po trzech wojnach śląskich (prusko – austriackich), na mocy p
          > okoju
          > w Hubertusburgu, Śląsk zostaje przyłączony do Prus. W okresie dwustu lat
          > panowania pruskiego Śląsk pozostał w swoich historycznych granicach.
          > Wielkie zmiany, które zaszły wraz z końcem I wojny Światowej doprowadziły do
          > przesunięć granic Śląska. O kwestii górnośląskiej według ustaleń konferencji
          > pokojowej w Paryżu (traktak wersalski) z 1919 roku miały decydować Mocarstwa
          > Sprzymierzone i Stowarzyszone. Do pierwszych zmian doszło w obszarze
          > dotychczasowego śląska austiackiego. Według planów polityków czechosłowackich
          > cały ten teren miał wejść w skład tworzącego się państwa czechosłowackiego.
          > Planom tym sprzeciwili się Niemcy i Polacy, również zamieszkujący Śląsk
          > autriacki. Podział ziemi cieszyńskiej (Zaolzia) na część polską i
          > czechosłowacką został usankcjonowany w specjalnych umowach między polską i
          > czechami z 5.XI.1918 roku.
          > Konferecja pokojowa początkowo przychylnie traktowała polskie żądania
          dotyczące
          >
          > Górnego Śląska. Polska domagała się przyznania jej całej wchodniej części
          > rejencji opolskiej, wraz z północno – wchodnimi powiatami rejencji
          > wrocławskiej.
          > Niemcom jednak nie podobały się te żądania, ich taktyka dyplomatyczna okazała
          > się skuteczniejsza i Wielka Czwórka zdecydowała się na rozwiązanie
          > plebiscytowe.
          > Traktat wersalski podpisany 28.VI.1919 roku usankcjonował ostatecznie
          plebiscyt
          >
          > górnośląski pod kontrolą międzynarodową.
          > Na obszare plebiscytu rządy sprawowała już od 11.II.1920 roku
          > Międzysojuszniocza Komisja Rządząca i Plebiscytowa z siedzibą w Opolu.
          > Przewodniczył jej przedstawiciel Francji gen. Henri Le Rond.
          > W dniu plebiscytu 20 III.1921 roku Polska uzyskała przewagę głosów tylko w
          > obszarach wiejskich, natomiast we wszystkich powiatach miejskich i kilku
          > wiejskich ludność opowiadziała się za Niemcami.
          > W rezultacie Polska otrzymała 1/3 obszaru plebiscytowego. Decyzją Konferencji
          > Ambasadorów z 12.X.1921 roku Polska otrzamyła Królewską Hutę (dziś Chorzów),
          > niemal cały powiat rybnicki, część powiatu raciborskiego oraz skrawki powiatu
          > zabrskiego, gliwickiego i bytomskiego.
          > Reszta prowincji śląskich została podzielona na Oberschlesien (stolica Opole)
          i
          >
          > Niederschlesien (stolica Wrocław).

Ramen5: Zhistoria jest tak,ze kazdy narod-kazda strona konfliktu pisze wlasna
          historie,nie ma historii obiektywnej
      • ramen5 Re: a twoja matka to dziwka! - alles klar? 26.02.05, 11:27
        A jak Niemcy postepowali zawsze sie tez z silniejszym trzymali
    • Gość: Nizinna A co może zdziałać jednostka wobec historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 13:16
      Bzdury wygadujesz. Ja nie mam nic wspólnego ze Śląskiem i niewiele o jego historii wiedziałam, ale przyszło mi robić korektę pewnej książki - "Trzy rozalie i Ewa" Bogumiły Rostkowskiej (www.mybook.pl/6/0/bid/15). Już ją poleciłam zresztą w innym wątku i dopiero teraz zauważyłam ten. Oburzona byłam kiedyś, że ludzie chcą wpisywać "narodowość śląska" w formularze spisu powszechnego, ale teraz chyba rozumiem. Przez tyle lat kazano na się deklarować na zmianę, czy są Polakami, czy Niemcami i nie dziwię się, że mają dość. Chcą być sobą, Ślązakami.
      • Gość: hanys HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych powstania IP: *.SILWEB.PL 17.02.05, 10:42
        Powstania Śląskie w Powiecie tarnogórskim

Strona polska i niektórzy przywódcy śląscy nie byli zadowoleni z wyników
        głosowania w plebiscycie, gdzie 59,6 % głosowało za pozostaniem przy państwie
        niemieckim, a 40,4 % za przyłączeniem do Polski.
        Mimo demokratycznej wypowiedzi mieszkańców regionu postanowiono zorganizować
        III powstanie by nakłonić państwa mające decydować o przynależności Śląska:
        Francję, Anglię i Włochy do poparcia polskich żądań. Miało ono być „dowodem
        chęci ludu śląskiego do przyłączenia Śląska do Polski”. Lud Śląski jednak już
        się wypowiedział w plebiscycie większością głosów, iż nie chce być przyłączony
        do Polski. Rząd Polski oficjalnie przeciwny zbrojnemu działaniu , tworzył
        pozory neutralności, ale oddelegował oficerów Wojska Polskiego na teren innego
        państwa – Niemiec, gdzie miało dojść do walk zbrojnych.
        W powiecie tarnogórskim i gliwickim do powstania zaciągano mężczyzn jak do
        regularnego wojska. Przychodziło zawiadomienie o powołaniu do powstania i
        mężczyzna musiał się stawić. Niektórzy chowali się wówczas po stodołach, by nie
        barać udziału w bratobójczych walkach. Studiującym na uniwersytecie Poznańskim
        Ślązakom, polecono udać się na powstanie, gdyż zostaną im obniżone stopnie.
        Na dworzec w Tarnowskich Górach wjechał pociąg panzerny z Polski, który chciał
        ostrzelać miasto, na wypadek gdyby niemieccy obrońcy nie usunęli się. Nie
        ostrzelano, bo obrońcy woleli wyjść z Tarnowskich Gór niż pozwolić zniszczyć
        miasto. Polskie dywizje stały na granicy w Częstochowie i w Zagłębiu Dąbrowskim
        i stamtąd szło wsparcie : kadra i uzbrojenie.

List pana Sporonia do swoich córek.

Wasz dziadek, a mój ojciec w dniu wybuchu powstania miał 25 lat. Za sobą 4 lata
        spędzone w armii niemieckiego cesarza na froncie francuskim. Zasłużył sobie tam
        na „żelazny krzyż”, skrzętnie przez 4 lata przechowywany w „wertiku”.
        Po powrocie z wojny pracował jako górnik na kopalni „Buchacz” w Radzionkowie –
        Rojcy, a mieszkał w Boruszowcu. I tam go zastało powstanie. Jego początek w
        powiecie tarnogórskim wygłądał tak. Grupa członków POW z rejonu tarnogórskiego
        została na parę dni wcześniej wezwana na zbiórkę do lasu w okolicy Świerklańca
        i Nowego Chechła. Tam im zakomunikowano, że nadszedł dzień powstania. Każdemu
        przydzielono odpowiednie zadanie.
        Wyglądało to miniej więcej tak: Komendant wzywał do siebie 3-4 uczesników i
        przekazywał im co następuje : „Ty Hubert jesteś z Boruszowca i zansz się tam
        dobrze. Tu masz do pomocy dwóch chłopców z Hanuska i jednego ze Strzybnicy.
        Pójdziesz z nimi „na gmina” w Boruszowcu i „powiysz tam” że od teraz wy tam
        będziecie rządzić, bo jesteście przedstawicielami polskiej władzy, która od
        teraz na Górnym Śląsku będzie panowała. Każcie sobie wydać spis poborowych i
        rezerwistów, czyli wszystkich zdrowych „młodzioków” od 18 roku życia. Na jego
        podstawie porozsyłejcie im wszystkim powołania do polskiego powstańczego
        wojska. Z tym powołaniem majom się tam tawić i kropka.
        I takie powołanie dostał zaraz na początku powatania wasz dziadek. Wychowany w
        pruskiej dyscyplinie, urzędowe pismo potraktował poważnie i poszedł do Rept, bo
        tam go skierowano. Tam większą ilość podobnie jak on zaciągniętych ulokowano w
        wolno stojącej stodole między Reptami a Tarnowskimi Górami. Te jeszcze nie były
        przez powstańców zajęte, podobnie jak Bytom, Gliwice, Zabrze, czy Katowice.
        Celem tego oddziału było było zajęcie Tarnowskich, Gór, lecz nie było to łatwe
        bo miejscowy niemiecki „Selbstschutz” (samoobrona) trzymał się dzielni i
        powstańców do miasta nie wpuszczał. Tak trwało przez parę dni, aż na
        tarnogórski dworzec przyjechał z Poznańskiego pociąg panzerny, uzbrojony w dość
        cięzkie armaty. Dowództwo tego pociągu postawiło władzom miejskim ultimatum,
        albo do tei i tej godziny poddadzą miasto, albo ich artylerią zaczą ostrzeliwać
        jego centrum z ich pięknymi domami, sklepami i magazynami. No i Rada Miejska
        zdecydowała się na kapitulację. I wtedy dpopiero dziadkowy oddział powstańczy
        ruszył od Rept ulicą Gliwicką do miasta. Zajął go bez jednego strzału. O ile
        sobie dobrze przypominam, to chyba ich dowódzca nazywał się Józef Cebula.
        • Gość: hanys Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows IP: *.SILWEB.PL 17.02.05, 10:48
          No i teraz możecie się wypowiadać o Ślązakach ich historii i narodowości… jeśli
          oczywiście zadaliście sobie trud zerknąć do historii…
          Dlaczego Lwowiacy zamieszkujący Bytom nadal czują się Lwowiakami… może też są
          jak wiatr zawieje… nie remontowany Bytom stał się najbrzydszym ze Śląskich
          miast… po wyrzuceniu Niemców ze swoich domów…
          Ostatnio wiele się mówiło o obozach zagłady… czy ktoś wie o Polskim obozie w
          Łambinowicach na Opolszyźnie… tam się działy podobne sceny jak w Oświęcimiu ale
          o tym nikt nie mówi.. komendant tego obozu.. dyktator nadal jest na wolności i
          mieszka w katowicach… smutny wątek historii o którym Polacy wolą milczeć…
          Inną ironią losu jest udział Polaków w misji w Iraku… jak Niemcy okupowali
          Polskę to o terrorystach mówiło się Partyzanci, układało się pieśni i wiersze
          na ich cześć i gloryfikowano… (a Niemcy nazywali ich Banditen)… a teraz w
          telewizji jak mówią o Iraku to tylko terroryści .. i jest tu sprawiedliwość ???
          • ramen5 Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows 26.02.05, 11:41
            Gość portalu: hanys napisał(a):

> No i teraz możecie się wypowiadać o Ślązakach ich historii i narodowości…
            > jeśli
            > oczywiście zadaliście sobie trud zerknąć do historii…
            > Dlaczego Lwowiacy zamieszkujący Bytom nadal czują się Lwowiakami… może te
            > ż są
            > jak wiatr zawieje… nie remontowany Bytom stał się najbrzydszym ze Śląskic
            > h
            > miast… po wyrzuceniu Niemców ze swoich domów…
            > Ostatnio wiele się mówiło o obozach zagłady… czy ktoś wie o Polskim obozi
            > e w
            > Łambinowicach na Opolszyźnie… tam się działy podobne sceny jak w Oświęcim
            > iu ale
            > o tym nikt nie mówi.. komendant tego obozu.. dyktator nadal jest na wolności
            i
            > mieszka w katowicach… smutny wątek historii o którym Polacy wolą milczeć&
            > #8230;
            > Inną ironią losu jest udział Polaków w misji w Iraku… jak Niemcy okupowal
            > i
            > Polskę to o terrorystach mówiło się Partyzanci, układało się pieśni i wiersze
            > na ich cześć i gloryfikowano… (a Niemcy nazywali ich Banditen)… a t
            > eraz w
            > telewizji jak mówią o Iraku to tylko terroryści .. i jest tu
            sprawiedliwość ???

Ramen5:W Polsce jest wolnosc prasy i pisze sie o wszystkim,no i nie ma zadnej
            cenzury czego dowodem jest to ,ze Polakozercy moga pisac na forum polskiej
            gazety
          • ramen5 Koszmar w niemieckiej szkole 26.02.05, 11:45
            Ostatnio coraz mniej mam do czynienia z jezykiem niemieckim i bardzo sie z tego
            ciesze jezeli czytam taki wypowiedzi ,to az wlos sie na glowie jezy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=19238356
            • Gość: kibic RAMEN5 IDEOLOG IGNORANT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 06:59
              Szanowny Kolego !
              Twoje "IGNORANCTWO" ideologiczne jest pożałowania godne i szkoda, że pomimo
              dużej płodności na forum, merytorycznie jesteś na poziomie daleko niższym niż
              najgorsi posłowie Samoobrony. Dlaczego ? Oto niektóre fakty :
              - Powołujesz się na post Pana Michałkowskiego z Niemiec a czy go przeczytałeś
              dokładnie ? W żadnym przypadku. Jeżeli ktoś używa pisowni w sposób
              następujący: otuż, niemcy, zwruciłem, wspulnego, Język Polski, mówi w domu
              po Polsku etc. a jednocześnie krytykuje szkołę niemiecką za obowiązek
              nauki języka niemieckiego to chyba coś się WAM Panowie pomyliło.
              Ponadto jak Pan Michałkowski czuje się dyskryminowany w Niemczech to niech
              wraca do Polski / na naukę j.polskiego /
              Tobie też by się przydało "orginalne" doszkolenie w zakresie pisowni.
              - Polacy "bronili suwerenności" anektując Zaolzie to teza Twojego chorego
              umysłu - pewnie nie wiesz, że na Zaolziu też miały miejsce wysiedlenia
              i to dwa tygodnie po podpisaniu Monachium w 1938.

To są fakty.
              Dlatego pisz dalej ile chcesz ale wstydu oszczędz Waściu i to sobie samemu.
              • ramen5 Re: RAMEN5 IDEOLOG IGNORANT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.02.05, 19:07
                Panowie- dla ktorych Niemcy sa ojczyzna a piszecie po polsku,Wy jestescie
                ignorantami bo nie rozrozniacie nawet podstawowych prawd historycznych.Jezeli
                chodzi o Niemcow ,napewno sa wtedy nietolerancyjni -jezeli Niemiec uzywa innego
                jezyka niz niemiecki.Od dawna nie jestem w kraju a wiec nie moglem sluchac
                wypowiedzi poslow Samoobrony.Jezeli chodzi o Zaolzie to napewno jest to duza
                plama jezeli chodzi o sprawy polskie,nienalezy jednak zapominac ze Czesi zajeli
                zdradziecko Zaolzie wtedy kiedy caly wysilek militarny narodu skoncentrowany
                byl na wschodzie i przy tworzeniu panstwa polskiego po I wojnie
                swiatowej.Zajmujac Zaolzie rostrzeliwali dzialaczy polskich.
                Drogi kibicu jezeli pisze sie i mysli po polsku wtedy trzeba miec tez pozytywny
                stosunek do tego jezyka.
                Zaluje, ze pisze bez polskich znakow ale pisze z kawiarenek internetowych i
                tutaj nie ma polskich liter.
              • ramen5 Krytykowac jest bardzo latwo ale samemu cos stworz 31.10.11, 20:29
                Krytykowac jest bardzo latwo ale samemu cos stworzyc to juz gorzej

Gość portalu: kibic napisał(a):

> Szanowny Kolego !
                > Twoje "IGNORANCTWO" ideologiczne jest pożałowania godne i szkoda, że pomimo
                > dużej płodności na forum, merytorycznie jesteś na poziomie daleko niższym niż
                > najgorsi posłowie Samoobrony. Dlaczego ? Oto niektóre fakty :
        • ramen5 Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows 26.02.05, 11:38

> Powstania Śląskie w Powiecie tarnogórskim
          >
          > Strona polska i niektórzy przywódcy śląscy nie byli zadowoleni z wyników
          > głosowania w plebiscycie, gdzie 59,6 % głosowało za pozostaniem przy
          państwie
          > niemieckim, a 40,4 % za przyłączeniem do Polski.
          > Mimo demokratycznej wypowiedzi mieszkańców regionu postanowiono zorganizować
          > III powstanie by nakłonić państwa mające decydować o przynależności Śląska:
          > Francję, Anglię i Włochy do poparcia polskich żądań. Miało ono być „dowod
          > em
          > chęci ludu śląskiego do przyłączenia Śląska do Polski”. Lud Śląski jednak
          > już
          > się wypowiedział w plebiscycie większością głosów, iż nie chce być
          przyłączony
          > do Polski. Rząd Polski oficjalnie przeciwny zbrojnemu działaniu , tworzył
          > pozory neutralności, ale oddelegował oficerów Wojska Polskiego na teren
          innego
          > państwa – Niemiec, gdzie miało dojść do walk zbrojnych.
          > W powiecie tarnogórskim i gliwickim do powstania zaciągano mężczyzn jak do
          > regularnego wojska. Przychodziło zawiadomienie o powołaniu do powstania i
          > mężczyzna musiał się stawić. Niektórzy chowali się wówczas po stodołach, by
          nie
          >
          > barać udziału w bratobójczych walkach. Studiującym na uniwersytecie
          Poznańskim
          > Ślązakom, polecono udać się na powstanie, gdyż zostaną im obniżone stopnie.
          > Na dworzec w Tarnowskich Górach wjechał pociąg panzerny z Polski, który
          chciał
          > ostrzelać miasto, na wypadek gdyby niemieccy obrońcy nie usunęli się. Nie
          > ostrzelano, bo obrońcy woleli wyjść z Tarnowskich Gór niż pozwolić zniszczyć
          > miasto. Polskie dywizje stały na granicy w Częstochowie i w Zagłębiu
          Dąbrowskim
          >
          > i stamtąd szło wsparcie : kadra i uzbrojenie.
          >
          >
          >
          > List pana Sporonia do swoich córek.
          >
          > Wasz dziadek, a mój ojciec w dniu wybuchu powstania miał 25 lat. Za sobą 4
          lata
          >
          > spędzone w armii niemieckiego cesarza na froncie francuskim. Zasłużył sobie
          tam
          >
          > na „żelazny krzyż”, skrzętnie przez 4 lata przechowywany w „w
          > ertiku”.
          > Po powrocie z wojny pracował jako górnik na kopalni „Buchacz” w Rad
          > zionkowie –
          > Rojcy, a mieszkał w Boruszowcu. I tam go zastało powstanie. Jego początek w
          > powiecie tarnogórskim wygłądał tak. Grupa członków POW z rejonu
          tarnogórskiego
          > została na parę dni wcześniej wezwana na zbiórkę do lasu w okolicy
          Świerklańca
          > i Nowego Chechła. Tam im zakomunikowano, że nadszedł dzień powstania. Każdemu
          > przydzielono odpowiednie zadanie.
          > Wyglądało to miniej więcej tak: Komendant wzywał do siebie 3-4 uczesników i
          > przekazywał im co następuje : „Ty Hubert jesteś z Boruszowca i zansz się
          > tam
          > dobrze. Tu masz do pomocy dwóch chłopców z Hanuska i jednego ze Strzybnicy.
          > Pójdziesz z nimi „na gmina” w Boruszowcu i „powiysz tam”
          > ; że od teraz wy tam
          > będziecie rządzić, bo jesteście przedstawicielami polskiej władzy, która od
          > teraz na Górnym Śląsku będzie panowała. Każcie sobie wydać spis poborowych i
          > rezerwistów, czyli wszystkich zdrowych „młodzioków” od 18 roku życi
          > a. Na jego
          > podstawie porozsyłejcie im wszystkim powołania do polskiego powstańczego
          > wojska. Z tym powołaniem majom się tam tawić i kropka.
          > I takie powołanie dostał zaraz na początku powatania wasz dziadek. Wychowany
          w
          > pruskiej dyscyplinie, urzędowe pismo potraktował poważnie i poszedł do Rept,
          bo
          >
          > tam go skierowano. Tam większą ilość podobnie jak on zaciągniętych ulokowano
          w
          > wolno stojącej stodole między Reptami a Tarnowskimi Górami. Te jeszcze nie
          były
          >
          > przez powstańców zajęte, podobnie jak Bytom, Gliwice, Zabrze, czy Katowice.
          > Celem tego oddziału było było zajęcie Tarnowskich, Gór, lecz nie było to
          łatwe
          > bo miejscowy niemiecki „Selbstschutz” (samoobrona) trzymał się dzie
          > lni i
          > powstańców do miasta nie wpuszczał. Tak trwało przez parę dni, aż na
          > tarnogórski dworzec przyjechał z Poznańskiego pociąg panzerny, uzbrojony w
          dość
          >
          > cięzkie armaty. Dowództwo tego pociągu postawiło władzom miejskim ultimatum,
          > albo do tei i tej godziny poddadzą miasto, albo ich artylerią zaczą
          ostrzeliwać
          >
          > jego centrum z ich pięknymi domami, sklepami i magazynami. No i Rada Miejska
          > zdecydowała się na kapitulację. I wtedy dpopiero dziadkowy oddział powstańczy
          > ruszył od Rept ulicą Gliwicką do miasta. Zajął go bez jednego strzału. O ile
          > sobie dobrze przypominam, to chyba ich dowódzca nazywał się Józef Cebula.

Ramen5:Nie wiedzialem ze Niemcy moga byc tak szlachetni.To tak jak w kawale o
          Stalinie-Stalin z mownicy mowi:ja Was pozdrawia a Wolodia mowi jaki on dobry
          mogl przeciez powiedziec.Ja was wszystkich kaze rozstrzelac
          • Gość: hanys Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows IP: *.SILWEB.PL 26.02.05, 19:10
            No jak juz nie masz innych argumentow to sie trzymasz Stalina.. w koncu ruskie
            Wam przez 50 lat komune do glow wciskali... wiec co mozesz napisac...
            Moze Ci jest wstyd, ze polacy napadli zbrojnie na inne panstwo.. jak rabusie...
            no coz ale to sa fakty...
            • ramen5 Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows 27.02.05, 11:07

> No jak juz nie masz innych argumentow to sie trzymasz Stalina.. w koncu
              ruskie
              > Wam przez 50 lat komune do glow wciskali... wiec co mozesz napisac...
              > Moze Ci jest wstyd, ze polacy napadli zbrojnie na inne panstwo.. jak
              rabusie...
              >
              > no coz ale to sa fakty...

Ramen5:Niemcy zdradzili swoich najlepszych przyjaciol Rosjan napadajac na nich
              zbrojnie.Czy Ty(z duzej litery)jestes przy zdrowych zmyslach-nie przypominam
              sobie,zeby Polacy napadli zbrojnie na inne panstwo jak rabusie- chyba Ci sie
              cos pomerdalo w glowce(czyzby uwiad starczy).Polacy bronili tylko suwerennosci
              swojego panstwa-czyli terminologia zaciagnieta z najlepszych wzorcow propagandy
              Goebelsa.Jezeli chodzi o Stalina to powiedzial znamienne slowa"Jezel Niemcy
              wywolaja III wojne swiatowa to granica polska znajdzie sie w Berlinie"notabene
              w starej slowianskiej osadzie.Nastepna spraw polacy,niemcy piszemy z duzej
              litery-no coz do szkoly bylo pod gorke!
              Lepiej byc komunista niz faszysta.
              Co Niemcy wyprawiali przez lata nazizmu to trudno opisac i
              wypowiedziec,oczywiscie chodzilo aby pokazac wyzszosc narodowa co skonczlo sie
              narodowa kleska.Przed I wojna swiatowa granica niemczyzny znajdowala sie w
              Tarnopolu w Galicji a obecnie na Odrze.Spedzilem kilkanascie lat w Niemczech
              znam biegle jezyk niemiecki,mam przyjaciol Niemcow.Uwazam,ze normalni-orginalni
              Niemcy sa w porzadku,najgorsi sa tacy co raz sprzedzali swoja ojczyzne wtedy
              przy nadarzajacej sie okazji sa gotowi zdradzic po raz kolejni-po prostu ci
              ludzie ida przy rydwanie zwyciezcy(normalne kameleony)
              Wiekszosc tzw. Niemcow wyjezdzalo do Niemiec po to tylko aby poprawic sobie byt-
              tacy ktorzy wyjezdzali dlatego bo czuli sie Niemcami byli nieliczni.
              Wiem kameloonie i podobie do Ciebie Marki i Arnoldy,ze Was bola takie slowa-ale
              niestety to Wy jestescie winni.Popelnialiscie zbrodnie jako narod ktorymi
              chcecie obciazyc innych.Kto czuje sie winnym szuka winy u innego-wspolczje i to
              sa przedstawiciele narodu ktory uwaza sie ze jest lepszy od innycc.WYRAZY
              SZCZEREGO WSPOLCZUCIA zasyla.Ramen5
              • jacek.olb Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows 29.06.05, 19:42
                Polacy nie są święci - nie pamietasz zajecia tzw. Litwy Środkowej przez gen.
                Żeligowskiego, ani zajecia Zaolzia?
                Jasne jest że Polacy nie atakowali silniejszych od siebie tylko słabszych, z
                którymi wiedzieli że zwyciężą. W 1939 zapewne tez nie broniliby sie, gdyby nie
                błedne przekonanie o pomocy ze strony Francji i Niemiec. Beck pokrzykiwał o
                honorze tak jak robi to mały chłopiec do starszych kolegów majac za plecami
                dorosłego brata (przeliczy się biedaczek - dorosły brat też dostał wp... :)
                Bohaterski polski rząd wraz z generalicją w 1939 wycofał sie strategicznie na z
                góry upatrzone pozycje:)
                A teraz bohaterscy polscy najemnicy daja popisy walecznosci okupujac Irak:)
                • ramen5 Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows 01.07.05, 23:14
                  Czlowieku -ales Ty plytki
            • ramen5 Do Hanysa 27.02.05, 23:28
              Tacy jak Wy potrtaficie tylko duzo gadac ale jezeli przedstawi sie Wam
              konkretne argumenty to nie potraficie na nie odpowiedziec.Pyrsk ludkowie jak to
              powiedzial ktorys z kameleonow.
        • ramen5 Re: HISTORIA CD... o tak mocno akcentowanych pows 27.02.05, 23:33

> Powstania Śląskie w Powiecie tarnogórskim
          >
          > Strona polska i niektórzy przywódcy śląscy nie byli zadowoleni z wyników
          > głosowania w plebiscycie, gdzie 59,6 % głosowało za pozostaniem przy
          państwie
          > niemieckim, a 40,4 % za przyłączeniem do Polski.
          > Mimo demokratycznej wypowiedzi mieszkańców regionu postanowiono zorganizować
          > III powstanie by nakłonić państwa mające decydować o przynależności Śląska:
          > Francję, Anglię i Włochy do poparcia polskich żądań. Miało ono być „dowod
          > em
          > chęci ludu śląskiego do przyłączenia Śląska do Polski”. Lud Śląski jednak
          > już
          > się wypowiedział w plebiscycie większością głosów, iż nie chce być
          przyłączony
          > do Polski. Rząd Polski oficjalnie przeciwny zbrojnemu działaniu , tworzył
          > pozory neutralności, ale oddelegował oficerów Wojska Polskiego na teren
          innego
          > państwa – Niemiec, gdzie miało dojść do walk zbrojnych.
          > W powiecie tarnogórskim i gliwickim do powstania zaciągano mężczyzn jak do
          > regularnego wojska. Przychodziło zawiadomienie o powołaniu do powstania i
          > mężczyzna musiał się stawić. Niektórzy chowali się wówczas po stodołach, by
          nie
          >
          > barać udziału w bratobójczych walkach. Studiującym na uniwersytecie
          Poznańskim
          > Ślązakom, polecono udać się na powstanie, gdyż zostaną im obniżone stopnie.
          > Na dworzec w Tarnowskich Górach wjechał pociąg panzerny z Polski, który
          chciał
          > ostrzelać miasto, na wypadek gdyby niemieccy obrońcy nie usunęli się. Nie
          > ostrzelano, bo obrońcy woleli wyjść z Tarnowskich Gór niż pozwolić zniszczyć
          > miasto. Polskie dywizje stały na granicy w Częstochowie i w Zagłębiu
          Dąbrowskim
          >
          > i stamtąd szło wsparcie : kadra i uzbrojenie.
          >
          >
          >
          > List pana Sporonia do swoich córek.
          >
          > Wasz dziadek, a mój ojciec w dniu wybuchu powstania miał 25 lat. Za sobą 4
          lata
          >
          > spędzone w armii niemieckiego cesarza na froncie francuskim. Zasłużył sobie
          tam
          >
          > na „żelazny krzyż”, skrzętnie przez 4 lata przechowywany w „w
          > ertiku”.
          > Po powrocie z wojny pracował jako górnik na kopalni „Buchacz” w Rad
          > zionkowie –
          > Rojcy, a mieszkał w Boruszowcu. I tam go zastało powstanie. Jego początek w
          > powiecie tarnogórskim wygłądał tak. Grupa członków POW z rejonu
          tarnogórskiego
          > została na parę dni wcześniej wezwana na zbiórkę do lasu w okolicy
          Świerklańca
          > i Nowego Chechła. Tam im zakomunikowano, że nadszedł dzień powstania. Każdemu
          > przydzielono odpowiednie zadanie.
          > Wyglądało to miniej więcej tak: Komendant wzywał do siebie 3-4 uczesników i
          > przekazywał im co następuje : „Ty Hubert jesteś z Boruszowca i zansz się
          > tam
          > dobrze. Tu masz do pomocy dwóch chłopców z Hanuska i jednego ze Strzybnicy.
          > Pójdziesz z nimi „na gmina” w Boruszowcu i „powiysz tam”
          > ; że od teraz wy tam
          > będziecie rządzić, bo jesteście przedstawicielami polskiej władzy, która od
          > teraz na Górnym Śląsku będzie panowała. Każcie sobie wydać spis poborowych i
          > rezerwistów, czyli wszystkich zdrowych „młodzioków” od 18 roku życi
          > a. Na jego
          > podstawie porozsyłejcie im wszystkim powołania do polskiego powstańczego
          > wojska. Z tym powołaniem majom się tam tawić i kropka.
          > I takie powołanie dostał zaraz na początku powatania wasz dziadek. Wychowany
          w
          > pruskiej dyscyplinie, urzędowe pismo potraktował poważnie i poszedł do Rept,
          bo
          >
          > tam go skierowano. Tam większą ilość podobnie jak on zaciągniętych ulokowano
          w
          > wolno stojącej stodole między Reptami a Tarnowskimi Górami. Te jeszcze nie
          były
          >
          > przez powstańców zajęte, podobnie jak Bytom, Gliwice, Zabrze, czy Katowice.
          > Celem tego oddziału było było zajęcie Tarnowskich, Gór, lecz nie było to
          łatwe
          > bo miejscowy niemiecki „Selbstschutz” (samoobrona) trzymał się dzie
          > lni i
          > powstańców do miasta nie wpuszczał. Tak trwało przez parę dni, aż na
          > tarnogórski dworzec przyjechał z Poznańskiego pociąg panzerny, uzbrojony w
          dość
          >
          > cięzkie armaty. Dowództwo tego pociągu postawiło władzom miejskim ultimatum,
          > albo do tei i tej godziny poddadzą miasto, albo ich artylerią zaczą
          ostrzeliwać
          >
          > jego centrum z ich pięknymi domami, sklepami i magazynami. No i Rada Miejska
          > zdecydowała się na kapitulację. I wtedy dpopiero dziadkowy oddział powstańczy
          > ruszył od Rept ulicą Gliwicką do miasta. Zajął go bez jednego strzału. O ile
          > sobie dobrze przypominam, to chyba ich dowódzca nazywał się Józef Cebula.

Ramen5:Skad jestes taki madry jaka uczelnie partyjna skonczyles.Najpierw
          czlonkowie i sekretarze partii a potem wyjezdzali do Niemiec i opowiadali jaka
          krzywda dziala im sie w Polsce.Przeciez trzeba przypodobac sie nowemu
          chlebodawcy
      • ramen5 Re: A co może zdziałać jednostka wobec historii? 26.02.05, 11:29
        Gość portalu: Nizinna napisał(a):

> Bzdury wygadujesz. Ja nie mam nic wspólnego ze Śląskiem i niewiele o jego
        historii wiedziałam, ale przyszło mi robić korektę pewnej książki - "Trzy
        rozalie i Ewa" Bogumiły Rostkowskiej (www.mybook.pl/6/0/bid/15). Już ją poleciłam zresztą w innym
        wątku i dopiero teraz zauważyłam ten. Oburzona byłam kiedyś, że ludzie chcą
        wpisywać "narodowość śląska" w formularze spisu powszechnego, ale teraz chyba
        rozumiem. Przez tyle lat kazano na się deklarować na zmianę, czy są Polakami,
        czy Niemcami i nie dziwię się, że mają dość. Chcą być sobą, Ślązakami.

Ramen5:Pytanie tylko czy narodowosc slaska istnieje
    • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 27.02.05, 23:55
      ramen5 napisała:

> W czasie wojny byli Niemcami,po wojnie zostawali w Polsce bo było
      > lepiej.Pózniej wyjeżdzali do Niemiec jako Niemcy.Wracają jako Polacy.Gdyby
      > trzeba udowonić pochodzenie murzyńskie to też by udowodnili pod warunkiem że
      > w Afryce byłoby lepiej.Pozdrawiam.
      > Ramen5

Ramen5:Z czasem dochadze do wniosku,ze pierwsza mysl i wypowiedz jest
      najcelniejsza
      • Gość: Hanys Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.SILWEB.PL 28.02.05, 11:32
        Ty chyba nie czytasz innych komentarzy, tylko swoje... gdybys zadal sobie trud
        i przeczytal ten skrot historii ktory zamiescilem.. i mial troche oleju w
        glowie.. i zechcial uzyc szarych komorek, zorientowalbys sie, ze Ludnosc Slaska
        jest specyficzna. Przez cale wieki kolo siebie mogli zyc Niemcy, Czesi,
        Slazacy, Polacy, Slowacy i inni i nigdy, powtarzam nigdy nie bylo na tych tych
        ziemiach konfliktow etnicznych. Spory zaczely sie dopiwro z chwila odzyskania
        przez Polske niepodleglosci, kiedy to starala sie zahapac jak najwiecej
        terytorium. Podburzala zroznicowany narod Slaski, po wojnie masowo przesiedlala
        rdzennych mieszkancow.. i tak ta klotnia trwa do dzis...
        Czy Ty masz czelnosc wypowiadac sie na ten temat ? Gdzies Ty sie urodzil ze
        mozesz zabierac glos w tej sprawie? Nikt Cie tu nie trzyma... droga wolna
        granice otwarte...
        • Gość: kibic Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 12:00
          Masz rację tacy faceci cierpią na choroby typu : mania wielkości, narcyzm,
          zerowe poczucie tolerancji, zupełna ignorancja wobec oczywistych faktów,
          prawda jest tylko jedyna i jedynie słuszna itd.
          Jedyną reakcją na takie zachowania to kompletna ignorancja wobec ludzi
          pokroju tego gościa. I o to Cię proszę.
          A Pan Panie ramen5, nie podoba się, to ZMIEŃ PAN MIEJSCE ZAMIESZKANIA BO NIKT
          TAKICH LUDZI NIE ZAPRASZAŁ NA ŚLĄSK.
          Szczytem Pana paranoi jest pisanie postów samemu do siebie. Może jakaś
          terapia medyczna jest potrzebna ?
          • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 28.02.05, 19:27

> Masz rację tacy faceci cierpią na choroby typu : mania wielkości, narcyzm,
            > zerowe poczucie tolerancji, zupełna ignorancja wobec oczywistych faktów,
            > prawda jest tylko jedyna i jedynie słuszna itd.
            > Jedyną reakcją na takie zachowania to kompletna ignorancja wobec ludzi
            > pokroju tego gościa. I o to Cię proszę.
            > A Pan Panie ramen5, nie podoba się, to ZMIEŃ PAN MIEJSCE ZAMIESZKANIA BO NIKT
            > TAKICH LUDZI NIE ZAPRASZAŁ NA ŚLĄSK.
            > Szczytem Pana paranoi jest pisanie postów samemu do siebie. Może jakaś
            > terapia medyczna jest potrzebna ?

Ramen5:Narazie sie czuje sie zdrowy na umysle i nie wybieram sie do terapeauty-
            chociaz czy w ogole mozna spotkac calkowicie zdrowego czlowieka.
            Najbardziej sa chorzy Ci ktorzy doradzaja innym leczenie.
            Przegraliscie militarnie Panowie opcji niemieckiej a mimo tego chcecie
            decydowac komu gdzie wolno mieszkac.
            Decydowaliscie kto nalezy do rasy Panow a kto podludzi i marnie na tym
            wyszliscie.Przestancie jatrzyc i judzic. W Europie jest wzgledny spokoj i nie
            wywolujcie burzy bo to do niczego nie prowadzi chyba ze do nastepnej kleski
            Niemiec.Niemcy sa naprawde obecnie demokratycznym krajem i narodem a tacy jak
            Wy stanowicie tylko nieliczna krzykliwa garstke!
          • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 01.03.05, 17:27

.
            > Szczytem Pana paranoi jest pisanie postów samemu do siebie.

Ramen5:Moze jakies fakty,zebym sie zawstydzil i zamikl przybity argumentami!!
        • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 28.02.05, 19:13
          Gość portalu: Hanys napisał(a):

> Ty chyba nie czytasz innych komentarzy, tylko swoje... gdybys zadal sobie
          trud
          > i przeczytal ten skrot historii ktory zamiescilem.. i mial troche oleju w
          > glowie.. i zechcial uzyc szarych komorek, zorientowalbys sie, ze Ludnosc
          Slaska
          >
          > jest specyficzna. Przez cale wieki kolo siebie mogli zyc Niemcy, Czesi,
          > Slazacy, Polacy, Slowacy i inni i nigdy, powtarzam nigdy nie bylo na tych
          tych
          > ziemiach konfliktow etnicznych. Spory zaczely sie dopiwro z chwila odzyskania
          > przez Polske niepodleglosci, kiedy to starala sie zahapac jak najwiecej
          > terytorium. Podburzala zroznicowany narod Slaski, po wojnie masowo
          przesiedlala
          >
          > rdzennych mieszkancow.. i tak ta klotnia trwa do dzis...
          > Czy Ty masz czelnosc wypowiadac sie na ten temat ? Gdzies Ty sie urodzil ze
          > mozesz zabierac glos w tej sprawie? Nikt Cie tu nie trzyma... droga wolna
          > granice otwarte...

Ramen5:Nie urodzilem sie na Slasku i obecnie na nim nie mieszkam,ale skonczylem
          renomowana uczelnie w Katowicach i tyle zrobiem dla Slaska ze Ty nigdy mi nie
          dorownasz.Z historii wiemy o przesladowaniu polskosci i masowej germanizacji-
          polecam ogolnodostepna literature
          • Gość: kibic Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 20:19
            Ty masz kompletnego zajoba . Co Ty kompletny baranie zrobiłeś dla Śląska ?
            O Zaolziu - co zresztą jest typowe dla ludzi Twojego pokroju - wolisz
            milczeć ? I to nie Ślązacy są przedmiotem Pana fanaberii lecz "ksenofobia"
            w postaci "klinicznej"
            THE END.
            • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 01.03.05, 17:24

> Ty masz kompletnego zajoba . Co Ty kompletny baranie zrobiłeś dla Śląska ?
              > O Zaolziu - co zresztą jest typowe dla ludzi Twojego pokroju - wolisz
              > milczeć ? I to nie Ślązacy są przedmiotem Pana fanaberii lecz "ksenofobia"
              > w postaci "klinicznej"
              > THE END.

Ramen5:Jestem baranenem zodiakalnym i bardzo sie z tego ciesze.Co ja zrobilem
              dla Slaska? Po co Ci to wiedziec-bylbys za madry i wiedze wykorzystal w
              niewlasciwy sposob.Powtarzam po raz kolejny na pewno mi nie dorownasz!
              Nie czytales chyba co napialem na temat Zaolzia,ze jest to ciemna plama
              historii Polski chociaz nie do konca przez nas zawiniona.Ksenofobia w postaci
              klinicznej czyli przekladajac to na jezyk prostszy w twoim wydaniu,malo tresci
              a duzo slow tylko to potrafisz.Jako germanofil powinies uzyc slowa Ende.Jestes
              czlowiekiem plytkim i myslisz,ze dodanie kilku angielskich slow pomozeCi
              uwierzyc ,ze jestes czlowiekiem obytym w swiecie.ludzie ktorzy nie znaja slowa
              po angielsku tez ciagle powtarzaja ok,ok.
              Kto ma kompletnego zajoba bo napewno nie ja czyli wychodzi na to,ze Ty-
              pogratulowac!!
    • ramen5 To jest wlasnie wyzsza niemiecka kultura-bez komen 03.03.05, 23:09
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2553779.html
    • ramen5 Nieszczesliwe kobiety z podbitych krajow 03.03.05, 23:11
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,2553779.html
      Wiecej komentarza chyba nie potrzeba
      • Gość: Naturalizowany Sla Re: Nieszczesliwe kobiety z podbitych krajow IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.03.05, 22:46
        Dlaczego wyciagasz jakies sprawy z przeszlosci,czy myslisz ze Polacy albo
        Rosjanie lepiej postepowali.Udajesz,ze szukasz porozumienia niby starasz sie
        byc obiektywny a zarazem bardzo jatrzysz
        • ramen5 Re: Nieszczesliwe kobiety z podbitych krajow 05.03.05, 23:33
          Gość portalu: Naturalizowany Sla napisał(a):

> Dlaczego wyciagasz jakies sprawy z przeszlosci,czy myslisz ze Polacy albo
          > Rosjanie lepiej postepowali.Udajesz,ze szukasz porozumienia niby starasz sie
          > byc obiektywny a zarazem bardzo jatrzysz

Ramen5:Co to znaczy jatrzysz-ze wyciagam niewygodne sprawy dla proniemieckich
          forumowiczow
      • Gość: Hanys Re: Nieszczesliwe kobiety z podbitych krajow IP: *.SILWEB.PL 06.03.05, 12:02
        Poniewaz ty czytasz i odpisujesz tylko na swoim temacie... wrzucam nowy temat..

W lasach niemodlińskich przy linii kolejowej Opole – Nysa, w odległości około
        20 km od Nysy leży spora wieś Łambinowice. To właśnie w owej wsi Polacy i
        Rosjanie urządzili sobie po zakończeniu II wojny światowej obóz pracy… czy to
        Wam się z czymś nie kojarzy?
        Poniżej przedstawię kilka opisów tego obozu i praktyk w nim stosowanych.
        1. Wysiedlanie
        „W dniu 30 lub 31 sierpnia 1945 roku mieszkańcy wsi Kuźnica Ligocka, a w tej
        liczbie i ja, zostali wysiedleni przymusowo i umieszczeni w obozie w
        Łambinowicach. Akcja wysiedleńcza wyglądała następująco: o świcie do naszej wsi
        przyjechały samochody ciężarowe w licznie około pięciu z wojskiem o osobami
        cywilnymi.. wojsko i cywile w sposób brutalny wypędzali ludzi z mieszkań, a
        następnie grupowali ich w ogrodzie Jana Lisonia. Widziałem osobiście, że
        podczas tej akcji żołnierze bili miejscową ludność oraz rabowali ubrania,
        obrączki i inne wartościowe przedmioty. Do wspomnianego ogrodu spędzeni zostali
        wszyscy mieszkańcy wsi, w tej liczbie również kobiety, dzieci, starcy.
        Następnie zebrano nas na podwórku przed szkołą skąd wyruszyliśmy pieszo do
        Łambinowic odległych o 12 km. W czasie tej drogi żołnierze i cywile bili tych
        ludzi, którzy nie mogli iść lub wychodzili z kolumny. Po przybyciu do
        Łambinowic zostaliśmy dotkliwie pobici przez strażników obozu…” świadek Kan
        Staś
        Władysław Duchniak, pracujący w kancelarii zeznał : „ Przedmioty osadzonych
        były odbierane, ale nie prowadziło się ich ewidencji, tylko dzielili je między
        sobą wartownicy, a resztę zabierali funkcjonariusze – 23 PUBP”

2. W obozie
        Codziennie rano odbywały się apele, w których każdy więzień musiał wziąć
        udział, obojętnie czy był zdrowy, chory, czy też ledwie powłóczył nogami ze
        starości. Jeżeli ktoś upadł, lub specjalnie został spoliczkowany przez
        strażników, czy też uderzony kolbą, że padł to wówczas reszta strażników
        rzucała się na niego i biła tak długo, aż wyzionął ducha. Mężczyzną kazano
        zakładać hełmy i śpiewać niemieckie pieśni, a w czasie tego śpiewu byli bici
        młotkami i siekierami w tenże hełm, tak że krew się lała po całęj twarzy.
        Wydawano rozkaz by wchodzili na drzewa a inni więźniowie musieli te drzewa
        ścinać. Często przy wchodzeniu na drzewa strzelano do nich jak do ruchomych
        celów.
        Strażnicy wzywali do siebie kobiety, dziewczyny i gwałcili je często na oczach
        innych. Niesubordynacja była cieżko karana ! Jedna z kobiet zeznała „strażnicy
        wspuszczali do pochwy dziewczętom szczury i myszy, rozpalonym pogrzebaczem
        przypalano pochwy”

Ciąg dalszy nastąpi…

I co Polacy… tak akcentujecie Oświeńcim, a tu się okazuje, że wcale nie
        jesteście lepsi… Tworzyliście takie same obozy… POLSKIE OBOZY… tylko że o tym w
        szkołach nie uczą !
        • ramen5 Re: Nieszczesliwe kobiety z podbitych krajow 06.03.05, 13:01
          Gość portalu: Hanys napisał(a):

> Poniewaz ty czytasz i odpisujesz tylko na swoim temacie... wrzucam nowy
          temat..
          >
          > W lasach niemodlińskich przy linii kolejowej Opole – Nysa, w odległości o
          > koło
          > 20 km od Nysy leży spora wieś Łambinowice. To właśnie w owej wsi Polacy i
          > Rosjanie urządzili sobie po zakończeniu II wojny światowej obóz pracy… cz
          > y to
          > Wam się z czymś nie kojarzy?
          > Poniżej przedstawię kilka opisów tego obozu i praktyk w nim stosowanych.
          > 1. Wysiedlanie
          > „W dniu 30 lub 31 sierpnia 1945 roku mieszkańcy wsi Kuźnica Ligocka, a w
          > tej
          > liczbie i ja, zostali wysiedleni przymusowo i umieszczeni w obozie w
          > Łambinowicach. Akcja wysiedleńcza wyglądała następująco: o świcie do naszej
          wsi
          >
          > przyjechały samochody ciężarowe w licznie około pięciu z wojskiem o osobami
          > cywilnymi.. wojsko i cywile w sposób brutalny wypędzali ludzi z mieszkań, a
          > następnie grupowali ich w ogrodzie Jana Lisonia. Widziałem osobiście, że
          > podczas tej akcji żołnierze bili miejscową ludność oraz rabowali ubrania,
          > obrączki i inne wartościowe przedmioty. Do wspomnianego ogrodu spędzeni
          zostali
          >
          > wszyscy mieszkańcy wsi, w tej liczbie również kobiety, dzieci, starcy.
          > Następnie zebrano nas na podwórku przed szkołą skąd wyruszyliśmy pieszo do
          > Łambinowic odległych o 12 km. W czasie tej drogi żołnierze i cywile bili tych
          > ludzi, którzy nie mogli iść lub wychodzili z kolumny. Po przybyciu do
          > Łambinowic zostaliśmy dotkliwie pobici przez strażników obozu…” św
          > iadek Kan
          > Staś
          > Władysław Duchniak, pracujący w kancelarii zeznał : „ Przedmioty osadzony
          > ch
          > były odbierane, ale nie prowadziło się ich ewidencji, tylko dzielili je
          między
          > sobą wartownicy, a resztę zabierali funkcjonariusze – 23 PUBP”
          >
          > 2. W obozie
          > Codziennie rano odbywały się apele, w których każdy więzień musiał wziąć
          > udział, obojętnie czy był zdrowy, chory, czy też ledwie powłóczył nogami ze
          > starości. Jeżeli ktoś upadł, lub specjalnie został spoliczkowany przez
          > strażników, czy też uderzony kolbą, że padł to wówczas reszta strażników
          > rzucała się na niego i biła tak długo, aż wyzionął ducha. Mężczyzną kazano
          > zakładać hełmy i śpiewać niemieckie pieśni, a w czasie tego śpiewu byli bici
          > młotkami i siekierami w tenże hełm, tak że krew się lała po całęj twarzy.
          > Wydawano rozkaz by wchodzili na drzewa a inni więźniowie musieli te drzewa
          > ścinać. Często przy wchodzeniu na drzewa strzelano do nich jak do ruchomych
          > celów.
          > Strażnicy wzywali do siebie kobiety, dziewczyny i gwałcili je często na
          oczach
          > innych. Niesubordynacja była cieżko karana ! Jedna z kobiet zeznała „stra
          > żnicy
          > wspuszczali do pochwy dziewczętom szczury i myszy, rozpalonym pogrzebaczem
          > przypalano pochwy”
          >
          > Ciąg dalszy nastąpi…
          >
          > I co Polacy… tak akcentujecie Oświeńcim, a tu się okazuje, że wcale nie
          > jesteście lepsi… Tworzyliście takie same obozy… POLSKIE OBOZY…
          > ; tylko że o tym w
          > szkołach nie uczą !

Ramen5:Kochany Hanysie teraz o tym ucza w szkolach i mozna przeczytac w
          publikaciach prasowych i ksiazkowych.Boli jedynie to,ze na forum atakujecie w
          napastliwy sposob Polske i Polakow.Nie neguje ,ze wsrod Polakow zdarzali sie
          okrutnicy-to sie zdarza w kazdym narodzie.Polacy i Rosjanie postepowali
          okrutnie i nie mam zamiaru ich za to rozgrzeszac.Jednak to byl rewanz za
          postepowanie Niemcow.Niemcy napadli na Polske w 39.Niemcy napadli na swego
          najlepszego sojusznika jakim byl Zwiazek Radziecki.Wiadomo,ze cierpia niewinni
          ale Niemcy odpowiadali za swego przywodce.
          Komendant Morel postepowal w sposob straszny ,ale Niemcy wybili mu cala rodzine
          i sie za to mscil.Ponadto widzial co zrobili z jego narodem Niemcy
          (Oswiecim,Majdanek,Treblinka)
          Przeciez to perwszy epikopat polski w liscie skierowanym do episkopatu
          niemieckiego wypowiedzial znamienne slowa-wybaczamy i prosimy o
          wybaczenie.Polacy wyciagneli jako piersi reke do zgody mimo,ze byli
          pokrzywdzeni bardzo przez III Rzesze niemiecka-zrobili to Polacy a powinni
          zrobic to Niemcy
          Orginalni Niemcy ktorzy mieszkaja w Niemczech ,druga wojne swiatowa odlozyli do
          lamusa historii.Najgorsi sa Ci ktorzy wyjechali z terenow Polski i jako gorliwi
          neofici atakuja polske i Polakow-nie pisza na forach niemieckich bo nie
          znajduja tam zainteresowania,pozatym pisza i czuja po polsku.
          Podam przyklad-janczarzy synowie chrzescijan byli najbardziej gorliwymi
          wyznawcami wiary Mahometa
          Zgoda i porozumienie jest najwazniejsze dla wszystkich a nie wyciaganie
          zaszlosci.
          Z drugiej strony moze i byloby tutaj nudno ,gdyby zabraklo wyznawcow wyzszosci
          narodu niemieckiego nad Utermenszami
    • ramen5 Nasz swiat jest piekny 06.03.05, 17:34
      pan.wtorek.strefa.pl/swiat/piekno.html
      • hruby Re: Nasz swiat jest piekny 06.03.05, 17:54
        ramen5 napisała:

> pan.wtorek.strefa.pl/swiat/piekno.html

Ja rowniez podziwiam go ale uwazam,ze musisz byc bardziej do wszystkiego
        bardziej pozytywnie nastawiony
        • ramen5 Re: Nasz swiat jest piekny 06.03.05, 18:15
          hruby napisał:

> ramen5 napisała:
          >
          > > pan.wtorek.strefa.pl/swiat/piekno.html
          >
          >

Ramen5:Co to znaczy rozwin mysl,abym ja prostaczek mogl zrozumiec czlowieka z
          wielkiego swiata.Kazda krytyke przyjmuje aby byla sluszna i merytorycznie
          uzasadniona,ale najczesciej spotykam tutaj zamiast rzeczowej i konstruktywnej
          krytyki jedynek zbitek ogladow z zeszlej dekady i jedynie slinotok -dotyczy to
          przewaznie promotorow zle pojetej niemczyzny na Slasku.

• ramen5 Okupacja Polski 06.03.05, 18:24
      Wiemy co bylo w okresie II wojny swiatowej i dlatego burzy mnie to jezeli to
      Polakom przypisuje sie odpowiedzialnosc za wszystko co sie stalo po II wojnie
      swiatowejforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=21205841
      • hruby Re: Okupacja Polski 06.03.05, 18:40
        ramen5 napisała:

> Wiemy co bylo w okresie II wojny swiatowej i dlatego burzy mnie to jezeli to
        > Polakom przypisuje sie odpowiedzialnosc za wszystko co sie stalo po II wojnie
        > swiatowejforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=21205841

Wiesz co: sa 3rodzaje prawdy.Moja prawda,twoja prawda i gowno prawda
        • ramen5 Re: Okupacja Polski 06.03.05, 22:33
          hruby napisał:

> ramen5 napisała:
          >
          > > Wiemy co bylo w okresie II wojny swiatowej i dlatego burzy mnie to jezeli
          > to
          > > Polakom przypisuje sie odpowiedzialnosc za wszystko co sie stalo po II wo
          > jnie
          > > swiatowejforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=21205841
          >
          > Wiesz co: sa 3rodzaje prawdy.Moja prawda,twoja prawda i gowno prawda

Ramen5:Skad nabyles taka wspaniala wiedze
      • hruby Re: Okupacja Polski 06.03.05, 18:42
        Jakie tu nudy chyba sie zwijam do domu.Pa
        • ramen5 Re: Okupacja Polski 06.03.05, 22:34
          hruby napisał:

> Jakie tu nudy chyba sie zwijam do domu.Pa

Ramen5:Nikt Cie nie trzyma za poly fraka
          • Gość: Naturalizowany han Re: Okupacja Polski IP: *.in-addr.btopenworld.com 07.03.05, 19:20
            Ramen czy ty masz cos do powiedzenia-przytocze Deutschera wypowiedz "na taki
            Ramen to my sramen"
            • ramen5 Re: Okupacja Polski 07.03.05, 19:32
              Gość portalu: Naturalizowany han napisał(a):

> Ramen czy ty masz cos do powiedzenia-przytocze Deutschera wypowiedz "na taki
              > Ramen to my sramen"

ramen5:Zamiast cytowac kogos wymysl sam cos orginalnego
              • Gość: kibic Re: Okupacja Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 17:56
                "wymyśl sam coś orginalnego" - Naucz się poprawnie pisać.
                Ps.polecam szkołę podstawową.
                • ramen5 Re: Okupacja Polski 11.03.05, 14:30

> "wymyśl sam coś orginalnego" - Naucz się poprawnie pisać.
                  > Ps.polecam szkołę podstawową.

Ramen5:Czy moze byc gimnazjum-bo obawiam sie,ze szkola podstawowa nie potrafi
                  poprawnie nauczyc pisac.Stokrotne dzieki za dobre rady laskawco.Pozdrawiam
                  serdecznie
                  • Gość: kibic Re: Okupacja Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 15:21
                    Ciekawe czy wiesz jaki błąd popełniłeś ? Czekam na konkrety.
                    • ramen5 Re: Okupacja Polski 11.03.05, 22:04

> Ciekawe czy wiesz jaki błąd popełniłeś ? Czekam na konkrety.

Ramen5:Szczerze mowiac nie wiem-poza tym:Popelnilem w swoim zyciu duzo bledow.
                      Moj ojciec mawial-ten sie tylko nie myli co nic nie robi
                      • Gość: kibic Re: Okupacja Polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 22:17
                        No cóż jesteś jednak "ćwierć-inteligentem" i to bardzo oryginalnym.
                        • ramen5 Re: Okupacja Polski 11.03.05, 22:26

> No cóż jesteś jednak "ćwierć-inteligentem" i to bardzo oryginalnym.

Ramen5:Dziekuje Ci,ze mnie doceniasz-moge nawet byc idiota albo debilem ale z
                          tytulem magistra.Fajnie,ze jestem orginalny to jednak juz jest cos.Ciekawe kim
                          Ty jestes-moze dokonasz autoprezentacji na forum,chyba ze sie wstydzisz swojej
                          osobowosci
                          • hruby Re: Okupacja Polski 11.03.05, 22:40
                            ramen5 napisała:

> Gość portalu: kibic napisał(a):
                            >
                            > > No cóż jesteś jednak "ćwierć-inteligentem" i to bardzo oryginalnym.
                            >
                            > Ramen5:Dziekuje Ci,ze mnie doceniasz-moge nawet byc idiota albo debilem ale
                            z
                            > tytulem magistra.Fajnie,ze jestem orginalny to jednak juz jest cos.Ciekawe
                            kim
                            > Ty jestes-moze dokonasz autoprezentacji na forum,chyba ze sie wstydzisz
                            swojej
                            > osobowosci

No to sie zaczelo ciekawe ktory pierwszy spasuje?
                            • ramen5 Re: Okupacja Polski 11.03.05, 23:15
                              Cekawy jestem co daje licytowanie w ilu procentach jesat sie inteligentem?
    • Gość: od pokoleń ślązak Re: Ślązacy są ja kameleony IP: *.system / *.system-net.pl 10.03.05, 12:23
      słuchaj wypierdku, my niejejżdzimy po europie szukać szczęścia tak jak wy.żeby
      nie śląsk to dupku byś ty i twoja rodzina z głodu by zdechła. jak byłem w wojsku
      to nas wywożono do p.g.r- ów by robić w polu, bo wy jak otrzymaliście wypłatę to
      tydzień i wjęcej was niebyło w robocie. przezto poupadały gospodarstwa.na śląsku
      niesłyszałem by matka zabiła noworodka,albo syn zabił rodziców, jak to uwas bywa.
      • ramen5 Re: Ślązacy są ja kameleony 11.03.05, 14:19
        Gość portalu: od pokoleń ślązak napisał(a):

> słuchaj wypierdku, my niejejżdzimy po europie szukać szczęścia tak jak
        wy.żeb
        > y
        > nie śląsk to dupku byś ty i twoja rodzina z głodu by zdechła. jak byłem w
        wojsk
        > u
        > to nas wywożono do p.g.r- ów by robić w polu, bo wy jak otrzymaliście wypłatę
        t
        > o
        > tydzień i wjęcej was niebyło w robocie. przezto poupadały gospodarstwa.na
        śląsk
        > u
        > niesłyszałem by matka zabiła noworodka,albo syn zabił rodziców, jak to uwas
        byw
        > a.

I za to Was nie lubia w Polsce wynosicie sie ponad innych-chociaz nie zawsze
        macie powody,Wystarczy pojsc na Warszawska w okolicach Pawla i Wodnej aby
        zobaczyc prawdziwych Slazakow
    • ramen5 Krzyzacy 13.03.05, 14:03
      --------------------------------------------------------------------------------
      Mam pytanie do forumowiczow-czy przecietny starszy Polak moze kochac Niemcy i
      Niemcow po przeczytaniu "Krzyzakow" napisanych przez najwiekszego polskiego
      pisarza,obejrzeniu "Stawki wiekszej niz zycie" czy tez "Czterech pancernych
      i psa".Ja wiem bylismy indokrynizowani -ale to bylo cos wspanialego, kiedy
      lecialy te seriale nikogo nie bylo na ulicach.Podziwialismy Zbyszka z
      Bogdanca ktory wychodzil zawsze niepokonany z potyczki z Krzyzakami,Hansa
      Klosa ktory potrafil zapedzic w kozi rog Niemcow i zawsze ich oszwabic,no i
      oczywiscie Janka Kosa i Gustlika ktorzy na Rudym wjechali do Berlina i zawsze
      potrafili zniszczyc krwiozerczego Tygrysa.Dzisiejsze pokolenie wychowane na
      filmach amerykanskich uwaza tamte seriale za niezbyt atrakcyjne-a wielka
      szkoda.
      Mysle,ze powinno sie pokazywac w wiekszym stopniu zwyciestwa polskiego oreza
      i nie dopuscic do glosu polakozercow ktorzy staraja sie opluc zawsze Polske i
      Polakow.Pozdrawiam
      Ramen5
      P.S.Oczekuje odpowiedzi
    • ramen5 Pan Hilary 13.03.05, 14:44

Loto, tyro pan Hilary, do dekla mu piere
      Bo kajś ten boroczek posioł swoi brele.
      Szuko w galotach, kabot obmacuje,
      Przewraco szczewiki, psińco znajduje.
      Bajzel w szranku i w byfyju
      Tera leci do antryju.
      "kurde" - woła - "kurde bele!
      Ktoś mi rombnoł moi brele!"
      Wywraco leżanka i pod nią filuje,
      Borok sie wnerwio, gnatow już nie czuje.
      Sztucho w kachloku, kopie w kredynsie,
      Glaca spocona, caly się trzynsie.
      Pieroński brele na amyn kajś wcisnyło
      Za oknym już downo blank sie sciymniło
      Do zrzadla oroz zaglondo Hilary-
      Aż mu po puklu przefurgły ciary.
      Spoziyro na kichol, po łepie sie puko,
      Bo znejdly sie brele - te, co tak ich szukoł.
      Czy to ni ma gańba? - Powiydzcie sami,
      Mieć brele na nosie a szukać pod ryczkami.

P.S. Taki slaski rozumiem

• hruby Re: Pan Hilary 13.03.05, 17:11
        ramen5 napisała:

>
        > Loto, tyro pan Hilary, do dekla mu piere
        > Bo kajś ten boroczek posioł swoi brele.
        > Szuko w galotach, kabot obmacuje,
        > Przewraco szczewiki, psińco znajduje.
        > Bajzel w szranku i w byfyju
        > Tera leci do antryju.
        > "kurde" - woła - "kurde bele!
        > Ktoś mi rombnoł moi brele!"
        > Wywraco leżanka i pod nią filuje,
        > Borok sie wnerwio, gnatow już nie czuje.
        > Sztucho w kachloku, kopie w kredynsie,
        > Glaca spocona, caly się trzynsie.
        > Pieroński brele na amyn kajś wcisnyło
        > Za oknym już downo blank sie sciymniło
        > Do zrzadla oroz zaglondo Hilary-
        > Aż mu po puklu przefurgły ciary.
        > Spoziyro na kichol, po łepie sie puko,
        > Bo znejdly sie brele - te, co tak ich szukoł.
        > Czy to ni ma gańba? - Powiydzcie sami,
        > Mieć brele na nosie a szukać pod ryczkami.
        >
        > P.S. Taki slaski rozumiem

Wierszyk niczego sobie
        >
        >
        • ramen5 Re: Pan Hilary 13.03.05, 17:29
          hruby napisał:

> ramen5 napisała:
          >
          > >
          > > Loto, tyro pan Hilary, do dekla mu piere
          > > Bo kajś ten boroczek posioł swoi brele.
          > > Szuko w galotach, kabot obmacuje,
          > > Przewraco szczewiki, psińco znajduje.
          > > Bajzel w szranku i w byfyju
          > > Tera leci do antryju.
          > > "kurde" - woła - "kurde bele!
          > > Ktoś mi rombnoł moi brele!"
          > > Wywraco leżanka i pod nią filuje,
          > > Borok sie wnerwio, gnatow już nie czuje.
          > > Sztucho w kachloku, kopie w kredynsie,
          > > Glaca spocona, caly się trzynsie.
          > > Pieroński brele na amyn kajś wcisnyło
          > > Za oknym już downo blank sie sciymniło
          > > Do zrzadla oroz zaglondo Hilary-
          > > Aż mu po puklu przefurgły ciary.
          > > Spoziyro na kichol, po łepie sie puko,
          > > Bo znejdly sie brele - te, co tak ich szukoł.
          > > Czy to ni ma gańba? - Powiydzcie sami,
          > > Mieć brele na nosie a szukać pod ryczkami.
          > >
          > > P.S. Taki slaski rozumiem
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          >
          > Wierszyk niczego sobie
          > >
          > >

Dziekuje za slowa uznania
      • hruby Re: Pan Hilary 13.03.05, 17:17
        ramen5 napisała:

>
        > Loto, tyro pan Hilary, do dekla mu piere
        > Bo kajś ten boroczek posioł swoi brele.
        > Szuko w galotach, kabot obmacuje,
        > Przewraco szczewiki, psińco znajduje.
        > Bajzel w szranku i w byfyju
        > Tera leci do antryju.
        > "kurde" - woła - "kurde bele!
        > Ktoś mi rombnoł moi brele!"
        > Wywraco leżanka i pod nią filuje,
        > Borok sie wnerwio, gnatow już nie czuje.
        > Sztucho w kachloku, kopie w kredynsie,
        > Glaca spocona, caly się trzynsie.
        > Pieroński brele na amyn kajś wcisnyło
        > Za oknym już downo blank sie sciymniło
        > Do zrzadla oroz zaglondo Hilary-
        > Aż mu po puklu przefurgły ciary.
        > Spoziyro na kichol, po łepie sie puko,
        > B// hilary gdzie sa moje okularyo znejdly sie brele - te, co tak ich szukoł.
        > Czy to ni ma gańba? - Powiydzcie sami,
        > Mieć brele na nosie a szukać pod ryczkami.
        >
        > P.S. Taki slaski rozumiem
        >
        >

pAN
        • ramen5 Re: Pan Hilary 13.03.05, 17:30
          hruby napisał:

> ramen5 napisała:
          >
          > >
          > > B// hilary gdzie sa moje okularyo znejdly sie brele - te, co tak ich szuk
          > oł.
          > >
          > >
          > >
          >
          > pAN

Powtarzamy sie,a to sie czasami zdarza
        • ramen5 Re: Pan Hilary 13.03.05, 17:32
          hruby napisał:

> ramen5 napisała:
          >
          > >
          > > B// hilary gdzie sa moje okularyo znejdly sie brele - te, co tak ich szuk
          > oł.
          > >
          > >
          > >
          >
          > pAN

Nie wiem dlaczego nie wklejaja sie posty
    • ramen5 Wazne wydarzenia w historii Gornego Slaska 13.03.05, 17:57
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,1814734.html
      • hruby Re: Wazne wydarzenia w historii Gornego Slaska 13.03.05, 18:30
        ramen5 napisała:

> miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,1814734.html

No to nareszcie Ramen znalazles cos ciekawego
        • ramen5 Re: Wazne wydarzenia w historii Gornego Slaska 13.03.05, 18:36
          hruby napisał:

> ramen5 napisała:
          >
          > > miasta.gazeta.pl/katowice/1,35022,1814734.html
          >
          >
          > No to nareszcie Ramen znalazles cos ciekawego

Dziekuje za slowa uznania
    • ramen5 Co sie stalo z Markiem derSchlesier 13.03.05, 23:35
      --------------------------------------------------------------------------------
      Mareczku-gdzie jestes.Taki wielki bojownik o niemieckosc Slaska zrezygnowal-az
      sie wierzyc nie chce.Tak napewno beda konczyc ci co nie maja nic do powiedzenia
      a tylko chca jatrzyc.Nie bede wymienial osob bo chyba kazdy wie o kogo chodzi

• ramen5 Co sie stalo z Markiem derSchlesier 13.03.05, 23:37
      Mareczku-gdzie jestes.Taki wielki bojownik o niemieckosc Slaska zrezygnowal-az
      sie wierzyc nie chce.Tak napewno beda konczyc ci co nie maja nic do powiedzenia
      a tylko chca jatrzyc.Nie bede wymienial osob bo chyba kazdy wie o kogo
      chodzi,ale jesli potrzeba to podam

• ramen5 Henryk Sienkiewicz najwiekszy polski pisarz 15.03.05, 21:29
      Henryk Sienkiewicz jest mocno ktytykowany-ale uwazam
      nieslusznie.Skad np.bierze sie taka opinia u Boleslawa Prusa-moze chodzilo o
      zwykla zazdrosc jak bylo to w przypadku Mickiewicza i Slowackiego.Maly procent
      osob wyksztalconych orientuje sie w meandrach literatury polskiej i swiatowej,
      poza ludzmi ktorzy profesjonalnie zajmuja sie tymi sprawami.Nie przecze-
      czytalem opracowania,fakty historyczne przedstawione przez Sienkiewicz nie
      odpowiadaja do konca prawdzie,ale chyba nie o to chodzilo w zamysle autora.
      Chodzilo mu o przedstawienie fabularne naszych wspanialych dziejow i to udalo
      mu sie wspaniale.Ksiazka i film jest wtedy wspaniala-kiedy wzbudza uznanie
      publicznosci i widzow a nie krytykow.
      Obowiazkowe podreczniki do historii sa dla mlodziezy bardzo czesto nudne i
      wiadomosci wyuczane sa dla oceny szkolnej.
      Mlodziez czyta Sienkiewicza -oglada ekranizacje jego powiesci ,mimo konkurencji
      filmow amerykanskich i bardzo czesto z nimi nimi wygrywa.Skrotowo mozna
      powiedziec:Sienkiewicz bawi ,uczy dostarcza silnych wrazen i nowych
      wiadomosci.Osobiscie pisalem mature z Sienkiewicza-przeczytalem po kilkanascie
      razy Krzyzakow i Trylogie.Nie przecze negatywne wyobrazenie o Niemcach
      wyrobilem sobie podczas czytania Krzyzakow.Powiesc po raz pierwszy czytalem z
      porozrywanej ksiazki na poszczegolne strony i dla tego moze jest ona dla mnie
      taka wazna.To samo jesli chodzi o Trylogie-jako mlody chlopak wyobrazalem sobie
      wspaniale dzikie pola i przygody jakie przezywali bohaterzy.Nawet najlepsza
      ekranizacja nie jest w stanie dorowac wspanialej powiesci Sienkiewicza.Mimo,ze
      kilkakrotnie czytalem Quo vadis to nie wzbudzila we mnie ta powiesc juz takiego
      zachwytu-moze dlatego,ze dotyczyla innego narodu.
      Nie mam nic przeciwko Kochanowskiemu,Reymontowi,Mickiewiczowi,Slowackiemu:
      uwazam,ze sa oni bardzo wazni dla nas Polakow ale nie potrafia Ci autorzy
      wzbudzic takiego zachwytu jak Sienkiewicz-najlepszy polski pisarz.Chcialbym
      zaznaczyc,ze moje slowa sa tyko subiektywne i nie musza kazdemu odpowiadac i
      kazdy z nimi musi sie zgodzic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka