Dodaj do ulubionych

ŚLUB KOŚCIELNY???

29.04.06, 20:44
Czy jest mozliwy slub koscielny Polki z Turkiem tutaj w Polsce?? To jest
nasze marzenie ale chyba nie do spelnienia:( Czy ktos wie cos na ten temat,
cos slyszal albo wie z wlasnego doswiadczenia??? BANA YARDIM ED, LUTFEN!!!
Obserwuj wątek
    • yasemin1 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 29.04.06, 23:19
      Teoretycznie tak ale w praktyce to są problemy.
      Ja się spięłam z księdzem po jego bzdetnych wypowiedziach.
      Turcy nie mogą uzyskać zaświadczenia, że ślubu wyznaniowego nie brali - czego
      księża nie mogą pojąć - więc pozostaje tylko oświadczenie dwóch świadków
      znających go dobrze i jego przysięga. Przynajmniej tak mi mówiono w kościele.
      Jakieś chyba trzeba zdobyć pozwolenie które idzie przez księdza wyżej i na to
      się czeka.
      Zależy też gdzie ten ślub by był. Nam robili problemy w Warszawie w kościele
      św. Floriana na Pradze i u Pallotynów. Dałam sobie spokój. Może kiedyś ale w
      Turcji
      • malenstwo1985 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 30.04.06, 21:28
        Tesekkur ederim za informacje. Tak sie spodziewalam, że bedą problemy. Który
        ksiądz zgodziłby sie na udzielenie ślubu katoliczce i muzułmaninowi:/ Pewnie
        jakiś sie znajdzie skoro są takie przypadki. Jeśli na forum jest ktoś, kto jest
        w takiej sytuacji i wziął ślub kościelny lub wie coś wiecej na ten temat to
        błagam niech sie z nami podzieli informacjami: gdzie uzyskal pozwolenie, ile to
        trwalo itp. Gorusuruz
        • thomaspawel Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 04.05.06, 00:13
          przeciez kanon kosciola katolickiego nie stwarza problemu dla zawarcia slubu,
          gdy jednen z malzonkow jest niewierzacy....
          wystarczy dobra wola innowiernego malzonka.
          I tyle.
          • kiranna Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 04.05.06, 12:56
            plus dobra wola proboszcza ;) z tym podobno jest najwiecej problemow, ale da
            sie zalatwic jak sie mlodzi dobrze postaraja :)
            znam kilka par polsko-tureckich, ktore braly w Polsce slub koscielny
            jednostronny, wiec jesli bardzo ci na tym zalezy, to sprobuj poszukac innej
            parafii, do skutku...
            • malenstwo1985 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 04.05.06, 15:01
              tesekkur ederim:) Bardzo mi pomogly wasze komentarze. Przynajmniej wiem na czym
              stoje i o co mam szanse sie starac.
              gorusuruz:)
            • malenstwo1985 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 04.05.06, 15:35
              Kiranna gdybys mogla napisac w jakim miescie twoi znajomi brali slub? Jestem z
              krakowa i tutaj chcielibysmy wziąć slub. Jeszcze nie zaczelam szukac parafii w
              ktorej proboszcz zgodzilby sie udzielic nam slubu bo nawet nie wiedzialam czy
              mam taką mozliwosc. Teraz wiem ze tak ale jesli ktos znalby pare ktora brala
              slub w krakowie i w ktorej parafii, byloby to dla nas duze ułatwienie. Jeszcze
              raz dziekuje za pomoc:)
              serdecznie pozdrawiam
              • kiranna Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 04.05.06, 22:20
                Niestety, nie znam nikogo z Krakowa, sluby byly w Warszawie, Katowicach i w
                okolicach Poznania, o ile dobrze pamietam.
                • teresa50 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 05.05.06, 10:09
                  Moja koleżanka brała ślub z Turkiem w Krakowie. Było bardzo miło i fajnie, a
                  ksiądz cały czas wychwalał pana młodego, że zgodził się na ten ślub i że to
                  dowód prawdziwej miłości do żony :-) Naprawdę cała uroczystość była wspaniała.
                  • malenstwo1985 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 05.05.06, 10:52
                    Tereso mogłabys sie dowiedziec w ktorej parafii odbył sie ten ślub?? Naprawde
                    dziekuje wam za pomoc:)
                    Wam równiez wszystkiego najlepszego:))
                    • teresa50 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 06.05.06, 18:10
                      dowiem się oczywiście, kościół jest na ulicy przylegającej do ul.Płaszowskiej.
                      • malenstwo1985 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 07.05.06, 13:40
                        Gercekten, tesekkur ederim arkadas:) To jest dla nas naprawde duże ułatwienie.
                        Co prawda ślub dopiero za dwa lata ale domyślam sie ile czasu pochłonęłyby
                        poszukiwania parafii, w ktorej proboszcz wyraziłby zgode. Jeszcze raz dziekuje
                        bardzo i prosze, dowiedz sie w ktorym kosciele dokladnie. Pozdrawiam gorąco:)
    • gjurendt Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 10.05.06, 13:31
      Bylam tlumaczem na slubie koscielnym (pol-tur)w Krakowie
      Nie przypominam sobie, aby mlodzi mieli problemy z formalnosciami
      • malenstwo1985 Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 11.05.06, 11:23
        ja chcialabym wziąć ślub w mojej parafii ale wiem juz ze to nie bedzie mozliwe.
        Gdybyś mogła podać parafie w ktorej młodzi brali ślub w Krakowie byłabym
        naprawde wdzieczna.
        Wszystkiego dobrego;)
        • baranca Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 13.05.06, 18:25
          Ja bralam wprawdzie slub w warszawie ale wiem ze bardzo przychylni sa
          Dominikanie. mozesz sprobowac. najweselej bedzie przy naukach przedmalzenskich.
          przyda sie poczucie humoru.pozdr.anka
    • sudani Re: ŚLUB KOŚCIELNY??? 25.06.06, 16:06
      Czesc!
      Moja znajoma ma kolezanke, ktora brala slub koscielny z muzulmaninem w
      Krakowie. Nie powiedziala nazwy parafii, ale mowila, ze tamtejszy ksiadz byl im
      bardzo przychylny. To jakis kosciol w Biezanowie. Wiec chyba warto popytac:)
      Serdecznie pozdrawiam!
      Sudani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka