Dodaj do ulubionych

Kto z naszego regionu zostal gwiazda?

IP: 217.97.150.* 15.09.03, 06:58
do glowy przychodzi mi tylko Marek Czyz
i ten rezyser Grzegorzek.
kto wie cos wiecej ?
Obserwuj wątek
    • Gość: alex Pewien Adam M. z Wisły!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 10:49
      Adam Małysz - gwiazda pierwszego szczebla i bożyszcze wygłodzonych Polaków jest
      przecież "stela". Aż się dziwię, że o nim zapomniałeś! No chyba że przez "nasz
      region" rozumiesz tylko okolice Twojego domu :)))
    • Gość: alex ... i paru innych. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 10:55
      A jeśli za region brać Śląsk Cieszyński w ogóle, to mamy: Halinkę Młynkową z
      Nawsia, Jacka Stachurskyego z Czechowic, Henia Machalicę z Chybia itd. itp. Na
      przykład największą gwiazdą w Płocku jest bramkostrzelny piłkarz Irek Jeleń z
      Cieszyna, który może w przyszłości zrobić jeszcze większą karierę. Nie jest ich
      więc aż tak mało!
    • Gość: stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 13:17
      a kto to jest marek czyż ???
      pytanie o "gwiazdę" za bardzo kojarzy się z szołbizbesem lub sportem,
      nie wiem czy taka była intencja pytanie, ale
      np. taki kurt weber też zdaje się pochodzi z cieszyna i jest znany w pewnych
      kręgach, ale określenie "gwiazda" jakoś mi do niego nie pasuje
      • Gość: cieszyniok Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.cieszyn.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:52
        Politykow tez tu mamy np Buzek
        • Gość: alex Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 13:56
          Buzek? To raczej upadła gwiazda :)))
    • Gość: alex Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 10:13
      Ondraszek !!! Ten "dobry zbój" był Czechem "stela". Choć żył dawno temu, to
      pozostał gwiazdą, szczególnie w Czechach :)))
    • alex.stela Mytoman! Kto to jest ten Czyż i ten Grzegorzek? 22.09.03, 16:32
      Odpowiedz, gdyż to wielka dla mnie zagadka! Czyżów w cieszyńskiem jest dużo,
      więc żebym któregoś nie pomylił z TYM Markiem Czyżem. A ten Grzegorzek to chyba
      jakiś teatr telewizji ostatnio reżyserował. Mówisz, że on je stela?
    • bebokk SILESIUS, ale to brunatna gwiazda 22.09.03, 20:01
      Świeci tylko swoją nienawiścią
    • Gość: Stoik Kto z naszego regionu zostal sławny IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 15:17
      Richard Pipes!( ur. w 1923 w Cieszynie )

faculty.virginia.edu/jnmoore/rol/guest.htm
    • Gość: Stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 20:22
      Wszedłem na Szukacza, wstukałem hasło "urodz* w Cieszynie"
      i co się okazuje? Że w Cieszynie urodził się Apoloniusz Tajner!
    • Gość: Stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 20:40
      Analogiczne śledztwo przeprowadzone na Yahoo podaje, że:

Józek ( pisownia oryginalna ) Kożdon (1873 - 1949) - Politician active in the
      movement for Silesian autonomy, born near Cieszyn, died in Opava
      The Austrian politician Rudolf Ramek (1881–1941; Chancellor of Austria 1924–
      1926) was born in Teschen/Cieszyn.
      Roman Berger ( kompozytor jakiś ) - Born in 1930 in Cieszyn
      Grzegorz Sztwiertnia born 1968 in Cieszyn ( malarz jakowyś czy inny dizajner )
      studied at the Academy of Fine Arts in 1987-1992...
      Viktor Ullmann ( kompozytor ) born on 1 January 1898 in Teschen...

Dobra, napracowałem się, starczy.

• cieszyniok Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? 15.10.03, 00:02
        Nic dziwnego, ze Tajner sie w Cieszynie urodzil bo tu jest szpital ;)
        • Gość: Stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 00:10
          Ale jednak...
          • cieszyniok Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? 15.10.03, 00:24
            Malysz tez i inni :D
            • alex.stela Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? 15.10.03, 16:05
              Nieprawda! W Wiśle Dziechcince od lat 60-tych działa porodówka i właśnie tam
              urodził się Adaś Małysz!

Moje kuzynki z Ustronia też urodziły się w Wiśle w latach 70-tych, stąd wiem.
              Natomiast ich brat z 1986 roku urodził się już w Cieszynie, więc nie wiem, czy
              jeszcze ten szpitalik działa. Faktem jest jednak, że większość mieszkańców
              powiatu cieszyńskiego urodziło się w Cieszynie.

Ciekawa jest też lista nazwisk osób, które zmarły w Cieszynie. Np. Karol
              Miarka, Paweł Stalmach, a ostatnio... Edward Gierek.
    • Gość: Cieszyniak Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 18:12
      Gustaw Morcinek, Zofia Kossak-Szczucka,
      Jerzy Pilch
      • cieszyniok Re: Porody 16.10.03, 00:10
        Teraz wszyscy sie rodza w Cieszynie, no ale znowu jest nawrot do domowych
        porodow.
        • bebokk poród rodzinny ?! Co za idiotyzm ! 16.10.03, 20:54
          Poród to ni ma sprawa chłopa, żeby siedzioł i sie dziwoł jako jego baba rodzi.
          Chłop mo siedzieć w izbie i czakać, aż mu bajtla pokożóm.
          To je TABU.
          Jak mie pytali, czy chcym być przy porodzie, to żech pedzioł : ni ma mowy.
          I dochtór rzeknył : Pan je normalny !
        • bebokk Jerzy Pilch 16.10.03, 20:58
          Moja siostra na egzaminach wstępnych na UJ była pilnowana przez pewnego
          asystenta. Ten po po zajrzeniu na listę zdajacych w tej sali podszedł do niej i
          powiedział : "Dziełcho ! Tyś je cieszyniczko, a jo je wiślok".
          To był Jerzy Pilch.
    • Gość: komar Re: Kazo "Torka" Urbaś !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 22:37
    • alex.stela up 13.11.03, 16:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka