IP: *.icpnet.pl 23.08.08, 16:12
Problemem rzekomo jest plik srosa.sys. Wlasciwie nic sie nie da zrobic...Nie moge uruchomic trybu awaryjnego, komp nie zalapuje tez plytki bootujacej...jakby klawiatura w ogole nie dzialala:/ ale dziala bo bios da sie wlaczyc...bios i nic wiecej;/ windows sie nie otwiera tylko wyskakuje duza niebieska tablica ze zostal zamkniety bo cos probowano zapisac w pamieci do odczytu, ze to moze przez nowo instalowany sprzet itd...i wymieniony jest ten plik srosa.sys, ze to niby przez niego. Czy ktos wie czy da sie z tym jeszcze cos zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł Re: srosa.sys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 16:54
      A po przestawieniu sekwencji bootowania w BIOSie, tak, aby najpierw startowało z
      płytki nic nie daje ? Czasem trzeba wcisnąć dowolny klawisz,a by z płyty
      zastartowało (informacja jest na ekranie). Plik sys o którym mówisz należy do
      rootkita Bagla. Na razie popróbuj wystartować z płytki konsolę odzyskiwania
      (potrzebne będzie Ci hasło administatora). Masz klawiaturę na USB czy PS2 ?
      • Gość: niki Re: srosa.sys IP: *.icpnet.pl 23.08.08, 17:29
        owszem jest komunikat ze trzeba nacisnac dowolny klawisz ale klawiatura wcale nie reaguje...tak samo nic nie daje naciskanie strzalek zeby wybrac tryb awaryjny...jedyne co daje sie wlaczyc to bios, delet wtedy dziala...ale tylko wtedy...klawiature mam USB..
    • Gość: Kolobos Re: srosa.sys IP: *.escom.net.pl 23.08.08, 17:27
      Poczytaj:
      www.searchengines.pl/Usuwanie-rootkita-Bagle-wariant-srosasys-t106680.html
      • Gość: niki Re: srosa.sys IP: *.icpnet.pl 23.08.08, 20:03
        to moze zapytam konkretniej..jezeli przymusowo komp wybiera mi otwieranie w trybie normalnym ale ostatecznie nie otwiera windowsa tylko w miedzyczasie pojawia sie blue screen i dalej juz nic nie da sie zrobic to czy mam uzyc tego SafeBootKeyRepair.exe? czy mam zabierac sie za te płytkę LiveCD XP?
        • Gość: Kolobos Re: srosa.sys IP: *.escom.net.pl 23.08.08, 21:22
          Skoro system nie dziala to jak chcesz uzyc safeboot? W takim razie zrob tak jak napisales uruchom livecd i zrob skan przy pomocy AVPTool oraz Dr.Web CureIt (o ile zadzialaja).
    • Gość: niki Re: srosa.sys IP: *.icpnet.pl 23.08.08, 18:49
      wlasciwie to nadal niezbyt wiem co powinnam zrobic:/ Prosze o skrot kolejnych krokow:)
      • Gość: Kolobos Re: srosa.sys IP: *.escom.net.pl 23.08.08, 18:54
        Przeciez podalem Ci opis usuwania, wiec go przeczytaj i wykonaj.
      • Gość: Paweł Re: srosa.sys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.08, 21:35
        A w BIOSIe w końcu działa ci ta klawiatura czy nie ? Jak nie, to pożycz jakąś na
        PS2 albo przejściówkę z USB na PS2.
        • Gość: niki Re: srosa.sys IP: *.icpnet.pl 26.08.08, 15:14
          w biosie dziala...
          • Gość: Paweł Re: srosa.sys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 16:36
            To w takim razie w ustawieniach BIOSu poszukaj czegoś takiego jak USB Legacy
            Support i ustaw na Enable (pewnie będzie w Integrated Peripherals).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka