guciowamama 19.03.10, 13:36 Czy jeszcze jakis lipcowy maluch ma wodniaka jaderka czy tylko u nas taka przypadlosc? Dzisiaj lekarz postawil diagnoze - trzeba operowac - i jakos mi niefajnie :( Dobrze, ze operacja nie musi odbywac sie pilnie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boazeria Re: lipcowy maly mezczyzna i wodniak jaderka? 19.03.10, 14:41 o cholera...... a co to jest? przytulam............. dziecko musi byc w narkozie czy znieczulenie? Odpowiedz Link
guciowamama Re: lipcowy maly mezczyzna i wodniak jaderka? 19.03.10, 14:56 Dzieki serdeczne. Wodniak jest nastepstwem opoznionego zarastania wypustki otrzewnej. Przez ta wypustke w zyciu plodowym zstepuje jadro z brzucha do moszny. Wowczas plyn splywajacy z jamy otrzewnej gromadzi sie w oslonkach jaderka i tworzy wodniak. Jaderko jest lekko powiekszone. Usuwa sie go operacyjnie w pelnej narkozie :( Odpowiedz Link
pabia_a Re: lipcowy maly mezczyzna i wodniak jaderka? 19.03.10, 15:35 Mój młody miał wodniaka na szczęście samoistnie się wchłonął jakiś czas temu. Wyobrażam sobie co przeżywasz z związku z operacją, także gorąco przytulam Odpowiedz Link
metanira Re: lipcowy maly mezczyzna i wodniak jaderka? 19.03.10, 19:35 Konrad ma COŚ, ale do końca nie wiemy, co to jest, słyszałam już trzy opinie od trzech różnych lekarzy: wodniak, przepuklina, naczynie. Wybieramy się na usg, żeby rozstrzygnąć tę sprawę. W każdym razie żaden z lekarzy nie stwierdził, że to coś pilnego. Jądro jest powiększone, raz bardziej, raz mniej. A wodniaka miał zdiagnozowanego, kiedy miał 3 tygodnie, potem zniknął, więc jakoś nie mam przekonania, czy mógł się pojawić ponownie. Odpowiedz Link
katx1 Re: lipcowy maly mezczyzna i wodniak jaderka? 19.03.10, 19:42 My czekamy w kolejce (od siepnia) na zabieg "przymocowania" uciekającego jąderka. Koszmar świadomości, że czeka go zabieg, nawet najmniejszy i koszmar oczekiwania na termin. Rozmumiem Cię więc i przytulam. Odpowiedz Link
guciowamama katx1 20.03.10, 12:33 Serdecznie dziekuje za slowa otuchy. Daj znac jak bedziecie znali termin zabiegu - bede trzymac kciuki! Przeraza mnie i sama operacja i fakt zdejmowania (po tygodniu) szwow - musze zapytac czy to konieczne i czy nie da sie zastapic innym rodzajem szwow. Ech... trzymajcie sie! Odpowiedz Link
guciowamama Re: lipcowy maly mezczyzna i wodniak jaderka? 20.03.10, 12:29 Pytalam lekarza i niestety istnieje mozliwosc, ze nawet po zabiegu wodniak sie znow pojawi. Co ciekawe ja sama nie wykrylam tego powiekszonego jaderka a lekarz przy okazji zupelnie innego badania. Mam szczera nadzieje, ze u Was to nic powaznego. Odpowiedz Link