31.03.11, 11:07
Jakie objawy mają wasze dzieci? Ostatnie gdzie nie spojrzę - dziecko z refluksem. Zaczęłam podpatrywać swoje dzieci ale nie wiem na co zwracać uwagę. Pełen wachlarz dostępny w necie ale w sumie można te objawy podciągnąć pod wiele rzeczy, zwłaszcza w przypadkach mało typowych. Miałyście jakieś badania? Jak to się leczy? Chirurgicznie?
Obserwuj wątek
    • becik_l79 Re: Refluks 31.03.11, 14:24
      Mam nadzieję, że chodziło o refluks żołądkowo-przełykowy. Jak o inny to nie czytaj dalej:)
      w przypadku Karoli (lipcowej) wystarczył Debridat i dieta lekkostrawna i bezmleczna na początku życia, potem samo przeszło jak tylko zaczęła siedzieć. Stwierdzone na badaniu usg i objawowo, ale ona mimo refluksu tyła bez problemu. Adaś to inna bajka. Miał refluks, który na usg nie wyszedł. Po paru miesiącach nieudanego leczenia objawowego, kiedy żelazo spadło drastycznie, nie tył, miał podkrążone oczy i wszystko co zjadł wylatywało, dostał Nutriton do zagęszczania pokarmu, a dodatkowo miał zrobioną ph-metrię w szpitalu na Działdowskiej w wwie (polecam!).
      Jak przeszłam na dietę bezmleczną, bezpszeniczną i bezjajeczną + nutriton - refluks baaaaaaaaaaaaaardzo się zmniejszył, a wręcz prawie zanikł, a potem kompletnie przeszedł jak mały usiadł.
      I tyle.
      Obecnie - zero refluksu.
      Ale u nas to były przypadki stosunkowo lekkie. Bywa gorzej.
      • becik_l79 Re: Refluks 31.03.11, 14:27
        acha, standard to nasilone ulewanie po posiłku, płaczące dziecko pozornie bez powodu, bardzo częste czkawki, niepokój przy jedzeniu, brak przyrostu masy ciała. Często dzieci z refluksem ulewają na żółto, bo treść żołądka wraca, tzn kwas. MOże powodować uszkodzenie przełyku, więc lepiej nie bagatelizować.
        Pozdrawiam,\Beata
        • a090707 Re: Refluks 31.03.11, 14:39
          Alergolog twierdzi, ze mlody ma refluks wtorny- na pdst. oddechu, podkrazonych oczu i wyczuwa cos badajac/ uciskajac brzuszek.
          Moj syn nie mial zadnych objawow refluksu, o ktorych pisze becik wiec u nas to b.lekki przypadek. Laryngolog stwierdzila, ze dzieci z refluksem czesto maja przerost migdalkow.
          • alcea3 Re: Refluks 09.04.11, 17:22
            Refluks= zgaga, moga byc bole brzucha, czeste infekcje gardłowe,
    • bubunia1 Re: Refluks 09.04.11, 23:10
      można sprawdzić na usg brzucha - to widać..tzn lekarz widzi ;)
      Julii nie wyszło a ulewała na maxa..masakra, aż do momentu jak zaczela chodzić
      Młody ulewał ale po doświadczeniach - mleko dostaje z nutritonem i jest ok
      Nie mieli i nie mają refluksu jeśli chodzi o stałe pokarmy
    • ridibunda Re: Refluks 09.04.11, 23:16
      Leluchow, no weź przestaaań... Jak jutro przeczytasz o niebieskiej krwi, to pójdziesz im robić badania?? Ty to naprawdę matka-wariatka jesteś;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka