Dodaj do ulubionych

Prosze o sprawdzenie loga

IP: *.icpnet.pl 01.10.09, 18:41
Cos musi byc nie tak, poniewaz co chwila wyskakuje mi błąd explorer.exe, a
formata miałam kilka dni temu...
wklej.org/id/162265/
Obserwuj wątek
    • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 01.10.09, 18:48
      www.threatexpert.com/files/winiogon.exe.html
      Prawdopodobnie Virut infekujący wszystkie pliki wykonywalne, więc będziesz musiała formatować wszystkie partycje, pendrive itp
      Jeżeli ComboFix będzie działał to pokaż log.
      • Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: 188.33.105.* 02.10.09, 12:24
        Combofix nie działa... Wyskakiwał mi ten błąd, więc zrobiłam formata kilka dni
        temu, po czym godzinę było dobrze po formacie i znowu wyskakuje... znowu mam
        formatować? przecież to nic nie da :(
    • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 12:32
      To znaczy, że gdzieś masz tego wirusa.
      Czy formatowałaś wszystkie partycje, pendrive, karty pamięci itp.?
      Czy przed formatem robiłaś kopię jakiś plików instalacyjnych programów, gier, sterowników?
      Najbardziej podejrzane programy, gry, pobrane z internetu, zwłaszcza te mniej legalne.
      • Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: 94.254.181.* 02.10.09, 12:59
        zrobiłam tylko format dysku C. Na drugim dysku mam filmy, muzykę i gry. Nie
        robiłam, żadnych kopii, instalacje ściągnęłam po formacie, a sterowniki wgrywają
        mi się automatycznie bez żadnych dodatkowych instalacji. Czyli, że powinnam
        sformatować najpierw drugi dysk, a potem dopiero dysk C? to znaczy, że mam się
        pozbyć wszystkich filmów, mp3 i gier, jakie posiadam? Drugiego dysku dawno nie
        formatowałam, ponieważ sądziłam, że niepotrzebne to jest...
    • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 13:23
      Najskuteczniejszą metodą w przypadku tego wirusa jest formatowanie całego dysku, a także nośników typu pendrive.
      Skoro po kolejnym formacie wirus powraca, to muszą być jakieś zainfekowane pliki na drugiej partycji.
      Na drugiej partycji masz gry, a te zawierają pliki wykonywalne i pewnie w nich jest źródło infekcji.
      Wszystkie gry, programy muszą zostać usunięte, masz usunąć wszystkie pliki wykonywalne, exe, scr, dll itp.
      Dokumenty, muzykę, filmy możesz sobie zostawić.
      Poczytaj tutaj: Klik Klik
      • Gość: slawek_62 Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.klaudyny.waw.pl 02.10.09, 14:00
        Dr. Web LiveCD
        ze strony
        ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/livecd
        Pobierz, wypal płytę z obrazu iso, ustaw bootowanie z CD i przetestuj oba dyski. Wybierz opcję leczenia plików(Cure), jedynie gdy leczenie się nie powiedzie (Del..) usuń. Zapisz jakie pliki usuwasz, gdyż część z nich będzie plikami systemowymi, możliwymi do odzyskania z Konsoli. Jest to metoda bardzo czasochłonna, sprawdzenie całości może potwać kilka, lub kilkanaście godzin.
        • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 14:10
          Prawdziwa rewelacja, w linkach które podałem jest to opisane.
          • Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.icpnet.pl 02.10.09, 20:15
            DZIĘKUJĘ DZIĘKUJĘ DZIĘKUJE!
            Zrobiłam tą drugą metodą, którą Pan podał mi w linkach i pomogło ;) póki co
            komputer śmiga, aż miło! (odpukać)
            Dla pewności daje jeszcze loga wklej.org/id/163245/
    • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 20:32
      Log z HijackThis ma obecnie niewielkie znaczenie, bo większości szkodników w nim nie widać.
      Masz dziurawy system w wersji SP1 i nie zainstalowałaś żadnego programu antywirusowego.
      Zaznacz i kliknij Fix Checked:
      O4 - HKLM\..\Run: [VVSN] C:\Program Files\VVSN\VVSN.exe
      O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
      O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
      Ręcznie usuń folder C:\Program Files\VVSN
      Pokaż log z OTL:
      forum.gazeta.pl/forum/w,430,100398113,100398396,Re_Pomocy_Komp_muli.html

• Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.icpnet.pl 02.10.09, 23:07
        zaktualizowałam system, jeszcze muszę ściągnąć jakiegoś antywirusa. Oto log z
        OTL, chyba o to chodzi: wklej.org/id/163367
    • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 23:48
      Masz SP3, a teraz zainstaluj program antywirusowy, wystarczy darmowa Avira.
      Dodatkowo do skanowania dysku Malwarebytes Anti-Malware
      Do okna Custom Scans/Fixes wklej:
      wklej.org/id/163379/txt
      Kliknij Run Fix i zatwierdź restart.
      Później użyj opcji CleanUp
      Wyłącz na chwile przywracanie systemu - Klik
      Przeskanuj dysk Malwarebytes Anti-Malware i usuń wszystko co znajdzie.
      Jeżeli posiadasz pendrive, karty pamięci itp, to zabezpiecz się przed infekcją Panda USB Vaccine
      • Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 23:53
        zrobione ;) coś jeszcze? na razie nie widzę nic niepokojącego
        • Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 04.10.09, 01:08
          Skoro nic się nie dzieje, to nic więcej nie musisz robić.
          Wirusy infekujące pliki wykonywalne mogą wykryć tylko skanery, więc możesz przeskanować dysk programem antywirusowym, który mam nadzieję że wreszcie zainstalowałaś.
          • Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: 188.33.179.* 04.10.09, 19:57
            DZIĘKUJĘ ŚLICZNIE ZA POMOC!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka