Dodaj do ulubionych

dieta dukana

06.04.10, 07:53
wiem że był kiedyś taki wątek, ale mam pytanie czy ktoś stosował tą
dietę i jakie były po niej efekty???
Obserwuj wątek
    • kalipowa Re: dieta dukana 06.04.10, 08:55
      ja prawie 2 lata temu.
      -18 kg na koncie i nic wiecej nie powiem, bo wiem ze sa
      przeciwniczki (tylko dodam, ze zero jojo, super wyniki i
      samopoczucie)
    • emma_me Re: dieta dukana 06.04.10, 08:58
      jestem na diecie od 21 marca, schudłam 5 kg. Chce zrzucić 10. zajrzyj na forum
      proteinki - dieta dukana.
    • michalina_79 Re: dieta dukana 06.04.10, 10:34
      ja jestem na niej od 1 lutego i mam 12 kg mniej, jak dla ,mnie jest ok,
    • shemreolin Re: dieta dukana 06.04.10, 11:31
      Ja się też zastanawiam nad tą dietą, bo jestem mięsożercą i jakoś łatwiej mi
      przyswoić fakt, że mam się na diecie zajadać mięsem. Może razem zaczniemy? Ja
      chciałabym zrzucić jakieś 10 kilo. Przytyłam znowu i czuję się z tym okropnie. :(
      • pabia_a Re: dieta dukana 06.04.10, 11:52
        Ja mam do zrzucenia coś koło 18 kg, mnie gubią słodycze:-(
        Zaczynamy?
        • shemreolin Re: dieta dukana 06.04.10, 12:14
          Zaczynamy, ale od jutra, bo dzisiaj to nie mam nic mięsnego w domu niestety.
          Dzisiaj wieczorem zrobię zakupy i od rana wcinam proteiny. :) OK?
          Muszę jeszcze sobie przepisy posprawdzać, bo to dla mnie nowość cała ta dieta.
          Szkoda, że nie znałam jej wcześniej.
          • pabia_a Re: dieta dukana 06.04.10, 12:22
            o.k. startujemy od jutra, też muszę zrobić zakupy, głównie chudy
            nabiał i poczytać jeszcze troszę o tej diecie:-)
            • shemreolin Re: dieta dukana 06.04.10, 12:40
              zobacz tutaj
              wizaz.pl/forum/showthread.php?t=380137
              :)
            • shemreolin i jeszcze tu 06.04.10, 13:45
              Dieta proteinowa oparta jest o mechanizm naszego organizmu
              , który może doprowadzić do zmniejszenia tkanki tłuszczowej bez radykalnych
              zmian i ograniczeń spożywanego jedzenia. Ważna jest tu silna wola i dostosowanie
              się do planu żywieniowego.
              Podstawą diety proteinowej jest przyjmowanie białka. To, co jest ważne w trakcie
              bycia na diecie proteinowej to brak konieczności przeliczania kalorii,
              dostosowywania się do z góry ustalonego jadłospisu, co jak wiadomo nie wpływa
              korzystnie na samopoczucie osoby będącej na diecie. To, co wchodzi w skład diety
              Dukana to naturalne, zdrowe i smaczne produkty. Sekretem diety proteinowej jest
              białko, które stanowi element budulcowy mięśni, gdy jednak jest go w nadmiarze,
              musi zostać wydalone. By do tego doszło potrzebna jest energia, która jest
              znacznie wyższa, niż energia, która jest dostarczona z samego białka, w wyniku
              czego organizm pobiera energię z tkanki tłuszczowej.

Dieta ta składa się z 4 etapów

I etap - uderzenia
              W tym okresie trwającm od jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma
              kategoriami produktów wymienionych poniżej.
              Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż
              żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia.
              Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.

-chude mieso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z
              koscia, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu
              -podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek)
              -wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe,
              pieczone, wędzone lub gotowane
              -owoce morza (skorupiaki i mięczaki)
              -drób oprócz kaczki i bez skóry
              -chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe
              -jaja
              -chude produkty nabiałowe
              -póltora litra wody z małą zawartością soli mineralnych
              -środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy,
              korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie)

II etap - równomierny rytm odchudzania
              Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez
              zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie
              następujące surowe lub gotowane warzywa:
              pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę,
              grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę,
              bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie
              będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować
              naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do
              osiągnięcia ustalonej wagi, najlepiej pięc dni samych protein, pięc dni protein
              z warzywami (ja jednak bede jesc warzywka częsciej)

III etap - utrwalenie wagi
              Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej
              wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.
              Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy
              dzisięc dni.
              Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety
              pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:

-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej
              -warzywa kuracji równomiernej
              -jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
              -2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
              -40 gramów sera
              -2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
              -udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej

Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:
              -dwa odświętne posiłki w tygodniu

Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo
              -jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu

IV faza - stabilizacja
              Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu,
              zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować jeden dzień w
              tygodniu ścisłą diete proteinową z pierwszej fazy, należy jesc tez otręby
              owsiane, raz dziennie ok 3 łyżki
    • shemreolin Re: dieta dukana 06.04.10, 14:21
      pabia, ściągnij sobie to ->
      rs56.rapidshare.com/files/256885823/Pierre_Dukan_-_Nie_potrafie_schudnac.rar
      • pabia_a Re: dieta dukana 06.04.10, 15:20
        link do forum
        forum.gazeta.pl/forum/f,95274,Proteinki_dieta_Dukana.html
        dzięki emama_me
        • ankas4 Ja sie zgłaszam! schudłam juz 6 kg 07.04.10, 01:32
          I nadal chudnę, wiec polecam, polecam bardzo mocno,
          najbardziej procz polecanych linków pomógł mi test Ducana i konkretne propozycje
          dan na dane fazy;)

forum.gazeta.pl/forum/w,43618,108746743,108852828,Test_Dukana_ZAPRASZAM_.html

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97018884,97018884,0.html
          służę pomocą jak ktos ma jakies pytania...
          • pabia_a Re: dzień 1 07.04.10, 08:56
            śniadanko dukanowe zaliczone, jajecznica z dwóch jaj na szynce i
            zielona herbata
            • maniulka_25 Zaczynam z Wami ! 07.04.10, 09:02

• a.zaborowska1 Re: Zaczynam z Wami ! 07.04.10, 09:13
                Trzymam kciuki ;-)

Dla mnie Dukan za bardzo mięsny :-/ więc trwam na "swojej diecie" A że w święta
                przybył kilogram zabieram się z powrotem do opanowania.
                Dziś na śniadanie: otręby śliwkowe z suszonymi śliwkami i jogurtem naturalnym.
                • pabia_a Re: Zaczynam z Wami ! 07.04.10, 09:45
                  ja jestem mięsożerna to ta dieta mi pasuje:-) w zeszłym roku byłam
                  na podobnej diecie opartej na mięsie, rybach, warzywach, jajakch i
                  gerjfrutach, schudłam w ciągu m-ca ponad 5 kg, ale brakowało mi
                  strasznie nabiału, więc ta dieta będzie dla mnie o.k.
                  • shemreolin Re: Zaczynam z Wami ! 07.04.10, 11:26
                    Buhu, a ja nie mogę dzisiaj zacząć, bo wczoraj nie zrobiłam zakupów a dzisiaj
                    nie mam kasy żeby je zrobić. Całego dnia bez jedzenia nie wytrzymam. Na dodatek
                    uświadomiłam sobie, że w piątek idę na urodziny kolegi, na których planowałam
                    mocno zaszaleć, więc chyba zacznę w weekend, przynajmniej zrobię jakieś porządne
                    zakupy. Zgromadziłam już trochę przepisów i zrobiłam listę produktów. :)
                    Trzymam kciuki za wszystkie dietujące i obiecuję, że dołączę do was za 3 dni. :)
                    • lilka.k Re: Zaczynam z Wami ! 07.04.10, 11:57
                      Nie byłabym sobą jakbym nie wtrąciła nic o dietach tychże ;)
                      www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/kobieta_styl_zycia/od-kwasniewskiego-po-montignaca--czyli-ranking-diet,55238,1

POlecam, jest tam króka wzmianka o tej diecie..uwaga na nerki. Siadają
                      po tej diecie, bo jak wiadomo...większość ludzi stosują ją
                      nieumiejętnie.
                      • ankas4 Re: Zaczynam z Wami ! 07.04.10, 22:52
                        Ja polecam abyscie kupily sobie ksiazke Ducana o tej wlasnie diecie, najtaniej
                        oczywiscie na Allegro, ta dieta jest super, bo jesli oczywiscie stosuje sie
                        wszystko jak nalezy i pozniej trzyma sie zalecen 4 fazy nie ma efektu jojo,
                        naprawde polecam, ja tez z tych miesozernych i nabialowych wiec...do
                        dziela,pierwszafaza miala u mnie az 10 dni ale sie oplacalo, pozniej jest
                        pewien zastoj wagi ale pozniej juz znowu leci w dol ja wlasnie schodze do 59, a
                        zaczynalam na liczniku 66... sciskam polecam i wspieram
                        • pabia_a Re: dzień 2 08.04.10, 07:22
                          książkę mam w wersji elektroniczniej;-) u mnie 6 dni pierwszej fazy,
                          na razie jest o.k.
                          • maniulka_25 A ja muszę przebadac tarczycę ... 08.04.10, 10:29
                            Po ostatnio ważyłam 54 kg a teraz 61 ... Może to cos z hormonami
                            jest nie tak ?
                            • burdziaa trzymam kciuki 08.04.10, 14:33
                              za Was zaczynajace diete- ja niestety nie moge dołaczyc,lekarz
                              ogolny i endokrynolog kategorycznie zabronili te diety Ducana,w moim
                              przypadku moze przyniesc wiecesz szkody niz pozytku :( owszem
                              widoczna utrata wagi ale w zamiam mogę dorobic sie kłopotów z
                              nerkami,co przy nadcisnieniu wiadomo...:(
                              • a.zaborowska1 burdzia 08.04.10, 15:23
                                a zaproponował ci coś lekarz w zamian? tzn. jakis sposób odżywiania?
                                • burdziaa Re: burdzia 08.04.10, 15:27
                                  bedzie to temat po zrobieniu wyników,wtedy bedzie wiadomo co i jak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka