Dodaj do ulubionych

Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"?

25.06.08, 22:36
Mieliśmy i Dynastię, Powrót do Edenu, Isaurę i jeszcze tysiąc innych
importowanych dzieł. A mnie nurtuje jedno: dlaczego TVP w latach 80
zrezygnowała z emisji "Dallas" po zaledwie paru odcinkach? W USA był to hit, u
nas na fali popularności "Dynastii" poszłoby to bez problemu. A jednak po
kilku odcinkach zawieszono emisję - ktoś wie dlaczego?
Obserwuj wątek
    • deczko Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? 26.06.08, 10:02
      A mnie nurtuje podobny problem? Dlaczego nikt nie wznowil emisji serialu
      "Dynastia"? Czy jest to serial zbyt osadzony w latach 80. by teraz nikogo nie
      interesowal, nawet zagorzalych bylych fanow, ktorych mozna policzyc w milionach?

Moze tu chodzi o pieniadze? Moze jest to za drogie i ta emisja sie nie oplaca?
      Pisze tu i o "Dallas" i o "Dynastii".
      • pizza_adoloran Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? 26.06.08, 10:40
        A mnie nurtuje jeszcze jedna serialowa kwestia, ale to już na inny wątek:
        seriale np "Dynastia" czy "Twin Peaks" (żeby już z dwóch różnych bajek) cieszyły
        się u nas wielką popularnością. Dlaczego nie można ich w Polsce kupić na DVD?
        Dodam że w krajach na zachód od Odry można bez problemu i to w różnych wydaniach...
        • Gość: do pizza Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.08, 18:27
          Przeciez Dallas lecialo w Polsce dwukrotnie-w polowie lat 90tych na
          Polsacie(wyemitowali ponad polowe serialu,lecialo w prime time o 20)
          i caly serial pod koniec lat 90tych na Wizji1.

Dynastia byla powtarzana na Polsacie2 i ogladalnosc byla
          mizerna.Wyobrazasz sobie w Polsce kogos kto kupuj DVD z Dynastią? :)
          • Gość: kris Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 06:57
            jakby dynastia albo dallas wychodzilo za pare zł w gazecie to byl kupował :)
          • pizza_adoloran Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? 30.06.08, 07:35
            Gość portalu: do pizza napisał(a):

> Przeciez Dallas lecialo w Polsce dwukrotnie-w polowie lat 90tych na
            > Polsacie(wyemitowali ponad polowe serialu,lecialo w prime time o 20)
            > i caly serial pod koniec lat 90tych na Wizji1.

Wizja 1 mnie ominęła, Dallas także, ale dzięki za informację.

> Dynastia byla powtarzana na Polsacie2 i ogladalnosc byla
            > mizerna.

Mam wrażenie, że dostępność Polsatu 2 też była kwestią rozstrzygającą. Poza tym
            mam wrażenie, że każdy taki serial musi swoje odleżeć i odczekać, zanim ludzie z
            powrotem do niego zatęsknią.

>Wyobrazasz sobie w Polsce kogos kto kupuj DVD z Dynastią? :)

Nie rozumiem, co w tym takiego zabawnego - skoro rzesze ludzi kupują masę
            szmatławych gazet z Cichopkami, Mroczkami i zestawy piosenek z biesiadami disco
            polo i pasy wyszczuplające w Mango, to chyba kupienie sobie DVD z "Dynastią" nie
            jest aż tak nienormalne? Ja bym kupił. Dla jaj, ale jednak.
            • kkokos Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? 30.06.08, 08:48
              >>>mam wrażenie, że każdy taki serial musi swoje odleżeć i odczekać,
              zanim ludzie z powrotem do niego zatęsknią.

i tu się mylisz
              z przyjemnością i łezką w oku to można obejrzeć dwugodzinny film,
              który budzi w nas miłe wspomnienia oraz rozczulenie swą naiwnością i
              poduszkami na ramionach. ale kilkusetodcinkowy tasiemiec byłby nie
              do oglądania i nikt by sobie nie pozwolił - no może poza
              fantastyczną i superpopularną telewizją Polonia 1, która puszcza
              telenowele argentyńskie z lat 80. z włoskim dubbingiem - na taką
              utratę widzów przez np. pół roku.
              stara Isaura leciała na Pulsie i okazała się nieznośna, choć
              wspomnienia budzi i sentyment do niej, owszem, mają miliony. tyle że
              jakoś po 20 latach te miliony nie chciały jej ogladać
              • pizza_adoloran sentyment do powtórek 30.06.08, 09:48
                kkokos napisała:

> >>>mam wrażenie, że każdy taki serial musi swoje odleżeć i odczekać
                > ,
                > zanim ludzie z powrotem do niego zatęsknią.
                >
                > i tu się mylisz

Nie ma ludzi nieomylnych. Tezę tę rozwinę na własnym przykładzie: jak sobie
                obejrzę jakiś serial to potem od razu po zakończeniu jego emisji nie mam ochoty
                oglądać go od początku, ale po latach z przyjemnością obejrzałem "Capital City"
                i "Co ludzie powiedzą", bez uszczerbku dla zainteresowania akcją czy
                zniesmaczenia. Fakt, nie były to tasiemce. Ale - oczywiście - to co dotyczy
                mnie, nie musi dotyczyć iluś tam milionów ludzi.

Jest jeszcze jedna sprawa: w czasach emisji Isaury, Dynastii czy Powrotu do
                Edenu nie było praktycznie konkurencji w postaci innych kanałów. I pewnie to
                przyczyniło się do takiej a nie innej oglądalności w/w produkcji oraz jej spadku
                za "nowych" czasów.
                • karen64 Re: sentyment do powtórek 30.06.08, 10:10
                  pizza_adoloran napisał:

ale po latach z przyjemnością obejrzałem "Capital City"
                  > i "Co ludzie powiedzą",

tez mam do nich sentyment,całą Hiacynte kupilam z TVOkey,a Capital City mam
                  wydanie 6 plytowe sprzed roku,poprzednie bylo na 12 plytach.
                  i co jakis czas sobie przypomminam...
                  • pizza_adoloran Re: sentyment do powtórek 30.06.08, 10:13
                    Co do Hiacynty, mam sentyment do pierwszego tłumaczenia, z TVP. Następne były
                    coraz gorsze,np to z TV OK (Amercom)- miejscami w ogóle nie wiadomo o co
                    chodzi. Niedawno wydane DVD dostępne w sklepach (tylko 2 sezony), z jeszcze
                    innym tłumaczeniem, ma np. poopuszczane puenty dowcipów, co wygląda kretyńsko.
    • galaxian1 Re: Dlaczego "nie poszło" u nas "Dallas"? 30.06.08, 10:04
      pizza_adoloran napisał:

> A mnie nurtuje jedno: dlaczego TVP w latach 80 zrezygnowała z emisji "Dallas"
      po zaledwie paru odcinkach?

Serial byl pokazywany w niedziele okolo godz 23:00. Nie dziwne wiec, ze nie
      cieszyl sie popularnoscia. Dynasia byla pokazywana tez w niedziele, ale w bardzo
      dobrej porze obiadowo-podwieczorkowej :)

> W USA był to hit, u nas na fali popularności "Dynastii" poszłoby to bez problemu.

Mysle ze serial jest zbyt amerykanski i u nas widzowie nie poczuli klimatu. W
      Dynastii byla "rewia mody", piekne stroje i wnetrza. Dallas jest "surowy",
      jeansy i kapelusz.

Poza tm Dallas jest serialem starszym od Dynastii, a pokazano go w Polsce
      pozniej. Za pozno! Dynastia wyznaczyla zbyt wysokie progi i Dallas sie juz nie
      przebil. Dallas, ktory powstal w latach 70tych, emitowany w Polsce w latach
      80tych byl juz kichowaty - stroje, fryzury - nie kreowaly mody, ale wywolywaly
      usmieszki. Moda na lata 70te to spodnie dzwony i zlote kamizele - to bylo po
      prostu nieswieze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka