Dodaj do ulubionych

KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU

IP: *.pke.pl 28.03.03, 03:01
Rozbawiony zacofaniem Ślązaków, którzy wpisują się w wątku SOSNOWIEC NIE LEŻY
NA ŚLĄSKU stwierdzam po przestudiowaniu starych map, że Katowice i Bytom
również nie leżą na Śląsku. Parafia w dzielnicy Dąb należała np kiedyś do
kościoła w Miechowie, a skoro tak to jest to malopolska ziemia.
Również Port Lotniczy Katowice nie leży na Śląsku. Jest on po wschodniej
stronie Brynicy.
Itd itd
Obserwuj wątek
    • slezan Nowa Huta leży na Śląsku 28.03.03, 09:50
      ... z różnych względów. Po pierwsze klasztor cystersów w Mogile (dziś na
      terenie Nowej Huty) powstał jako filia śląskiego klasztoru w Lubiążu. Po drugie
      do obsługi huty ściagnięto wielu fachowców ze Śląska.
      Z podonego powodu Zagłębie Ruhry też należy do Śląska.
      Mareczku, jak chcesz sobie dowcipkować z innych to się najpierw doedukuj, bo
      dotąd robisz za błazna.
      • Gość: Dejavu dedukuj.... IP: *.kennisnet.nl 28.03.03, 11:15
        slezan napisał:

> ... z różnych względów. Po pierwsze klasztor cystersów w Mogile (dziś na
        > terenie Nowej Huty) powstał jako filia śląskiego klasztoru w Lubiążu. Po
        drugie do obsługi huty ściagnięto wielu fachowców ze Śląska.
        > Z podonego powodu Zagłębie Ruhry też należy do Śląska. Mareczku, jak chcesz
        sobie dowcipkować z innych to się najpierw doedukuj, bo dotąd robisz za błazna.

Fascynujace,wystarczy troche operetkowych szat,zeby zostac Wernyhora-
        bis,niemniej warto takiego posluchac ,chocby zeby sie dowiedziec gdzie byla
        centrala lubiazkiej filii.
        • slezan Re: dedukuj.... 28.03.03, 20:49
          Monopol na wieszczenie ma inna nacja - mnie podobne
          praktyki są całkowicie obce. Natomiast w operetce znajduję
          pewne upodobanie, a owszem.

PS. Czyżbyś sugerował, że centrala lubiąskich mnnichów
          znajdowała się w Pullach?
          • Gość: Dejavu opat Gehlen? IP: *.kennisnet.nl 31.03.03, 09:52
            slezan napisał:

> Monopol na wieszczenie ma inna nacja - mnie podobne
            > praktyki są całkowicie obce. Natomiast w operetce znajduję
            > pewne upodobanie, a owszem.
            >
            > PS. Czyżbyś sugerował, że centrala lubiąskich mnnichów
            > znajdowała się w Pullach?

Musialbym najpierw wiedziec czym mnichy powoza.
            • Gość: Kosciuszko Re: opat Gehlen? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.03, 10:11
              Gość portalu: Dejavu napisał(a):

> slezan napisał:
              >
              > > Monopol na wieszczenie ma inna nacja - mnie podobne
              > > praktyki są całkowicie obce. Natomiast w operetce znajduję
              > > pewne upodobanie, a owszem.
              > >
              > > PS. Czyżbyś sugerował, że centrala lubiąskich mnnichów
              > > znajdowała się w Pullach?
              >
              > Musialbym najpierw wiedziec czym mnichy powoza.

Juz raz ci pisalem, uwazaj co mowisz dupku.
              Jestes Krzykaczem zakompleksionym
              • Gość: Dejavu ma byc Kutschera a nie naczelnik IP: *.kennisnet.nl 31.03.03, 13:00
                Gość portalu: Kosciuszko napisał(a):

> > Juz raz ci pisalem, uwazaj co mowisz dupku.
                > Jestes Krzykaczem zakompleksionym

Zwracam uwage,ze modla niemiecka slowo "dupek" pisze sie przez "D".Nie masz ty
                przypadkiem takiej literki na tylnym zderzaku?A widzisz,robaczku!Poza tym ja do
                ciebie nie rozmawiam tylko pisze,verstanden?.Jadac przez Reich nie schodze
                ponizej 200 kmh, wiec nie odgrazaj sie ,bo nas(i tak) nie dogoniat.....

• Gość: Kosciuszko Re: ma byc Kutschera a nie naczelnik IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.03, 13:12
                  Gość portalu: Dejavu napisał(a):

> Gość portalu: Kosciuszko napisał(a):
                  >
                  > > > Juz raz ci pisalem, uwazaj co mowisz dupku.
                  > > Jestes Krzykaczem zakompleksionym
                  >
                  > Zwracam uwage,ze modla niemiecka slowo "dupek" pisze sie przez "D".Nie masz
                  ty
                  > przypadkiem takiej literki na tylnym zderzaku?A widzisz,robaczku!Poza tym ja
                  do
                  >
                  > ciebie nie rozmawiam tylko pisze,verstanden?.Jadac przez Reich nie schodze
                  > ponizej 200 kmh, wiec nie odgrazaj sie ,bo nas(i tak) nie dogoniat.....

Ja Ciebie niemam zamiaru "dogoniat..." bo niewiem co to jest.
                  A jadac przez Reich nie schodz ponizej 200 km/h, bo sie mozesz obudzic, i
                  bedzie Afera.
                  Przyjemnych snow o 3 euro/h.

• Gość: Dejavu Kutschera na saksach.. IP: *.kennisnet.nl 31.03.03, 15:49
                    Gość portalu: Kosciuszko napisał(a):

> Ja Ciebie niemam zamiaru "dogoniat..." bo niewiem co to jest.

Acha,nie znasz Tato wiec w leciech posuniety jestes,oder?

> A jadac przez Reich nie schodz ponizej 200 km/h, bo sie mozesz obudzic, i
                    > bedzie Afera.

No,ale nie taka ,jak wtedy kiedy obudziles sie z reka po lokiec w nocniku,co?

> Przyjemnych snow o 3 euro/h

netto czy brutto?

• Gość: Marek Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.pke.pl 29.03.03, 23:56
      A stadiona Zagłębia Sosnowiec jest na Śląsku.
      I co wy na to?
      • arnold7 Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU 30.03.03, 00:19
        Przyjdzie czas na zaplate za dlugoletnia dzierzawe gruntu.
        • Gość: Weles Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.echostar.pl 30.03.03, 16:53
          arnold7 napisał:

> Przyjdzie czas na zaplate za dlugoletnia dzierzawe gruntu.

... i resztki folksdojczów zapłacą za okradanie Polski a potem wyp.... za odrę
          i nysę :)
    • Gość: Weles Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.echostar.pl 30.03.03, 13:44
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Rozbawiony zacofaniem Ślązaków, którzy wpisują się w wątku SOSNOWIEC NIE LEŻY
      > NA ŚLĄSKU stwierdzam po przestudiowaniu starych map, że Katowice i Bytom
      > również nie leżą na Śląsku. Parafia w dzielnicy Dąb należała np kiedyś do
      > kościoła w Miechowie, a skoro tak to jest to malopolska ziemia.
      > Również Port Lotniczy Katowice nie leży na Śląsku. Jest on po wschodniej
      > stronie Brynicy.
      > Itd itd

dobre :)
      folksdojcze biorą stare mapy - my ślązacy weźmiemy jeszcze starsze :P
      • Gość: Marek Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.pke.pl 31.03.03, 04:23
        Dzięki za poparcie

Pozdr.
        • Gość: Jäger Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.03, 09:30
          I tu znowu potwierdzenie tezy, ze pewnie Gorole tylko czekaja na pewne tematy
          na tym Forum, aby pokozac czego sie nauczyli w szkole.!!
          Jak tak dalej bydzie to Grom i Bambry na zachodzie nie musza sie martwic, o
          mieso-armatnie i o ludzi do roboty za 3 euro.
          Super
          Pyrsk
          • luka Racja - KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU 31.03.03, 13:48
            Marek ma rację twierdząc że historycznie rzecz biorąc rejon katowic należał do
            małopolski. Granica między Śląskiem a Małopolską w średniowieczu przebiegała na
            Zachód od Starej Rudy i Kochłowic.
            • Gość: 007 Re: Racja - KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.03, 14:00
              luka napisał:

> Marek ma rację twierdząc że historycznie rzecz biorąc rejon katowic należał
              do
              > małopolski. Granica między Śląskiem a Małopolską w średniowieczu przebiegała
              na
              >
              > Zachód od Starej Rudy i Kochłowic.

No to jeszcze jedyn Historyk .
              Bravo.

• Gość: Dejavu komu lezy temu sie nie nalezy.... IP: *.kennisnet.nl 31.03.03, 15:43
              luka napisał:

> Marek ma rację twierdząc że historycznie rzecz biorąc rejon katowic należał do
              > małopolski. Granica między Śląskiem a Małopolską w średniowieczu przebiegała
              na Zachód od Starej Rudy i Kochłowic.

Luka!Przypadkowo masz doskonaly nick pasujacy do kogos kto wypelnia LUKI w
              wiedzy wielu koryfeuszy z tego forum.Domysla sie oni sami kogo mam na
              mysli.Charakteryzuje ich zgodnosc w jednej kwestii.Mianowicie,ze narodowosc
              slaska obok szpicbergenskiej nalezy do zjawisk w wymiarze unikatowym.
              • psie.pole Re: komu lezy temu sie nie nalezy.... 31.03.03, 15:45
                a niby gdzie jest nieprawda - udowodnij hehe ze rejon Katowic nie był w
                przeszlosci w Małopolsce - popatrz sobie na sredniowieczne granice diecezje ,
                potem pomysl (to nie boli) i wysnuj wniosek a potem poczytaj trochę.
                • psie.pole Re: komu lezy temu sie nie nalezy.... 31.03.03, 15:47
                  najśmieszniejsze jest to że wy naprawde myslicie że Luka pisze nieprawdę !!!!
                  haha a wlasnie ze tak bylo jak napisal - to tylko swiadczy co wy wiecie.
                  • Gość: Arnold Re: komu lezy temu sie nie nalezy.... IP: 213.186.78.* 31.03.03, 15:55
                    W 1397r. ksiaze raciborski Jan II (Herzog Johann von Ratibor) z bocznej linii
                    Przemyslidow byl inicjatorem postawienia w wiosce Bogucice pierwszego zeliwiaka
                    do wytapiania zelaza z rudy i wegla drzewnego wraz z mlotem kuzniczym
                    ("Bogutschutzer Hammer"). Date ta uznaje sie za symboliczny poczatek Kattowitz
                    jako stolicy przemyslowej Gornego Slaska.
                • Gość: Dejavu cos tu nie gra IP: *.kennisnet.nl 31.03.03, 15:55
                  psie.pole napisał:

> a niby gdzie jest nieprawda - udowodnij hehe ze rejon Katowic nie był w
                  > przeszlosci w Małopolsce - popatrz sobie na sredniowieczne granice diecezje ,
                  > potem pomysl (to nie boli) i wysnuj wniosek a potem poczytaj trochę.

Jezeli do mnie pite,to chyba nie zrozumiales sensu mojego postu.
                  • psie.pole Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 16:01
                    Rzeczywiscie masz rację. Cos mi nie pasowalo ale oni tak źle piszą po polsku że
                    uznałem że znowu się któremuś pomieszało. Dlatego przepraszam.

Arnoldzie mój miły adwersarzu - powiem tak: "ciepło" w dobrym kierunku szukasz
                    ale spróbuj troszeczkę wcześniej.
                    • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 16:43
                      psie.pole napisał:

> a niby gdzie jest nieprawda - udowodnij hehe ze rejon Katowic nie był w
                      > przeszlosci w Małopolsce - popatrz sobie na sredniowieczne granice diecezje ,
                      > potem pomysl (to nie boli) i wysnuj wniosek a potem poczytaj trochę.

a co maja do tego diecezje ???????
                      • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 16:48
                        Informacja o diecezji powinna tylko potwierdzic informację jaką przeczytasz w
                        Historii Śląska na temat tego do jakiej dzielnicy nalezaly ziemie na ktorych
                        leza katowice. no dobra podpowiem: kto komu podarowal ten kawalek Małopolski???
                        w konkursie nagród nie ma poza waszą satysfakcją że wiecie coś więcej o swojej
                        ziemi (albo nie swojej :)
                        • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 16:56
                          psie.pole napisał:

> Informacja o diecezji powinna tylko potwierdzic informację jaką przeczytasz w
                          > Historii Śląska na temat tego do jakiej dzielnicy nalezaly ziemie na ktorych
                          > leza katowice. no dobra podpowiem: kto komu podarowal ten kawalek
                          Małopolski???
                          >
                          > w konkursie nagród nie ma poza waszą satysfakcją że wiecie coś więcej o
                          swojej
                          > ziemi (albo nie swojej :)

Koleś, po pierwsze nie mów do mnie przez WY. Pod drugie : "powinna potwierdzić
                          informację" - to może nie jesteś pewien ? Jak chcesz dyskutować to podaj kto,
                          kiedy, co i jak. Nigdy nie twierdzilem, że wiem wszystko.

• psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:02
                            Jestem pewien bo widze to w książce którą mam przed sobą. Włóż w to trochę
                            wysiłku. A pisze "Wy" bo nie tylko ty tego nie wiesz ale tez i np. Slezan.
                            • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:02
                              Poza tym nie jestem Twoim kolesiem.
                              • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:09
                                W takim razie moge stwierdzic, ze opowiadasz bzdury, albo nie rozumiesz co
                                pisze w tej ksiazce. Gdybys chcial mnie przekonac, to napisalbys jedno zdanie i
                                wszystko byloby jasne.
                                • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:11
                                  Ja wiem o co ci moze chodzic, ale czekam na podanie przekonujacych danych.
                                  Mysle, ze szczegolnie podanie roku tego wydarzenia bedzie zabawne.
                                  • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:20
                                    Co jest bzdurą? Że rejon Katowic i Rudy to historyczna część Małopolski i że
                                    granica biegła dokładnie tam gdzie była granica diecezji ? no właśnie to nie
                                    jest bzdura - poszukaj i poducz się trochę koleś.
                                    • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:24
                                      psie.pole napisał:

> Co jest bzdurą? Że rejon Katowic i Rudy to historyczna część Małopolski i że
                                      > granica biegła dokładnie tam gdzie była granica diecezji ? no właśnie to nie
                                      > jest bzdura - poszukaj i poducz się trochę koleś.
                                      >

To sprawdź sobie w tej książeczce, od którego roku ten rejon stanowi część
                                      Śląska. To może przestaniesz opowiadać bzury, że to jest historycznie
                                      Małopolska.
                                      • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:52
                                        No a nie jest? Czyli gdzie się znajdował? Historycznie rzecz biorąc jest więc
                                        to część nie tylko Śląska ale i właśnie Małopolski. Przed chwilą "mądralo"
                                        kwestionowałeś że taki fakt w ogóle miał miejsce.
                                        • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 18:05
                                          psie.pole napisał:

> No a nie jest? Czyli gdzie się znajdował? Historycznie rzecz biorąc jest więc
                                          > to część nie tylko Śląska ale i właśnie Małopolski. Przed chwilą "mądralo"
                                          > kwestionowałeś że taki fakt w ogóle miał miejsce.
                                          >

W którym miejscu to kwestionowalem ???

Jeżeli ktoś tu się wymądrza, to tylko ty. Ty powiedziales, ze to malopolska i
                                          odeslales wszystkich do ksiazek. Ja na twoim miejscu powiedzialbym od razu o co
                                          chodzi, a nie bawil sie w glupie przegadywanki. To ty zaczales i to ty
                                          powinienes udowodnic, co mowisz. Nie robisz tego tylko dlatego, że wiesz jak
                                          śmiesznie by to zabrzmialo.
                                          • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 18:15
                                            Nie napisałem, że się wymądrzasz tylko że się "wymądrzasz". Nie napisałem tez
                                            że to częśc Małopolski tylko że to HISTORYCZNA część Małopolski tak jak i że ta
                                            ziemia to HISTORYCZNA część Śląska. Jesli nadal nie wiesz to kolejna
                                            podpowiedź: szukaj w czasach Kazimierza Sprawiedliwego.
                                            • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 18:26
                                              Jeszcze raz moje pytanie: w którym miejscu zakwestionowałem ten fakt, o którym
                                              tak tajemniczo opowiadasz, a o którym ja od dawna wiem?

psie.pole napisał:

Jesli nadal nie wiesz to kolejna
                                              > podpowiedź: szukaj w czasach Kazimierza Sprawiedliwego.
                                              >

I znowu to samo. Czy ty naprawdę myślisz, że ja nie wiem o co chodzi? Piszesz
                                              to z takim bezczelnym poczuciem wyższości. I powtarzam raz jeszcze. To ty
                                              zaczales i to ty powinienes udowodnic, co mowisz. Ja ci w tym nie będę pomagał.
                                              Chociaż historię znam pewnie nie gorzej.
                                              • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 18:51
                                                I znowu to samo. Czy ty naprawdę myślisz, że ja nie wiem o co chodzi?
                                                --------------------
                                                -gdy sie pytasz o dowód to chyba znaczy ze nie wiesz prawda?
                                                --------------------
                                                Piszesz to z takim bezczelnym poczuciem wyższości.
                                                ----------------------
                                                -Na tym forum to nietrudne uznać że gatunek ludzki się stacza.
                                                ----------------------
                                                I powtarzam raz jeszcze. To ty zaczales i to ty powinienes udowodnic, co
                                                mowisz.
                                                ------------------
                                                -jesli wiesz to powinienes powiedziec "yeah on ma racje" a nie sie pytac o
                                                dowody
                                                -------------------
                                                Ja ci w tym nie będę pomagał.
                                                --------------------
                                                -nie musisz w czyms co wiem ale przykro mi, ze nawet nie chciales spróbować
                                                ------------------
                                                Chociaż historię znam pewnie nie gorzej.
                                                ------------------
                                                -no ja historii nie skonczylem wiec jesli ty tak, to rzeczywiscie znasz lepiej
                                                a jeśli nie skończyles a wiesz więcej niż ja, to rzeczywiscie wiesz sporo jak
                                                na warunki tego żałosnego forum.

• Gość: QCZ Re: Do Dejavu i potem do Arnolda IP: *.proxy.aol.com 31.03.03, 18:15
                                          Jezeli opierasz sie na faktach koscielnych to ja Ciebie nierozumiem.
                                          To ze na jakims terenie jakis klasztor otworzyl swoja filie , to odrazu ten
                                          obszar na ktorej ta filia sie znajduje ,nalezy do macierzystego
                                          klasztoru.Czyli automatycznie to obszaru w tym przypadku do Malopolski?
                                          To tak samo Chorzow tez nie nalezy do slaska!? Bo zalozyli Bozogrobcy.
                                          A jezeli jakas kotolicka misja znajduje sie w "Bambulezji" To odrazu ten
                                          obszar nalezy do kraju skad ta misja pochodzi? Nie uwazasz ze to jest absurt:
                                          • psie.pole Do QCZ 31.03.03, 18:29
                                            Nie o to chodzi. Rejon o którym mowa czyli ziemie na których są teraz Ruda,
                                            Katowice, Chorzów, Świętochłowice, Siemianowice i chyba Bytom (tu nie jestem
                                            pewny), należały w przeszłości do Małopolski. Potem ustalono diecezje i
                                            włączono ten rejon do diecezji krakowskiej. Następnie Kazimierz Sprawiedliwy
                                            oddał ten rejon swojemu chrześniakowi Mieszkowi bo się bidulek nie mial z czego
                                            utrzymać i tym sposobem stała się to częśc Śląska, Jednakże granica koscielna
                                            pozostala bo Kazik aż takim chojrakiem nie był żeby podskakiwać w takich
                                            sprawach. No już bardziej łopatologicznie nie potrafię. A jeśli chcesz poznać
                                            datę to popatrz na nick Zygfryda, który zdaje się specjalnie sobie przybrał
                                            taki na czesc tego wydarzenia :)

p.s. - (abstrachujac do wątpliwosci w zwiazku z datą)
                                            • zygfryd_78 Re: Wreszcie coś konkretnego 31.03.03, 18:38
                                              psie.pole napisał:

> Nie o to chodzi. Rejon o którym mowa czyli ziemie na których są teraz Ruda,
                                              > Katowice, Chorzów, Świętochłowice, Siemianowice i chyba Bytom (tu nie jestem
                                              > pewny), należały w przeszłości do Małopolski. Potem ustalono diecezje i
                                              > włączono ten rejon do diecezji krakowskiej. Następnie Kazimierz Sprawiedliwy
                                              > oddał ten rejon swojemu chrześniakowi Mieszkowi bo się bidulek nie mial z
                                              czego
                                              >
                                              > utrzymać i tym sposobem stała się to częśc Śląska, Jednakże granica koscielna
                                              > pozostala bo Kazik aż takim chojrakiem nie był żeby podskakiwać w takich
                                              > sprawach. No już bardziej łopatologicznie nie potrafię. A jeśli chcesz poznać
                                              > datę to popatrz na nick Zygfryda, który zdaje się specjalnie sobie przybrał
                                              > taki na czesc tego wydarzenia :)
                                              >
                                              > p.s. - (abstrachujac do wątpliwosci w zwiazku z datą)

No i widzisz, teraz już lepiej. Napisałeś coś konkretnego. Przy okazji okazało
                                              się, że nie taki z Ciebie wielki historyk, mimo że próbujesz się wywyższać.

"i chyba Bytom (tu nie jestem pewny)" :-)))))

Gdybyś się trochę znał na historii, a nie opierał się na jednej mapce, to byś
                                              wiedział, że z dzielnicy krakowskiej do Śląska przyłączono m. in. kasztelanię
                                              bytomską. I dlatego właśnie te wsie, lasy i pola, które wymieniłeś z nazwy
                                              znalazły się na dobre w granicach Śląska.
                                              • psie.pole Re: Wreszcie coś konkretnego 31.03.03, 18:54
                                                chlopcze nie opieralem sie na mapce, jak chcesz następnej zagadki to zastanów
                                                się skąd moje wątpliwosci.
                                              • psie.pole Re: zdecyduj się czy coś wiesz czy nie wiesz 31.03.03, 19:00
                                                napisales Zygfryd "Jak chcesz dyskutować to podaj kto, kiedy, co i jak. Nigdy
                                                nie twierdzilem, że wiem wszystko." - z tego tekstu wynika JEDNOZNACZNIE że nie
                                                miałeś pojęcia o tym, że ziemia na której leżą Katowice, Świętochłowice,
                                                Siemianowice, Bytom, Chorzów to niegdyś była część Małopolski.
                                                • psie.pole Zabrze czesciowo też - of course 31.03.03, 19:05
                                                  W dodatku dałem Ci szansę wykazania się i napisania że spora częśc ZABRZA leży
                                                  na terenie który należał do Małopolski m.in. Biskupice,Mikulczyce, Zaborze i
                                                  część Rokitnicy, no ale tak czekam i czekam i nic.
                                    • Gość: QCZ Re: Do Dejavu i potem do Arnolda IP: *.proxy.aol.com 31.03.03, 17:28
                                      I co z tego wynika? Ze slask ma oddac Katowice do Krakowskiego?
                                      Bo jak mozna te bzdury rozumiec.
                                      Za kumuny kazdy Polak byl ekonomista. A dzisiaj kazdy mlody polak to historyk?
                                      A tak nawiasem mowiac co ma podzial koscielny do regionizacji Panstwa.
                                      • psie.pole Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 17:57
                                        nic nie ma, poza tym ze jest potwierdzeniem faktu ze rejon Katowic i Rudy
                                        należał w śreniowieczu do Małopolski. Tak jak Śląsk był bardzo długo w
                                        Archidiecezji Gnieźnienskiej tak ten rejon o który chodzi byl w diecezji
                                        krakowskiej. Granice diecezji wyznaczano wtedy wzdluz granic politycznych. Ale
                                        oczywiscie to nie jedyny dowód na potwierdzenie tezy Marka. No chłopcy śmiało
                                        do ksiązek !
                                        • psie.pole Re: Do QCZ 31.03.03, 17:59
                                          Dyskusja nie dotyczy przyłączania i odłączania jakiegoś regionu tylko pewnych
                                          faktów historycznych, które tu kwestionują różne niedouczone typki. To tyle i
                                          nic więcej.
                                        • zygfryd_78 Re: Do Dejavu i potem do Arnolda 31.03.03, 18:09
                                          psie.pole napisał:

> Granice diecezji wyznaczano wtedy wzdluz granic politycznych.

Ale granice polityczne sie zmienialy.
                                          • psie.pole Bytom chyba też kiedyś w Małopolsce ! 31.03.03, 18:19
                                            Owszem, ale granice diecezji szły śladem starych granic politycznych. Jak tak
                                            patrzę na mapę to zdaje sie że nie tylko Katowice i Ruda ale i Bytom ma jakąś
                                            cząstkę małopolskości w sobie :)))
                                            • psie.pole Re: Bytom chyba też kiedyś w Małopolsce ! 31.03.03, 18:31
                                              Nie o to chodzi. Rejon o którym mowa czyli ziemie na których są teraz Ruda,
                                              Katowice, Chorzów, Świętochłowice, Siemianowice i chyba Bytom (tu nie jestem
                                              pewny), należały w przeszłości do Małopolski. Potem ustalono diecezje i
                                              włączono ten rejon do diecezji krakowskiej. Następnie Kazimierz Sprawiedliwy
                                              oddał ten rejon swojemu chrześniakowi Mieszkowi bo się bidulek nie mial z czego
                                              utrzymać i tym sposobem stała się to częśc Śląska, Jednakże granica koscielna
                                              pozostala bo Kazik aż takim chojrakiem nie był żeby podskakiwać w takich
                                              sprawach. No już bardziej łopatologicznie nie potrafię. A jeśli chcesz poznać
                                              datę to popatrz na nick Zygfryda, który zdaje się specjalnie sobie przybrał
                                              taki na czesc tego wydarzenia :)

p.s. - (abstrachujac do wątpliwosci w zwiazku z datą)

• zygfryd_78 Re: Bytom chyba też kiedyś w Małopolsce ! 31.03.03, 19:29
                                                Szkoda sił na wdawanie się w dyskusję. Nie można prowadzić dyskusji z
                                                człowiekiem, który każdy post kończy odesłaniem oponenta do książek.
                                                Szczególnie, że chodzi o prostą sprawę, którą można streścić w paru zdaniach.
                                                Trochę Cię podpuszczałem, bo chciałem zobaczyć jak osoba, która krytykuje
                                                wszystkich za niewiedzę, wytłumaczy to niby małopolskie pochodzenie Katowic. I
                                                trochę mi się udało, bo wszechwiedzący historyk wymieniając miasta, które
                                                w XII-tym wieku były conajwyżej wsiami (o ile nie lasami, po których biegała
                                                zwierzyna), nie wymienił najważniejszego miejsca - Bytomia, który był siedzibą
                                                kasztelanii i za kilkadziesiąt lat otrzymał prawa miejskie (wcześniej od bardzo
                                                małopolskiego Krakowa :-))
                                                • luka do biednego Zygfryda 31.03.03, 20:33
                                                  Wstęp
                                                  Nie mogłeś go do niczego podpuścić bo może to dla Ciebie smutne ale nie jak
                                                  widać dla niego żadnym przeciwnikiem. Masz braki w wiedzy ale i nie tylko,
                                                  niestety tez intelektualne - ponieważ: psie.pole wymieniałm miast kiedy ty
                                                  zakwestionowałes ze ziemie o których mowa nie należały do Małopolski.

1. Odsyłał Cie do ksiazek bo nie wiedziales o czym mowa kwestionując że Ziemie
                                                  po Zabrze i Chorzów nie należały do Małopolski. Gdyby Cię nie zapędził do
                                                  książki to byś nie uwierzył. Moze to dla Ciebie przykre ale psie.pole zrobił
                                                  cos zebys sprawdzil te wiadomosci.

2. Psie.pole nie pisze że jest wszechwiedzący (tym bardziej ze nie napisal ze
                                                  jest historykiem) a nawet napisał że może być sytuacja w ktorej mozesz wiedzieć
                                                  więcej.

3. Bez sensu jest argumentacja ze czekales aż udowodni ze to Malopolska, bo to
                                                  kolejny dowód ze nie miales o tym pojęcia (zresztą psie.pole napisal o tym
                                                  wyzej). Udowodnil a Ciebie zagonil do książki. Dlaczego nie wymienił Bytomia,
                                                  napisał że to zagadka dla Ciebie ale nie podjąłeś wyzwania więc pewnie to też
                                                  Cię przerasta.

3. Co do lokacji miasta chyba znowu się wygłupiłeś bo nie wiem co to za
                                                  porównanie związane z datą lokacji, wobec miasta które od 1000 roku było
                                                  biskupstwem i o którym pisał Ibrahim Ibn Jakub.

Podsumowanie: psie.pole się tobą pobawił a ty w amoku jeszcze odsloniłeś nie
                                                  tylko swoje braki w wiedzy i w logice ale też że nie możesz się pochwalić
                                                  charakterem skoro nie potrafisz się przyznac do błędu.
                                                  • zygfryd_78 Re: do biednego Luki 31.03.03, 20:41
                                                    luka napisał:

> Wstęp
                                                    > Nie mogłeś go do niczego podpuścić bo może to dla Ciebie smutne ale nie jak
                                                    > widać dla niego żadnym przeciwnikiem. Masz braki w wiedzy ale i nie tylko,
                                                    > niestety tez intelektualne - ponieważ: psie.pole wymieniałm miast kiedy ty
                                                    > zakwestionowałes ze ziemie o których mowa nie należały do Małopolski.
                                                    >
                                                    > 1. Odsyłał Cie do ksiazek bo nie wiedziales o czym mowa kwestionując że
                                                    Ziemie
                                                    > po Zabrze i Chorzów nie należały do Małopolski. Gdyby Cię nie zapędził do
                                                    > książki to byś nie uwierzył. Moze to dla Ciebie przykre ale psie.pole zrobił
                                                    > cos zebys sprawdzil te wiadomosci.
                                                    >
                                                    > 2. Psie.pole nie pisze że jest wszechwiedzący (tym bardziej ze nie napisal ze
                                                    > jest historykiem) a nawet napisał że może być sytuacja w ktorej mozesz
                                                    wiedzieć
                                                    >
                                                    > więcej.
                                                    >
                                                    > 3. Bez sensu jest argumentacja ze czekales aż udowodni ze to Malopolska, bo
                                                    to
                                                    > kolejny dowód ze nie miales o tym pojęcia (zresztą psie.pole napisal o tym
                                                    > wyzej). Udowodnil a Ciebie zagonil do książki. Dlaczego nie wymienił Bytomia,
                                                    > napisał że to zagadka dla Ciebie ale nie podjąłeś wyzwania więc pewnie to też
                                                    > Cię przerasta.
                                                    >
                                                    > 3. Co do lokacji miasta chyba znowu się wygłupiłeś bo nie wiem co to za
                                                    > porównanie związane z datą lokacji, wobec miasta które od 1000 roku było
                                                    > biskupstwem i o którym pisał Ibrahim Ibn Jakub.
                                                    >
                                                    > Podsumowanie: psie.pole się tobą pobawił a ty w amoku jeszcze odsloniłeś nie
                                                    > tylko swoje braki w wiedzy i w logice ale też że nie możesz się pochwalić
                                                    > charakterem skoro nie potrafisz się przyznac do błędu.
                                                    >

Przeczytaj wszystko jeszcze raz, zastanów się nad tym, nad sobą, nad swoim
                                                    intelektem. Nie mam tyle czasu, żeby komentować coś takiego.
    • polski-husarz Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU 31.03.03, 21:29
      A to ciekawe??? Hmmmmm.....
      • Gość: QCZ Re: KATOWICE NIE LEŻĄNA ŚLĄSKU IP: *.proxy.aol.com 31.03.03, 22:18
        No i co z tego ze kiedys tam ...? A dzisiejsze realja. Katowice stworzylo swoja
        nowa historje. Stworzyl sie nowy region, nowe nazwy geograficzne. A jezeli
        bedziemy spogladac do tylu to czy widziales tam jakiegos podobnego do postaci
        czlekoksztaltnego, ktory skaka po drzewach ?
        Buduj swoja przyszlosc, a nie co kiedys tam bylo.
        Ten temat to poprostu prefekt do bezsensownego dyskutowania.
        • arnold7 Re: KATOWICE NIE LEŻĄ NA ŚLĄSKU (!) 31.03.03, 22:27
          To co lezy na zachod od Brynicy wybudowali zapewne Polacy z Malopolski:

republika.pl/silesia1/oig.html
          Ten gosc to tez zapewne Polak:

republika.pl/silesia2/scofield1.html
          Ale ta pani na pewno nie. To Adela von Stercza rodem ze sratoslowianskiej
          Burgundii:

republika.pl/silesia2/dziewczyna.html
          Pyrsk - Arnold

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka