Dodaj do ulubionych

Impreza-menu???

18.10.10, 22:32
Dziewczyny liczę na Was!!! Proszę o pomysły na smaczną i w miarę łatwą w przygotowaniu imprezkę dla 10-15 osób. Mam niewiele czasu na przygotowania, ale myślałam chociaż o jednym daniu na gorąco, reszta może w formie stołu szwedzkiego. Z góry dziekuję za smaczne i sprawdzone przepisy. Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • mimi_mm Re: Impreza-menu??? 19.10.10, 10:38
      pomidorowa wedlug przepisu e-millie - mniam mniam :)
      • ankas4 Re: Impreza-menu??? 19.10.10, 11:14
        Dla mnie zawsze najlepsze i najprostsze sa pieczone w piekarniku na blaszce udka kurczaka, ja obgotowywuje udka w wodzie z kostką rosołową, aby miały juz dobry smak przed wlozeniem do piekarnika, goruje je z 20 minut, pozniej przekladam na blaszke i posypuje przyprawą do grilla, albo kurczaka, wstawiam do piekarnika na 150 stopni na okolo 1,5 godziny, na koniec lekko podkręcam temperature aby sie podpiekły mocniej.

I całe menu pozniej robie pod te udka czyli sos czosnkowy, salatke warstwową do tego czyli kroje kapuste pekinską, nastepnie nasypuje na nią pokrojone pomidory,nastepnie kolejna warstwa kjapusty pekinskiej i warstwa ogórków ,kolejna cienka warstwa kapusty pekinskiej i na to na górę puszka kukurydzy.

Do tego kupuje bagietki zamrozone czosnkowe, wystarczy je wlozyc do piekarnika na 10-15 minut i swietnie pasuja do wszystkiego.

Do tego stawiam na stole ogorki kiszone, ćwikłe, paprykę w occie.

dO tego kabanosy jako przekąska, i plasterki wędliny przebite wykałaczkami, jak Ci sie chce to na wykłaczke mozesz dodac ser feta.

Deser to zazwyczaj jest galaretka podana z bita smietaną i jesli mam czas zrobic wczesniej to z owocami pokrojonymi w kostkę. Galaretę kupisz w kazdym supermarkecie , jedno pudeleczko za okolo 80 groszy, sa rozne smaki. kroje taką galaretkę nozem i z jednego plastikowego pudeleczka wychodzą mi dwa lub trzy desery nawet, bita smietana wiadomo,ze tez kupiona.

Kroje fajnie arbuza, dodaje winogrona, ewentulanie manadarynki i juz, masz caly stol zastawiony.
    • anmroz Re: Impreza-menu??? 19.10.10, 12:02
      Zrób leczo. Spokojnie przygotujesz sobie dzień, a potem tylko odgrzejesz. Papryka, pomidory, cukinia, kiełbasa/mięsko itp, pycha!proponuję też rozmaite koreczki. Często robię też boczek ze śliwką.
      • kamila_m_g Re: Impreza-menu??? 19.10.10, 15:11
        Trzeba tak policzyć z 3 przekąski na głowę na godzinę, jeszcze zależy od ilości alku.
        Może na ciepło, wieprzowinka w piwie (z selerem naciowym, pomidorami i co w duszy gra), dobrym patentem jest też zamarynowanie udek w miodzie i musztardzie, potem je podstarzyłam i w worku do pieca, mimo że nie przepadam za udkami były super.
        Przekąski, które możesz wcześniej zamrozić: mini pizze, mini kotleciki, ruloniki z pizzy, mini paszteciki, mini mufinki na ostro itp
        Kup gotowe ciasto francuskie, takie z lodówki i możesz mieć mnóstwo propozycji: na całość kładziesz cośtam pizzowo, zwijasz, kroisz i ruloniki na blechę; kroisz ciasto na małe kwadraciki i podobnie; tniesz na wąskie paski, zwijasz w świderki, posypujesz ziołami i na blachę.
        Oprócz tego jakieś koreczki, kanapeczki, mogę też być mini wrapy (pokrojone), dipy, ruloniki z szynki z serkiem w środku. Byle ładnie wyglądało.
        To co możesz zamrozić zrób dużo wcześniej, jednogarngowe danie na ciepło dzień wcześniej, a na świeże przystawki powinno ci wystarczyć spokojnie 2h z robieniem dekoracji i pewnie jeszcze przygotowaniem siebie.
        Ale może zrób jakiś zamysł np. w stylu meksykańskim i też alk pasujący, zawsze może być prl i paluszki/koreczki/wódeczka ;)
        Powodzenia
    • dmgr Re: Impreza-menu??? 19.10.10, 19:45
      Fajny pomysł na imprezkę to tarta z ciastem francuskim (oczywiście gotowym) ja osobiście bardzo lubię tarte z porami ale możesz zrobić z czym chcesz. Wykładasz blaszkę ciastem, podsmażasz i dusisz trzy jasne części pora z sola i pieprzem, przekładasz na ciasto i zalewasz masą z 2 jajek, 3/4 dużej śmietany do sosów do tego ścierasz sera albo kruszysz jakiś pleśniowy jak wolisz i doprawiasz. Do piekarnika na jakieś 40 min w 180 stopni. Tarta nawet lepiej smakuje na zimno bo wtedy jest sztywniejsza (pokrojona jak torcik na kawałki). Najlepiej podawać z sosem jogurtowym (ja preferuje czosnkowy).
      Udka to też według mnie sprawdzony i mało pracochłonny sposób.
      Jak chcesz się pobawić to możesz zrobić pierożki Calzone czyli takie pizzowe, drożdżowe pierogi z nadzieniem jak na pizze. Ja daję sos pomidorowy, ser a potem pieczarki z cebulą, kurczaka, szpinak itd. Gotowe pierożki (wcześniej upieczone) potem podgrzewasz w piekarniku i gotowe. Trochę jednak z nimi roboty bo samo ciasto drożdżowe, potem lepienie itp. Ja robiłam je w niedzielę no i tak ze 3 godziny mi zeszło na zrobienie 24 szt.
      Kolejny pomysł to kalafiorki w cieście. Robisz ciasto naleśnikowe ale trochę gęściejsze,można dodać bułki tartej no i przyprawy dosyć wyraziste chili, czosnek itp. Kalafior dzielisz na różyczki i blanszujesz, potem wrzucasz po kilka sztuk do ciasta i do głębokiego oleju. Przygotowujesz wcześniej (nawet można zamrozić) a potem do piekarnika i gotowe. Podawać z sosem jakimś zimnym (czosnkowy, jogurtowy itp.)
      Następne są panierowane sery typu Camembert, Brie, Mozarella. Możesz podzielić na mniejsze kawałki, panierować dwukrotnie i smażyć w głębokim oleju (trzeba uważać, żeby wnętrze nie wypłynęło). Podawać z sosem (super jest np. żurawinowy).
      Jak nie lubisz się bawić w kuchni to polecam gotowe danie z Lidla - Sajgonki. Są rewelacyjne. Kosztują chyba 8 zł opakowanie ale czasem jest promocja za 6 zł. Najlepiej pogrzebać w zamrażalce i wyszukać takie małe bo są pakowane po 4 szt. duże z różnymi nadzieniami ale są też małe pakowane po 20 szt. z warzywami. Są na prawdę dobre i tylko wrzucasz do piekarnika na chyba 12 min i gotowe. Na taką ilość osób 2-3 opakowania wystarczą. Tez podawać z sosem zimnym.
      Do głowy przychodzą mi jeszcze szaszłyki, może z krewetkami albo po protu tosty przygotowane wcześniej z serem, szynką, może ananasem itp. Też potem tylko podgrzać w piekarniku. No i sałatki, może gyros albo brokuły z fetą w sosie czosnkowym (banalnie proste ale pyszne) albo pomidory przekładane Mozarellą i bazylią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka