Dodaj do ulubionych

Filary ziemi w tvp

11.01.12, 15:25
od dzis w tvp1 serial Fialry ziemi- b. ciekawy serialn nominowany m.in. do nagrody zlotego globu i emmy. Gorąco polecam!!
opis za filmwebem
"Rok 1120 - u wybrzeży Normandii tonie "Biały Statek". Wśród wielu ofiar znajduje się jedyny legalny następca Henryka I. Rozpoczyna się okres spisków i przepychanek do tronu, a po śmierci Henryka I, okres anarchii. Na króla Anglii wybrany zostaje, mający poparcie Stefan, zaś córka Henryka I, Matylda uchodzi do Francji wraz z synem. Stamtąd rozpoczyna próby odbicia tronu. Te, faktycznie historycznie wydarzenia są tłem dla pięknej, wielowątkowej powieści. Jej motywem przewodnim jest budowa monumentalnej katedry w Kingsbridge. Splatają się tu losy mistrza budowniczego Toma i jego rodziny, ambitnego opata Filipa, biskupa Waleriana Bigoda, rodziny Hamleigh, dążącej za wszelką cenę do uzyskania szlachectwa, rodziny Earla Shiring, oskarżonego o bunt przeciw królowi. Do tego tajemnicza Ellen oraz jej syn Jack, w jakiś sposób powiązani z katastrofą "Białego Statku". Cień nad wszystkim kładzie klątwa pokrzywdzonej kobiety. Widzimy obraz wczesnośredniowiecznej Anglii, ze wszystkimi jej zależnościami. Spór duchowieństwa ze stanem szlacheckim, wyzysk chłopstwa, zalążki handlu na wysoką skalę, a przede wszystkim rozgrywki o władzę i pieniądze, o chwałę i sławę."
Obserwuj wątek
    • scoutek Re: Filary ziemi w tvp 11.01.12, 18:12
      znakomita adaptacja świetnej książki Kena Folleta, baaaardzo polecam
      • ibelin26 Re: Filary ziemi w tvp 12.01.12, 14:39
        Z trudem dotrwałam do końca odcinka. Jakieś to wszystko chaotyczne i niespójne. Część wątków pobieżna i skrótowa. Jednym słowem - rozczarowanie
    • wolne_tory Re: Filary ziemi w tvp 13.01.12, 22:24
      Serial wart jest polecenia. Oczywiście jak ktoś będzie chciał się czepiać, to znajdzie powody. Miłośnikom książki zapewne nie przypadną do gustu niektóre uproszczenia zastosowane w scenariuszu. Osoby, które książki nie czytały, mogą czasem narzekać na chaos i przeskoki w akcji (w końcu nie jest łatwo zmieścić kilkudziesięcioletnią historię w ośmiu odcinkach). Myślę jednak, że warto obejrzeć. Chociażby po to, żeby zobaczyć rozmach z jakim serial jest nakręcony.
      Duży plus dla tvp, że zakupiła stosunkowo "świeży" produkt i tylko trzymać kciuki by wytrwała w emisji. Już przecież tak bywało, że tvp zaczynała jakąś serię, by potem ni z tego ni z owego zmienić porę emisji, dzień, lub całkiem porzucić serię...
      • ibelin26 Re: Filary ziemi w tvp 17.01.12, 10:09
        Rozmach w tym serialu ??? Jakoś nie zauważyłam, a pierwszy odcinek powinien zachęcać do obejrzenia a nie usypiać
        • pod.sufitka Re: Filary ziemi w tvp 17.01.12, 14:28
          skoro serial tk ci sie nie podobał, to czemy wciaz podbijasz watek?
          • Gość: gorn73 Re: Filary ziemi w tvp IP: *.tpnet.pl 17.01.12, 15:18
            Ja polecam ksiązkę. Serial się do niej nie umywa.
          • ibelin26 Re: Filary ziemi w tvp 18.01.12, 11:51
            Bo jestem ciekawa czy komuś jeszcze się nie podobał (zapowiadał się ciekawie).

Zadowolona?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka