Dodaj do ulubionych

Mapy do GPS w telefonie z Bada OS

16.06.11, 09:12
Cześć. Nabyłem drogą kupna telefon z tym systemem operacyjnym wyposażony w odbiornik GPS i szukam do niego map. Czy ktoś z forumowiczów może mi polecić miejsce poza sklepem z aplikacjami Samsunga, skąd mogę pobrać do niego mapy? Interesują mnie mapy rożnych krajów na całym świecie, raczej takie do nawigacji pieszej (do samochodu mam Tomtoma, który przy prędkościach pieszych słabo się sprawdza), płatne lub darmowe, ale legalne.

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 30.09.11, 16:08
      Znalazłem – aplikacja Route 66.
      • autkowy Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 02.12.11, 12:26
        przeciez takich aplikacji jest wiele... zekjnij np tutaj: supportsamsung.pl/forum.php#samsung-forum-bada

• jorn Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 02.12.11, 15:39
          O właśnie, takiej informacji szukałem, dzięki. Szkoda tylko, że dopiero teraz, bo już wykupiłem dożywotnią licencję na R66.
          • autkowy Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 05.12.11, 07:58
            niestety, sam dopiero od niedawna mam komorke z bada...
            Jesli dobrze kojarze masz tez jakiegos Tomka z serii 9xx... jak wychodzi porownanie map tomka i route?
            • jorn Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 05.12.11, 11:26
              Mam Tomka Go 920. Generalnie porównanie wypada na korzyść Tomka, choć Samsunga z Badą mam jeszcze zbyt krótko, żeby jakieś daleko idące wnioski wyciągać. Zwłaszcza, że nawigację w telefonie mam niejako przy okazji i korzystam z niej tylko na piechotę, a w samochodzie pracuje Tomtom.

Mam wrażenie, że Tomtom proponuje lepsze trasy nawet tam, gdzie mapy R66 są tak samo dokładne jak mapy Tomtoma. Poza tym w moim Wave II złapanie sygnały satelitarnego potrafi trwać kilkanaście minut, a raczej się nie zdarza krócej niż 5 minut, podczas gdy w Tomtomie chyba nigdy jeszcze nie trwało dłużej niż 5 minut, bardzo rzadko dłużej niż 3 minuty, a zwykle jest to czas mierzony w sekundach.

Na korzyść Samsunga przemawia dłużej trzymająca bateria (jeśli się nie trzyma cały czas wyświetlonego ekranu, tylko po sprawdzeniu, że przez 1000 m mamy iść prosto wygaszamy ekran i wyświetlamy mapę dopiero po tym kilometrze) i fakt, że nawigacja jest w komórce, którą mam prawie zawsze przy sobie, więc jeśli jestem gdzieś bez samochodu i się zgubię, wyciągam komórkę i po odczekaniu, aż się sygnał załaduje mam nawigację.

Poza tym w przypadku podróży w miejsca, których się regularnie nie odwiedza, R66 jest tańszy w użytkowaniu, bo można kupić licencję na mapę na miesiąc za kilka €, a w Tomtomie się mapę kupuje zawsze bezterminowo i kosztuje to odpowiednio więcej.

Pozdrawiam
              • autkowy Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 06.12.11, 08:00
                Dzieki. W zasadzie przypuszczalem ze napiszesz tak jak napisales :) ale fajnie ze potwierdziles moje domniemania. Sam mam TT 930 a w Wave nie uzywam nawigacji. Drazni mnie jednak znacznie mniejszy wyswietlacz. Co do szybkosci lapania sygnalu to na roznych forach poswieconych badzie mozna znalezc sposob przyspieszenia tego lapania. Nie jestem jedynie pewien czy sugerowane w tym sposobie ustawienia nie masz juz od poczatku zadane w swoim telefonie (Wave 2 jest jednak nowszym modelem) ale proponuje poczytac i upewnic sie.
                Co do map... mam subiektywne odczucie ze (przynajmniej w moim regionie) najnowsza mapa TT tzn. 8.80 funkcjonuje znacznie lepiej. Odczucie to bazuje na tym ze na drogach podrzednych do tej pory TT wybieral trasy niezbyt optymalne a teraz nie zauwazylem rozbieznosci pomiedzy wlasnym wyborem a tym z nawigacji (oczywiscie pisze o terenie mi znanym).
                Masz racje ze bateria w TT ma znaczenie teoretyczne i w zasadzie sluzy jedynie do podlaczenia wczesniej wlaczonego urzadzenia do zasilania :) Co gorsza, na roznych forach czytuje o probach wymiany baterii - czasem wydaje sie to na jakis czas nieco poprawic sytuacje ale mam wrazenie ze po jakims czasie zaczynaja wystepowac wtedy inne dziwne problemy.
                Pzdr.
                • jorn Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 15.12.11, 20:01
                  Po niecałych dwóch latach bateria w TT całkowicie padła, tzn. po całkowitym naładowaniu wystarczała na kilka sekund. Znalazłem jakąś firmę w Gdyni, która sprzedała mi nową baterię za ok. 30 zł, tylko musiałem kilka miesięcy czekać, aż ją sprowadzą z Hong Kongu. W internecie znalazłem instrukcję wymiany. Kiedy bateria przyszła pocztą, okazało się, że TT ma bardzo nietypowe wkręty mocujące tylną część obudowy, ale w pobliskim sklepie typu "zrób to sam" mieli odpowiedni śrubokręt. Po wymianie bateria trzyma trochę ponad dwie godziny.

Pozdrawiam
    • mireo_dp Re: Mapy do GPS w telefonie z Bada OS 08.12.11, 14:53
      Przetestuj 7-dniową wersję programu DON’T PANIC na Androida! A może korzystasz z pełnej wersji aplikacji z mapą Polski na iPhone’a? Prześlij nam swoją recenzję w komentarzach pod artykułem DON’T PANIC na www.nowe-technologie.blogspot.com lub www.news-moto.blogspot.com i wygraj pełną wersję aplikacji z mapą Polski na Androida, iPhone’a lub Bada! Najciekawsze opinie (niekoniecznie pozytywne;)) zostaną nagrodzone! Licencje czekają. Konkurs trwa do 9 grudnia 2011.

A wszystkim posiadaczom urządzeń z systemem Samsung Bada proponujemy jeszcze jedną szansę zdobycia dożywotniej licencji na nawigację DON'T PANIC wraz z bezpłatnymi aktualizacjami. Zamykając się w 1000 znaków przedstaw idealną według Ciebie aplikację do nawigacji na system Bada. Szczegóły konkursu na www.bada-os.info.

Zapraszamy do wspólnej zabawy! Nagrody czekają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka