Gość: Patrycja IP: *.icpnet.pl 01.10.09, 18:41 Cos musi byc nie tak, poniewaz co chwila wyskakuje mi błąd explorer.exe, a formata miałam kilka dni temu... wklej.org/id/162265/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 01.10.09, 18:48 www.threatexpert.com/files/winiogon.exe.html Prawdopodobnie Virut infekujący wszystkie pliki wykonywalne, więc będziesz musiała formatować wszystkie partycje, pendrive itp Jeżeli ComboFix będzie działał to pokaż log. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: 188.33.105.* 02.10.09, 12:24 Combofix nie działa... Wyskakiwał mi ten błąd, więc zrobiłam formata kilka dni temu, po czym godzinę było dobrze po formacie i znowu wyskakuje... znowu mam formatować? przecież to nic nie da :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 12:32 To znaczy, że gdzieś masz tego wirusa. Czy formatowałaś wszystkie partycje, pendrive, karty pamięci itp.? Czy przed formatem robiłaś kopię jakiś plików instalacyjnych programów, gier, sterowników? Najbardziej podejrzane programy, gry, pobrane z internetu, zwłaszcza te mniej legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: 94.254.181.* 02.10.09, 12:59 zrobiłam tylko format dysku C. Na drugim dysku mam filmy, muzykę i gry. Nie robiłam, żadnych kopii, instalacje ściągnęłam po formacie, a sterowniki wgrywają mi się automatycznie bez żadnych dodatkowych instalacji. Czyli, że powinnam sformatować najpierw drugi dysk, a potem dopiero dysk C? to znaczy, że mam się pozbyć wszystkich filmów, mp3 i gier, jakie posiadam? Drugiego dysku dawno nie formatowałam, ponieważ sądziłam, że niepotrzebne to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 13:23 Najskuteczniejszą metodą w przypadku tego wirusa jest formatowanie całego dysku, a także nośników typu pendrive. Skoro po kolejnym formacie wirus powraca, to muszą być jakieś zainfekowane pliki na drugiej partycji. Na drugiej partycji masz gry, a te zawierają pliki wykonywalne i pewnie w nich jest źródło infekcji. Wszystkie gry, programy muszą zostać usunięte, masz usunąć wszystkie pliki wykonywalne, exe, scr, dll itp. Dokumenty, muzykę, filmy możesz sobie zostawić. Poczytaj tutaj: Klik Klik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek_62 Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.klaudyny.waw.pl 02.10.09, 14:00 Dr. Web LiveCD ze strony ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/livecd Pobierz, wypal płytę z obrazu iso, ustaw bootowanie z CD i przetestuj oba dyski. Wybierz opcję leczenia plików(Cure), jedynie gdy leczenie się nie powiedzie (Del..) usuń. Zapisz jakie pliki usuwasz, gdyż część z nich będzie plikami systemowymi, możliwymi do odzyskania z Konsoli. Jest to metoda bardzo czasochłonna, sprawdzenie całości może potwać kilka, lub kilkanaście godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 14:10 Prawdziwa rewelacja, w linkach które podałem jest to opisane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.icpnet.pl 02.10.09, 20:15 DZIĘKUJĘ DZIĘKUJĘ DZIĘKUJE! Zrobiłam tą drugą metodą, którą Pan podał mi w linkach i pomogło ;) póki co komputer śmiga, aż miło! (odpukać) Dla pewności daje jeszcze loga wklej.org/id/163245/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 20:32 Log z HijackThis ma obecnie niewielkie znaczenie, bo większości szkodników w nim nie widać. Masz dziurawy system w wersji SP1 i nie zainstalowałaś żadnego programu antywirusowego. Zaznacz i kliknij Fix Checked: O4 - HKLM\..\Run: [VVSN] C:\Program Files\VVSN\VVSN.exe O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm Ręcznie usuń folder C:\Program Files\VVSN Pokaż log z OTL: forum.gazeta.pl/forum/w,430,100398113,100398396,Re_Pomocy_Komp_muli.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.icpnet.pl 02.10.09, 23:07 zaktualizowałam system, jeszcze muszę ściągnąć jakiegoś antywirusa. Oto log z OTL, chyba o to chodzi: wklej.org/id/163367 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 02.10.09, 23:48 Masz SP3, a teraz zainstaluj program antywirusowy, wystarczy darmowa Avira. Dodatkowo do skanowania dysku Malwarebytes Anti-Malware Do okna Custom Scans/Fixes wklej: wklej.org/id/163379/txt Kliknij Run Fix i zatwierdź restart. Później użyj opcji CleanUp Wyłącz na chwile przywracanie systemu - Klik Przeskanuj dysk Malwarebytes Anti-Malware i usuń wszystko co znajdzie. Jeżeli posiadasz pendrive, karty pamięci itp, to zabezpiecz się przed infekcją Panda USB Vaccine Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 23:53 zrobione ;) coś jeszcze? na razie nie widzę nic niepokojącego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: *.chello.pl 04.10.09, 01:08 Skoro nic się nie dzieje, to nic więcej nie musisz robić. Wirusy infekujące pliki wykonywalne mogą wykryć tylko skanery, więc możesz przeskanować dysk programem antywirusowym, który mam nadzieję że wreszcie zainstalowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: Prosze o sprawdzenie loga IP: 188.33.179.* 04.10.09, 19:57 DZIĘKUJĘ ŚLICZNIE ZA POMOC! Odpowiedz Link Zgłoś