Dodaj do ulubionych

tiki nerwowe

13.03.11, 23:56
potrzebuje waszych opinii na ten temat.
moj starszak od trzech tygodni chodzi do przedszkola. czasami miewa lepsze dni i wtedy idzie tam z usiechem na twarzy, czasami ma gorsze dni kiedy nie chce tam isc, jak juz tam pojdziemy to zostaje bez zadnych lez i zalu. i wlasnie w te gorsze dni po powrocie z przedszkola zauwazylam dziwne mruzenie oczu. na poczatku myslalam ze to efekt zmeczenia, ale to silne mruganie zaczelo sie nasilac. wyglada to dziwnie. syn w ogole tego nie kontroluje.
co z tym robic?
Obserwuj wątek
    • olcia.kaktus Re: tiki nerwowe 14.03.11, 09:06
      Przypomina mi to moje tiki, które miałam gdy byłam dzieckiem. Dochodziło do tego zaciskanie rączek. Badano mnie przez wiele lat w tym w CZD w Warszawie, jedyny wówczas tomografem i nic nie stwierdzono.... Minęło gdy miałam 7-8 lat.
      Ale medycyna poszła do przodu, może diagnostyka obecna pomoże. U mnie nie było to nic złego, nie miało żadnych następstw.
    • lilka.k Re: tiki nerwowe 14.03.11, 09:10
      mrużenie oczu kojarzy mi się tylko z wada wzroku. Ja długo nie mówiłam rodzicom, że nic nie widzę, al;e wykryli to, bo ciągle mrużyłam oczy.
      No ale ja od swojej strony piszę, bo Ty pewnie widzisz czy mały ma dobry wzrok czy nie.
      Mój brat miał tiki nerwowe też, przeszły :)
      • aga415 Re: tiki nerwowe 15.03.11, 22:37
        u nas ten sam problem ale:
        -musisz wykluczyć zapalenie spojówek ( u syna stwierdzona 3 razy od września zapalenie spojówek, dostał 3 razy antybiotyk) a tak na marginesie kilka osób z jego grupy to przechodizło, wirusowe zapalenie spojówek
        - u nas obecnie podejrzewamy alergię na koty (sąsiedzi mają bezpańskie koty), lub coś innego byłam u alergologa, mamy zrobić testy skórne które to potwierdzą lub wykluczą.
        Jak rozmawiałam miedzy czasie z okulistką to według niej dzieci które zaczynają chodzić do przedszkola to wytężają wzrok i wtedy uwidacznia się wada wzroku. Dlatego też gdy coś się dzieje z oczami należy przyjść do gabinetu na zbadanie wzroku.

Obecnie oprócz tych oczu które go szczypią, doszło jeszcze wyciaganie języka, tak że robią mu się pod ustami brzydkie plamy, dermatolog przepisała maść - i powiedziała że to na tle nerwowym, dziecko przeżywa przedszkole.
        Masakra

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka