lilka.k 27.05.10, 15:41 Albo brak zębów, tylko takie czarne kawałki ząbków. Co raz więcej takiuch dzieci spotykam i od czego to sie bierze? Czy to od leków, słodyczy? Brak higieny? Chyba niemozliwe, zeby az tak. Genetyka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a090707 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 15:52 Ja tez widze duzo takich dzieci... Moj ma na gornych jedynkach lekko ciemniejsze plamki takie na 2mm moze, mamy kontrole dentystyczne co 3 m-ce ( podobno brakuje mu wapnia- jest alergikiem ) Odpowiedz Link
anula_82 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 15:55 chyba tzw. próchnica butelkowa. sama widzialam u koleżanki synka, a ma stwierdzoną taką próchnicę, ale skoro ona 3,5 latkowi daje w nocy mleko z butelki, to sie nie dziwie ... Odpowiedz Link
boazeria Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:10 jak eryk byl chory i lezalam z nim w szpitalu to powiedzieli ze pozniej trzeba bedzie mu zelazo podawac i od razu uprzedzili ze od zelaza najczesciej dziecko ma czarne zeby i niestety z tym nic juz sie nie zrobi az wypadna mleczaki i urosna nowe nie podawalam bo wyniki pozniej mial lepsze i sie wystraszylam tych czarnych zebow Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:08 u bratanicy mojego meza, wg jej matki, zabki sczernialy po dlugotrwalej antybiotykoterapii bez preparatow oslonych. wiem tez na swiezo od stomatologa, ze istnieje bezinwazyjna metoda leczenia mikroubytkow w zebach (ozonowanie), ale efektem ubocznym takiego leczenia moze byc czarnienie zabkow. na zabkach moze sie tez pojawiac brzydki ciemny nalot od preparatow zelazowych. no i oczywiscie powodem moze byc wczesna prochnica. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:11 A moi własnie mają biorą żelazo, bo mają złe wyniki :(. No nic, szorują, to może się jakoś uda...mam jakeigoś fioła na tym punkcie. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:12 na razie mają białe fajne zabki, ale chyba im doete zmienie na taką z proiduktami z żelazem zmaiast tego ferum. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:15 czy biora ferrum lek? podobno nie robi takich zgliszcz na zebkach. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:19 tak, ferrum biorą. ciemny taki jest ten syrop. A powiedz lipiec, co to za żel? Daj namiary :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:25 podobno mozna go kupic w aptece (bo my dostajemy zapasy od dentysty) - elmex zel www.i-apteka.pl/product-pol-1563-ELMEX-zel-25g.html do aplikacji mamy takie kolorowe jednorazowe pedzelki. tez pewnie do dostania w aptece. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:13 za miesiac wybieram sie z moim lipcowym na kolejna wizyte kontrolna laserem diagnostycznym. w koncu ma tez juz wszystkie zabki. mam nadzieje, ze wszystko bedzie w porzadku, na moje niewprawne oko nie widac zadnych przebarwien. moj syn ladnie myje zeby przynajmniej dwa razy dziennie, a raz w tygodniu "pedzlujemy" bruzdy miedzyzebowe specjalnym zelem Odpowiedz Link
myrtille Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:22 Ja myślę, że to poniekąd zaniedbanie też. Amela ma śliczne ząbki, szczotkujemy od dawna. A teoretycznie po chemii w buzi powinna mieć same resztki, bo tak mocno zęby to niszczy. Mam jednak nadzieję, że po mnie ma silne ząbki Odpowiedz Link
dmgr Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:32 Moje dzieci często chorują i brały antybiotyki, obydwoje też brali żelazo w kroplach co niby niszczy zęby (strasznie dbałam o to aby po każdym braniu mieli czyszczone zęby), myją dwa razy dziennie zęby i nie maja ani jednej plamki, bielusieńkie, zdrowe. Mój brat ma takie właśnie czarne kawałki zębów (ma 7 lat) i moja mama też mówi, że to antybiotyki itp. ale on bardzo długo pił z butelki mleko chyba do 3 roku życia więc myślę, że chyba to bardziej bo przecież moja mama zawsze osłonowe daje przy antybiotyku. Klara używała smoczka do 1,5 roku, Paweł prawie wcale więc problemu nie było. Odpowiedz Link
iki2007 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 16:53 dzwoniła do mnie dzisiaj znajoma pytac o stomatologa, bo była u jednego z synem 2,5 roku i ma 8 zębów do leczenia!!!!! na narkozę mu będą robić, ale on w nocy pije do 6 butli soku, powaga, już kiedys o tym pisałam, wiele razy mówiłam jej że tak nie można, ale jej pediatra nie widzial problemu, skoro sika i chce mu sie pić, dla mnie głupota i brak wyobraxni ale nie dalam rady ją przekonać, a teraz ma, tylko dziecko ucierpi!! Odpowiedz Link
f3f Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 18:12 Z tego co kojarze to te pienki to włąsnie pokruszone zabki od próchnicy, a zamalowane są na czarno bo to taka metoda leczenia - bez borowania, takim preparatem, który niszczy próchnice sie pędzluje ząbki, ale on właśnie tak czernieje. Michał na razie tez zabki ma zdrowe, białe, bez ubytków. Odpowiedz Link
f3f Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 18:15 Znalazłam to jest lapisowanie, czyli impregnowanie solami srebra. Stosuje sie wtedy gdy zęby są już znacznie zniszczone przez próchnicę i borowanie by nie wystarczyło. Odpowiedz Link
bobimax Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 18:13 Moje mają z tym problem, bo po pierwsze genetycznie mają słabe zęby, po primo dużo antybiotyków i furaginy (choroby układu moczowego), a po trzecie po części słodycze. Są też problemy z mineralizacją zębów i braku wapnia. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 27.05.10, 18:19 A ja uważam, że te czarne kawałki zębów to od słodyczy + nie mycie zębów po nich. Żelazo podobno lepiej pić przez słomkę właśnie ze względu na czarnienie zębów. Wszystko chyba zależny od higieny, skłonności genetycznych i na pewno od niektórych leków. Odpowiedz Link
cui Lilka... 27.05.10, 18:52 Lilka, czy Twoje chłopaki mają bardzo duży niedobór żelaza? Pytam, bo mój syn w ogóle nie je mięsa. Jego dieta to generalnie mleko i jego przetwory, makarony, pieczywo - mięso je tylko przemycone na pizzy czy w opiekanej kanapce. Jakiś czas temu również dostaliśmy ferrum, ale ponieważ wyniki się poprawiały nie wykupiłam recepty. Naczytałam się wtedy trochę o przyswajaniu żelaza, wiem, że pomaga w tym kwas foliowy (można kupić chyba w postaci syropu) i witamina C. W związku z tym Mikołaj pije 100% soki pomarańczowe i wodę (właściwie oprócz tego prawie nic). Ponadto codziennie rano dostaje łyżeczkę Kinder Biovitalu z żelazem i myślę, że w dużej mierze to pomaga w zaopatrzeniu organizmu w żelazo. To tak na marginesie, myślę bowiem, że jeśli po podaniu ferrum myje się ząbki to będą one piękne i białe (co zresztą jak piszesz widziesz po swoich chłopakach). Odpowiedz Link
lilka.k Re: Lilka... 27.05.10, 19:21 ciu, no mają wlasnie dosyć spory niedobór. To znaczy Antek ma gorsze wyniki, Franek jest w dolnej granicy. Antek bral tez ferrum zaraz po urodzeniu, bo tez mial slabe wyniki. Cos mu się to żelazo nie przyswaja. Dzieki za rady, bardzo cenne. I on własnie nie przepada za mięsem....woli bezmięsne potrawy, mączne. Ja im ferrum daję zaraz przez kąpielą, potem myją ząbki i mam nadzieje, ze bedzie ok. Kinder Biovital - spojrzę na to w aptace, dzięki :) Odpowiedz Link
malenkie7 Re: Lilka... 27.05.10, 21:17 kwas foliowy podawany przy niedoborach żelaza jest tylko na recepte. przy czym nie mam na mysli zwyklego Folika. Oprócz tego dzieć powinien przyjmować witaminy z grupy B. Lub np preparat typu Vibomil. Piotrek tez przez dlugi czas pil Ferum, ale zabki ma bielutkie. Odpowiedz Link
matizka Re: Lilka... 27.05.10, 23:00 Mój syn też brał Ferrum i właśnie przy tym miał przepisany kwas foliowy, żeby właśnie to poprawiło wchłanianie i myslę, że pomogło. Po ferrum przynajmniej płukaliśmy buzię, jeśli nie mylismy. Ząbki śliczne, białe. Moim zdaniem może też szkodzić to, że niektóre dzieci ciągle coś jedzą, a najczęściej słodycze... Odpowiedz Link
qwoka Re: Lilka... 28.05.10, 01:53 mi stomatolog kazała kupić dla siebie elmex żel, ale mówiła, żeby u Mai nie stosować.. Odpowiedz Link
e-gosiak czarne ząbki 28.05.10, 07:44 wynik lapisowania (czyt. leczenia zębów bez borowania, stosowane u malutkich dzieci), ew. tetracykliny ale tych się raczej nie podaje dzieciom. Mówi się, że Polacy są w stanie wybaczyć wszystko..... oprócz sukcesu Wiktoria 25.06.2000, Sylwia 12.07.2007 Odpowiedz Link
motylek1407 e-gosiak 28.05.10, 08:31 Dzieki za ta odpowiedz bo juz sie denerwowalam jak czytalam te sugestie ze to wynik zaniedbania czy braku higieny :) Znajomych dziecko mialo takie zabki, teraz ma stale piekne i biale. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 28.05.10, 09:16 chodzilo mi o lapisowanie, a nie ozonowanie:) Odpowiedz Link
agusiajasia Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 28.05.10, 08:46 Oj dziewczyny nie zgodzę się z wami z tym brakiem higieny i zaniedbaniem. Moje wszystkie dzieci tak samo myją zęby (3-4 razy dziennie), tak samo jedzą niewiele słodyczy, nie piją coli i innych tego typu napojów i co? Zosia nie ma żadnego ubytku, piękne białe ząbki, Franek narazie ma kilka zębów, ale wszystko ok. Natomiast Janek ma właśnie takie czarne ząbki. Tak jak napisała f3f jest to lapis. Mleczne zęby są lapisowane po to, żeby próchnica bardziej ich nie niszczyła i żeby uniknąć złamania zęba. Janek jak miała 3 miesiące, wyszły mu pierwsze ząbki i z każdym miesiącem cora gorzej wyglądały. Jak miał półtora roku już była widoczna próchnica na jedynkach. Nie jadł wtedy slodyczy wogóle. Szczotkowaliśmy regularnie. Ta czerń to właśnie efekt dbałości o zęby. Gdyby nie były zalapisowane już dawno by pokruszyły się i pewnie by ich nie miał. Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 28.05.10, 09:00 Moje wszystkie trzy dzieciaki również podobne jedzenie, podobna higiena a jednak tylko najstarsza miała próchnicę, straszną !!! Dla pocieszenia powiem że stałe zęby ma całkiem niezłe- niektórzy Jej zazdroszczą. Odpowiedz Link
gosia399 Re: Od czego te dzieciaki (nie moje) mają czarne 28.05.10, 21:29 kubulek ma lapisowane jedynki górne i powiem szczerze ze sa lekko czarne ale przy dziąsełku tylko . myjemy od pojawienia się ząbków i trafiła nam sie prichnica,to niesprawiedliwe uuuujjjjj:( Odpowiedz Link