Dodaj do ulubionych

Serial Czterdziestolatek - beznadzieja!

IP: *.180.54.80.sta.gaja.net.pl 18.06.10, 13:18
Nie rozumiem fenomenu tego serialu. Dla mnie on był zawsze nieciekawy i mało zabawny. Kiedyś robił furorę bo seriali było mało, 1 program itd. wiec wszyscy oglądali. Teraz pewnie by nawet nie został zauważony. Aktorsko jest może i dobrze zagrany, aktorzy też znani, ale w ogóle nie wciąga, słabe teksty i fabuła. Ogólnie nuda. I nie ratuje go nawet kobieta pracująca. Seriale Bareji 100 razy lepsze i inteligentniejsze. Teraz znów powtarza go TVP jakby innych ciekawszych seriali nie mieli.
Obserwuj wątek
    • Gość: R. Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.chello.pl 18.06.10, 14:52
      dziecko, puknij sie w łeb i wracaj do lekcji, może jeszcze jakąś
      ocenę uda sie poprawić i mamusia będzia zadowolona.to jeden z
      najlepszych polskich seriali, dialogi-majstersztyk, świetnie oddany
      klimat rzeczywistości lat 70-tych.aha-i tronister spakuj, kredek nie
      zapomnij!
      • Gość: pinacolada77 Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.ip.netia.com.pl 18.06.10, 15:35
        ..hehe dokładnie... i hanne monatne (czy jak to sie zwie) załacz sobie;-)

> dziecko, puknij sie w łeb i wracaj do lekcji, może jeszcze jakąś
        > ocenę uda sie poprawić i mamusia będzia zadowolona.to jeden z
        > najlepszych polskich seriali, dialogi-majstersztyk, świetnie oddany
        > klimat rzeczywistości lat 70-tych.aha-i tronister spakuj, kredek nie
        > zapomnij!
      • Gość: marajka Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.ghnet.pl 19.06.10, 20:26
        świetnie oddany
        > klimat rzeczywistości lat 70-tych.aha-i tronister spakuj, kredek nie
        > zapomnij!

Widzę, że Ty dalej mentalnie w tych latach:) Nie można miec innego zdania jak jedynie słuszne! Ja też nie przepadam za tym serialem.
    • Gość: helia Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 15:44
      Wreszcie ktoś odważył się to napisać. Dla mnie tez ten serial nigdy nie był
      zabawny, ani nawet interesujący. I tym bardziej dziwi mnie, że Telewizja
      Publiczna regularnie nim katuje. Gdybym płaciła abonament, to by mi ciśnienie
      skoczyło. Władze na Woronicza są chyba wdzięczne losowi, że w PRL kręcili tyle
      seriali - inaczej TVP1 i 2 nie miałyby repertuaru na wakacje:p
      A do osób krytykujących autora tematu- to, że ktoś nie ceni "humoru" waszego
      ulubionego serialu, nie znaczy, że jest debilem. Rozumiem, że dla was lepiej
      wszystko stawiać na piedestale i bezmyślnie wychwalać a każdy kto robi inaczej
      szarga świętość. Gratulacje. Dzięki takim jak wy, powtórki "Czterdziestolatka"
      lecą przez 12 miesięcy roku:)
      • Gość: helia Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 15:46
        A tak w ogóle, to nie ma Hanny Monatny, tylko ,,Hannah Montana". Której nota
        bene nie oglądam, bo nie jestem targetem. Pewnie tak jak i w przypadku
        "Czterdziestolatka". Tylko, że ona nie leci we telewizji do wyrzygania.
        • Gość: x Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 21:38
          No tak ale jesli coś pokazują "do wyrzygania", to wcale nie znaczy,
          że jest to do kitu. Zresztą seriale Barei też lecą "do wyrzygania" a
          do kitu są tylko "Zmiennicy". Bareja był bardzo łopatologiczny i
          mało finezyjny w porównaniu z "40-latkiem", poza tym raczej skupiał
          się na latach 80 i pewnie te lata lepiej pamiętamy, dlatego nas
          bardziej to śmieszy.

Lata 70 pamiętam słabo, ale humor "40-latka" mnie bawi zawsze.
          Walendziak, który mówi "biore gazetę do ręki i tak mi wszystko
          skacze, wydaje mi się jakbym to już czytał". Dyskusje pań w
          laboratorium. Inżynier Gajny. Mietek Powroźny z żoną i ich impreza a
          la Orient. Dyrektor Wardowski "wiecie rozumiecie" itd itp. Moim
          zdaniem, "40-latek" jako satyra na lata 70 jest ponadczasowy. Druga
          seria była tylko dużo słabsza.
          • ewa_on Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! 19.06.10, 00:57
            Pełna zgoda,mnie też pierwsza seria zawsze śmieszy choć znam ją na
            pamięć,a druga jest do kitu (kiepski scenariusz,niezbyt fortunnie
            dobrani aktorzy grajacy dorosłe dzieci Stefana i Magdy,a ci starzy
            jakby za bardzo szarżują,no niestety nie da sie tego oglądac).Ale
            pierwsze 21 odcinkow, z małymi wyjątkami, jest moim zdaniem the
            best!!!
            • piotr7777 Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! 19.06.10, 11:56
              > Pełna zgoda,mnie też pierwsza seria zawsze śmieszy choć znam ją na
              > pamięć,a druga jest do kitu (kiepski scenariusz,niezbyt fortunnie
              > dobrani aktorzy grajacy dorosłe dzieci Stefana i Magdy,a ci starzy
              > jakby za bardzo szarżują,no niestety nie da sie tego oglądac).Ale
              > pierwsze 21 odcinkow, z małymi wyjątkami, jest moim zdaniem the
              > best!!!
              Przypominam, że to własciwy 40-latek był podzielony na serie (3) a
              40-latek 20 lat później nie był żadną "drugą serią" a zupełnie innym
              serialem.
              Niestety do niektórych to nie dociera.
              • Gość: x Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 14:30
                Pierwszy "40-latek" ma 21 odcinków, jest logiczną całością i
                figuruje jako cały serial z jednym rokiem produkcji 1974, choćby na
                filmpolski.pl A to, że kręcili to w seriach, bo była komuna i
                najpierw dostali kasę na nakręcenie 7 odcinków, spodobało się w KC i
                potem dostali na następnych 7 itd to naprawdę szczegół i nie ma się
                o co przyczepiać. Premiera serialu w TV odbyła się zresztą w całości
                21 odc. Mówiąc "seria" mamy na myśli właśnie całość jako serial.
                Takie uproszczenie. Pierwsza seria = oryginalny "40-latek". Druga
                seria = "40-latek 20 lat później". Oba seriale robił ten sam reżyser
                i ci sami scenarzyści. Zadowolony? Dociera?
                • piotr7777 Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! 19.06.10, 17:21
                  > Pierwszy "40-latek" ma 21 odcinków, jest logiczną całością i
                  > figuruje jako cały serial z jednym rokiem produkcji 1974, choćby
                  na
                  > filmpolski.pl A to, że kręcili to w seriach, bo była komuna i
                  > najpierw dostali kasę na nakręcenie 7 odcinków, spodobało się w KC
                  i
                  > potem dostali na następnych 7 itd to naprawdę szczegół i nie ma
                  się
                  > o co przyczepiać. Premiera serialu w TV odbyła się zresztą w
                  całości
                  > 21 odc.
                  Nieprawda. Gdybyś dokłądniej przejrzał wiedziałbyś, że
                  -serial produkowano w latach 1974-77
                  -premiera była 16 maja 1975 i objęła tylko 7 odcinków, pozostałe
                  wtedy jeszcze nie powstały. Nie mogło być więc tak, że od razu
                  pokazano wszystkie odcinki
                  -w czołówce są tylko sceny z tej pierwszej serii (zatem powstała w
                  momencie gdy o późniejszych odcinkach jeszcze nie myślano). Potem
                  już jej nie zmieniano.
                  Nazywanie "40-latka 20 lat później" "drugą serią 40-latka" jest
                  nieścisłością, bardziej paswoałoby określenie "Sequel".
                  • Gość: x Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 17:36
                    No ale o co ci chodzi, o jakies pierdoły. Dyskusja jest o tym, czy
                    serial jest dobry czy nie, a nie kiedy go kręcono. Napisz emaila do
                    filmpolski.pl i przekaż im, że nie mają racji bo ty wiesz z
                    dokładnością do sekundy kiedy nakręcono serial i czy po 7 odcinków
                    czy po 7 i dwie sceny i czy serial to sequel czy nie. Tam jest 1974
                    i tyle w temacie.
                    • piotr7777 Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! 19.06.10, 18:28
                      > No ale o co ci chodzi, o jakies pierdoły. Dyskusja jest o tym, czy
                      > serial jest dobry czy nie, a nie kiedy go kręcono. Napisz emaila
                      do
                      > filmpolski.pl i przekaż im, że nie mają racji bo ty wiesz z
                      > dokładnością do sekundy kiedy nakręcono serial i czy po 7 odcinków
                      > czy po 7 i dwie sceny i czy serial to sequel czy nie. Tam jest
                      1974
                      > i tyle w temacie.
                      No niezupełnie:
                      -7 odcinków rok produkcji 1974
                      -5 odcinków rok produkcji 1975
                      -3 odcinki rok produkcji 1976
                      -6 odcinków rok produkcji 1977.
                      Data premiery - 16 maja 1975.
                      Więc ma się to nijak do tego co napisałeś.
                      Idąc tą logiką mozna by uznać, że np. Klan jest w całości z 1997 r.
                      A co do drgueij kwestii - skoro pojawiło się błędne
                      okreslenie "druga seria" postanowiłem je sprostować. Mam takich parę
                      ulubionych błędów do poprawiania (np."sędzia" zamaist "sędziny",
                      nieprawidłowe używanie końcówki "owa" do nazwisk panieńskich,
                      mylenie "niepokalanego poczęcia" z "dziewiczym" itp.) Ot, takie
                      nieszkodliwe hobby.
    • Gość: torek Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 15:45
      Serial przezabawny,tylko trzeba go umieć "czytać"Mimo,że napisany przez
      Toeplitza- miłośnika komunizmu i PRLu, to pokazuje z dużą ironią czasy
      "Gierkowskiej świetności".Dla Gruzy też osiągnięcie życia,którego już nie
      powtórzył.Aktorsko majstersztyk,na którym powinni uczyć się dzisiejsi pseudo
      aktorzy komediowi.Scenki z kobietą pracującą w wykonaniu Kwiatkowskiej to
      prawdziwe perełki.Słabe teksty?Teksty są rewelacyjne bo niby normalne a właśnie
      wieloznaczne.Bareja był mistrzem komedii fabularnych natomiast seriale miały
      niestety nudne dłużyzny.Uważam,że gdyby z Alternatyw zrobić film kinowy to byłby
      drugim Misiem albo jeszcze lepszy. Zmiennicy to już niestety duża nuda i
      przebieranka w stylu przed wojennych komedii co to wszyscy widzowie od razu się
      orientują,że mała dziewczynka z warkoczykami ma trzydzieści lat tylko
      bohaterowie na ekranie są ślepi.
    • Gość: a Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 17:53
      Jery naprawdę niektóre filmy trzeba oglądać ze zrozumieniem czasów , lepiej
      oglądaj Teletubisie .
      • jarka63 Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! 19.06.10, 20:46
        A to co znowu za dyskryminacja? Ja tam lubię i 40-latka i Teletubisie.
    • Gość: Jojo Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.10, 22:47
      jedno pytanie:W pieluchy czy w pampersy sie robilo?
      • Gość: aaa Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 07:54
        To fajny serial, klasyka.
        Dla mnie najlepszy był Maliniak. I w ogóle ten humor, ich problemy, troski. :)
        Zresztą lubię sobie popatrzec jak kiedys sie zylo w glebokim PRL i jak "wtedy
        nic nie bylo...".
    • Gość: sz Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 10:51
      nie no zal...teraz sie przyp... do czterdziestolatka;/ co wam
      przeszkadza ten serial?jest swietny!swietni aktorzy,super
      dialogi,fabula...wy za to wolicie klan i pania stenie lub rownie
      kiepski klub szalonych dziewic.no comments...
      • Gość: marajka Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.ghnet.pl 20.06.10, 17:20
        > nie no zal...teraz sie przyp... do czterdziestolatka;/

To jest forum.

co wam
        > przeszkadza ten serial?jest swietny!

Nic mi nie przeszkadza, ale nie uważam, że jest świetny. Świetny to jest Dom.

.wy za to wolicie klan i pania stenie lub rownie
        > kiepski klub szalonych dziewic.no comments...

No tak, typowe myślenie forumomatołka. Czarno-biały świat. Są na swiecie trzy seriale.
    • lilith76 Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! 20.06.10, 21:47
      Mnie serial bawi. Świetnie pokazuje paradoksy tamtych czasów.
      Bawi nie do tego stopnia, by go non stop oglądać.
      Jak widać każdą dobra produkcję można "zarżnąć" częstymi powtórkami.
      • Gość: q Re: Serial Czterdziestolatek - beznadzieja! IP: *.walecznych.net 20.06.10, 22:19
        resztą seriale Barei też lecą "do wyrzygania" a
        do kitu są tylko "Zmiennicy".

nie kompromituj sie taka opinia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka