Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc, wirus

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 00:09
C:\windows\system32\dllcache\sfc_os.dll

Win32:Trojan-gen {Other}

tyle wiem z ostrzezenia avastu, naciskam usun ale nie da sie..
Obserwuj wątek
    • kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus 14.01.08, 09:00
      Daj logi:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=66002983
      Plik sprawdz tutaj:
      www.virustotal.com/flash/index_en.html
      virusscan.jotti.org/
    • Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: 217.153.130.* 14.01.08, 13:14
      Kurza stopa, mam to samo.

Dzis rano moj Avast zainstalowal nowa biblioteke wirusow i zglosil trojana w
      pliku SFC_OS.DLL. Usunalem go i to byl blad - po restarcie windows juz nie
      wstal. Podczas wczytywania pojawialo sie logo windows, potem ekran robil sie
      czarny i zamiast klasycznego "zapraszamy" nastapil ponowny restart systemu.

Co gorsza, to samo dzialo sie w trybie awaryjnym. Nie moglem wiec w ogole
      uruchomic Windozy.

Zrobilem format partycji systemowej plus polozylem WinXP od nowa. Tu popelnilem
      blad, bo nie zainstalowalem SP2 - chcialem sobie go sciagnac z sieci (a Win mam
      leciwy, OEMowy, sprzed 100 lat). Zainstalowalem Firefoxa 2, Sygate Firewall i
      Avasta. Siec zadzialala, Avast odnalazl nowa wersje oprogramowania, sciagnal ja
      i zainstalowal, po czym... znalazl wirusa w SFC_OS.DLL. Probowalem go olac
      (kontynuuj), ale wowczas chyba nie wczytuje sie Sygate Firewall, przynajmniej
      nie widze go w Tray'u.

Co proponujecie? Rozumiem, nowy format, SP2 z plytki i modlitwa, by to
      wystarczylo. Ewentalnie wymiana Avasta na przyklad na AVG. Cos jeszcze? Bo jak
      to nie wystarczy, to juz nie wiem, co zrobic.
      • weronika_fi Re: Prosze o pomoc, wirus 14.01.08, 14:22
        Mam to samo. Odpalilam dzis rano kompa a tu od avasta info i tym
        trojanie. Usunac sie nie da. Kwarantanna -nie da sie. Zrobilam "nie
        podejmuj zadnej akcji" to wyskoczyl mi znow,ze to mam tym razem ten
        cachedll.Kwarantanna sie dala zrobic.Ale system zawolal do mnie,ze
        ma jakies nieznane pliki systemowe i musi sie naprawic izebym
        wlozyla plytke instalacyjna systemu Windows XP. Nie wiem czy wkladac
        ta plytke i czy to cos pomoze.Zreszta prawda tez przykra taka,ze
        plytke chyba gdzies zgubilam. Ale czy wlozenie tej plytki cos mi da?
        Co robic? Jak sie pozbyc tego swinstwa i jakim sposobem to mi wlazlo
        na kopma. Mam router, oprocz tego avasta i Zone Alarm a i tak to
        cholerstwo wlazlo. Skad? Z jakiejs strony? Nie otwieralam wczoraj
        zadnych plikow,ktore mi przyszly w zalacznikach do maili.
        • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.icm.edu.pl 14.01.08, 14:46
          Skoro u wszystkich jest to samo to zapewne blad Avast'a i jak juz pisalem sprawdzcie skanerami do ktorych linki podalem.
        • Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: 217.153.130.* 14.01.08, 14:53
          Ja mam legalnego XP (OEM), wiec plytki nie zgubilem. Wpadkowalem, mialo cos
          zaktualizowac, ale nie widzialem roznicy. Nadal mialem ten sam problem - Avast
          sie plul.

Moze rzeczywiscie to blad Avasta - ale niepokoi mnie to, ze mi sie nie chcial
          odpalic Sygate. W sensie - nie bylo go w tray'u. Popatrze wieczorem, jak wroce
          do domu.
          • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.icm.edu.pl 14.01.08, 15:07
            Przeciez podalem co zrobic:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=74369954&a=74374438
            Wiec jak juz piszecie w tym watku to zrobcie co napisalem.
            • Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 20:04
              Prosze, oto logi:

www.wklej.org/id/3e20a2ff90
              www.wklej.org/id/c465702ef2
              • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.escom.net.pl 14.01.08, 20:24
                Sprawdziles plik skanerami do ktorych linki podalem?
                Postaraj sie o SP2. Logi sa ok.

• Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 20:41
                  Tak, podalem linka do wynikow w poscie z 20:20 - generalnie wynika z nich, ze
                  niektore programy wykrywaja wirusa :(. Ale nie wiem jak to zinterpretowac -
                  zdecydowana wiekszosc programow milczy jednak.
            • Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 20:20
              A jednak moze to byc wirus:

www.virustotal.com/pl/analisis/b8836f2f3e29a4e76d7d380d82f998f8
              • Gość: Amiii Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 20:27
                Kolobos, juz wczoraj chcialam podac Ci te logi ale podczas
                skanowania tym combofix.. chyba usunelo tego wirusa ii wtedy
                zrestetowalo mi kompa i jak pisal kolega komp juz sie nie chcial
                zaladowac do konca
                teraz mam kompa po formacie ii znow to samo!!:/
                nie wiem czy to ma zwiazek ale wiadomosc o wirusie pojawila sie gdy
                kliknelam ''tak'' w odpowiedzi na zainstalowanie adobe flasha..
                juz sie boje cokolwiek robic:/ usuwac to itd bo mam prace do
                napisania i nie chce sie juz bawic w nieskonczonosc w te formaty:/
                • Gość: Amiii Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 20:40
                  gdy avast wykryl plik dalam usun i tym razem niby sie dalo tzn nie
                  żąda juz i nie wykrywa go ponownie
                  choc wrzucilam ten plik i otrzymalam to co kolega wyzej..

• Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.escom.net.pl 14.01.08, 20:49
                    Plik zapewne usunal antywirus, a nie combofix i zepsul system.
                    Wylaczcie na razie antywirus, nie usuwajcie tego pliku i sprawdzcie pliku na obu stronach do ktorych podalem link.

• Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 20:53
                      A wiec tak:

Jedna strona wypluła mi:
                      www.virustotal.com/pl/analisis/b8836f2f3e29a4e76d7d380d82f998f8

Druga strona wypluła mi:
                      Avast Found Win32:Trojan-gen {Other}
                      Rising Antivirus Found Trojan.Spy.Banbra.nwx
                      (reszta programów nic nie znalazła)
                    • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.escom.net.pl 14.01.08, 20:53
                      Macie zainstalowane aktualizacje do systemu?
                      W szczegolnosci SP2? Czy tak jak uzytkownik dd goly system?
                    • Gość: Amiii Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 21:00
                      mozliwe ze to byl avast.. poprostu podczas pracy combofixa uruchomil
                      sie ponownie komputer a pozniej to juz tylko.. załamanie;)

z tego drugiegu linku:

File: sfc_os.dll
                      Status: INFECTED/MALWARE (Note: this file has been scanned before.
                      Therefore, this file's scan results will not be stored in the
                      database)
                      MD5: c1c2ea9413d9bcca58ab559b56824e24
                      Packers detected: -
                      Bit9 reports: No threat detected (more info)

A-Squared Found nothing
                      AntiVir Found nothing
                      ArcaVir Found nothing
                      Avast Found Win32:Trojan-gen {Other}
                      AVG Antivirus Found nothing
                      BitDefender Found nothing
                      ClamAV Found nothing
                      CPsecure Found nothing
                      Dr.Web Found nothing
                      F-Prot Antivirus Found nothing
                      F-Secure Anti-Virus Found nothing
                      Fortinet Found nothing
                      Ikarus Found nothing
                      Kaspersky Anti-Virus Found nothing
                      NOD32 Found nothing
                      Norman Virus Control Found nothing
                      Panda Antivirus Found nothing
                      Rising Antivirus Found Trojan.Spy.Banbra.nwx
                      Sophos Antivirus Found nothing
                      VirusBuster Found nothing
                      VBA32 Found nothing
                      • Gość: Amiii Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 21:02
                        nie mam jeszcze SP2, dopiero co zdazylam uruchomic
                        nowozainstalowanego windowsa, zainstalowac antywirusa, wejsc na
                        stronke ii juz wykrylo:/
                        • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.escom.net.pl 14.01.08, 21:09
                          Odinstaluj Avast lub wylacz zeby nie przeszkadzal. Zainstaluj SP2 + reszte aktualizacji. Nastepnie sprawdz plik jeszcze raz na stronach ze skanerami.
                          Widze, ze na SE jest to samo:
                          www.searchengines.pl/index.php?showtopic=101806
                          Wyglada to na jakis blad w bazach antywirusa, ktory wykrywa infekcje w tym pliku, nastepnie kasuje i psuje system.

• Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.acn.waw.pl 14.01.08, 21:14
                            Tak, dalem tez posta na forum MKS'a i tez sie pare osob zglosilo z podobnym
                            problemem. Tyle, ze jesli to blad Avasta, to czemu w Twoim pierwszym skanerze
                            trzy inne programy wykrywaja wirusa?

W ogole to dzieki za pomoc :)
                            • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.escom.net.pl 14.01.08, 21:19
                              Norman juz wczesniej wykrywal w tym pliku trojana, a tego drugiego skanera nawet nie znam. Jezeli to faktycznie jakas infekcja to trzeba poczekac az ktos to dokladnie rozgryzie.
                            • Gość: Amiii Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 21:22
                              wlasnie wielkie dzieki za pomoc:)
                              kurcze mam wielka nadzieje, ze teraz (bo usunelam niby przez avast
                              tego wirusa ale plik jest tam gdzie byl) nie spieprzy sie znow
                              system przy ponownym uruchomieniu..
                              • Gość: Amiii Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 21:56
                                hm.. jak probowalam zainstalowac SP2, to wyskoczyla informacja o
                                zabezpieczeniach (jak przy kazdym isntalowaniu czegos z netu) ii
                                znow niby wykrylo tego wirusa
                                jaki to ma zwiazek?:/

zeby nie bylo juz wylaczylam avasta :P
                                • weronika_fi Re: Prosze o pomoc, wirus 14.01.08, 22:20
                                  Ja całkiem zielony ludzik. XP mam niestety nie oryginalny nad czym boleję i
                                  bardzo chcę go zmienić na oryginał, ale to inna historia.
                                  Jako zielony ludek mam pytanie jak się wyłącza avasta -czy wystarczy kliknąć
                                  "Zatrzymaj ochronę dostępową"? Czy tez wyłącza się go w jakiś inny sposób? Chyba
                                  teoria iż jest to błąd avasta jest nie do końca słuszna, gdyz jestem jedynym
                                  znanym mi użytkownikiem avasta, któremu się pojawił ten wirus i ten komunikat o
                                  wirusie. A inni znani mi też nie mają oryginalnego XP. Brak oryginalnego XP
                                  oznacza brak SP2 niestety dlatego używam Zone Alarm.
                      • xtrust Re: Prosze o pomoc, wirus 05.02.08, 12:05
                        jak będzie Ci się tak nadal robić to masz Trojana też tak miałem i
                        nie było go widać na innych virusach niż AVG(ściąga się z
                        www.satfilm.pl (np.)
    • Gość: dd Re: Prosze o pomoc, wirus IP: 217.153.130.* 16.01.08, 13:50
      Takie ogloszenie sie pojawilo..
      www.heise-online.pl/news/item/2600
      Data aktualizacji sie wiec zgadza - 14 stycznia. Podobnie program antywirusowy.
      Plik juz nie - bo tu pisza o user32.dll, a my mamy problemy z sfp_os.dll. Z
      drugiej strony cos o tym sfp pisza w tym teksciku... Sam nie wiem, jak to traktowac.
      • Gość: Kolobos Re: Prosze o pomoc, wirus IP: *.escom.net.pl 16.01.08, 15:42
        To falszywy alarm i koniec tematu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka