Gość: Zielony IP: *.opera-mini.net 25.02.10, 14:21 Zainstalowal mi sie na dysku C antivir i info ze mam kupic pelna wersje za 79$. Co mam zrobic prosze o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 25.02.10, 14:48 Odinstalowac lub usunac. Jak chcesz pomocy na forum to wysil sie i zastosuj sie do: forum.gazeta.pl/forum/w,430,102884243,102884243,Przeczytaj_zanim_napiszesz_Zasady_dzialu_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zielony Re: Antivir IP: *.opera-mini.net 25.02.10, 15:08 Jak chce odinstalowac to sie pojawia antivirus base update Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 25.02.10, 15:24 Juz Ci napisalem co masz zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 06:45 mam podobny problem i byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc. Zamiast zwyklej ochrony Visty pojavia mi sie "antivirus vista 2010" z komunikatami o ogromnej ilosci wirusow, trojanow itp. Zablokowal mi Explorera, Mozilla Firefox raz dziala raz nie - tez jak chce otworzyc jakas strone, mam komunikat ze jest niebezpieczna i nie pozwala na otworzenie (w Mozilli czasami udaje sie otworzyc, jesli kline ze zgadzam sie na surfowanie po niebezpiecznej zawartosci, w Explorerze nigdy). Skanowanie Avastem nie pokazalo zdnch zagrozen, Kasperskym tez. Programy ktore polecacie w watku "przeczytaj zanim napiszesz" niestety nie daja sie zainstalowac. Zrobilam to skanowanie OTL, ale ze kompletnie sie nie znam na komputerach, po prostu "wlaczylam skan it" i wyszedl mi strasznie dlugi wynik, czy nalezalo zaznaczyc tylko ktores opcje? Bylabym ogromnie wdzieczna za pomoc - tego loga moge gdzies wkleic, ale nie wiedzialam czy ta calosc jest potrzebna, czy zrobic to jeszcze raz z jakimis ograniczonymi opcjami skanowania i tylko to byloby wam potrzebne zeby cos mi poradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 12:15 OTL nie ma opcji "skan it" tylko Run Scan W zadadach działu jest napisane żeby logi umieścić na wklej.org i do posta wkleić link do loga. wklej.org/ Wklej ten log z OTL i podaj link. W razie problemów z działaniem programów uruchom system w trybie awaryjnym i wtedy spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 12:47 fakt, Run Scan. log wyglada tak : wklej.org/id/286870/ a a propos tego trybu awaryjnego - nigdy go nie uzywalam i nie wiem czego sie spodziewac. Sprobowalam jeszcze raz z tym Dr. Web - teraz antivir pozwolil mi dojs dalej, tzn. sciagnac go przez Firefoxa, ale przy instalacji pokazuje, ze musze pozbyc sie innych antywirusow. Wiec odinstalowalam Avast, ale - musi byc restart, zeby sie wszystkich plikow pozbyc. A poprzednio po zainstalowaniu Firefoxa najpierw Antivir w ogole w niego ie ingerowal. Po kolejnym wlaczeniu laptopa blokowal go calkowicie. Musialam go odinstalowac, zrestartowac laptop, zainstalowac Firefoxa znowu - po tym kiedy go wlaczam, tez mam alert ze strona jest niebezpieczna, jak przy Explorerze, ale jesli wyraze zgode na surfowanie po niebezpiecznej zawartosci to idzie dalej (w Explorerze antivir mi to uniemozliwia totalnie). No i boje co bedzie po kolejnym restarcie, czy w ogole jakakolwiek przegladarke bede mogla uruchomic pewnie to idiotyczne dylematy ale jestem totalnym laikiem niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 27.02.10, 13:23 Dr.Web Cureit bez problemu dziala z avastem i nie jest on programem, ktory sie instaluje. Jestes pewna, ze nie sciaganelas Dr.Web AntiVirus? Jezeli sciagnales to napisz dlaczego skoro mialas uzyc cureit? Wklej to do OTL i nacisnij Run Fix: :OTL PRC - [2010-02-25 20:21:05 | 000,200,704 | -HS- | M] () Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 13:53 szybki skan Dr. Web Cure it nic nie wykryl, ale po nim wyskakiwal pop up "uszkodzona antywirusowa baza danych albo błędna ścieżka". Próbowalam kilka razy, z takim samym skutkiem. A wylaczajac popup wylaczalam tez okno pod spodem, to z mozliwoscia wlaczenia pelnego skanu pry pomocy Cure it. Wiec chcialam sprobowac tego 30-dniowego trialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 14:49 Antivir chyba zniknal :) w kazdym razie zadne dramatyczne pop-upy o ataku na moj komputer juz sie nie pojawiaja - dzieki :) ale za to zniknal mi Internet Explorer :( kiedy probuje zrobic ten skan CureIt, owszem sciaga sie, po czym kiedy chce uruchomic mam okienko: C:\Users\Anka\Downloads\sbzn4dp6.ex nie można odnaleźć aplikacji a kiedy chce otworzyc Explorera i klikam w ikonke, wyskakuje okno wyboru programu, no i IE do wyboru nie ma. wyskakuje tylko ssvagent.exe do pobrania, ktora zreszta tez nie chce sie otworzyc bo nie ma IE. A strona Microsoftu nie pozwala na pobranie, bo wg. nich mam go ze wzgledu na posiadanie Visty. Zniknal tez skaner bezpieczenstwa. na to da sie cos poradzic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 27.02.10, 15:27 Wylacz avast i sprobuj uruchomic cureit. Co z mbam? Tez nie dziala? > C:\Users\Anka\Downloads\sbzn4dp6.ex > nie można odnaleźć aplikacji Oczywiscie plik tam jest? > a kiedy chce otworzyc Explorera i klikam w ikonke, wyskakuje okno wyboru > programu, no i IE do wyboru nie ma. wyskakuje tylko ssvagent.exe do pobrania, > ktora zreszta tez nie chce sie otworzyc bo nie ma IE. A strona Microsoftu nie > pozwala na pobranie, bo wg. nich mam go ze wzgledu na posiadanie Visty. Explorera czy IE? Uruchom recznie: C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe Zreszta nie uzywaj IE. Daj moze log z combofix oraz nowy log z OTL (otl.txt oraz extra.txt). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 16:04 ja chyba nieprecyzyjnie się wyrażam - przepraszam ogromnie, staram sie, ale dla mnie komputer to taka troche sprawniejsza maszyna do pisania, a na informatyce odkurzalismy komputery odkurzaczem w srodku - wiec moze obrazki wiecej powiedza? img22.imageshack.us/gal.php?g=1prbaskanowaniacureit.jpg tak to wyglada jak staram sie isc za twoimi radami. Niby Firefox sciaga co powinien, a potem mi wyskakuje info ze dostepu do aplikacji nie ma. nie probowalam tylko Combofix, bo to : Pamiętajcie o tym że to nie zabawka !!! należy się nim posługiwać pod nadzorem osoby która ma o tym pojęcie inaczej może się to źle skończyć!!! skutecznie mnie odstrasza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 27.02.10, 17:52 Sciagnij i uruchom exefix stad: www.winhelponline.com/articles/165/1/Restore-the-exe-file-association-in-Windows-Vista-after-incorrectly-associating-it-with-another-application.html lub ten: www.winhelponline.com/fileasso/exefix_vista.zip Po wykonaniu daj log z otl (razem z extra). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 19:03 dzieki raz jeszcze :) wyglada na to wszystko jest ok :) ten exefix z drugiego linku zadzialal chyba. Tylko z tymi logami mam problem. Nie mam pojecia czym sie rozni otl.txt od extra.txt. Z tego co wygooglowalam wychodzi, ze powinny sie oba otworzyc w notatniku, a otwiera sie z automatu tylko jedno. Mam nadzieje ze to drugie ktore wyszperalam i zlinkuje to wlasnie to o co ci chodzilo. wklej.org/id/287122/ wklej.org/id/287123/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 27.02.10, 19:11 a jeszcze jesli bylbys tak uprzejmy, to mialabym dwa pytania. Jak probowalam ten internet explorer uruchomis recznie i otworzylam dysk C, byly tam dwa foldery o dziwnych nazwach ktore nie mam pojecia skad sie wziely - no i ten OTL (tez byl print screen mojego C w tych obrazkach w poscie wyzej). No i wczesniej np. Documents and Settings byl ukryty, teraz jest widoczny. Czy te 04a2adf714e3579407c1786780 i 17a8f4f50ba1f17cf36667819427a0a7 to moze byc cos niebezpiecznego? I czy to, ze ukryte foldery sa widoczne cos zmienia (mi to chyba nawet bardziej odpowiada) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 28.02.10, 01:42 Tak o to chodzilo ale skoro exefix zadzialal to juz nie wazne. > I czy to, ze ukryte foldery sa widoczne cos zmienia (mi > to chyba nawet bardziej odpowiada) ? Nic nie zmienia, jak Ci tak pasuje to zostaw. > Czy te 04a2adf714e3579407c1786780 i 17a8f4f50ba1f17cf36667819427a0a7 to moze by > c cos niebezpiecznego? Nie. Jezeli juz wszystko jest ok to dla pewnosci przeskanuj przy pomocy mbam oraz cureit i usun co znajda (o ile cos znajda) i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Antivir IP: *.chello.pl 28.02.10, 06:45 Laptop pracuje dobrze, jest internet i nie ma komunikatow antywirusa. Natomiast kiedy chcialam przeskanowac CureIt, wlaczyl mi sie niebieski ekran z jakims komunikatem. Zdazylam doczytac tylko do momentu w ktorym radzono zrestartowac, jesli jest to pierwszy raz gdy taki komunikat sie pokazuje - no i sam sie zamknal. Otworzylam z powrotem, zadzialal, niby WIndows mi pokazal okienko czy znalezc rozwiazanie problemu online, chcialam zeby to zrobil - ale jesli zrobil, to dla siebie, bo mi efektow nie wyswietlil. Otworzyly sie zamkniete poprzednio sesje Firefoxa, i tyle. wiec pytanie 1) czy przed skanowaniem powinnam zamknac inne programy? Czasami sa takie polecenia, ale akurat przed CureIt nic takiego mi sie nie pokazalo? 2)boje sie skanowac znowu, bo w wypadku gdy znow mi sie ten niebieski ekran pokaze, to na bank nie doczytam duzo dalej. A zakladam, ze skoro najpierw napisali "jesli to pierwszy raz, zrestartuj", to "jesli to drugi raz" - trzeba zrobic cos innego. No ale jesli znow mi sie wylaczy tak szybko, to nie bede wiedziala co mam zrobic. Wiec bylabym wdzieczna za info jak reagowac, jesli znow mi sie cos takiego pokaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolobos Re: Antivir IP: *.zask.pl 28.02.10, 08:57 Mozesz sprobowac skanowac w trybie awaryjnym lub chociaz uzyc tylko mbam. Odpowiedz Link Zgłoś