aga_junior 22.10.10, 16:24 rybą :-) Macie jakieś sprawdzone przepisy? Ja robię perfekcyjnie 3 ale już mi się znudziły :-/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boazeria Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 22.10.10, 16:35 1. puszka tunczyka w kawalkach 2. puszka czerwonej fasoli 3. czerwona papryka 4. ogorki kiszone- 3-4 5. 2 jajka na twardo 6. 1/4 cebuli w kosteczke wszystko polac sosem vinegrette Knorr (ja lubie duzo sosu wiec daje 2 torebki) moze malo estetyczna ale boska w smaku Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 00:16 aga, no to dawaj te trzy perfekcyjne przepisy:) ja w salatkach stosuje totalna dowolnosc (co mi w duszy gra, no i co wystepuje akurat w mojej lodowce). a mieso to tez bedzie bekon na chrupko? i szynka parmenska tez? a z tunczykiem tez robie cos w podobnie salatki nicejskiej (tylko dla mnie jest to juz danie samo w sobie, a nie przystawka): tunczyk jaja ziemniaki swiezy szpinak albo cos innego zielonego chrupki (znaczy chleb w kosteczke przypieczony) oliwki czarne no i cala reszta towarzystwa (pomidory, ogorki, kalarepa, rzodkiewka, co tam akurat mam) sos vinegret no i salata cezar w wersji miesnej, bekonowej lub bezmiesnej Odpowiedz Link
alcea3 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 09:24 ja mam przepis z kus kusem i tynczykiem moze byc??:) Odpowiedz Link
aga_junior Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 10:03 sałatka z carry z kurczakiem produkty: 3/4 puszki ananasa w plastrach pierś z kurczaka gotowana lub wędzona 3/4 puszki kukurydzy carry biały pieprz majonez Wszystko ładnie pokroić, posypać carry aż będzie wszystko żółte, białym pieprzem, wymieszać z majonezem, dobrze schłodzić PYCHA!!!! ( na wszystkich imprezach znika jako pierwsza:-)) z tuńczykiem produkty: Torebka ryżu ugotowanego al-dente Puszka (ja lubię dużo tuńczyka więc daje dwie) w sosie własnym czerwona cebula 30 dag ogórków kiszonych puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli majonez, pieprz, sól Wszystko ze sobą wymieszać, fasolkę przelać wodą wtedy nie dominuje jej smak :-) Z tego wychodzi wielka misa . Sałatka z szynką produkty: szynka babuni kukurydza ananas ciemne winogrona, orzechy włoskie majonez szynkę pokroić na małe kawałki, ananas w trójkąty, winogrona na pół wyjąć pestki, orzechy rozdrobnić na małe kawałeczki usunąć nadmiar suchej skórki (wtedy dadzą za gorzki smak) niczym nie przyprawiam, łączę odrobiną majonezu :-) Odpowiedz Link
aga_junior Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 10:07 U mnie dieta niskocholesterolowa (więc ten boczek raczej nie :-)) i z żelazem i tak podanym aby wchłonęło się go jak najwięcej. Więc co jem wszystko posypuje natką pietruszki :-) Uwielbiam sałaty (tylko nie gorzkie :-/) często robię z fetą, z warzywami, kapustę pekińską z fasolą... białko + błonnik. Teraz myślałam, żeby do chrupiącej sałaty wrzucić jakoś kurczaka (lub inne mięso) ale nie lubię takiego gotowanego. I co do tego dodać żeby się nie zrujnować. Taką sałatkę muszę zjeść chociaż raz dziennie Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 10:33 wydaje mi sie, ze majonez w diecie cholesterolowej tez jest be:) a do tej salaty i kurczaka mozesz dodac to, co lubisz (warzywa swieze, pieczone). i na pewno niczego nie zrujnujesz. Odpowiedz Link
aga_junior Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 11:39 Obecnie nie konsumuje majonezu :D Odpowiedz Link
monikaj21 Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 15:25 My lubimy najbardziej taką sałatkę, którą się 'układa' na talerzach (czyli nie robi się w misce tylko ładnie komponuje składniki na każdym taelrzu osobno. Na spód idzie sałata (najlepiej lodowa ale może być inna albo kapusta pekińska) potem (najczęściej, bo modyfikacje są przeróżne) - usmażona pierś kurczaka (pokrojona na kawałki), plastry/cząstki pomidora, gotowane jajka (najfajniej wyglądają pomidory i jajka pokrojone na ósemki), feta (albo inny ser), pokrojone czarne oliwki Można dodać jeszcze kukurydzę, prażone ziarna, paprykę, cebulkę, grzanki i właściwie wszystko inne na co mamy ochotę albo co akurat jest w domu Kompozycję polewamy sosem Knora (najbardziej lubię koperkowo-ziołowy) Oczywiście można to zrobić normalnie w misce i wymieszać ale tak jakoś fajniej się je :) Odpowiedz Link
f3f Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 23.10.10, 21:09 to może "banalne" ;) sałatki męża Lilki: forum.gazeta.pl/forum/w,43618,116888607,,Lilka.html?v=2 Odpowiedz Link
pabia_a Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 24.10.10, 18:29 sałatka z wołowiną 0,50 kg wołowiny pokroić w cienkie paski, namacerować przyprawą do wołowiny i odstawić, usmażyć na oleju, doprawić tymiankiem sałata lodowa 1-2 ogórki zielone 3 pomidory 2 cebule czerwone 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny 2 saszetki sosu francuskiego wszyskie składniki wymieszać, na wierzch wyłożyć wystudzone mięso Odpowiedz Link
aga_junior pabia_a 25.10.10, 10:54 super kombinacja, dziś spróbuję zrobić zakupy na to danie :-) dzięki :-) Odpowiedz Link
lilka.k Re: Sałatki po raz kolejny ale tym razem z mięsem 25.10.10, 11:11 Ale ilość! Chyba dla całego wojska :-) Odpowiedz Link