alex.stela 23.10.03, 11:49 Wyniki badań naukowych nad znajomością gwary cieszyńskiej na Śląsku Cieszyńskim: www.ispan.waw.pl/pracjcz/gwara/materialy.html Co człowiek, to inna gwara! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: komar Re: Gwara na Śląsku Cieszyńskim... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 20:42 Alex w Żywieckiem nazywał byś się Alex.tustelo. A to nie Śląsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cieszyniak Re: Gwara na Śląsku Cieszyńskim... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.03, 22:43 Ciekawe jest to, że gwara cieszyńska jest tak zróżnicowana. Zawsze z przyjemnością słucham profesora Miodka, wprawdzie nie Cieszyniaka, ale też bardzo sympatycznego Ślązaka. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Słownik cieszyńsko-czeski (!) 21.11.03, 15:34 www.blaf.cz/index.php?body=slovnik Odpowiedz Link Zgłoś
cieszyniok po naszymu 21.11.03, 18:59 co do jajecznicy to ja powiedzialbym Na kolacje zjodłech wajecznice ze sznytlokym i wypiłech kubek kiszki. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Słownik cieszyńsko-czeski (!) 22.11.03, 08:17 Na razie nie do końca pasuje mi przekład TRÓMBA=TROUBA taka do grania :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piksel3 Re: Słownik cieszyńsko-czeski (!) 26.11.03, 09:22 I kolejny kawalek z forum RAS: Francek Gość Wysłany: Czw, 10.07.2003 13:23 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Sranda musi byc! Powrót do góry Francek Gość Wysłany: Czw, 10.07.2003 13:39 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- A poza tym tak sie mi fajnie skojarzyl tyn stary wierszyk o Volksliscie, hajotach i szmatach z tym bzdurzyniym ignorantow o slonski godce i koszulkach! Francek Powrót do góry Szwager Dołączył: 09 Cze 2003 Posty: 94 Wysłany: Czw, 10.07.2003 13:59 Temat postu: do ignoranta -------------------------------------------------------------------------------- Francek, a tak na powaznie - co bys Ty se tak na koszulce napisou? Mie sie zdo ize "IGNORANT" Powrót do góry Francek Gość Wysłany: Pią, 11.07.2003 06:15 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Koszulki to jo mom do oblykanio, a nie do pisanio... Powrót do góry Francek Gość Wysłany: Pon, 14.07.2003 09:12 Temat postu: Pozor! Cynzura! -------------------------------------------------------------------------------- Jak kiery po kolei czytol wpisy w tym forum, dol se na isto pozor, ze przed adresowanym do mie mailym Szwagra (o Szwejku) czegosi chybio. A byl tam piekny, stary slonski wierszyk, kiery sie mi spomniol po przecztaniu dyskusji o koszulkach i slonski godce. Komusi tyn wierszyk jednak zawadzol, bo go wycion (tak sie tu szanuje slonskom radycje!), tak ze przypominom go eszcze roz: "Gruess Gott! Poslali mie tu z Ha-Jot. Czy nimocie starych szmot. A jak mi starych szmot nie docie, to jo powiym w Ha - Jocie, ze Volkslista mocie, a po p o l s k u godocie!" Francek Powrót do góry peter Dołączył: 11 Lip 2003 Posty: 7 Skąd: niymjec Wysłany: Pon, 14.07.2003 11:17 Temat postu: peter -------------------------------------------------------------------------------- Pjyknie Wous witom Francek, dobrze Kejście ty szpruch (wjerszik) drugi rołs napisali. Do tygo mołcie podug mje recht (prawo). Ale dyć dejcie se pokoj ze Waszim interpretuwaniym, jako to ślonsouki poloukami som. To co we tim starim szpruchu pisze "po polsku godolcie" było wtedy jak i dzisiej majnuwany na ślonskom (słowjańskoł) goudka. Joł som pochodzam ze wsiy pod Kojźlym, we kerim kronika szkolnoł od 1895 roku pisze na gołdka mjyndzi ludźmi jako polskoł gołdka. Nie zmiynioł to u mje i moji generacyji majnongu (poglondu), co po polsku to my se dziepjysz uczyli we szkole. Tak to Uwjerzcie mi, co wy se poradzicie Siebje majnuwać poloukym ślonskim, co ni moł znaczyć co joł tysz nim ech boł je abo bydam. To tolerancyjo na Wous musiałaby Wous do tygo zmobilizuwać do tolerancyjy do mje i mjepodobnich, abo? Powrót do góry Francek Gość Wysłany: Pon, 14.07.2003 11:40 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- No i pieknie! Jo tez sie dziepro literacki polszczyzny nauczyl we szkole i je zol mi jak teraz slyszym swoich kamratow, kierzi kiesi ze swoimi ojcami i starzikami yny po naszymu mowili, a ze swoimi dzieckami mowiom uz yny w litracki polszczyznie. I trzeba robic wszystko, aby tyn "trend" obrocic. Ale niepomoze na to mowiyni, ze slonsko gwara to nima polszczyzna! Jak byscie sie wziyni za czytami jakisigo oryginalnego tekstu z XVI, abo XVII w. po polsku, to byscie uwidzieli, ze je on bardzi zrozumialy do Was, niz do Polokow np. z cyntralnej Polski. A to tymu, ze u nas polszczyzna sie nie rozwijala i zustala tako, jak przed wiekami, ezi by oczywiscie nie rachowac nalecialosci czeskich, czy nimieckich, ale ty som ruzne w roznych gwarach slonskich, inakszy sie mowi pod Kozlym, a inakszy pod Cieszynym. Pozdrowiynio Francek Powrót do góry Jerzy z Bielska Gość Wysłany: Sro, 23.07.2003 01:08 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Francek napisał: No i pieknie! Jo tez sie dziepro literacki polszczyzny nauczyl we szkole i je zol mi jak teraz slyszym swoich kamratow, kierzi kiesi ze swoimi ojcami i starzikami yny po naszymu mowili, a ze swoimi dzieckami mowiom uz yny w litracki polszczyznie. I trzeba robic wszystko, aby tyn "trend" obrocic. Ale niepomoze na to mowiyni, ze slonsko gwara to nima polszczyzna! Jak byscie sie wziyni za czytami jakisigo oryginalnego tekstu z XVI, abo XVII w. po polsku, to byscie uwidzieli, ze je on bardzi zrozumialy do Was, niz do Polokow np. z cyntralnej Polski. A to tymu, ze u nas polszczyzna sie nie rozwijala i zustala tako, jak przed wiekami, ezi by oczywiscie nie rachowac nalecialosci czeskich, czy nimieckich, ale ty som ruzne w roznych gwarach slonskich, inakszy sie mowi pod Kozlym, a inakszy pod Cieszynym. Pozdrowiynio Francek Witom Cie piyknie Francku Zgodzom sie w cołkości z Tobom co piszesz 14.07.2003 11:40 Mosz prawie, iż nasze starzyki i starki godali[/u][/i] po naszymu, po ślonsku. Robiłech kole Kandzierzyna w Blachowni, i kole Rybnika przez długie lata. Moga pedzieć, że som różnorakie łodmiany ślonskiej godki. Inkszo wele Kandzierzyna, inkszo kole Tarnowskich Gór, a jeszcze inkszo kole Pszczyny,Wodzisławia czy Cieszyna i Jablonkowa (Czechy).Czamu tak jest ?. A to tymu iże Ślonsk przez wiyncyj niz siedym wieków nie należoł do Polski (jako Państwa). Godka ślonska - jako piszesz Francku - zatrzymała sie w rozwoju z tego powodu i toko jest prowda. Jest tyz prowdom, iże jynzyk polski(jako język państwowy we formie pisanej), pojawił sie dziepiyro we piytnostym wieku.Jynzyka tego używali yno Panowie i jejich urzyndnicy i . We wsiach na Ślonsku godano poślonsku, we Małopolsce po małopolsku, we Wielkopolsce po wielkopolsku, we Mazowszu po mazursku, na Pomorzu po kaszubsku. Jeszcze pamiyntom, jako bajtel, po wojnie kole Oswiecimia, Wadowic łonaczyli czystom górlaszczyznom (dzisio ani śladu -wszyscy godajom po polsku nauczonym we szkołach przez rechtorow.) a łod Bielska,Pszczyny do Cieszyna -jeszcze łonaczom po ślonsku. Ale dość tego prawiynio. Trza zaczonć łod nauki godki(jynzyka) ślonskiego dla ślonzakow ( obok języka polskiego, ogólnopaństwowego) we szkolach Na to muszom być rechtory, ksionszki, gramatyka, piyniondze itd. Jako to wprowadzic?, joko to zaczonć ? Co myslycie ło tym ?. Napiszcie. Pozdrowiom Cie Francku Jerzy z Bielska Powrót do góry SILESIA Gość Wysłany: Sro, 23.07.2003 19:21 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Nie rozumie w czym wy sie zgadzacie wedlug Francka slonsko godka to jest jezyk Polski natomiast ty Jerzy z Bielska twierdzisz ze to Slonsko godka to cos osobnego i jeszcze inne czesci Polski mowily swoimi jezykami wiec Slask mial swoj jezyk i byl to jezyk przed jezykiem polskim Powrót do góry Francek Gość Wysłany: Czw, 24.07.2003 06:55 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- No ja. Dyc slonski to je jynzyk klasyczny! Nejstarszy na kuli ziymski, kiery powstol razym z grekom, lacinom, hebrajskim i nimieckim! Chocioz ni, nimiecki powstol kapke rychli i zaroz z niego sie wyklul jynzyk slonski, a dziepro potym urodzily sie lacina i greka! A kiery mysli inakszy, tyn nima Slonzok! A powaznie, zeby odpowiedziec na pytani Jerzego: myslym ze trzeba stworzyc warunki, aby uzywani gwary bylo czymsi absolutnie normalnym i powszechnie akceptowanym. Zeby to osiongnoc, muszymy - po piyrsze - mowic gwarom wszyndzi kaj sie do, a przede wszyst Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Boże!!! Ratuj, bo zwariuję!!! 26.11.03, 10:04 Ciebie też powaliło? W każdym wątku będziesz dawał cytaty z forum RAŚ? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.stela Mnie to dawno przestało śmieszyć... 26.11.03, 10:09 Proszę Cię tylko o to, żebyś przestał prowokować, bo zaraz znów zrobi się tu dym! My dobrze wiemy, jaki światopogląd wyznają cytowani przez Ciebie panowie. Już naprawdę wystarczy. Bądź mądrzejszy! PROSZĘ!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Mnie to dawno przestało śmieszyć... 26.11.03, 10:11 Naprawdę? Mój światopogląd jest chrześcijański, wrogi wszelkim nacjonalizmom w wydaniu paru niewydarzonych gości tego forum, którzy udawadniają teorie Ueber- i Untermenscha tylko w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś