Dodaj do ulubionych

Lo Cidrach

03.06.03, 16:11
Czynsto sam mocka losprawiomy o Cidrach, ale czy kery poradzi nom sam
wyklarowac skound sie wziono te miano Cidry? i co lone richtich znaczy?
Pozdrowiom,
Pyrsk
Obserwuj wątek
    • Gość: schlesier Re: Lo Cidrach IP: *.kopernet.org 03.06.03, 16:23
      wilym napisał:

> Czynsto sam mocka losprawiomy o Cidrach, ale czy kery poradzi nom sam
      > wyklarowac skound sie wziono te miano Cidry? i co lone richtich znaczy?
      > Pozdrowiom,
      > Pyrsk
      Z tego co jo wiym to ludzie z Radzionkowa downij robiyli wino owocowe własnyj
      roboty i te wino nazywało sie cider. Ale co to znacy to niy wiym. Może coś po
      niymiecku? Jak zech cos pokrynciół z tym jabolem to niych mie wtoś poprawi ale
      mysla że mom recht.
      • willi2 Re: Lo Cidrach/TROCHĘ O NASZYCH TRADYCJACH 03.06.03, 16:28

• willi2 Re: Lo Cidrach/TROCHĘ O NASZYCH TRADYCJACH 03.06.03, 16:30
          TROCHĘ O NASZYCH TRADYCJACH

jeszcze dzis w wielu rodzinach najwięcej do powiedzenia ma dziadek czyli
          staroszek lub -OPA-, podczas gdy babcia czyli babka lub -OMA- ma najwięcej do
          powiedzenia w sprawach kuchni... Tylko ona wie czego i

www.szkoly.edu.pl/gim.radzionkow/historia/
    • Gość: walrus Re: Lo Cidrach IP: *.mitre.org 03.06.03, 16:32
      Mom sam cos do wos, jak zocie angiylski:

www.history-of-cider.com/
      • wilym Re: Lo Cidrach 03.06.03, 17:06
        No wlasnie! Jakech bol na byzuchu w Anglii, to zech sie zetknol ze Cidrym
        (Cider) we hrabstwach Somerset, Dorset, Devon, itd. We Francji, we Normandii
        tyz robioum Cider, kery u nich nazywo sie Cidre. To samo na polnocy Hiszpanii,
        we Kraju Baskow.
        Czyzby nasze slonske Cidry nolezeli tyz do tyj samyj grupy slepiouncych wino ze
        jablek?
        • Gość: Hanysek Re: Lo Cidrach IP: *.hannover.is 03.06.03, 18:47
          jestem przekonany, iz nazwa tego wina rozpowszechnionego w wielu krajach Europy
          pochodzi od tychze wybitnych przedstawicieli "narodu" slaskiego, ktorzy od
          niepamietnych czasow wytwarzaja owego "jabola", aby upijac sie nim na
          wszystkich uroczystociach do zwierzecej nieprzytomnosci!:-)
          • wilym Re: Lo Cidrach 04.06.03, 09:50
            Gość portalu: Hanysek napisał(a):

> jestem przekonany, iz nazwa tego wina rozpowszechnionego w wielu krajach
            Europy
            >
            > pochodzi od tychze wybitnych przedstawicieli "narodu" slaskiego, ktorzy od
            > niepamietnych czasow wytwarzaja owego "jabola", aby upijac sie nim na
            > wszystkich uroczystociach do zwierzecej nieprzytomnosci!:-)

No widzisz, ale przynajmniej slepia kulturalnie: ze smakiem, jak Anglicy czy
            Francuzi. Wy natomiast spozywacie wywar z kartofla, no i kto gora?
            • maximilian_von_alscher Re: Lo Cidrach 04.06.03, 10:03
              Wedlug Twojej logiki Wilym, Slazacy to uosobienie aniolow trzezwosci, pijacych
              tylko lemoniade i piwo bezalkoholowe. Tylko patrzec jak zarzadasz zbiorowej
              kanonizacji?
              • wilym Re: Lo Cidrach 04.06.03, 11:25
                Nic nigdy takiego nie napisalem, a wrecz przeciwnie. natomiast przyznasz, ze
                post Hanyska byl niesmaczmy, wiec postanowilem odplacic pieknym za nadobne!
                • maximilian_von_alscher Re: Uo Cidrach 04.06.03, 11:50
                  To prawda, czasami mam wrazenie, ze na tym forum biore udzial w konskursie "kto
                  kogo mocniej opluje" Pozostan na poziomie Willym to mozemy sobie podyskutowac.
                  Osobiscie uwazam, ze Slask mozna kochac po polsku, niemiecku czy po slonsku.
                  Pozdrawiam.
                  • wilym Re: Uo Cidrach 04.06.03, 11:59
                    maximilian_von_alscher napisał:

> To prawda, czasami mam wrazenie, ze na tym forum biore udzial w
                    konskursie "kto
                    >
                    > kogo mocniej opluje" Pozostan na poziomie Willym to mozemy sobie podyskutowac.
                    > Osobiscie uwazam, ze Slask mozna kochac po polsku, niemiecku czy po slonsku.
                    > Pozdrawiam.

I oto chodzi. Wcale nie uwazam, ze kochanie Slaska po niemiecku jest gorsze od
                    kochania go polsku, kochanie po polsku od tego tylko po slasku itd. Natomiast
                    wkurzam sie, kiedy ktos probuje mi udowodnic, ze wszsytko co nie wspolgra z
                    jego (jej) wizja jest be!
                    Ja nie opuszczam forum-jestem tu caly czas :-))) Chetnie pogadam :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka