Gość: alois IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.07.03, 21:28 www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20030722/POWIAT01/307220024 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fritz Re: krzyzacy IP: *.dip.t-dialin.net 22.07.03, 22:02 to sa te durne slazoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartłomiej Czernik Re: krzyzacy IP: *.nwn.pl / 192.168.3.* 22.07.03, 22:09 Tylko Opolanie walczyli pod Grunwaldem ? A Bobrzanie,Gołęszyce,Ślężanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tonys15 Re: krzyzacy 23.07.03, 01:54 Gość portalu: Bartłomiej Czernik napisał(a): > Tylko Opolanie walczyli pod Grunwaldem ? > A Bobrzanie,Gołęszyce,Ślężanie ? opolskie półdupki,nie warto się błaznami przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartłomiej Czernik opolskie przywłaszcza sobie wszystkie zasługi IP: *.nwn.pl / 192.168.3.* 22.07.03, 22:13 I za to nie przepadam za Wami !! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: templer Re: Ulrich von Jungingen blogoslawionym IP: *.pppool.de 22.07.03, 23:44 Mistrz krzyzacki Ulrich von Junginggen jest blogoslawionym Kosciola katolickiego! Odpowiedz Link Zgłoś
schlageter Re: Ulrich von Jungingen blogoslawionym 22.07.03, 23:50 i co na to polski kosciol katolicki i katolicko-nacjonalistyczni polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder Re: Ulrich von Jungingen blogoslawionym IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.07.03, 02:24 -do kogo ty glupku piszesz?!!!! -to ty jestes tak mocno niedorozwiniety? schlageter napisał: > i co na to polski kosciol katolicki i katolicko-nacjonalistyczni polacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 303 Re: Ulrich von Jungingen blogoslawionym IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.07.03, 02:21 koles pomylil wieki czy co? Gość portalu: templer napisał(a): > Mistrz krzyzacki Ulrich von Junginggen jest blogoslawionym Kosciola > katolickiego! > Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Krzyżacy: zakon dzikusów pod wezwaniem antychrysta 24.07.03, 22:15 Sława! Krzyżacy przegrali wszystkie procesy z Polską sądzone przez Papieży. Mimo iż w nazwie mają szpital nie zbudowali ani jednego szpitala i szpitalnikami nigdy nie byli... Byli wyłącznie zbrodniarzami owładnietymi żądzą mordu, rabunku i nowych podbojów... Cóż to za zakon, który trwając niemal tysiąc lat nie wydał ani jednego świętego? To już samo mówi za siebie! Pozdrawiam! Ignorant +++ PS KRZYŻACY TO ŚREDNIOWIECZNE WAFFEN SS czyli zbieranina skrytobójców, fałszerzy i innych zbrodniarzy... Wielki Król Władysław uwolnił Europę od tej bandy, zresztą Węgier i Bułgarii też ich pogonili... Dziwny to zakon, co go nikt nie chciał... Bo nie święty jest to zakon! wiem.onet.pl/wiem/00f535.html Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Krzyżacy: zakon dzikusów pod wezwaniem antych 24.07.03, 22:17 ignorant11 napisała: > Sława! > > Krzyżacy przegrali wszystkie procesy z Polską sądzone przez Papieży. > > Mimo iż w nazwie mają szpital nie zbudowali ani jednego szpitala i > szpitalnikami nigdy nie byli... > > Byli wyłącznie zbrodniarzami owładnietymi żądzą mordu, rabunku i nowych > podbojów... > > Cóż to za zakon, który trwając niemal tysiąc lat nie wydał ani jednego > świętego? > > To już samo mówi za siebie! > > Pozdrawiam! > > Ignorant > +++ > > PS KRZYŻACY TO ŚREDNIOWIECZNE WAFFEN SS czyli zbieranina skrytobójców, > fałszerzy i innych zbrodniarzy... > > Wielki Król Władysław uwolnił Europę od tej bandy, zresztą Węgier i Bułgarii > też ich pogonili... > > Dziwny to zakon, co go nikt nie chciał... > > Bo nie święty jest to zakon! > wiem.onet.pl/wiem/00f535.html Tak, masz racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder Re: krzyzacy IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 23.07.03, 00:15 -impreza pewnie byla przednia! -wolal bym jednak co by tylko pozostali w pamieci i nigdy wiecej sie nie odrodzili Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: krzyzacy 23.07.03, 16:39 Tak się złożyło, że zakon krzyżacki nigdy nie przestał istnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: krzyzacy 23.07.03, 16:42 slezan napisał: > Tak się złożyło, że zakon krzyżacki nigdy nie przestał istnieć. I jest szanowana instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder Re: krzyzacy IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 24.07.03, 19:58 -moglbys podac ich link? arnold7 napisał: > slezan napisał: > > > Tak się złożyło, że zakon krzyżacki nigdy nie przestał istnieć. > > I jest szanowana instytucja. > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: krzyzacy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.03, 21:02 mrw, tu masz www.deutscher-orden.de/fs.htm ps. twoje zaskoczenie faktem o ich istnieniu swiadzcy bardzo dobrze o twojej wiedzy. jakbys byl troche fit, to bys sam znalazl - no ale az tak wiele nie mozna od ciebie wymagac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder Re: krzyzacy IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 24.07.03, 23:17 -jok bym ci cus pokozol to bys w zyciu ni wiedziol zy to je mozliwe a to co lodpowiadom na tymaty i z zapytanim si zwracom ni mo we moim przekonani nic wspolnygo ze mojom wiedzom -chciolbych cie widziec we akcji na dobryj robocie bo jo ni wykozystuje uzdolnin humanistycznych w tem co robia ino doswiadczynie i jak mi tu ciepiesz takie hasla to mnie troszku rozczarowywujesz a to jydnak mo znaczynie mindzy forumowiczami - jok uwazosz co to je ferrr to gratuluja trafnygo podyjscia do sprawy - -a tak po prowdzie to te krzyzoki malo mni interesujom - odpowiedzialym arnoldowi bo mi zalezalo Gość portalu: alois napisał(a): > mrw, tu masz > > www.deutscher-orden.de/fs.htm > ps. > twoje zaskoczenie faktem o ich istnieniu swiadzcy bardzo dobrze o twojej wiedzy > . > > jakbys byl troche fit, to bys sam znalazl - no ale az tak wiele nie mozna od > ciebie wymagac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: builder Re: krzyzacy IP: *.cable.ubr02.hari.blueyonder.co.uk 24.07.03, 23:18 -dzinki za troska! -pozdr. -pyrsk Gość portalu: builder napisał(a): > -jok bym ci cus pokozol to bys w zyciu ni wiedziol zy to je mozliwe a to co > lodpowiadom na tymaty i z zapytanim si zwracom ni mo we moim przekonani nic > wspolnygo ze mojom wiedzom > -chciolbych cie widziec we akcji na dobryj robocie bo jo ni wykozystuje > uzdolnin humanistycznych w tem co robia ino doswiadczynie i jak mi tu ciepiesz > takie hasla to mnie troszku rozczarowywujesz a to jydnak mo znaczynie mindzy > forumowiczami - jok uwazosz co to je ferrr to gratuluja trafnygo podyjscia do > sprawy > - > -a tak po prowdzie to te krzyzoki malo mni interesujom - odpowiedzialym > arnoldowi bo mi zalezalo > > > Gość portalu: alois napisał(a): > > > mrw, tu masz > > > > www.deutscher-orden.de/fs.htm > > ps. > > twoje zaskoczenie faktem o ich istnieniu swiadzcy bardzo dobrze o twojej > wiedzy > > . > > > > jakbys byl troche fit, to bys sam znalazl - no ale az tak wiele nie mozna > od > > ciebie wymagac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: krzyzacy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.03, 21:05 www.deutscher-orden.de/hochmeister/hochmeister.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alois Re: krzyzacy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.07.03, 22:43 tutaj dla mrw i innych pare europeiskich stron krzyzakow: www.deutscher-orden.at/cz/index.htm www.deutscher-orden.at/d/heute.htm ta czeska nawet z polskim papiezem. a kiedy polska strony krzyzakow? ;-) Glück Auf! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: krzyzacy IP: *.dip.t-dialin.net 25.07.03, 14:09 Ten zakon musial byc dobry..Zakon walczyl z panstwem polskim,wielkim krolestwem.Przegral bitwe,ale wygral wojne i zrewanzowal sie Polakom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Polacy agresorem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pppool.de 26.07.03, 00:34 nalezy pamietac, ze nie Zakon zatakowal polske tylko polska zakon tak bylo w 1409 jak i w 1454. polacy z chordami wtargneli na ziemie zakony pladrujac i mordujac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: krzyzacy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.07.03, 14:29 *** Rycerstwa co niemiara *** W Malborku Opolanie byli tymi, którzy przywieźli spod Grunwaldu ciało mistrza zakonu krzyżackiego. Opolscy rycerze uczestniczyli w miniony weekend w obronie zamku w Malborku, trzeciej co do wielkości imprezie rycerskiej w kraju. Tak jak i pod Grunwaldem - walczyli po stronie krzyżackiej. Opolanie brali udział w inscenizacji szturmowania zamku, byli także organizatorami turnieju łuczniczego. Zaproszenie do Malborka to dla bractwa rycerskiego ogromny prestiż. - To impreza, w której można wziąć udział tylko dzięki zaproszeniu organizatorów - mówi Ewa Wawoczny, kronikarz opolskiego bractwa. - Do Malborka przyjeżdża więc tylko 250, starannie wybranych osób - dodaje. Tak jak i pod Grunwaldem, Opolanie walczyli po stronie krzyżackiej. Tam musieli polec, tym razem jednak zwyciężyli. Impreza w Malborku do tej pory była drugą co do wielkości w kraju. W tym roku spadła na trzecie miejsce, ponieważ wyprzedził ją festyn rycerski, który 9-10 sierpnia organizowany będzie w skansenie w Bierkowicach przez opolskie bractwo rycerskie. - Już w tej chwili udział potwierdziło 400 rycerzy, a mamy informacje, że wiele bractw zamierza do nas przyjechać, mimo iż nie wysłaliśmy do nich zaproszeń. Zapowiada się więc naprawdę duża impreza rycerska - dodaje Ewa Wawoczny. ******************* i gdzie ta jednonarodowa Polska? piastowie walczacy po stronie krzyzakow, a przeciwnikami byla zgraja polskich bauerow z kosami. czy piastowie byli polakami? jak mozna zdefiniowac polakow z tamtych czasow? Odpowiedz Link Zgłoś