Dodaj do ulubionych

Kwestia smaku

24.01.11, 13:58
W czwartek mamy z m taką naszą małą rocznicę i postanowiłam zrobić coś dobrego na kolację. Weszlam na stronę kwestii smaku, i ogłupiałam! Tyle tam dobroci!!! Czy macie jakieś sprawdzone przepisy z tej strony. Dodam że moj M jest wszystkożerny, a uwielbia spaghetti. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • tri-mamma Re: Kwestia smaku 24.01.11, 14:02
      pomożemy :))))

Lilka już kilka razy polecała tego kurczaka. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem rewelacja! Proponowaną porcję wciągamy z M na raz, więc jeśli ci zależy, żeby było więcej to podwoi porcję
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/z_pomidorami/przepis.html
      jak twój Mlubi spaghetti, to ten sos mu przypasuje
      • asiak_83 Trimamma 24.01.11, 14:07
        a nie jest to ten przepis, że zamiast mascarpone trzeba jakiś inny ser dodać? Coś mi dzwoni tylko nei weim w którym kościele :)
        • lipiec_2007 Re: Trimamma 24.01.11, 14:43
          asiak_83 napisała:

> a nie jest to ten przepis, że zamiast mascarpone trzeba jakiś inny ser dodać? C
          > oś mi dzwoni tylko nei weim w którym kościele :)

wydaje mi sie, ze jednak nie w tym kosciele dzwoni i nie ten dzwon, asiak:) mascarpone swietnie sie nadaje do tego przepisu.
          pisalam juz gdzies, ze ja do kwestii smaku jakos miloscia nie palam (choc czasem cos korzystam z pomyslow). za to ostatnio inspiracje znajduje tutaj (jesli nie przeszkadza ci, ze jest tylko jeden producent przypraw, i tylko te nadaja sie do potraw:):
          www.sowarobert.pl/Przepisy.html
          moj maz dalby sie pokroic i oddalby sie bez wahania kazdej, ktora zrobilaby mu club sandwich (tez znajdziesz na tej stronie, a nie potrafie zrobic linku, bo i tak mnie wysyla do glownej strony). to wiecej niz kanapka. a podany w towarzystwie wykwitnej salatki z sosem jeszcze bardziej nabiera charakteru.
          • asiak_83 Lipiec 25.01.11, 07:59
            Czy ty jeszcze robisz frytki do tego dania, tzn. do sandwicha? Bo wydaje mi się, że ono samo w sobie jest już dość sycące.
            • lipiec_2007 Re: Lipiec 25.01.11, 09:03
              oj nie, bez frytek:)

jak dla mnie to tylko mix kolorowych salat, pomidorek koktajlowy, czy jakies inne dowolne warzywne dodatki i sos vinegret musztardowo-miodowy...
        • zurawina100 Re: Trimamma 24.01.11, 14:53
          Tak, Lilka pisała, ze dodaje mozzarelle.
          • lilka.k Re: Trimamma 24.01.11, 14:56
            robiłam i z macarpone i mozarellą (bo akurat to miałam w lodówce).
            Wiem, żę to są zupełnie 2 różne sery, ale jednak mascarpone dla mnie za mdły był.
            Ale mną to nie wiem czy bym się sugerowała, bo my jadamy po prostu pikantniej, za mdłe potrawy nam nie podchodzą ;)
            • asiak_83 Lilka 25.01.11, 07:58
              Też tak myślę, że dla nas mascarpone będzie zbyt mdły. Ile dawalaś tej mozzarelli? I czy jeszcze jakieś spaghetti z tej strony możesz polecić?
              • lipiec_2007 Re: Lilka 25.01.11, 10:21
                z miesnych sosow do makarownow, polecam ci ten przepis. ale musisz zainwestowac w naprawde dobry makaron.

www.kwestiasmaku.com/pasta/z_szynka_parmenska/i_smietanka/przepis.html
                ewentualnie ten:
                www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_carbonara/przepis.html
    • lipiec_2007 Re: Kwestia smaku 25.01.11, 10:50
      niezmiennie polecam to danie. tylko, ze ja zaserwowalabym go z innymi dodatkami albo troche inaczej:

www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/chili_con_carne/przepis.html
    • lipiec_2007 Re: Kwestia smaku 25.01.11, 11:04
      Asiu, sorry, ale kiedy jestem na glodzie, to mam takie natchnienie, ze nie moge nad tym zapanowac:) a nie daj boze wyslac mnie wtedy do supermarketu!

a moze poledwica wieprzowa z sosie musztardowo-miodowym? mozna ja zamarynowac dzien wczesniej i roboty przy tym niewiele. gora pol godziny i masz danie na stole. do tego swietnie pasuja pieczone ziemniaki z piekarnika i salata.
      • asiak_83 Re: Kwestia smaku 25.01.11, 15:19
        Kasiu - jak możesz tak ciężarną dręczyć?! Ale proszę o jeszcze :) Podaj przepis na tą polędwicę, uwielbiam połączenia miód-musztarda.
        Ślinię się, dziewczyny z pracy na mnie dziwnie patrzą, zaraz mnie z pokoju wyrzucą!
        • lipiec_2007 poledwica musztardowo-miodowa 25.01.11, 18:21
          Asiu, ciezarnej przepisu odmowic nie moge, bo mnie myszy zjedza....tak mowi przyslowie, chyba.

a wiec ja robie tak:
          kawalek poledwicy wieprzowej kroje na male kotleciki, torszke w nie pukne, zeby rozbic wlokna. do marynaty potrzebne sa: ostra musztarda, miod (ja zawsze daje w rownych proporcjach, bo lubie bardziej miodowe niz musztardowe), sol, pieprz, majeranek i tymianek. marynuje przez noc, ale mozna tez w ten sam dzien. smaze na oleju (jakim lubisz), a na koniec rozpuszczam na patelni maslo i polewam gotowe kotleciki.

do tego pieczone ziemniaki. na posmarowana tluszczem folie wrzucam niedbale pokrojone ziemniaki (nie za duze kawalki, bo soli sie je tylko z wierzchu), sole, pieprze, dla koloru daje slodka papryke, a dla aromatu troche rozmarynu. moze byc tez tymianek. i odrobina oliwy, mieszam lapkami. wsadzam do piekarnika i pieke jakies 15-20 minut do zrumienienia ziemniakow i miekkosci oczywiscie (170-180 stopni z termoobiegiem).

do tego salata i bedzie git.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka