Dodaj do ulubionych

Znowu normalne forum

31.10.03, 15:13
Obserwuj wątek
    • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 15:22
      Normalne to pojęcie względne, ale niech będzie jak jest.
      • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 15:26
        Ooookey-Doookey.
      • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 15:33
        I jeszcze jedno slezan, masz duza wiedze historyczna, az dziwie sie, ze nikt
        do tej pory nie powiazal Cie z Jerczynskim. Kiedy wiec wydanie Twojego dziela?
        • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 15:42
          O cholera, następna tożsamość. Byłem już w RAŚ:
          - Gorzelikiem
          - Świderkiem
          - szarą eminencją - anonimowym kolegą Gorzelika
          teraz zostałem Jerczyńskim.
          Przesłanki tych identyfikacji za każdym razem są zabawne. Co do wiedzy o
          Cieszynie muszę Ci się zdradzić (może nasza obrażona koleżanka tu nie zajrzy),
          że wszystko znalazłem w sieci. Próbowałem doczytać się w książce, ale zmęczył
          mi się wzrok. No ale dziewczynie łatwiej zaimponowac udając intelektualistę
          szperającego w literaturze niż będąc zwykłym internautą świadomym możliwości,
          jakie dają przeglądarki.
          • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 15:54
            Ha, chcialem Cie sprowokowac znowu, nie udalo sie, ale...co sadzisz
            o "Historii narodu Slaskiego" ? Znam tylko fragmenty, ktore juz zostaly
            skrytykowane jako przynajmniej niebyt rzetelne, ciekawi mnie Twoje zdanie.
            • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 15:58
              Myślę, że nie wszystkie słowa krytyki były trafne. Całego tekstu też nie znam -
              czytałem jedynie artykuły tegoż autora w "Jaskółce Śląskiej" i "Czasie
              Górnośląskim". Na tej podstawie sądzę, że książka znajdzie wielu nabywców nie
              dlatego, że jest dobra, głęboka i błyskotliwa, ale dlatego, że posługuje się
              schematami stosowanymi z uporem przez większość polskich historyków, tyle, że
              schematy te odwraca. Można i tak, choć mnie to specjalnie nie odpowiada.
              • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 16:09
                Rzeczywiscie nie ma co debatowac o ksiazce, ktora sie jeszcze nie ukazala.
                Pozwolisz wiec, ze zadam nastepne pytanie, jesli Ci to nie odpowiada, daj znac.

Nie jestem zwolennikiem autonomii, a raczej decentralizacji w obecnych
                strukturach panstwowych, choc bardzo mnie pociaga model amerykanski z ich
                schodkami: township-county-state, z mozliwoscia obieralnosci szefow policji,
                sedziow, burmistrzow itp, na kazdym szczeblu okregowym.
                Jaki wiec model widzisz dla Gornego Slaska ? I moze wazniejsze pytanie : Co po
                autonomii?
                • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 16:16
                  Model amerykański bylby moim zdaniem najlepszy. Szeroka autonomia dla
                  wszystkich regionów, ale także dla samorządów niższego szczebla.Pytasz co po
                  uzyskaniu autonomii - tu można snuc różne fantazje. Ja liczyłbym przede
                  wszystkim na to, że ludzie uwierzą w swój wpływ na bieg spraw i zjednoczą się
                  wokół idei rozwoju regionu. Teraz wolą utyskiwać na Warszawę - często słuszne,a
                  czasem nie. W każdym razie bie czują się odpowiedzialni, bo Warszawa i tak....
                  • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 16:34
                    Z ta Warszawa nie przesadzalbym, to czysta demagogia (vide post Hanysa o
                    budowaniu Warszawy za slaskie pieniadze), wystarczy zajrzec na strony GUS,
                    abyzobaczyc, ze Warszawa dostaje znacznie mniej zwrotow podatkowych z budzetu,
                    niz inne miasta czy wojewodztwa, demagogia i tyle.
                    Przyznam sie, ze liczylem na szersza wypowiedz od Ciebie, ale moze nie masz
                    czasu, wracajac do modelu amerykanskiego, pamietaj o jednym, wprawdzie states
                    maja dosc szeroka autonomie, ale nie maja problemow narodowosciowych,
                    ustanowienie autonomii w Polsce ( takiej jaka proponuje RAS ) jest w moim
                    przekonaniu poczatkiem separacji, wiem, wiem, powiesz, ze to strachy polskie
                    znowu sie uaktywniaja, ale mysle, ze na tego rodzaju autonomie jest
                    zdecydowanie za wczesnie. Decentralizacja-tak, typ amerykanski jako
                    samorzadnosc lokalna-tak.
                    • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 16:46
                      Z Warszawą to Ty przesadziłeś. Warszawa wyraźnie korzysta z centralizmu
                      administracji, który wpływa na centralizację gospodarki. Nie bez znaczenia jest
                      też to, że głowne państwowe media mają siedzibę w Warszawie. A na Twoje pytanie
                      można odpowiedzieć albo bardzo krótko, albo bardzo długo. W każdym razie uważam
                      za logiczny i najbardziej rozsądny taki porządek, w którym problemy
                      rozwiązywane są na najniższym możliwym szczeblu. zyli maksymalna wolność
                      jedostki i następnie trzy silne szczeble samorządu z własnymi dochodami i
                      uprawnieniami prawodawczymi w pewnym zakresie. Ja najmniej praw i pieniędzy dla
                      centrali.
                      • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 17:03
                        Zgadzam sie odnosnie centralizmu administracji, ale czy Warszawa az tak z
                        niego korzysta, mialbym watpliwosci, ale zostawmy Warszawe.
                        Co do drugiej czesci Twojej wypowiedzi mam wlasciwie tylko jedno pytanie, bo
                        ze wszystkim co napisales sie zgadzam, tylko czy aby to osiagnac potrzebna
                        jest autonomia ?
                        W mojej opinii, nie. Wystarczy kilka aktow prawnych pod ogolnym haslem
                        decentralizacji, w wielkim skrocie powiedziawszy.
                        A swoja droga chcialbym kiedys wybierac burmistrza Cieszyna, Szefa policji i
                        Sedziego w wyborach, niezaleznie od opcji politycznych. Jesli dobrze pamietam
                        to Bielecki z Tuskiem na poczatku lat 90-tych proponowali podobny system.
                        • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 17:08
                          A ja chciałbym też, żeby szeryf egzekwował prawo stanowione na miejscu.
                          Dlaczego ktos w stolicy ma decyoać jak i czy karać za plucie na chodnik w
                          Cieszynie.
                          Stanowienie prawa regionalnego lub lokalnego w randze ustawy daje tylko
                          autonomia. W USA jest ona potężna (kara śmierci w gestii władz stanowych) - i
                          to mi się podoba.
                          • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 17:14
                            Musze juz leciec na uczelnie i to nie jako student czy sprzatacz:)))
                            Chcialbym te dyskusje kontynuowac pozniej, dziekuje.
                            • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 17:39
                              Dzięki. Niestety komuś nie odpowiada to, że od dłuższego czasu nie padło tu
                              żadne wyzwisko. Ale zagdka arnolda 17 (powtarzam - siedemnaście) została już
                              chyba rozwiązana.
                              • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 20:20
                                Arnold17 vel roter_baran vel josef_kożdoń nieźle nabroił.Viekaw jestemna ile
                                starczy mu determinacji i czy Cieszyn dorobi się swojej oślej ławki
                                • albrecht1 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 20:33
                                  Cieszyńskie forum szlusuje do grona coraz większych. Niestety liczba postów,
                                  powoduje, że wśród nich znajdą się taki, które pretendują do oślej
                                  Jak w wielkim mieście koniecznością jest kanalizacja, tak w większym forum ośla
                                  ławka.
                                  • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 22:17
                                    Ale wygląda na to, że kolejne posty będziemy produkować sami (poza
                                    roter_baranem vel coś tam), bo reszta śmiertelnie się obraziła. U nsa mawia się
                                    czasami, że cysaroki lubią zadzierać nosa (lub, ładniej, że się cenią) i to ich
                                    odróżnia od nas prostaczków prusoków. Jako cysarok wiesz coś o tym?
                                    • arnotd7 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 22:23
                                      Oni sie nie obrazili, ale szykuja kontrnatarcie. Ja dopiero wrocilem, zanim
                                      zaczne hulac znowu, musze cos przekasic, pobrykajcie sobie z Albrechtem na
                                      razie. A swoja droga co to byl za Junkers, ktory bombardowal forum(arnold17) ?
                                    • albrecht1 Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 22:27
                                      Pieronie, cokolwiek napiszę będzie źle ;-). Szkoda, że inne cysaroki CK
                                      zdezerterowały. Nawet największe firmy internetowe są obiektem ataku hackerów i
                                      cały cymes polega na tym by dać im odpór.
                                      Slezan razem możemy stworzyć cysarsko-pruski lecz śląski front oporu :-)
                                      • slezan Re: Znowu normalne forum 31.10.03, 22:32
                                        Dobra, zwieramy szeregi (o pardon, to nie ta piosenka). Albrecht, czuję, że
                                        kipisz nienawiścią i za chwilę eskplodujesz!
    • slezan up 31.10.03, 18:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka