asuzi 09.09.11, 12:17 mam kabaczki, jutro gości możecioe polecić jakiś przepis na leczo lub inne cudo :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadga Re: kabaczek- przepisy pliss 09.09.11, 12:41 LECZO kroisz po kolei każdy skladnik w kostkę i wrzucasz do garczka w takiej kolejności jak poniżej, specjalnie w tej kolejniości, bo czas na pokrojenie kolejnego składnika powoduje że to co w graczku się odpowiednio już zmiękcza łyżka oleju 3ziarnka ziela ang i 1liść laurowy 1-2cebulki 0,75kg kiełbasy dobrej wędzonej 1kg papryki polskiej tej jasno żółtej 1-2kabaczki (jeśli małe) bez skóry i bez pestek (chyba że naprawdę drobne pestki to z) 1kg pomidorów (ja daję bez skórki) przyprawy: papryka słodka i ostra, pieprz sól do smaku ja lubię jak się mocno rozpyrka czyli taka paćka się zrobi ale jeśli nie chcesz mieć "zupki" to zdejmij z ognia jak będzie mieć "Twoją" konsystencję nalepsze ze świerzym chlebkiem z masłem. KABACZEK z GRILA/Piekarnika (Mój ulubiony) Kabaczki pokroić w pasy, lub kółka jeśli mają małe pestki z pestkami jeśli duże wydrążyć i zrobić grubość do 2cm. Jeśli delikatna skórka to ze skórką jeśli nie to obrać Nagrzać piekarnik (funkcja gril najlepiej) polać delikatnie oliwą z oliwek posypać przyprawą do ziemniaków zapiekać ok 10min posypać parmezanem (mało) lub innym słonym serem jeszcze chwilkę potrzymać żeby parmezan się stopił lekko i SMACZNEGO Ja sobie często latem robię na kolację :D Odpowiedz Link
pabia_a Re: kabaczek- przepisy pliss 09.09.11, 13:21 ja leczo robię podobnie tylko zamiast kiełbasy dodaję pokrojone w grubą kostkę filety z kurczaka lub polędwiczki drobiowe, nie dodaję listków laurowych ani ziela angielskiego, tylko sól, pieprz, papryka słodka, ostra. Polecam także faszerowaną cukinię mięsem mielonym. Mięso doprawiamy dość pitanknie (w/g uznania). Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać doprawione mięso i usmażyć. Cukinię obrać, przekroić w wzdłuż, wydrążyć, posolić, faszerować przygotowanym mięsem, na wierzch poukładać pokrojone w plastry pomidory, wierzch posypać koperkiem lub natką pietruszki, opcjonalnie posypać dodatkowo startym serem i zapiec w piekarniku:) Pychotka Plastry cukinii posolić, maczać w bułce tartej i jajku i smażyć:) w takiej kolejności:P Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: kabaczek- przepisy pliss 09.09.11, 14:08 a czym sie rozni kabaczek od cukinii? cukinia to moje ulubione warzywo, ale moze kabaczek rowniez, jesli to to samo:) Odpowiedz Link
maadga Re: kabaczek- przepisy pliss 09.09.11, 14:58 Ja nie rozróżniam i oba traktuję identycznie :D Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: kabaczek czy cukinia :D 09.09.11, 15:13 no prosze:) to wszystko tlumaczy. nazwy kabaczek uzywa sie w poludniowo-wschodniej Polsce, a to nie moje rejony:) a wracajac do tematu to z cukini mozna zrobic wszystko. ja mam tyle zastosowan, ze nie wiedzialabym, gdzie zaczac. kocham cukinie w pastach, lubie ja grillowac w podluznych plastrach i nadziewac te plastry roznymi cudami. lubie placki z cukinii, zupe z cukinii z estragonem, fritate z cukinia i ziemniakami, tarte z cukinia, no i grillowana cukinie w salatkach. w leczo cukinie lubiej najmniej:) Odpowiedz Link
lilka.k Re: kabaczek czy cukinia :D 09.09.11, 15:22 ja dzis robie baklazana nadziewanego miedzy innymi cukinia, pomidorami, papryka, kus kusem i serami. Polecam bo szybkie, ladne i pyszne. Z cukinii robie placki i tak jak lipiec daje wszedzie. Z makaronem tez uwielbiam. Odpowiedz Link
asuzi Re: kabaczek czy cukinia :D 14.09.11, 14:51 a może napisać ile czego do tego nadziewanego.... Odpowiedz Link
maadga Re: kabaczek czy cukinia :D 15.09.11, 08:45 Placki ziemniaczane :D Zamiast tylko ziemniaków można dać pól na pół kabaczek i ziemniaki dalej tak jak zwykle robicie placki :D pychota i mniej kaloryczne :D Odpowiedz Link