Gość: mytoman IP: 217.97.150.* 15.09.03, 06:58 do glowy przychodzi mi tylko Marek Czyz i ten rezyser Grzegorzek. kto wie cos wiecej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alex Pewien Adam M. z Wisły!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 10:49 Adam Małysz - gwiazda pierwszego szczebla i bożyszcze wygłodzonych Polaków jest przecież "stela". Aż się dziwię, że o nim zapomniałeś! No chyba że przez "nasz region" rozumiesz tylko okolice Twojego domu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex ... i paru innych. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 10:55 A jeśli za region brać Śląsk Cieszyński w ogóle, to mamy: Halinkę Młynkową z Nawsia, Jacka Stachurskyego z Czechowic, Henia Machalicę z Chybia itd. itp. Na przykład największą gwiazdą w Płocku jest bramkostrzelny piłkarz Irek Jeleń z Cieszyna, który może w przyszłości zrobić jeszcze większą karierę. Nie jest ich więc aż tak mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.03, 13:17 a kto to jest marek czyż ??? pytanie o "gwiazdę" za bardzo kojarzy się z szołbizbesem lub sportem, nie wiem czy taka była intencja pytanie, ale np. taki kurt weber też zdaje się pochodzi z cieszyna i jest znany w pewnych kręgach, ale określenie "gwiazda" jakoś mi do niego nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieszyniok Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.cieszyn.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 13:52 Politykow tez tu mamy np Buzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.09.03, 13:56 Buzek? To raczej upadła gwiazda :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 10:13 Ondraszek !!! Ten "dobry zbój" był Czechem "stela". Choć żył dawno temu, to pozostał gwiazdą, szczególnie w Czechach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Mytoman! Kto to jest ten Czyż i ten Grzegorzek? 22.09.03, 16:32 Odpowiedz, gdyż to wielka dla mnie zagadka! Czyżów w cieszyńskiem jest dużo, więc żebym któregoś nie pomylił z TYM Markiem Czyżem. A ten Grzegorzek to chyba jakiś teatr telewizji ostatnio reżyserował. Mówisz, że on je stela? Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk SILESIUS, ale to brunatna gwiazda 22.09.03, 20:01 Świeci tylko swoją nienawiścią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Kto z naszego regionu zostal sławny IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 15:17 Richard Pipes!( ur. w 1923 w Cieszynie ) faculty.virginia.edu/jnmoore/rol/guest.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 20:22 Wszedłem na Szukacza, wstukałem hasło "urodz* w Cieszynie" i co się okazuje? Że w Cieszynie urodził się Apoloniusz Tajner! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.10.03, 20:40 Analogiczne śledztwo przeprowadzone na Yahoo podaje, że: Józek ( pisownia oryginalna ) Kożdon (1873 - 1949) - Politician active in the movement for Silesian autonomy, born near Cieszyn, died in Opava The Austrian politician Rudolf Ramek (1881–1941; Chancellor of Austria 1924– 1926) was born in Teschen/Cieszyn. Roman Berger ( kompozytor jakiś ) - Born in 1930 in Cieszyn Grzegorz Sztwiertnia born 1968 in Cieszyn ( malarz jakowyś czy inny dizajner ) studied at the Academy of Fine Arts in 1987-1992... Viktor Ullmann ( kompozytor ) born on 1 January 1898 in Teschen... Dobra, napracowałem się, starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? 15.10.03, 00:02 Nic dziwnego, ze Tajner sie w Cieszynie urodzil bo tu jest szpital ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoik Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.10.03, 00:10 Ale jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? 15.10.03, 00:24 Malysz tez i inni :D Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? 15.10.03, 16:05 Nieprawda! W Wiśle Dziechcince od lat 60-tych działa porodówka i właśnie tam urodził się Adaś Małysz! Moje kuzynki z Ustronia też urodziły się w Wiśle w latach 70-tych, stąd wiem. Natomiast ich brat z 1986 roku urodził się już w Cieszynie, więc nie wiem, czy jeszcze ten szpitalik działa. Faktem jest jednak, że większość mieszkańców powiatu cieszyńskiego urodziło się w Cieszynie. Ciekawa jest też lista nazwisk osób, które zmarły w Cieszynie. Np. Karol Miarka, Paweł Stalmach, a ostatnio... Edward Gierek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cieszyniak Re: Kto z naszego regionu zostal gwiazda? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 18:12 Gustaw Morcinek, Zofia Kossak-Szczucka, Jerzy Pilch Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok Re: Porody 16.10.03, 00:10 Teraz wszyscy sie rodza w Cieszynie, no ale znowu jest nawrot do domowych porodow. Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk poród rodzinny ?! Co za idiotyzm ! 16.10.03, 20:54 Poród to ni ma sprawa chłopa, żeby siedzioł i sie dziwoł jako jego baba rodzi. Chłop mo siedzieć w izbie i czakać, aż mu bajtla pokożóm. To je TABU. Jak mie pytali, czy chcym być przy porodzie, to żech pedzioł : ni ma mowy. I dochtór rzeknył : Pan je normalny ! Odpowiedz Link Zgłoś
bebokk Jerzy Pilch 16.10.03, 20:58 Moja siostra na egzaminach wstępnych na UJ była pilnowana przez pewnego asystenta. Ten po po zajrzeniu na listę zdajacych w tej sali podszedł do niej i powiedział : "Dziełcho ! Tyś je cieszyniczko, a jo je wiślok". To był Jerzy Pilch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komar Re: Kazo "Torka" Urbaś !!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 22:37 Odpowiedz Link Zgłoś