stoik1 09.07.08, 14:17 Robią właśnie jakieś odkrywki w okolicach rotundy ( na prawo od dawnego wjazdu ), muru zewnętrznego od strony lodowiska, odkrywają kocie łby spod asfaltu... Ciekawe. Wrzucę parę zdjęć na FF. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zolzatoja Re: Wykopki na Górze Zamkowej 09.07.08, 21:24 Oprócz wykopków posłaliby chłopa z kosą, żeby wykosił zielsko, które już zarasta tak pięknie odkryte mury przy wieży ostatecznej obrony. W niedzielę stwierdziłam własnoocznie jaki tam busz, ale to psa z kulawą nogą nie obchodzi, lepiej wydać kasę na pseudohistoryczne banialuki firmowane przez ZPiSz. A z kasztanowami tragedia, aż serce boli patrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: Wykopki na Górze Zamkowej 09.07.08, 21:25 Kasztanowcami, of course :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 przynajmniej płotek naprawili 10.07.08, 00:46 inne trawniczki - trzeba przyznać - wykoszone; a tam można by spryskać roundupem ze dwa razy w roku Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: przynajmniej płotek naprawili 10.07.08, 09:49 abo ze trzy kozy zatrudnić - wszystko wyżrą, a jak będą konweniowały z tym różowiutkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
zolzatoja Re: przynajmniej płotek naprawili 10.07.08, 16:47 A jakbyś zgadła :) w Ustroniu, w szpitalu reumat.- rehab. zatrudnili do tego parę owiec - stanowią atrakcję spacerową dla "uruchomionych" pacjentów, a trawniki, że palce lizać! Ale to dobry pomysł z kozami, jak powszechnie wiadomo, zjedzą wszystko i z taką nadzieją wiązałabym je w pobliżu tego różowego kiczu. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 co za czasy... 10.07.08, 18:02 że w Ustroniu owce robią za atrakcję dla kuracjuszy; pastwiska zarastają, zdychają świerki - kara boska : ) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: co za czasy... 11.07.08, 09:33 tak tak... "Głosując na Tuska..." :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 rymuje się z "kózka" 11.07.08, 11:42 proszę, jak nam się wszystko ładnie zazębia : ) Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 Re: rymuje się z "kózka" 11.07.08, 12:13 tylko trochę wadliwy ten zgryz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Niedziela, a oni nadal kopią... 13.07.08, 12:17 zryli wzdłuż i wszerz taki piękny park. Jak Sołtys Cieszyna mógł pozwolić archeologom na taką dewastację. Skandal! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 już biegnę popatrzeć... 13.07.08, 13:12 sołtys pewnie zegarek zgubił, to kopią ; ) powitać w ten piękny dzionek pański Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Zapomniałem dodać... 13.07.08, 14:37 że te wandale planują głębokie na kilka metrów wykopy przy wieży piastowskiej. Zgroza ! Zniszczą taki piękny chodnik asfaltowy... Odpowiedz Link Zgłoś
kubek jak nic, zniszą ! 13.07.08, 15:41 ale kostka bauma, w zamian też jest piękna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ja to bym wypieprzył cały asfalt... 14.07.08, 01:04 wszystko odkopał i powyciągał na powierzchnię tyle pozostałości starych murów ile się da, byłoby przynajmniej co oglądać - pomarzyć można; ciekawe co to ma na celu, ale pewnie to tylko takie letnie manewry archeologiczne bez przełożenia na moją wizję : ) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek ale... 14.07.08, 05:14 to znaczy chciałbyś biegać pomiędzy starymi murami czy chciałbyś chodzić po szklanym chodniku nad pozostałościami? proszę sprecyzować marzenia, bo nie wiem jaką, ja mam mieć wizję. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 Archeolodzy odkryli słowiańskie skarby! : ))) 18.07.08, 09:37 www.polskatimes.pl/dziennikzachodni/stronaglowna/22411,archeol odzy-odkryli-slowianskie-skarby,id,t.html dobre dobre; ciekawe o jakich skarbach mowa, typowy zestaw artefaktów, dosyć przebrany, bo otoczenie rotundy to jedyny dokładniej przekopany teren na terenie górnego zamku; jak na razie kopią głównie w miejscu przebadanym przez Kietlińską w latach 50- tych i żadnych sensacji raczej nie ma się tam co spodziewać ( wtedy też była mowa o wale ziemno-drewnianym, datowanym na X/XI wiek ). ciekawiej przedstawia się zestaw znalezisk z wieży ostatecznej obrony: "W trakcie prowadzonych prac archeologicznych tak we wnętrzu, jak i na zewnątrz wieży natrafiono na warstwy średniowieczne dużą ilością rozbitych, ale też zachowanych w całości garnków, dzbanów, mis, pucharków, nieliczne wyroby metalowe, a także pojedyncze zdobione kafle piecowe, czy płytkę posadzkową z przedstawieniem orła piastowskiego. Do najcenniejszych znalezisk należy niewątpliwie skarb ponad 80 srebrnych monet, na który składały się halerze księstwa opawskiego oraz halerze miasta Raciborza z 2 poł. XV w. oraz 4 liczmany wybite w Norymberdze w końcu XV w." ( www.cieszyn.pl/?p=categoriesShow&iCategory=354 ) na koniec - to samo z Supernowej www.cieszyn.pl/?p=categoriesShow&iCategory=354 Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 hehe, słowiańskie... 18.07.08, 11:26 vide Przemysław Urbańczyk, Trudne pocztki Polski, "Książka jest próbą podjęcia krytycznej dyskusji z wieloma utrwalonymi poglądami na początki polskiej państwowości. Dotyczy to m.in. tak newralgicznych zagadnień, jak: wiarygodność istnienia plemion Polan i Wiślan, początków polskich miast, identyfikacji stolicy państwa wczesnopiastowskiego i jego granic, interpretacji Zjazdu Gnieźnieńskiego oraz pochodzenia nazw „Polska” i „Polacy”. " wygłupiam się - jeszcze sama nie czytałam, ale spodziewam się rewelacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 obejrzałem sobie wczoraj... 19.07.08, 11:32 ten wał ziemno drewniany. faktycznie widać jakąś belkę na przekroju, ale trzeba dużo wyobraźni, żeby dopatrzyć się w tym pozostałosci wału. albo być archeologiem : ) ciekawe, że tak mało cegły gotyckiej w tych wykopach, pewnie po rozbiórce resztek zamku poszła do recyclingu. ( gdzieś nawet czytałem, że przez jakieś 200 lat zamek był chętnie wykorzystywanym źródłem materiałów budowlanych ). Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 będą kopać dalej 25.07.08, 11:12 cieszyn.naszemiasto.pl/wydarzenia/879252.html Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 zaczęli dłubać obok wieży 21.08.08, 10:55 oczywiście wylazły jakieś stare mury tuż pod ziemią; gdybym miał łopaaaatę... : ) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: zaczęli dłubać obok wieży 25.08.08, 22:27 Już wiem dlaczego kopią! Przy rotundzie - z powodu rury. Będzie odwodnienie. Przy wieży - bo miała być winda, ale chyba jednak będzie w środku, w wieży. Jutro zasypują. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek winda? 25.08.08, 23:19 ponoć po za windą będzie też parking autobusowy między wieżą a rotundą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ja słyszałem... 26.08.08, 12:24 że koło wieży będzie Piast Burger a parking dla autobusów będzie na głównym trawniku ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 windą do nieba... 04.09.08, 00:49 miasta.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,5657194,Winda_na_cieszyn ska_Wieze_Piastowska.html szkoda że pani Kwaśna rzadko występuje tam gdzie jest potrzebna; miałem wrażenie/nadzieję, że ten abstrakcyjny pomysł zostanie zarzucony... Odpowiedz Link Zgłoś
kserkses1 a ktoś coś słyszał o jakim publikowanym 05.03.09, 15:05 sprawozadniu z tej kreciej roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
tubylec.cieszyn Re: a ktoś coś słyszał o jakim publikowanym 05.03.09, 17:27 Nie. Widocznie tajne przez poufne spec. znaczenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek wątek poszedł w górę i już myślałem, 05.03.09, 19:39 że coś zbereźnego wykopali ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kubek ano, była 06.03.09, 18:08 ale w Egipcie wykopali, dwie figurki, jedna była uśmiechnięta jak słońce, a druga przypominała kota, no to przecież prosty wniosek u nas na górze musieli wykopać coś bardziej intrygującego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś