Dodaj do ulubionych

Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem lub

22.10.10, 16:24
rybą :-)

Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Ja robię perfekcyjnie 3 ale już mi się znudziły :-/
Obserwuj wątek
    • boazeria Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 22.10.10, 16:35
      1. puszka tunczyka w kawalkach
      2. puszka czerwonej fasoli
      3. czerwona papryka
      4. ogorki kiszone- 3-4
      5. 2 jajka na twardo
      6. 1/4 cebuli w kosteczke

wszystko polac sosem vinegrette Knorr (ja lubie duzo sosu wiec daje 2 torebki)
      moze malo estetyczna ale boska w smaku
    • lipiec_2007 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 00:16
      aga, no to dawaj te trzy perfekcyjne przepisy:)

ja w salatkach stosuje totalna dowolnosc (co mi w duszy gra, no i co wystepuje akurat w mojej lodowce). a mieso to tez bedzie bekon na chrupko? i szynka parmenska tez?

a z tunczykiem tez robie cos w podobnie salatki nicejskiej (tylko dla mnie jest to juz danie samo w sobie, a nie przystawka):
      tunczyk
      jaja
      ziemniaki
      swiezy szpinak albo cos innego zielonego
      chrupki (znaczy chleb w kosteczke przypieczony)
      oliwki czarne
      no i cala reszta towarzystwa (pomidory, ogorki, kalarepa, rzodkiewka, co tam akurat mam)
      sos vinegret

no i salata cezar w wersji miesnej, bekonowej lub bezmiesnej
      • alcea3 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 09:24
        ja mam przepis z kus kusem i tynczykiem moze byc??:)
        • aga_junior Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 10:03
          sałatka z carry z kurczakiem

produkty:
          3/4 puszki ananasa w plastrach
          pierś z kurczaka gotowana lub wędzona
          3/4 puszki kukurydzy
          carry
          biały pieprz
          majonez

Wszystko ładnie pokroić, posypać carry aż będzie wszystko żółte, białym pieprzem, wymieszać z majonezem, dobrze schłodzić
          PYCHA!!!!
          ( na wszystkich imprezach znika jako pierwsza:-))

z tuńczykiem
          produkty:
          Torebka ryżu ugotowanego al-dente
          Puszka (ja lubię dużo tuńczyka więc daje dwie) w sosie własnym
          czerwona cebula
          30 dag ogórków kiszonych
          puszka kukurydzy
          puszka czerwonej fasoli
          majonez, pieprz, sól

Wszystko ze sobą wymieszać, fasolkę przelać wodą wtedy nie dominuje jej smak :-)
          Z tego wychodzi wielka misa .

Sałatka z szynką
          produkty:

szynka babuni
          kukurydza
          ananas
          ciemne winogrona, orzechy włoskie
          majonez

szynkę pokroić na małe kawałki, ananas w trójkąty, winogrona na pół wyjąć pestki, orzechy rozdrobnić na małe kawałeczki usunąć nadmiar suchej skórki (wtedy dadzą za gorzki smak)
          niczym nie przyprawiam, łączę odrobiną majonezu :-)
          • aga_junior Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 10:07
            U mnie dieta niskocholesterolowa (więc ten boczek raczej nie :-)) i z żelazem i tak podanym aby wchłonęło się go jak najwięcej. Więc co jem wszystko posypuje natką pietruszki :-)

Uwielbiam sałaty (tylko nie gorzkie :-/) często robię z fetą, z warzywami, kapustę pekińską z fasolą... białko + błonnik.

Teraz myślałam, żeby do chrupiącej sałaty wrzucić jakoś kurczaka (lub inne mięso) ale nie lubię takiego gotowanego. I co do tego dodać żeby się nie zrujnować. Taką sałatkę muszę zjeść chociaż raz dziennie
            • lipiec_2007 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 10:33
              wydaje mi sie, ze majonez w diecie cholesterolowej tez jest be:)

a do tej salaty i kurczaka mozesz dodac to, co lubisz (warzywa swieze, pieczone). i na pewno niczego nie zrujnujesz.
              • aga_junior Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 11:39
                Obecnie nie konsumuje majonezu :D
                • monikaj21 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 15:25
                  My lubimy najbardziej taką sałatkę, którą się 'układa' na talerzach (czyli nie robi się w misce tylko ładnie komponuje składniki na każdym taelrzu osobno.
                  Na spód idzie sałata (najlepiej lodowa ale może być inna albo kapusta pekińska)
                  potem (najczęściej, bo modyfikacje są przeróżne) - usmażona pierś kurczaka (pokrojona na kawałki), plastry/cząstki pomidora, gotowane jajka (najfajniej wyglądają pomidory i jajka pokrojone na ósemki), feta (albo inny ser), pokrojone czarne oliwki
                  Można dodać jeszcze kukurydzę, prażone ziarna, paprykę, cebulkę, grzanki i właściwie wszystko inne na co mamy ochotę albo co akurat jest w domu
                  Kompozycję polewamy sosem Knora (najbardziej lubię koperkowo-ziołowy)
                  Oczywiście można to zrobić normalnie w misce i wymieszać ale tak jakoś fajniej się je :)
    • f3f Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 21:09
      to może "banalne" ;) sałatki męża Lilki:
      forum.gazeta.pl/forum/w,43618,116888607,,Lilka.html?v=2
    • pabia_a Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 24.10.10, 18:29
      sałatka z wołowiną

0,50 kg wołowiny pokroić w cienkie paski, namacerować przyprawą do wołowiny i odstawić, usmażyć na oleju, doprawić tymiankiem
      sałata lodowa
      1-2 ogórki zielone
      3 pomidory
      2 cebule czerwone
      2 łyżki oliwy z oliwek
      ocet balsamiczny
      2 saszetki sosu francuskiego

wszyskie składniki wymieszać, na wierzch wyłożyć wystudzone mięso
      • aga_junior pabia_a 25.10.10, 10:54
        super kombinacja, dziś spróbuję zrobić zakupy na to danie :-)
        dzięki :-)
      • lilka.k Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 25.10.10, 11:11
        Ale ilość! Chyba dla całego wojska :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka