yvonne79 24.08.10, 23:43 Dowiedziałam się od pediatry, że u dziewczynek nie powinno używać się Sudocremu, bo powoduje sklejanie się małych warg sromowych i często konieczna jest operacja. Ostrzeżenie wyszło od chirurgów z Centrum Zdrowia Dziecka. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lullanka07 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 00:00 uzywalam i nic sie nie sklepilo :) niby czemu mialo by sie sklejac/ przeciez sudokrem nie ma nawet konsystencji galaretki. Odpowiedz Link
yvonne79 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 00:08 Nie wiem czemu miałoby się sklejać. Nie mnie pytaj. Ja tylko przekazuję, co sama się dowiedziałam :) Ja używałam sudocremu sporadycznie i nie od samego początku. Odpowiedz Link
azi81 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 00:29 ja uzwyalam sudocremu do poczatku i nic sie nie dzialo :) ale dzieki za info Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 06:37 nic mi o tym niewiadomo.. używałam i nic też się niestało;) Odpowiedz Link
bubunia1 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 07:50 jasne..a nie polecił Ci lekarz od razu jakiegoś nowego super kremu do pupy? ;) ja tez używałam i to w czasie odparzeń bardzo dużo i nic się nie stało. ja nie ufam w 100% lekarzom ;) Odpowiedz Link
yvonne79 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 09:38 Nie, lekarz mi nic innego nie polecał. Po prostu zostałam ostrzeżona i tyle. Chciałam się podzielić informacją, ale wszystkie się od razu doszukują drugiego dna... Następnym razem nic nie będę pisała, bo po co :/ Odpowiedz Link
aurinko Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 08:58 Skoro lekarz coś takiego mówi, to powinien też powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Fakt, że ja już kilkakrotnie spotkałam się z taką opinią ale nikt nie potrafił wytłumaczyć dlaczego sudocrem jest taki zły. Odpowiedz Link
lee_a Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 09:06 ja Sudocremu nie używałam a Anka sklejkę miała niestety. A za najlepszy na pupę uważam Bepanthen. Odpowiedz Link
paris4 Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 09:21 Nigdy nie używałam żadnych sudokremów i tym podobnych Odpowiedz Link
ridibunda Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 09:28 Ja używałam sudokremu regularnie pewnie z półtora roku, bo moja miała dużą skłonność do odparzeń i tylko to nas ratowało. Wszystko było i jest ok. Ale ja za to słyszałam że u dziewczynek nie powinno się stosować chusteczek nawilżanych do pupy bo właśnie może być przyczyną takiego sklejania. Odpowiedz Link
anmroz Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 09:38 Spróbowałam kilka razy,ale córce zwyczajnie nie pomagał. Jeśli już, to smarowałam linomagiem. Odpowiedz Link
cui Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 11:43 Ja jestem mamą chłopca, ale się wypowiem :) Pewnie chodzi o synechię dziecięcą - córeczka mojej kuzynki na nią cierpi. Natomiast nie wydaje mi się, żeby pierwotną przyczyną było używanie sudocremu lub nawilżanych chusteczek - raczej niedobór estrogenów. Być może w takim przypadku zamiast sudocremu stosuje się coś innego (oprócz maści z hormonami). Myślę, że lekarz niedopowiedział tego, co miał na myśli (ale mogę się mylić). Odpowiedz Link
smolineczka Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 14:56 my, jak i Lee_a, przeszłyśmy przez przykre doświadczenie, mimo że sudocrem nie był moim ulubionym środkiem: dostałam po porodzie malutkie opakowanie i nawet nie zużyłam go w całości; wolałam bipanten, potem linomag... jesli chodzi o poglądy co do przyczyn pojawienia się synechii, to oprócz wersji z niedoborem estrogenów, i drugiej, związanej z higieną i kosmetykami (ja kąpałam córkę w piance, a potem wyczytałam, że to też może powodować sklejanie się), są jeszcze inne: niektórzy uważają, że dziewczynka ma byc kąpana w gotowanej wodzie, tak samo podmywać za każdym razem trzeba w gotowanej wodzie (moi rodzice tak postępowali i przy mnie, i przy mojej siostrze na wyraźne wówczas zalecenie pediatrów), a inni zalecają jedynie przemywanie wacikami po każdej zmianie pampersów; może też rzadsze/częstsze wietrzenie pupy mieć na to swój wpływ... Marysia dość długo miała trochę zaczerwienione miejsca intymne, nawet po okresie chodzenia w pampersach, a już prawie półtora roku chodzi bez, i dopiero widzę, że sytuacja się poprawia. ale po tych wszystkich problemach podmywam ją po każdym sikaniu. nie wiem jak będzie od 1 września, kiedy zacznie się przedszkole :/ Odpowiedz Link
lee_a Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 15:53 smoilineczka - zweryfikuję poglądy Twoich rodziców - Anka była bardzo wrażliwa jako niemowlę i do czyszczenia pupy używaliśmy tylko wacików i wody przegotowanej. Do kąpania mój mąż bardzo długo przegotowywał wodę (z trzy miesiące szykował tylko przegotowaną a potem długo mieszał pół na pół ze zwykłą - sam tak wymyślił, więc nie oponowałam). Od początku miała straszne odparzenia, była wrażliwa jak nie wiem. No i sklejka też nam się trafiła. Teraz za każdym moim spojrzeniem w jej tyłek to się boję co tam zobaczę, ale na szczescie jest ok. Odpowiedz Link
smolineczka Re: Do mam dziewczynek 25.08.10, 16:29 Lee_a, ale oprócz tego, że rodzice kąpali mnie w przegotowanej wodzie, było jeszcze jedno: BRAK PAMPERSÓW :) wcale nie twierdzę, że nie hormony są przyczyną problemów, ale spotkałam się też z takim poglądem, że sprawa raczej polega na prawidłowym podejściu do higieny... ja osobiście bardzo nie zbyt głęboko zaglądałam do miejsc intymnych swojej córki, bo przeczytałam, że nie trzeba, że tam wszystko się samo reguluję, a maści i kremy używałam delikatnie na zewnątrz i na pupę przy odparzeniach. zresztą, teraz też za głęboko nie zaglądam, ale to już z innego powodu: Marysia zrobiła się bardziej dorosła i wstydliwa, muszę ją baardzo prosić o pozwolenie :| Odpowiedz Link